Imi doream de ceva vreme sa ajung in Dubai, dar niciodata nu mi-am dorit suficient de mult cat sa imi si fac rezervarea. Poate si pentru ca nu sunt turistul tipic de resort, stat la plaja si cumparaturi de lux, targetat cu predilectie de catre Dubai. Cu toate acestea, ma atragea mirajul acestui loc creat din nimic. De aceea m-am bucurat tare mult cand, impreuna cu o echipa de la Antena 3, intr-un proiect realizat de Travel Communication Romania pentru a promova destinatia Dubai din portofoliul tour-operatorului Prestige Tours, m-am deplasat pe meleaguri emirateze. Doar ce ma intorsesem de cateva zile din Asia, si chiar daca oboseala inca isi mai spunea cuvantul, m-am indreptat cu toata energia mea spre Dubai. Se anunta a fi genul de vacanta pe gustul meu…asezonata cu multa munca.
Asadar, dupa ce Joi noapte, cu cateva zile in urma, revenisem din Asia, Luni la pranz, mai exact cu zborul de 13:35 al FlyDubai am plecat spre Emiratele Arabe Unite. Zburam pentru prima data cu FlyDubai si eram foarte curios cum o sa fie…mai ales ca ideea unui low cost pe distanta asa mare, pentru ca vorbim despre aproximativ 5 ore de zbor, imi cam dadea emotii.
Fiind o companie low cost, nu se asigura niciun fel de catering gratuit pe durata zborului. Poti insa sa iti comanzi sandwich-uri, snacks-uri si bauturi racoritoare la preturi corecte, deloc mari. Si programul de zbor este destul de bun pentru aceasta destinatie. Au zboruri Lunea, Miercurea si Duminica, cu plecare din Bucuresti la ora 13:35 si retur din Dubai dimineata de la ora 09:50.
Prin aspectul aeronavelor se cunoaste ca sunt bucatica rupta din Emirates si sincer sa fiu, de abia astept sa am ocazia sa “testez” si compania-mama.
Revenind insa la programul saptamanii mele in Dubai, trebuie sa va spun ca ne-am alaturat unui grup de agenti de turism parteneri ai Prestige Tours in Romania, care au fost invitati la Dubai sa vada si sa experimenteze mai multe hoteluri si excursii optionale pe care le pot face clientii lor in zona. Pentru mine, acesta a fost un mare noroc, intrucat am avut ocazia sa vizitez cateva hoteluri de renume mondial, cum este Burj Al Arab din Dubai sau The Emirates Palace din Abu Dhabi. Despre Burj al Arab am scris impresii pe blog, despre Emirates Palaces urmeaza sa scriu.
In aceasta saptamana petrecuta aici am stat in mai multe hoteluri, din mai multe zone ale orasului, astfel ca voi fi incantat sa va sfatuiesc pe unde cred eu ca ar fi mai bine sa va cazati in Dubai.
Pentru ca stiu ca sunteti curiosi, o sa va povestesc in detaliu si despre munca celor de la Antena 3, despre ceea ce nu se vede pe micul ecran. Pentru moment, va spun doar ca m-au insotit Carmen Moise si Cristi Tamas, care au conturat timp de o saptamana o frumoasa poveste emirateza despre Dubai, despre romanii de acolo, dar si despre Festivalul de Shopping ce a avut loc in lunile Ianuarie – Februarie 2013. Reportajul il veti putea vedea la Antena 3, la emisiunea “In Premiera cu Carmen Avram”, candva la inceputul lunii Martie.
Despre imbracaminte si reguli in Dubai
Desi am mai scris intr-un alt articol, vreau sa re-amintesc putin despre regulile de conduita si despre cum trebuie sa ne imbracam atunci cand vizitam o tara musulmana. Referitor la imbracaminte, lucrurile sunt aparent simple. Nu trebuie sa fim decoltati si nici sa facem economie la material, si aceasta regula se aplica atat femeilor cat si barbatilor. Important este sa avem glezna acoperita si bluze cu maneca scurta, nu maieuri, mai ales daca avem de gand sa vizitam si moschei. Fetele ar trebui sa aiba si o esarfa atunci cand viziteaza moscheile, iar pentru cele care nu au, majoritatea moscheilor ofera abaya, haina lunga traditionala a femeilor musulmane.
