Anul acesta am ajuns pentru a doua oara in Grecia insulara. Prima data a fost doar un teasing, acum 2 ani, pentru ca am avut o mica croaziera cumparata din portul Pireus, care includea trei insule: Hydra, Aegina si Poros. Dupa cateva zile de Atena agitata si caniculara, o gura de aer proaspat si relaxare in insule a fost mai mult decat binevenita acum 2 ani.
Din pacate nu am avut decat foarte putin timp la dispozitie sa ma bucur de tot ceea ce are de oferit Grecia insulara, pe langa niste peisaje deosebite, astfel ca am incheiat acea croaziera de o zi promitandu-mi ca ma voi intoarce in insulele Greciei. Ceea ce am si facut in urma cu doua saptamani.
Circuitul in care am fost a inclus, pe langa Paralia Katerini, Meteora, Salonic si Atena, o croaziera de trei nopti operata de compania Louis Cruises, cu plecare din Atena. Aveam sa trecem prin urmatoarele porturi: Mykonos (GR), Kusadasi, (TR), Patmos (GR), Kos (GR), Creta (GR) – o scurta oprire tehnica, fara debarcare – si Santorini (GR). Programul este destul de incarcat pentru o croaziera de 3 zile, dar daca nu iti doresti sa petreci un intreg concediu pe o astfel de insula si daca vrei sa experimentezi cate putin din atmosfera insulelor grecesti, aceasta croaziera este o varianta de luat in considerare.
Vasul Louis Olympia este unul de trei stele, cu conditii decente pentru o croaziera de trei zile. Nu exista comparatie cu vasele MSC, Costa sau NCL cu care am mai calatorit prin Europa sau Caraibe, insa raportul calitate-pret este just. Vasul a fost inaugurat in 1982, deci are mai bine de 30 de ani la activ, iar in 2008 a fost reconditionat complet. Este curat, bine intretinut, insa se observa vechimea echipamentelor si a stilului din cabine. Este un vas pentru cei nu foarte pretentiosi.
Pe cele 9 punti ale sale, vasul poate gazdui pana la 1700 de persoane. Are dotarile standard ale unui astfel de vas de croaziera: piscina, sala de fitness, zona de joaca pentru copii, teren de sport, sala de spectacole, cazino, toate la nivelul de design al anilor ’80.
Exista mai multe zone de luat masa, un bufet suedez pe puntea a 9-a, o zona de fast-food, tot la acest nivel, dar si un restaurant a-la-carte pe puntea 4. Meniul nu este foarte diversificat, dar destul de bine gatit, mai ales ca mancarea este in special greceasca si mediteraneana. Croaziera este cu pensiune completa, ceea ce inseamna ca masa se serveste de trei ori pe zi, mic dejun, pranz si cina, dar exista si o ora de gustari, dupa-amiaza, de la ora 16 la ora 17. La biletul cu pensiune completa sunt incluse 8 bauturi pe zi (apa, suc, cafea, 2 bauturi alcoolice), iar pentru restul de bauturi trebuie sa platesti o taxa suplimentara (in jur de 10 euro pe zi in plus pentru all-inclusive). La pachetul standard sunt incluse doar apa, cafea, ceai, iar restul de plateste. Spre deosebire de alte vase de croaziera cu care am mai fost, aici am observat ca puteai urca pe vas si cu bautura din afara.
Parerea mea este ca genul acesta de croaziera nu o faci pentru a te bucura de facilitatile vasului, pentru ca acesta nu se compara cu unul lansat de doar 1-2 ani din portofoliul unor linii de croaziera mari Pullman, MSC, Royal Carribean sau Costa, ci pentru a te bucura de destinatiile in care ajungi.
Referitor la destinatii, poate va intrebati cum este posibil sa vezi 5 insule in 3 zile. Programul croazierelor de genul acesta este foarte important si respectarea orarului de navigat este sfanta. Se pleaca din Atena, portul Pireu, pe la ora 11. Prima oprire este in jur de ora 18:00 in Mykonos. Acolo se ramane cam patru ore, timp in care va puteti plimba linistiti pe insula si puteti explora cele mai importante obiective turistice din Mykonos. Mai mult, aveti timp sa beti un pahar de la vin la una dintre teresasele de pe insula, ceea ce va si recomand sa faceti.
In cea de-a doua zi am bifat 3 insule, un target destul de greu de atins, mai ales ca eu eram obisnuit cu croazierele in care se sta in fiecare port cate o zi. Te obisnuiesti, insa, destul de repede cu programul. Prima oprire a fost in statiunea turceasca Kusadasi, cunoscuta romanilor in special pentru pachetele all-inclusive disponibile acolo. Ceea ce este foarte interesant la aceasta destinatie nu este neaparat statiunea, care nu mi s-a parut cu nimic mai deosebita decat orice alta statiune turceasca, ci orasul antic Efes, aflat la o distanta de aproximativ 20 de minute de mers cu masina din Kusadasi. In Kusadasi am stat aproximativ 5 ore, de pe la 7:30 la 12:30. Urmatoarea insula a fost insula Patmos, un mic colt de paradis grecesc, unde am ramas cam 3 ore. Ultima, dar nu cea din urma, a fost insula Kos, care initial nu era inclusa in program, insa a fost adaugata special de organizatori pentru ca turistii sa petreaca acolo noaptea de Inviere.
Ultima zi de croaziera a inclus o oprire tehnica de aproximativ 1,5 ore in portul cretan Heraklion, unde nu s-a facut si debarcare, iar seara, o oprire de vreo 4 ore in Santorini.
Probabil ca o sa va para o vacanta cam “alergata”. Pe de o parte asa este, pentru ca stai destul de putin timp in insule, insa pe de alta alta parte, majoritatea acestor insule sunt destul de mici si nu ai nevoie de foarte mult timp ca sa le explorezi, macar in mare. Desigur, nu vorbim aici de cei care isi doresc o vacanta de liniste si relaxare la plaja, ci de cei care prefera circuitele.
In articolele viitoare, va voi povesti pe scurt cate ceva despre fiecare insula…cam ceea ce am reusit eu sa aflu in cateva ore de petrecut pe fiecare din acestea.
Salut..iti urmăresc blogul de aproape 2 ani si mereu am găsit idei interesante si informatii utile in articolele tale. Pana acuma nu am mai avut postări la u pe blog, dar referitor la articolul asta am câteva obiectiuni ca un înfocat fan si admirator al insulelor grecesti si al Greciei in general. Am petrecut 2 veri in insula Creta si una in Korfu si am ajuns sa iubesc in totalitate cam tot ce ține de meleagurile grecesti, mai puțin grecoaicele:P. Sa revenim la articol, Creta este cea mai mare insula grecească si pe lângă farmecul de vacanta de liniste care îl are sunt foarte multe atractii turistice cum ar fi ruinele de la Knossos, unice in Grecia, superbele plaje din Vai, extrem de linistitul si incantatorul sat pescăresc Elounda, care încet încet a devenit una dintre cele mai luxoase statiuni, iar pentru tineri viata de noapte poate fi fără sfarsit in orase precum Chania, Rethymno, Hersonissos si nu in ultimul rând Malia. De Santorini, nu am fost si îmi pare extrem de rău, dar din multele documentari se pretinde a fi o destinatie extrem de romantica, perfecta pt luna de miere, de asemenea cu multe atractii. Revenind din nou la articol 4 ore in Creta as sta doar la o masuta la una dintre tavernele lor si sa respir aerul de acolo :P.
(author)
@ Andrei: sper sa ajung si eu la un moment dat in Creta; mersi pentru comentariu.