fbpx
excursii-razvan-pascu

Desi nu mai este de mult timp cea mai inalta cladire a Dubai-ului, cladirea hotelului de 5 stele deluxe, Burj Al Arab, ramane un simbol al Dubai-ului. Finalizata in anul 1999, cladirea este acum al treilea cel mai inalt hotel al lumii (pana in 2016 cand este preconizat ca se va finaliza constructia India Tower din Mumbai). Este unul dintre primii zgarie-nori ai Dubai-ului si chiar daca acum a fost surclasat de alte 12 cladiri, care mai de care mai semeata, majoritatea finalizate in perioada 2010-2012, Burj-al-Arab ramane una dintre cele mai reprezentative cladiri ale Dubai-ului.

Ceea ce mi se pare facinant la Dubai este ca toate cladirile-simbol pe care le construiesc au o idee, un concept in spate, o simbolistica in lumea araba. Ideea cladirii Burj Al Arab, spre exemplu, a pornit de la imaginea unui dhow (barca traditionala araba) cu panzele in vant. Cladirea este situata pe o insula artificiala, creata la 280 de metri de tarm.

Eu am vizitat Burj Al Arab-ul impreuna cu echipa de agenti de turism adusi de agentia de turism Prestige Tours intr-o vizita de informare, prin urmare ma pot declara foarte norocos pentru ca am avut acces inclusiv in camerele hotelului.

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru serviciile lor este intimitatea clientilor. Prin urmare, chiar daca este un obiectiv turistic in sine, pentru a evita hoardele de turisti, au creat un sistem de securitate foarte bine pus la punct. Nu au acces in hotel decat clientii hotelului sau cei care au rezervare la unul dintre restaurantele din interiorul hotelului.

Asadar, daca aveti in plan sa vedeti Burj Al Arab-ul, inca din prima zi de vacanta nu uitati sa dati un telefon acolo pentru a va face o rezervare. Fiti flexibili in ceea ce priveste orele de rezervare si nu uitati atunci cand mergeti acolo sa va conformati dress code-ului. Nu partaloni scurti la barbati si nu maieuri mulate, nu fuste scurte, nu decolte-uri adanci…nimic iesit din comun pentru un loc cu pretentii de acest gen.

Indiferent cum ajungeti sa vedeti fortareata Burj Al Arab, va trebui sa treceti de punctul de securitate de la intrarea pe podul care face legatura dintre insula artificiala pe care se afla hotelul si continent. Taxi-ul o sa va lase tot in acest punct unde paznicul o sa va caute pe lista de invitati. De aici incolo, indiferent unde aveti rezervare la masa, va puteti plimba fara probleme in atrium si in alte zone publice ale hotelului.

Revenind insa la impresia pe care mi-a lasat-o mie Burj Al Arab-ul trebuie sa va spun ca oricat de interesant, simbolic si cu mult bun gust este exteriorul, atat de kitschos este interiorul. Diferenta iti loveste retina de cum intri in holul hotelului, inalt de 180 metri. Prima impresie pe care am avut-o este foarte similara cu ceea ce am simtit cand m-am aflat pentru prima data pe un vas de croaziera al NCL sau MSC…ca si cum ar fi vrut sa inglobeze intr-o singura structura toate culorile si texturile pamantului. Singura diferenta este ca pe un vas toate materialele sunt metale usoare si plastic colorat, iar la Burj Al Arab auriul nu este un metal colorat, ci aur adevarat, iar cristalele nu sunt de plastic, ci Swarovski si diamante.

Da, Burj Al Arab-ul a reinventat opulenta. Atriumul central are si o fantana arteziana imensa, un Feng Shui reinventat, insa ceea ce m-a suprins este combinatia de culori a balcoanelor din atriumul central, facute ca niste solzi. Sunt nuante diferite, pornind de la un albastru inchis trecand prin diferite nuante de verde si pana la un galben deschis. Se pare ca acest joc de culori, cam prea tare pentru mine, sugereaza evolutia nuantelor din adancul marii, trecand prin verdele palmierilor si pana la galbenul soarelui. Simbolistica este interesanta, dar pusa in aplicare parca nu sugereaza decat o incarcatura de culoare.