Si in ceea ce priveste conduita, regulile sunt clare. Teoretic, nu avem voie sa ne tinem de mana pe strada, cat despre sarutat nici nu incape vorba. Spun teoretic, pentru ca eu am incalcat aceasta regula si nu am patit nimic. Sa nu va speriati, insa, daca veti vedea barbati musulmani tinandu-se de mana pe strada. Este un gest de afectiune prieteneasca si nu are nimic de-a face cu homosexualitatea. Intreband de unde aceasta manifestare a afectiunii, mi s-a raspuns ca societatea lor traseaza o linie foarte clara, inca din copilarie, intre fete si baieti. Se dezvolta prietenii puternice, pentru toata viata, de unde si aceasta afectiune deosebita.
Despre cazare si bazarurile din Dubai
Cand va pregatiti vacanta in Dubai, tineti cont, atunci cand va alegeti hotelul, de zona unde este localizat acesta. Zona Deira este cartierul mai vechi al orasului, unde nu veti vedea zgarie nori si nici prea mult lux. Gasiti si hoteluri la standarde ridicate, precum Hyatt Regency si Rotana Al Guhrair la care am stat si eu cate doua nopti. Din ce am vazut in aceasta saptamana in Dubai, prefer zona Deira pentru cazare pentru ca mi se pare mai “autentica”. Gasesti la tot pasul micute magazine cu fructe confiate si seminte, magazine alimentare adesea ale indienilor si shawormerii unde cu 5 dirhami (echivalentul a 5 lei pentru ca paritatea este 1:1) mananci una dintre cele mai delicioase shaworme. Ai si cateva statii de metrou, esti aproape de statia de Abra (barcuta care te trece Creek-ul spre partea noua a orasului) si tot la capitolul avantaje as trece si cele doua bazare, de aur si mirodenii. Da, ati ghicit, este o zona cu un puternic iz oriental, exact asa cum imi place mie.
Pentru cazare nu foarte scumpa ar mai fi si zona Tecom, unde am stat la doua hoteluri, Grand Belle Vue si Auris 1st. Ambele aveau o mica chicineta in camera, deci daca veniti cu familia acest aspect este un avantaj, insa in afara de asta nu prea iti ofereau multe avantaje. Esti intr-adevar aproape de Mall of the Emirates, insa in rest, nu ai nimic in apropiere, nici macar metrou.
Pentru cei in cautare de lux la preturi acceptabile v-as recomanda hotelul din cadrul Madinat Jumeirah – simplu, nimic care sa iti lezeze retina, traditional si cu mult bun gust.
Si despre unde sa te cazezi in Dubai am mai scris.
Pentru ca in primele doua zile de Dubai am stat la hotelul Hyatt Regency din zona Deira, am inceput plimbarea prin Dubai cu aceasta zona. Sincer, in ciuda a ceea ce majoritatea considera, mie mi se pare una dintre cele mai autentice si ofertante zone ale Dubai-ului. Asadar, am plecat dimineata in jur de ora 10 de la hotel, in plimbare spre Piata de Peste si bazarurile din Deira. Eu am vizitat Dubai-ul la sfarsitul lunii Ianuarie si desi trebuia sa ma astept la cel putin 25 de grade, pentru ca vremea s-a hotarat sa faca figuri, am prins vreme putin mai rece si vant in primele zile. Asta inseamna cam 20 – 21 de grade celsius.
Ce sa vizitezi in zona Deira din Dubai
Mergand dinspre hotel spre bazaruri atmosfera se schimba vazand cu ochii. De la hoteluri si blocuri cu magazine alimentare la parter pana la magazine cu suveniruri si multe magazine cu bling bling-uri grele de aur.
