Dubai-ul nu este nici pe departe dintre cele mai dificile locuri pe care le-am vizitat, doar ca are niste reguli mult mai clare decat alte destinatii turistice, legate bineinteles de religia localnicilor.
Chiar daca localnicii reprezinta putin peste 13% si restul sunt expati, totusi religia localnicilor este cea care dicteaza, iar acestia sunt musulmani. Nu sunt din cei fanatici, dar respecta cu strictete ceea ce spune Coran-ul, cartea lor sfanta.
Musulmanii au 5 reguli de baza in care cred si de la care nu se abat:– Nu este niciun alt Dumnezeu in afara de Allah, iar Mohammed este Mesagerul sau;
– Se roaga de 5 ori pe zi (inainte de rasaritul soarelui, dupa rasarit, la pranz, inainte de apusul soarelui si dupa apus);
– O data pe an doneaza din bogatia sa celui mai sarac ca el;
– Postesc in timpul Ramadan-ului;
– Fac cel putin un pelerinaj la Mecca in timpul vietii;
Desi are si aceasta religie fanaticii ei, in esenta promoveaza dreptatea, egalitatea, libertatea de gandire, prietenia si iubirea.
In calitate de turist in Dubai trebuie doar sa respecti cateva reguli simple, care pentru ei sunt un mod de viata. Nu este niciun secret ca musulmanii nu consuma bauturi alcoolice si nici carne de porc. Prin urmare, nici turistii sau expatii nu servesc asa ceva in mod deschis. Sunt cateva restaurante cu licenta, unde un pic de alcool te poate costa cam scump. O bere ajunge si pana la 40 de dirhami (40 de lei). Totodata, daca esti in cuplu nu ai voie sa te tii de mana pe strada; de sarutat nici nu incape vorba. Cu toate astea, sa nu va uitati prea lung la doi barbati care merg tinandu-se de mana. Da, pentru noi poate fi ceva bizar, insa pentru ei, dat fiind faptul ca inca de mici interactiunile intre fete si baieti sunt interzise, se nasc prietenii profunde intre persoane de acelasi sex. De asta nu este tabu ca doi barbati sa se tina de mana.
Oriunde va aflati intr-o tara araba trebuie sa respectati un anumit cod de conduita si trebuie sa aveti grija cu ceea ce purtati. La fete este exclus orice deasupra genunchiului (nu va orientati dupa rusoaice), de preferat pantalonii si fustele trebuie sa fie lungi, insotite de bluze cu maneca, cu cat mai acoperitoare, cu atat mai bine. La barbati, nu sunt priviti cu ochi buni pantalonii scurti si maieurile. Prin mall-uri mai vezi tot felul de exemplare de ambele sexe, dar asta nu inseamna ca fac bine ceea ce fac.
Pentru ca tot este destinatie de shopping, nu trebuie sa va faceti griji cu conversia monedei locale in lei…paritatea este aproape 1:1, deci o sa va fie foarte simplu sa vedeti cum vi se golesc conturile.
Indiferent de perioada in care ajungeti in Dubai, trebuie sa stiti ca au o obsesie cu aerul conditionat. In mall-uri, magazine, la metrou, cam in orice loc cu patru pereti si acoperis ai un aer conditionat care merge de-i sar capacele. Daca nu tolerati bine racoarea, tineti-va la voi ceva cu maneca lunga.
Atentie la taxi-uri. Distantele sunt foarte mari si daca mergi dintr-o parte a orasului in cealalta, sari de 50 – 60 de dirhami. Nu va imaginati ca au “maimute” sau alte instrumente ca sa iti creasca nota. Toate taxi-urile din Dubai au aparate de taxat care pornesc de la 3 sau 3,5 dirhami. Minimul este o cursa de 6 dirhami. La sfarsit primesti o chitanta care iti spune cat trebuie sa platesti, unde te-ai urcat si unde ai incheiat cursa. Singurul lucru la care trebuie sa fii atent este ca unii taximetristi mai smecheri te pot purta pe tot felul de stradute si incarca nota. Mie nu mi s-a intamplat, sau cel putin nu m-am prins.
