excursii-razvan-pascu

Mi-as fi dorit sa incep prin a va spune ca imi planific bugetul casei la fel de atent cum imi planific timpul petrecut in afara tarii, ca imi gandesc investitiile mai mici si maruntisurile cu minutiozitate de contabil. Realitatea este ca de mai bine de 5 ani sunt atat de mult timp plecat din tara, incat atunci cand imi “planific” anul urmator din punct de vedere financiar, imi impart bugetul in “lucruri de care sa nu uit” si “lucruri pe care mi le doresc”. Cu siguranta sunt multe lucruri care ne scapa si pe care le reglam pe parcurs, dar astfel reusesc sa nu uit de acele cheltuieli care nu se vad, dar care sunt extrem de importante pentru noi si pentru viitorul nostru. 

O sa incep sa va povestesc putin despre capitolul “lucruri pe care mi le doresc”, pentru ca este un element pe care l-am descoperit de curand. 

Pana acum cativa ani, aici intra un singur lucru: BILETE DE AVION si CALATORII in general. Pe masura ce a trecut timpul, am simtit nevoia sa reinvestesc surplusul. Focusul pana acum a fost in zona de imobiliare si bursa, dar de curand am trecut si in zona start-up-urilor, cu investitii pe care imi doresc sa le transmit mai departe copiilor, dar si in zona de crypto. Sunt investitii facute pentru viitorul familiei noastre, si in special pentru copii. 

La capitolul “lucruri de care sa nu uit” am inclus toate cheltuielile sau micile investitii obligatorii. 

Unele sunt lunare, si atunci ne este usor sa tinem cont de ele. Acestea ar fi cheltuielile cu casa, eventuale upgrade-uri in casa, masinile, taxele scolare si de gradinita, abonamente medicale si abonamentele la telefonie mobila. 

Altele sunt trimestriale sau anuale, dar nu uitam niciodata de ele. Aici incadram asigurarile de tot felul, pe care le facem pentru intreaga familie, pentru ca, asigurarile pentru noi sunt plasa de salvare la care nu voi renunta niciodata (mentalitatea asta vine si dupa cei 7 ani pe care i-am lucrat in domeniul asigurarilor de viata). Va povesteam ca am lucrat o perioada in domeniul asigurarilor si le explicam tuturor ca asigurarile se comporta ca un fel de CASCO. Poate fi un cost platit in zadar (de fapt este de dorit sa fie asa), dar macar stiu ca orice s-ar intampla am aceasta plasa de siguranta. 

Daca ar fi sa ne raportam la regula 50/30/20 (50% – cheltuieli esentiale, 30% – cheltuieli dorite pentru stilul de viata ales, 20% – prioritati financiare), pentru noi asigurarile intra fara doar si poate la cei 50% ce reprezinta cheltuielile esentiale.

Ce asigurari inchei de-a lungul unui an?
1. Asigurari de calatorie – fie pentru un an intreg, fie pentru fiecare calatorie in parte 

In primul rand, avem asigurari de calatorie de fiecare data cand plecam, indiferent de destinatia spre care ne indreptam. Am spus-o si o repet: nu plecati niciodata fara asigurare la voi, chiar si daca mergeti doar un weekend in Bulgaria! Este lucrul esential de pus „in bagaj„ atunci cand plecati undeva, chiar si in Romania. V-am povestit aici despre asigurarea pentru calatoriile in Romania de la Groupama Asigurari, iar aici despre asigurarea de calatorii in strainatate cu clauza COVID, tot de la Groupama, aparuta in 2020. Si, daca va intrebati cam ce costuri sunt pentru astfel de asigurari de calatorie, am facut cateva simulari pe diferite situatii, de la city break-uri pana la sejururi de sezon,  pe care le-am exemplificat si explicat aici.  

Daca vreti sa incheiati o asigurare de calatorie la Groupama Asigurari, o puteti face aici.

2. Asigurari de locuinta pentru noi si pentru parinti

Apoi, pe langa asigurarile de calatorie, facem si asigurari facultative pentru locuinta, atat pentru noi, cat si pentru parintii nostri, despre care va povesteam si aici. Aceste asigurari au devenit o traditie in familia noastra, fiind cadou din partea mea si a Andrei catre parinti. Mi se pare un plus de confort psihic atat pentru noi, cat si pentru ei si, mai ales ca, odata cu inaintarea in varsta, rezistenta la schimbari bruste creste.

Daca vreti sa incheiati o asigurare de locuinta similara cu cea pe care am ales-o noi, o puteti face aici.

3. Asigurari pentru masini si asigurari cu componenta investitionala

Bineinteles, nu lipsesc nici asigurarile pentru masina (RCA si CASCO) si cele de viata cu componenta investitionala, pe care le-am facut pentru copii, si despre care o sa va zic mai multe intr-un alt material, dedicat. Daca sunteti interesati sa incheiati o astfel de asigurare la o companie de incredere, eu va recomand Groupama Asigurari. Noi aici avem toate asigurarile, inclusiv pe acestea. Puteti face asigurarile pentru masini aici, iar pe cele de viata aici.

Voi ce obiceiuri ‘‘sanatoase’’ aveti la inceput de an? 

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]