Astazi este ultima zi lucratoare in care pot fi refuzate actele aditionale pe care le-ati primit de la banca, in urma aparitiei Ordonantei 50/2010 care prevede ca o serie de comisioane bancare sa dispara, iar dobanda sa fie calculata intr-un mod transparent, in functie de indici de referinta precum ROBOR (la creditele in lei) sau EURIBOR (la creditele in euro).
Am mai scris despre „cum ne ajuta Ordonanta 50/2010” sau despre „cum iti poti reduce rata lunara daca ai un credit cu dobanda variabila„. Astazi va scriu cateva cuvinte despre cum trebuie procedat in cazul in care nu sunteti de-acord cu prevederile actului aditional pe care l-ati primit de la banca (conform ordonantei 50/2010):
1. Daca nu ati luat actul aditional de la banca, mergeti de urgenta. In cazul in care nici astazi nu va exprimati dezacordul (desigur, in eventualitatea in care ceva nu va convine din ceea ce scrie in el), atunci se considera aprobare tacita iar actul aditional intra in vigoare. Practic, chiar daca il semnati, chiar daca nu il semnati – acesta tot intra in vigoare.
2. In cazul in care nu sunteti de-acord cu acesta, atunci trebuie sa nu il semnati si sa faceti o scrisoare prin care sa va exprimati dezacordul. Nu trebuie mentionat si motivul pentru care nu sunteti de-acord, insa trebuie sa scrieti ce anume va nemultumeste (exemplu: fie sunteti nemultumiti ca se mareste comisionul de administrare lunar, fie pentru ca se schimba modul de calcul a dobanzii, fie pentru ca se mareste marja fixa perceputa de banca in calculul dobanzii, etc. ).
3. Atentie ca actul aditional pe care il ridicati de la banca sa aiba un numar de iesire. In cazul in care l-ati primit fara numar de iesire si nu are date de identificare, atunci anexati-l la scrisoarea de refuz.
4. Scrisoarea se depune la sediul bancii unde aveti credit. Luati numere de intrare! Eventual, scrisoarea se poate trimite si prin posta, cu confirmare de primire.
5. Cereti in scrisoare o rezolvare pe cale amiabila a problemei pe care o aveti cu banca. Daca in contractul vostru initial marja era mica si dobanda mare, iar acum creste marja care se adauga peste o dobanda EURIBOR mica, atunci puteti sa nu fiti de-acord cu acest lucru. De asemenea, sunt cazuri in care comisionul de risc dispare ca denumire, insa se adauga ca valoare la comisionul de administrare lunar, care ramane (conform legii) valabil pe contracte.
6. Nu uitati ca astazi este ultima zi in care mai puteti trimite refuzurile voastre. In caz contrar nu va ramane decat varianta de a apela la Protectia Consumatorului sau la Justitie.
Pentru informatii suplimentare puteti consulta si aceasta pagina de pe site-ul ANPC.
Din fericire, sunt scutita de aceste neplaceri pt ca in acest moment nu am niciun credit bancar…
Salut,
Eu am fost ieri la Banca unde am creditul mai exact la CEC BanK unde am platit si rata. Uimitor rata a scazut cu 10 lei la suma de 300 lei/luna, iar pe luna iulie si august mi-au fost returnati 20 de lei ca urmare a aplicarii OG 50. Singurul lucru schimbat la aceasta ordonanta mi se pare ca e ca ii obliga sa nu-ti puna o dobanda mai mare decat cea care s-a stabilit la momentul incheierii contractului, de exemplu la CecBank nu au comision de risc. Mai stiti alte modificari?
Multumim pentru informatii si clarificari Razvan, chiar sunt foarte utile!
Multumesc pentru raspunsul de la articolul de ieri. Dar citind ce ai scris mai sus mai am o nelamurire.
Deci, daca nu ma duc la banca actul aditional se aproba tacit.
Adica sa inteleg ca banca va face acte aditionale pentru toate contractele si pe care le trimite ulterior, adica dupa ce s-au aprobat tacit?
Intreb asta deoarece actul aditional pe care il mentionam ieri l-am incheiat pe data de 02.06.2010, iar ieri am fost la banca sa intreb de noul act aditional in baza ordonantei 50 si mi s-a spus ca nu mai este nevoie pt ca eu am incheiat deja un act aditional cu banca (si asa cum mentionam ieri apare comisionul de rambursare anticipata de 2,5%, deci acest act aditional nu respecta prevederile ordonantei 50).
sper ca niciodata sa nu am de-a face cu credite si chestii de genu … mai ales bancare.
