Saptamana trecuta am fost intr-o super calatorie prin Tarile Nordice. A inceput in Copenhaga (Danemarca) si s-a incheiat in Oslo (Norvegia), dar intre aceste 2 orase a fost o diferenta de 7 zile – o croaziera prin alte orase din Norvegia.
Am plecat cu vasul MSC Magnifica din portul Copenhaga intr-o calatorie pe la fiordurile norvegiene pusa la dispozitie de agentia de turism Carpatour (care ofera vacante si croaziere de lux).
Voi avea multe impresii si articole pentru voi, am multe sa va povestesc, dar incep cu inceputul – adica va povestesc despre vaporul care mi-a fost casa si mijloc de transport timp de 7 zile.
Vasul de croaziera MSC Magnifica a fost lansat la apa in martie 2010. Vasul a fost realizat in Franta, in orasul Saint Nazaire si a costat aproape 550 de milioane de euro.
Este un urias de 15+2 etaje pe apa, inregistrat sub steagul statului Panama. Are 293 de metri lungime, 1259 de cabine, poate transporta pana la 2518 pasageri si peste 1000 de membri ai echipajului.
MSC Magnifica are 17 baruri si loungeuri, un centru de SPA de peste 1100 mp, cinematograf 4D, o pista de bowling, sala de biliard, sala de spectacole, 3 piscine (dintre care una cu acoperis retractabil), 13 punti si 22.000 de metri patrati de acces pentru vizitatori. Pe vas erau magazine, saloane de infrumusetare, cazino, o multime de lifturi, 2 restaurante mari unde se servea cina in 2 grupe (una de la ora 19 si a doua de la ora 20:30), dar si un alt restaurant unde se putea servi cina incepand cu 18:30 (auto-servire) sau alte 2 restaurante unde se putea manca contra-cost.
Dupa o plimbare prin Copenhaga, pe 4 August la ora 17 m-am imbarcat la bordul vasului MSC Magnifica pentru a pleca intr-o croaziera pana la Oslo (de fapt croaziera era dus-intors de la Copenhaga si pana la Copenhaga, insa eu am ales sa cobor de pe vas cu o zi inainte, la Oslo, pentru a mai ramane 2 zile si in capitala Norvegiei).
Legatura dintre Copenhaga si terminalul de croaziera este realizata prin autobuzul numarul 26, care te lasa in fata terminalul ferry-boat-ului spre Oslo, de unde trebuie sa mai mergi cam 10 minute pe jos. Dupa ce ai ajuns in terminalul pentru MSC, pentru ca nu ai voie sa te plimbi pe jos prin incinta portului, autoritatile portuare au pus la dispozitie un shuttle-bus care sa te duca pana la nava. Acolo, in fata navei erau amenajate doua corturi pentru sortarea bagajelor si check-in. Bagajele le lasi la hamali care iti pun pe el un sticker cu numarul cabinei si le vei gasi apoi in fata cabinei tale.
La check-in ti se face o poza pentru a fi identificat pe vas si ti se activeaza un card pe care il vei folosi pe parcursul intregii croaziere si care practic este ID-ul tau pe vas. Cardul acesta este foarte important pentru ca el foloseste si pentru identificare atunci and cobori sau urci pe vas, dar si cheie care deschide usa sau care aprinde lumina in camera, sar chiar si ca portofel. Da, ati citit bine. Pe vasul de croaziera nu se umbla cu bani cash si nici cu cardul de credit; doar cu cardul de cabina. La acest ID-card poti atasa si un card de credit sau sume de bani cash, astfel incat sa poti face cumparaturi pe vas. Practic, daca mergi la unul dintre magazinele de pe vapor si vrei sa cumperi un tricou, trebuie sa ii dai vanzatorului ID-card-ul de pe vas, care iti este scanat. Daca ai atasat cardul de credit la urcarea pe vas atunci banii pentru tricou iti vor fi retrasi de pe cardul de credit, iar daca ai pus bani cash atunci banii pentru tricou iti vor fi opriti din suma totala de pe ID-card. Pentru orice cumparaturi vei face pe vapor vei folosi doar acest ID-card. Elegant.
Sambata la ora 6 vasul MSC Magnifica a plecat din portul Copenhaga indreptandu-se spre Kiel, un port din nordul Germaniei unde aveam sa ajungem in dimineata urmatoare, duminica la ora 8. Urmatoarea zi, luni, a fost petrecuta doar pe mare, urmand ca pe 7 August dimineata, marti, sa ajung la Flam, in Norvegia, cel mai nordic punct al acestei croaziere. Urmatoarele opriri dupa Flam, au fost miercuri la Bergen si joi la Stavanger, iar debarcarea vineri la Oslo.
Din cate am observat exista posibilitatea sa iti incepi croaziera la alegere din Oslo, Copenhaga sau Kiel. Punctele principale de atractie sunt fiordurile Norvegiene din vecinatatea Flam, Bergen si Stavanger.
Pentru ca in iarna am mai fost intr-o croaziera, mai scurta ce-i drept, in Bahamas, cu Norvegian Cruise Line (despre care v-am povestit aici), acum pot avea un termen de comparatie cu ceea ce se petrece pe vasele celor doua companii.
Diferenta majora este ca Norvegian Cruise Line are croaziere free style, in care poti manca aproape la orice ora vrei si in care nu esti conditionat in outfitul tau. Pe MSC in schimb, stiam de cand am plecat de acasa ca exista seri de gala, in care trebuie sa te imbraci corespunzator. In rest, exista bufeturi sau snack-areas in care poti manca aproape toata ziua, insa pentru mesele principale, pranzul si cina, ai mentionat pe ID-card la ce restaurant poti merge si ora la care se serveste masa.