Daca vreti o gura de aer (mirositor a peste), inainte de a intra in bazarul de aur treceti si prin piata de peste. Gold Souk este ca o strada acoperita unde toate magazinele, unul langa altul, vand accesorii din aur. Toate se intrec in vitrine care mai de care mai pline de aur, cu accesorii care par demne de Mama Omida si Imparatul Tiganilor. Bine, toate acele coliere imense, centuri si coronite expuse in vitrina sunt evident pentru marketing. Majoritatea oamenilor cumpara bratari, coliere si figurine din aur la dimensiuni normale. Rusii, sau mai precis rusoaicele, sunt in extaz plimbandu-se pe aici. La periferia souk-ului de aur incep magazinele de suveniruri si usor-usor se face trecerea spre bazarul de mirodenii, un loc unde am impresia ca se intalnesc toate aromele Orientului si nu numai. Nu cred ca exista vreun turist care sa plece de aici fara ceaiuri, mirodenii sau uleiuri din plante. Ceea ce mi s-a parut distinctiv fata de alte bazaruri pe care le-am mai vizitat prin lume, este cantitatea de smirna pe care o gasesti in aceste magazine. Este de cele mai multe ori parfumata si am observat ca este la mare cautare printre araboaice. Se pare ca inainte de a iesi din casa si de a imbraca abaya, acestea se tamaiaza pentru a mirosi frumos. Nu va ganditi acum ca araboaicele de prin mall-uri purtatoare de Louis Vuitton se tamaiaza cu smirna inainte de a iesi din casa, ci mai degraba cu esente scumpe. Nu stiu de ce si cum…dar toate lumea din bazar care auzea ca suntem din Romania nu spunea Hagi, ci Tractorul, si asta chiar nu am mai auzit-o pana acum.
Imediat langa iesirea din bazarul de mirodenii este statia de Abra, de unde va puteti urca intr-un dhow pentru a traversa Creek-ul (raul care desparte orasul in doua). Va costa doar un dirham si este o experienta obligatorie pentru Dubai. Abra o sa va lase undeva in apropiere de Vechiul Bazar si zona Bastakia. Vechiul bazar sau bazarul de textile din Bur Dubai mi s-a parut a fi mult mai putin populat decat cel de mirodenii. Cu toate acestea, aici poti gasi tot felul de suveniruri de provenienta araba sau indiana, esarfe si haine traditionale. Daca vreti sa cumparati ceva, pregatiti-va sa negociati bine, pentru ca pretul real este cam la 50% din ceea ce vi se solicita. Eu am negociat si am obtinut cam la jumatate din pret o costumatie traditionala pentru barbati, kandura cu gutra (baticul acela pe care il poarta pe cap) si egal (snurul gros care le tine baticul fixat). M-a costa 150 de dirhami. Pentru 120 de dirhami am luat o costumatie completa pentru femei, o abaya, cu tot cu esarfa de pe cap. M-am plimbat apoi cateva ore bune imbracat asa, iar costumatia a avut un asa impact, ca lumea din bazar ma aborda in araba. Ramaneau foarte surprinsi cand le raspundeam in engleza ca nu sunt arab.
Faza cu tractorul am patit-o si noi – si o auzeam in special de la iranieni, persi cum ne-au zis ca sunt – se pare ca pe vremea lui Ceausescu s-au exportat multe tractoare in Iran si toti tatii 🙂 vanzatorilor din souq-ul de mirodenii aveau tractor romanesc.
Foarte bun postul – cuprinzator si informativ. 🙂
Frumos, un loc pe care sper sa il vizitez si eu in viitorul apropiat!
sigur era smirnă? amestecuile de răşini au stat la baza parfumului antic.
nu văd însă attar, celebrul lor parfum pe bază de ulei, cel care, mi s-a spus, se vinde direct din nişte mari recipiente. 🙂
cam care erau preţurile la mirodenii, ştii cumva?
Salut,dar de plaja nu ai scris nimic…este departe,aproape,cum ai voie sa stai etc ?