Metroul este un mijloc de transport mult mai comod, ieftin si destul de usor de folosit. Au doua linii, cea rosie care traverseaza punctele importante ale orasului, din portul Jebel Ali si pana in Al Rashidiya si linia verde care ajunge si in zona veche a orasului, Etisalat Creek. Am platit pentru un bilet in jur de 6,5 dirhami, in functie si de destinatie. Este metrou de suprafata, suspendat pe niste stalpi, cu exceptia catorva statii care sunt subterane, in zona veche a orasului. Au vreo 70 de kilometri de linie de metrou si peste 40 de statii…si am vazut cu ochii mei ca inca se mai lucreaza.
Calatoria mea in Dubai a fost cu agentia de turism tour-operatoare Prestige Tours si compania aeriana FlyDubai.
Fiindca citesc , pot sa si comentez.
Tinuta , este bine sa fie decenta , dar nu te opreste nimeni pe strada daca ai pantaloni scurti sau bluza decoltata-gen rusia.
Toate restaurantele de 5 * servesc bauturi alcolice si au meniuri internationale.
Nu am ajuns inca in Dubai insa imi doresc, eram putin speriata de regulile lor dar din ce vad nu sunt chiar de speriat.
eu aş fi curioasă dacă există un souq autentic în dubai şi care ar fi impresiile tale de acolo. am văzut câteva imagini din doha şi abu dhabi, (nu am vizitat niciodată ţările arabe, deşi îmi doresc) dar acelea sunt destinaţii turistice mai puţin obişnuite, să zicem.
şi sunt curioasă tare dacă părerea mea cum că dubai este o destinaţie scumpă şi de shopping este eronată, aşa că te voi urmări mai departe.
(author)
@ psi: da, este un bazar autentic si in Dubai, exista si bazar de aur sau mirodenii. voi scrie despre ele.
Am fost in Emirate 3 saptamani si da in mare parte ai dreptate, dar legat de imbracaminte nu e adevarat. Exista cum spuneai rusoaice care se imbraca chiar vulgar, dar la fel de multe englezoaice sau nemtoaice care sunt foarte nonconformiste (short si la 60 de ani) plus filipinezele care sunt mana de lucru principala care la fel se imbraca precum orice occidental. Nimeni nu se uita urat la tine daca esti imbracat diferit cum de exemplu ar face-o in Romania. Turistii sunt tratati foarte frumos.
p.s
legat de alcool, exista magazine numite Spynies, care au geamurile gri si sunt intregi supermarketuri cu ce fel de bautura vrei, de la bere la vodka. Teoretic ai nevoie de ”licenta” dar daca esti turist nu ai probleme. De fapt am vazut si musulmani care isi cumparau alcool (pakistani, indieni sirieni ). Punga de cumparaturi este gri/negru dintr-un material prin care nu se poate vedea nimic.
O sa merg in Dubai in aprilie. Sunt foarte entuziasmata dar si un pic stresata. N am mai fost intr-o tara musulmana pana acum.Ma gandeam ca nu trebuie sa port haiune prea scurte sau prea stramte insa nu stiam si de tinutul de mana.
(author)
@ Diana: nu ai de ce sa fii stresata, sunt doar niste reguli de bun simt, relax, o sa iti placa in tarile musulmane.
E bine de stiut anumite detalii legate de stilul lor de viata de la care nu se abat, dar totusi este de respectat faptul ca ii trateaza pe turisti in limitele bunelor maniere sau chiar ii ignora daca se imbraca sau comporta putin altfel…
oare se poate lucra ca si profesor de inot acolo?
Buna seara ! Va rog sa-mi comunicati ce bani lichizi sunt de preferat in Dubai pe lana carduri. ( dolari sau euro ) Bineinteles nu intra in discutie moneda locala . Va multumesc !