Masa de seara se serveste de obicei in doua ture, prima incepand cu ora 19 si a doua incepand cu ora 20:30. Pentru cei obisnuiti cu cina mai devreme insa, exista un bufet cu de toate, care se deschide incepand cu ora 18:30.
Vasul MSC Magnifica are nu mai putin de 15 etaje in care sunt incluse toate atractiile unui resort modern si nu numai. Puntile 5 si 6 sunt zonele de shopping si masa. Exista doua restaurante principale unde se servesc mesele principale ale zilei, cu meniu cu cateva optiuni pe fiecare fel de mancare, care se schimba de la o zi la alta. Apoi ai sa gasesti cateva baruri in care seara se organizeaza tot felul de evenimente, Karaoke, Bingo, etc. Zona de shopping include cam toate elementele unui Duty Free: cosmetice, parfumuri, bijuterii si ceasuri, haine de firma, genti, dar si tigari, bauturi fine si suveniruri. In fiecare seara se organizeaza promotii la anumite produse astfel ca ai sansa sa faci cumparaturi la niste preturi foarte bune.
Puntile 13, 14 si 15 sunt zonele de sport si petrecere a timpului liber, cu piscinele in aer liber dar si cu piscina acoperita, cu jacuzzi, sala de fitness, teren de tenis. Pentru pasionatii de sport, pentru ca am fost in croaziera in perioada Olimpiadei de la Londra, exista un bar cu multe ecrane plate unde poti urmari competitiile de la Olimpiada. Pe vas exista si un serviciu care ofera zilnic cele mai importante ziare din cele mai importante tari ale Europei. De asemenea, exista si o zona de unde poti cumpara fotografiile pe care fotografii profesionisti ti le fac in timpul croazierei.
Nu lipseste nici zona de SPA cu sauna, bai termale, bai turcesti si tot felul de masaje relaxante sau salonul de infrumusetare.
Vaporul merge noaptea, pleaca din fiecare port in jurul orei 18 si ajunge in urmatorul port in fiecare dimineata pe la 7 sau 8. Dupa ce urci pe vapor, programul obisnuit este sa mergi la masa si apoi exista cate un spectacol in fiecare seara. Despre spectacole o sa mai scriu pentru ca e foarte interesant. Practic, in fiecare seara este o alte tema, iar spectacolele contin si numere de magie, gimnastica, echilibristica, dansuri, muzica si multe altele. Dupa spectacol mai poti merge la masa, sau sa pierzi vremea intr-un bar, ori sa asculti muzica live, apoi mergi la culcare si dimineata te trezesti intr-un alt port. Ai apoi la dispozitie o zi intreaga pentru a vizita orasul respectiv pe cont propriu sau poti cumpara tururi de la agentia de turism de pe vapor.
Cei care ma urmaresc pe pagina de Facebook au putut vedea multe fotografii si impresii din aceasta croaziera. Chiar am scris pe Facebook ca o experienta pe un vas de croaziera nu are cum sa nu iti placa, indiferent ce fel de om esti. Va recomand tuturor sa incercati asta cel putin o data in viata; eu unul, sunt hotarat sa fac acest lucru macar o data pe an.
Multe fotografii de pe vapor puteti vedea mai jos. Printre acestea ii veti vedea si pe cel care timp de o saptamana ne-a servit in fiecare zi la masa, dar si pe cel care timp de o saptamana a venit in fiecare zi de 2-3 ori in camera sa ne aranjeze patul si sa ne lase diferite lucruri.
Pentru oferte de croaziere prin Europa de Vest, Mediterana, Tarile Nordice sau America si alte continente puteti consulta site-ul agentiei de turism specializata in vanzarile de croaziere – Carpatour.ro – la rubrica de croaziere.
Super tare….ai spus ca a doua oprire dupa Copenhaga Kiel; la Lubeck n-ati facut oprire? Ar fi interesant de citit un articol oricat de scurt despre Lubeck, mi se pare un oras splendid.
Trebuie sa ajung si eu saptamana viitoare la un Ship Visit pe Regatta in 21 August in Constanta.Sper din suflet sa ajung…
(author)
@ Andrei: prima oprire dupa Copenhaga a fost Kiel si aici am vizitat foarte putin orasul pentru ca nu aveam multe de facut, asa ca am preferat sa iau o excursie optionala la niste castele si intr-un tur al trandafirilor la Malente, Plon si Eutin. Exista excursie optionala si la Lubeck dar am zis ca e un loc prea important ca sa merg doar cateva ore, asa ca l-am lasat pentru alta data.
Intr-adevar Lubeck este un loc unde mi-as dori sa ajung…cine stie, poate in viitorul apropiat. Voi merge cu serviciul o perioada de timp in Wurzburg, si mi-am propus sa vad locuri frumoase din Germania, castelele Bavariei, Romantische Strasse, Bamberg,Bayreuth, Rothenburg si altele….Lubeck si Dresda sunt cam departe insa odata si odata tot ajung acolo. Plus visul meu, Hamburg:)
Multa sanatate si spor la scris povesti din astea….iti taie rasuflarea, nu alta.
Foarte bine arata vasul de croaziera. De la teren de basket si pana la sala de spectacol. Ce sa-ti doresti mai mult 🙂 Spor!
Multumim pentru detaliile despre nava.. O vom folosi si noi in octombrie :). Cateva peisaje din fiorduri? Sau din Oslo?
(author)
@ Mari: sigur ca da, urmeaza articole cu impresii din Oslo, Stavanger, Bergen, Copenhaga si Flam.
As vrea sa stiu unde poti lasa actele, portofelul, eventual aparat foto, laptop … , si eventual daca ai cateva sfaturi cum sa procedezi .