Din hol am urcat direct la etajul 27, la Skyview Bar, cel unde puteti avea acces si daca veniti doar sa luati masa la unul dintre restaurantele din Burj. Era inchis la momentul vizitei mele, dar am putut sa ma bucur de privelistea asupra orasului, fiind vizibil atat turnul Burj Khalifa cat si Atlantis The Palm…deci practic vezi tot Dubai-ul de sus.

Apoi a urmat partea pe care eram cel mai curios sa o vad, si anume interiorul unei camere din Burj Al Arab. Si nu am vazut orice camera, ci un apartament cu doua camere cu vedere spre Dubai Downtown. Includea un birou cu o zona de dining, un dormitor matrimonial si o camera pentru copii, ambele camere avand bai proprii. Si aici o sumedenie de culori in cele mai nebunesti combinatii, texturi, lemn, totul la fel de opulent ca in tot hotelul. Televizorul are un suport retractabil ca sa nu afecteze privelistea. Daca va intrebati cam cat ar costa un astfel de apartament, ei bine variaza in functie de sezon, insa va poate costa in jur de 8.000 de euro/noapte.

Burj Al Arab nu este recunoscut doar pentru unele dintre cele mai scumpe camere de hotel, ci si pentru doua recorduri mondiale: Cel mai luxos hotel din lume si Cel mai scump cocktail din lume. Daca aveti 5.000 de dolari de aruncat pe fereastra, ii puteti cheltui pe un cocktail la Burj Al Arab, cu un whisky vechi de nu stiu cati ani, o gheata din nu stiu ce apa speciala si bineinteles, nelipsita foita de aur, totul servit intr-un pahar special. Se pare ca au ingredientele doar pentru 10 astfel de cocktailuri si pana acum au vandut doar doua bauturi.

Pentru clientii hotelului exista zone private de check-in la fiecare etaj si doi majordomi resposabili pentru fiecare etaj. Pentru fiecare apartament hotelul dispune de nu mai putin de 7 angajati, inclusiv personalul de curatenie si cel din restaurante. Hotelul are 27 de etaje, dar fiecare apartament este un duplex, ceea ce inseamna ca in mod real, hotelul are 54 de etaje.

O noapte de cazare pentru o camera standard incepe de la 2000 de dolari/noapte in extrasezon (vara) si de la 3000 de dolari in sezon (iarna-primavara), daca rezervi la receptie. Daca rezervi printr-o agentie de turism, preturile pot fi ceva mai mici. Sincer, mie mi s-a parut hotelul The Emirates Palace din Abu Dhabi mult mai frumos si mai luxos decat Burj-al-Arab, insa impresii despre cel din Abu Dhabi voi scrie intr-un alt articol.

Calatoria in Dubai a fost pentru un proiect realizat de Travel Communication Romania pentru agentia de turism tour-operatoare Prestige Tours si compania aeriana Fly Dubai.

6 comentarii

  1. Emil Simion
    12.02.2013 la 10:51

    Buna ziua,
    Mi-a placut tare mult articolul si-mi pare rau ca nu am aflat din timp despre vizita la Burj Al Arab…am lucrat acolo o perioada si te-as fi putut trimite la unul dintre fostii mei colegi, care ar fi fost bucurosi sa va faca un tur complet (inclusiv vizita unui „Royal Apartment”…poate data viitoare…
    In rest…felicitari pentru blog, il gasesc extrem de interesant!

  2. 12.02.2013 la 13:47

    Tone de bani au bagat astia in zona… incredibil ce au putut face in/dintr-un desert.

  3. Razvan Pascu
    (author)
    12.02.2013 la 14:25

    @ Vlad: ar fi interesant sa citesti si articolele urmatoare pe care le voi publica, o sa scriu si despre proiectele de investitii din zona Emiratelor.

  4. Dana
    12.02.2013 la 19:31

    Foarte interesant!Felicitari Razvan pt.tot ce faci!

  5. 14.02.2013 la 15:40

    Mariana Savin spunea pe facebook printr-un comentariu la acest articol, ca granita dintre lux si kitsch este foarte subtire! Dubai-ul este o locatie extrema, un maxim in orice! Arhitectura este dusa la extrem iar termenul confort sau lux sunt complete!

  6. Cristina
    23.02.2014 la 12:31

    Anumite detalii sunt foarte frumoase si atent realizate.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]