excursii-razvan-pascu

Am lucrat in asigurari timp de aproape 8 ani. Am aflat multe drame prin care au trecut unii oameni, dar am fost si martorul unor situatii in care asigurarile de locuinte au salvat bugetul familiei, au scutit de indatorari inutile sau asigurarile de viata chiar au salvat vieti. Apoi am calatorit ani de zile alaturi de turisti, iar unii dintre ei au trecut prin diverse accidente, chiar si muscaturi de maimute, sau au facut Covid inainte de plecarea in vacanta, iar pe toti acestia i-a ajutat asigurarea de calatorie si asigurarea storno. Asadar, sunt fan declarat asigurari si tot ce promovez, aia si consum. Asadar, eu sunt omul care are mereu asigurare de calatorie, asigurare de viata, asigurari cu acumulare pentru copii, asigurari de insolventa la firme, RCA, asigurare CASCO …. you name it.  

Mi-am facut prima asigurare de viata cu acumulare la 20 de ani, pe la 22 am “obligat-o” si pe Andra sa isi faca una, pentru ca ea nu intelegea prea bine atunci de ce ar plati ceva pentru “eventualitatea in care”.

Si continui sa ma bazez pe polite de asigurare de tot felul, pentru ca sunt convins ca avem nevoie pe parghii de sustinere atunci cand ne loveste ghinionul sau cand soarta ne joaca feste. Acelasi rol de ”fricos” il joc dintotdeauna si in familia mea si totul a culminat cu decizia de a prelua asigurarile familiei mele si de a le face cadou in fiecare an asigurarea de locuinta, ca sa ma asigur ca nu uita de ea. 

Pentru ca viata este imprevizibila si situatii limita pot aparea oricand, asa ca depinde doar de noi sa ne „pregatim”, chiar si prin gesturi mici, pentru astfel de situatii. Iar mai jos va voi povesti cum o ,,joaca” s-a transformat in ceva de importanta majora, cu implicatii serioase.

Acum ceva ani, mai in gluma, mai in serios, nestiind ce cadouri sa le mai luam de sarbatori parintilor nostri, eu si Andra le-am cumparat asigurari pentru locuintele lor. Tot uitau sa isi reinnoiasca polita obligatorie si facultativa pentru locuinte in fiecare an, asa ca am decis sa ii scutim de “grija” asta.

Desi la inceput a fost mai mult ca un gest amuzant, pe care nu ne gandeam sa il repetam, cu timpul, ne-am dat seama, de fapt, de importanta si utilitatea unei astfel de asigurari nu doar pentru parintii nostri, cat si pentru noi. Asa a devenit traditie in familia noastra sa ne facem cadouri de sarbatori asigurari pentru locuinta. Despre ce variante avem si ce criterii sunt importante pentru noi in alegerea unei asigurari pentru locuinta povestim mai jos. 

Home sweet home

Daca e sa vorbesc din punctul de vedere al jobului pe care-l am, intr-adevar, sa calatoresti prin toata lumea este de vis. Insa, oriunde m-as afla, uneori, cand ma intorc acasa si imi petrec serile pe canapea alaturi de cei mici si de Andra, parca simt cu adevarat ca „nicaieri nu-i ca acasa”. Chiar daca este un cliseu auzit poate prea des, eu va zic ca exista un sambure de adevar acolo. Indiferent de hotelurile de lux in care te cazezi, de resorturile premium sau de privelistile care-ti taie respiratia, mereu te vei intoarce acasa si vei spune „home sweet home” din tot sufletul. Acel loc care inseamna confort, liniste, iubire. Acel loc in care ai surprins primii pasi ai copiilor tai, acel loc in care ti-ai adunat prietenii si ati avut o seara ca-n studentie, poate ceva mai linistita, insa cu multe povesti si rasete sincere.

Sa avem, asadar, grija de locuinta noastra, de ceea ce inseamna acasa pentru noi. Stiu ca exista atat de multi oameni care nu au nici macar asigurarea obligatorie pentru casa, cand casa este practic unul dintre cele mai importante bunuri, pentru care multi dintre noi muncim ani buni ca sa ne-o permitem. In schimb, mai toata lumea isi asigura masina. Asa este ceva ce nu pot intelege.  

Daca si voi sunteti ca mine, adica interesati de siguranta si bunastarea locuintei voastre si implicit a familiei voastre, e bine sa stiti ca Groupama Asigurari are 3 tipuri de asigurari pentru locuinta, in functie de preferinte si nevoi.