De BRD stie cineva ceva? Adica au redenumit comisioanele sau le-au crescut pe cele care le permite legea? Multumesc anticipat!
(author)
@ finantare: depinde. poate sa scada rata ca sa te incante sa semnezi sau sa nu contesti nimic. oricum ordonanta ii obliga sa nu iti creasca pe moment costul creditului. insa daca este credit in euro si dobanda va fi fixata in functie de EURIBOR atunci rata cu siguranta iti va creste pe viitor. Acum EURIBOR este la minimul istoric, aprx. 1% si va creste pana pe la 3-4%.
@ Adrian: da, se aproba tacit daca nu semnezi si nici nu contesti. imi permit sa spun ca cei de la banca ori mint ori habar nu au. daca tu in momentul asta nu ai un act aditional pe care sa scrie ca ai comision de rambursare anticipata 0% sau 1%, atunci trebuie sa iti dea un alt act in baza ordonantei 50.
Ordonanta 50 se aplica si pentru creditele de tipul overdraft (cardurile cu descoperit de cont).
(author)
@ Claudia: citeste detalii pe linkurile de mai jos.
http://finance.groups.yahoo.com/group/clientibrd/
http://www.incont.ro/utilitare/cum-sa-reusesti-aplicarea-oug-50-in-favoarea-ta-afla-la-videochatul-incont-ro-de-maine-de-la-ora-14-00.html
Stii ce nu inteleg? Daca e lege, de ce e tocmeala?
E destul de clar -comisioanele bancare sa dispara, iar dobanda sa fie calculata intr-un mod transparent.
deci nu am inteles? ce se aproba tacit daca nu se emite un nou act aditional??
(author)
@ adrian: se emite un nou act aditional. daca nu l-ai primit nu inseamna ca nu se emite. mergi la banca! il poti contesta sau nu. daca nu o faci, se aproba tacit.
Buna
in OUG 50/2010,la pct.41,alin.3 scrie clar ca daca nu esti de acord cu actul aditional si nu-l semnezi NU se considera acceptare tacita,deci ?
pt. cristina: corect. dar asta inseamna sa mergi la banca sa le spui ca nu esti de acord, sau si mai bine sa le transmiti asta in scris. daca nu le comunici oficial ca nu esti de acord, se aproba tacit
razvan, conform art. 41, banca trebuie sa ma notifice. deci daca ei nu m-au notificat de emiterea unui nou act aditional, inseamna ca nu se emite.
(author)
@ Cristina: citeste articolul 41 complet. nu se refera la situatia de fata cand actele aditionale se modifica in urma modificarii legislatiei (introducerii ordonantei). in situatia actuala, este asa cum am precizat eu, adica actul intra in vigoare chiar daca nu il semnezi. Citeste articolul 95, aliniatul 5 si te vei convinge.
http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_50_2010_contractele_de_credit_pentru_consumatori.php
Aliniatul 3 despre care spui tu se refera pe viitor; daca banca va dori sa iti modifice o clauza din contract trebuie sa iti trimita un act aditional pe care trebuie sa il semnezi si nu intra altfel in vigoare.
Poate intreb o prostie, dar am vazut ca ai o rabdare ingereasca. Legea asta se aplica si la creditele prin card? Ma refer, mai exact, la acele credite acordate posesorului de card care incaseaza salariul pe el si cheltuieste mai mult decat are in cont, banca acordandu-i automat un credit de depasire.
(author)
@ Zina: 🙂 da, se aplica si la acele credite. se numesc credite overdraft sau descoperit de cont.
99% habar nu au,o sa le mearga tacit noile dobanzi. care vor fi mai mari desigur din 2011 ca euriobor si libor nu o sa tot stea la minimele istorice prea mult. si iata cum romanii vor plati mai mult.de unde? nu stim dar sa se descurce
Ma bucur ca ti-am adus zambetul pe buze ! Imi place sa fac asta, avem nevoie cu totii sa ne mai descretim fruntile.
E weekend si trebuie sa ne mai relaxam…poate sa ajutam copiii sau fratii mai mici la lectii…
Am reusit,in sfarsit,sa rezolv problemele tehnice legate de site-ul meu cel nou. Te invit in vizita,pe tine si pe toti cei care au frati, copii, nepoti sau pur si simplu vor sa isi mai reaminteasca lecturile copilariei !
http://www.lecturirecenzate.ro/
PS Daniel,daca te deranjeaza anuntul, te rog sa ma scuzi si nu-l lasa sa apara !
😀 Milioane de scuze, Razvan. Te-am botezat, iti datorez un miel!
(author)
@ Zina: vezi ca nu te uit cu mielul 🙂
Am luat actul aditional, l-am intors pe toate partile, am confruntat cu contractul, am conceput o contestatie…si n-am depus-o. Comision de risc nu aveam in contract. Suntem „pe dobanda variabila, rata fixa”. Ne-au explicat sau ne-au aburit…ramane de vazut. Eu cred ca bancile vor iesi deasupra, ca intotdeauna si cine Doamne sa umble prin procese cu ei. Eu ma rafuiesc de un an cu BancPost si nu am rezolvat nimic. Nici nu am rabdare sa va povestesc o poveste fara cap si fara coada. Eu am dat banii…ei s-au ales cu profitul. Am inchis contul si zic oricui: mai bine sarac decat afaceri cu Bancpost!!!!! Creditul actual il am la BCR. N-am ce zice nu mi-a crescut niciodata rata nici cu un cent. Am scos acum un nou plan de rambursare si nu difera de cel pe care l-am primit acum 3 ani, cand am incheiat contractul. Ce-o fi, om vedea….
suntem in 21.09.///deci conf termenului din ord 50….gata pita nostra! adica …nu mai are niciun rost sa vizitez banca , ptr a semna acel act aditional(deja existent intr-o formulare gata intocmita si pregatita)termenul este depasit! eu am fost ieri la Unicredit si am discutat si mi s-a spus ca …se mai iau acte aditionale , chiar mi-au dat , la insistentele mele, un astfel de formular(in alb-necompletat, spre studiu)!intr-adevar nu scrie de comision de risc, ci de comision de administrare.Am dobanda 16,95%!!!!!!!!!la un credit in lei///tinind cont de noua formula de calcul a ratei lunare ROBOR+marja bancii, intreb : mie mi se va reduce rata lunara, in cond ca am dobanda varibila, rata fixa-pe un contract din 2006 si ca nu am semnat actul aditional???stiu din actul aditioanl in alb ca ROBOR-ul , cu valoarea valabila din 30.06 2010 pana in 30.12.2010 respectiv cea trecuta in contract este de 7.27%, rezultand ca MARJA bancii este de 16,95-7,27=…9,68%!!!!!!!!!!!mi se pare exagerat de mare , tinand cont de ce valori se vehiculeaza!?
RE-intreb !daca nu am semnat actul aditional, in cond ca se ia in considerare ord 50, dobanda ramanand variabila, banca isi va micsora marja …care de asemena din cele citite in contract este fixa pe toata durata creditului((((dar poate fi modificata primtr-un nou act act aditional) , valoare ei nefiindu-mi spusa
(author)
@ constantinescu: da, este o dobanda foarte mare. dar am auzit si de dobanzi de 23% la lei. in poate scadea dobanda in cazul in care BNR va scadea dobanda de referinta. marja ar trebui sa nu se modifice decat daca va fi banca atat de buna sa faca asta. ma indoiesc!
[…] semn ca este un subiect care intereseaza pe multi dintre voi. Puteti re-citi despre “Ultima zi pentru refuzul actului aditional“, “Cum ne ajuta Ordonanta 50” sau “Cum iti poti reduce rata daca ai credit […]
Buna seara,
Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca la emiterea scrisorii de refinantare, banca sa-mi solicite o anumita suma, in conditiile in care in contract nu este stipulat acest lucru? Va multumesc
(author)
@ Marinela: Da, noua ordonanta le permite sa perceapa acest comision si majoritatea bancilor l-au introdus in noile acte aditionale.
Banuiesc ca va referiti la comisionul unic perceput de banci conform ordonantei.Din punctul meu de vedere acest comision trebuia sa fie foarte bine definit mentionindu-se in actele aditionale care sint acele servicii pentru care se percepe comisionul unic.Daca el nu a fost prevazut in contractul incheiat cu banca in anul 2008, cazul meu, el se va aplica doar la contractele noi incheiate, nu cred ca este corect sa se introduca in actul aditional acum pentru contractele in derulare. Eu stiu ca nicio lege nu retroactiveaza.
Multumesc
buna seara,
va rog sa imi spune-ti ce pot face pentru micsorarea ratei. am un card de credit Euroline, am primit actul aditional , nu inteleg nimic din el. rata mea este de 43.53 pe luna, iar dobanda datorata este de 62.95, am depasit si limita de credit asa ca ajung sa platesc cam 290 de lei pe luna. mi se pare destul de mult. eu nu mai de lucrez de cateva luni. astept raspuns
Multumesc.