Ce optiuni ai pentru asigurarea locuintei?

1.Asigurarea obligatorie a locuintei

PAD reprezinta polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale si, prin legea nr. 260/2008, fiecare proprietar de locuinta este obligat sa detina una anual. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale acopera trei riscuri: cutremur de pamant, alunecari de teren si inundatie, provocate de fenomene naturale.

Pentru asigurarea impotriva dezastrelor naturale, din punct de vedere al constructiei, locuintele se impart in doua categorii:

  • Cladiri de tip A, pentru care suma asigurata este de 20.000 euro – constructiile care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu peretii exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Pretul unui astfel de produs este de 20 de euro pe an. 
  • Cladiri de tip B, pentru care suma asigurata este de 10.000  euro – constructiile care au peretii exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. In acest caz, asigurarea obligatorie a locuintei costa 10 euro pe an. 
2.Asigurarea esentiala a locuintei

Daca va doriti sa cumparati rapid o asigurare pentru locuinta, Groupama Asigurari va pune la dispozitie si produsul de asigurare esentiala a locuintei. Pentru a afla ce costuri presupune acest produs, aveti posibilitatea de a folosi calculatorul online de pe site-ul Groupama. Dupa aflarea costurilor, puteti achizitiona asigurarea online. 

Eu am facut o simulare pentru un apartament asigurat la 80.000 euro, an constructie 2015, situat in Bucuresti, sector 6, si mi-am ales, printre altele, acoperire pentru daunele produse de eventuale incendii, explozii, grindina, inundatie cu apa provenita de la vecini, furt, vandalism, dar am optat si pentru asigurarea centralelor termice, a instalatiilor de incalzire si climatizare pentru riscul de avarii accidentale si asigurarea aparatelor electrice, electronice si electrocasnice pentru acoperirea daunelor electrice. Pretul unei astfel de asigurari esentiale a locuintei este de 140 de euro pe an.

3.Asigurarea locuintei cu extra acoperiri

Mergand mai departe cu asigurarea “in caz de…”, avem asigurarea cu extra acoperiri. Un astfel de produs va ofera, in primul rand, rapiditate in solutionarea daunelor si prin continuitate si flexiblitate. Cand zic flexibilitate ma refer al faptul ca asigurarea se poate incheia pentru o perioada de 6, 7, 8, 9, 10, 11 sau 12 luni si beneficiati si de tarif personalizat in functie de ceea ce doriti  sa va asigurati,  anume, casa sau apartamentul.

In plus, cu o astfel de asigurare, iti vei primi mai repede banii necesari reparatiilor, daca faci singur auto-constatarea daunei pentru o valoare mai mica sau egala de 2.000 de lei. Astfel, vei primi banii in cont in maxim 72 de ore de la acordul tau. Unde mai pui ca ti se deconteaza si cheltuielile pentru curatarea/inlaturarea resturilor, in limita a 2% din suma asigurata la cladire si continut. 

De asemenea, In cazul micilor defectiuni (electricitate, gaze, tevi sparte, geamuri sparte, reparatii pentru acoperis, tevi infundate, incalzire, acces la locuinta) un specialist intervine, in maxim o ora de la raportare, pentru a efectua reparatiile de urgenta. Mie acest aspect mi se pare super util. Nu de putine ori m-am trezit intreband in toate partile de un instalator sau un electrician bun si mai nimeni nu a putut sa imi recomande pe cineva de incredere si bun in meseria sa. 

Mai multe detalii, ce riscuri si pagube acopera fiecare tip de asigurare si avantajele fiecareia gasiti pe site-ul Groupama Asigurari.

Eu vreau doar sa subliniez importanta unei astfel de asigurari si sa va rog sa va ganditi la cei dragi voua, la casa parintilor sau a bunicilor si la toate amintirile pe care le aveti in fiecare dintre locuintele ce au avut un rol semnificativ in vietile voastre. O astfel de asigurare poate deveni, asa cum va povesteam mai sus, un cadou minunat pentru cei dragi si, bineinteles, chiar pentru voi insiva. Si, da, veti putea spune ca sunt niste bani pierduti daca totul e bine si frumos, dar veti intelege utilitatea unei asigurari doar in momentul in care veti avea nevoie de ea (iar eu sper, niciodata!).  

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!