fbpx
excursii-razvan-pascu

Indiferent daca ai un credit cu dobanda fixa sau variabila, banca la care ai credit este obligata sa te notifice in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta 50/2010 (21 iunie 2010) despre schimbarile care ti se aplica asupra creditului. Astfel, bancile sunt obligate prin aceasta ordonanta de urgenta sa taie toate comisionele abuzive, cel mai evident si mai des folosit fiind comisionul de risc (care devine ilegal).

Noutati:

 • Daca ai un credit cu dobanda fixa, atunci comisionul de rambursare anticipata este maxim 1%. Daca ai credit cu dobanda variabila, atunci comisionul de rambursare anticipata este 0 (zero).
 • Singurele comisioane care pot fi percepute sunt: comision de administrare credit, comision de penalizare pentru intarzierea la plata, comision de rambursare anticipata daca dobanda e fixa, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor; suplimentar, creditorul are dreptul sa perceapa doar comision de analiza dosar (numai in cazul in care accepta creditarea) si comision aferent costurilor cu asigurarea (doar pentru situatiile in care este prevazuta asigurare – excluse contractele de descoperit de cont, creditul de consum s.a.m.d.). Daca sunteti chemati la banca pentru a semna un nou contract de credit conform cu noua ordonanta, verificati care sunt noile comisioane care se aplica creditului. Retineti ca singurele comisioane legale sunt doar cele de mai sus.
 • Nu se mai percep comisioane pentru tragerea de bani dintr-un credit si nu se mai percep taxe suplimentare pentru plata la ghiseu sau pentru rate platite de alte persoane.
 • Cea mai importanta modificare este cea referitoare la calculul dobanzii variabile intr-un mod transparent. Formula de calcul trebuie sa aiba ca referinta indicele ROBOR/LIBOR daca creditul este in lei sau indicele EURIBOR daca creditul este in euro. Marja fixa din contract nu poate fi modificata decat in favoarea clientului si cu stirea acestuia. Aceasta prevedere din ordonanta poate scadea ratele bancare chiar la jumatate, in cazul in care va fi aplicata de catre banci. In articolul de maine va voi explica in cuvinte simple cum puteti soma banca la care aveti credit sa respecte legea si sa va reduca rata lunara.

16 comentarii

 1. 09.09.2010 la 08:37

  Multe multumiri pentru aceste informatii. Ne sunt de folos, dar de ce ai spus ” in cazul in care (ordonanta)va fi aplicata de catre banci”? Nu e obligatoriu sa se supuna ordonantei ?

 2. rizica
  09.09.2010 la 09:28

  In sfarsit o ordonanta care sa „tina” si cu noi…

 3. 09.09.2010 la 09:30

  ordonanta se aplica pentru noile credite sau pentru creditele in curs? asta nu inteleg.
  Ar fi minunat daca ai face o lista cu bancile care aplica deja acesta ordonanta.
  Merci mult.

 4. Razvan Pascu
  (author)
  09.09.2010 la 10:27

  @ Zina: deocamdata bancile nu respecta ordonanta, de aceea au si fost amendate de catre ANPC cu sume destul de mari. voi trebuie sa mergeti la banca si sa verificati daca v-au fost eliminate comisioanele abuzive si daca a fost modificata rata de dobanda in favoarea voastra. in plus, bancile au facut memorii si au trimis scrisori catre organismele financiare internationale pentru ca ordonanta sa nu se aplice pentru creditele aflate in derulare. deocamdata exista un razboi deschis intre banci si clienti, iar banci precum BCR sau Volksbank deja se confrunta cu grupuri de clienti care s-au unit impotriva lor, au angajat avocati si probabil vor merge in justitie.

  @ Finantare: nu am o lista cu bancile care aplica deja ordonanta. din informatiile pe care le am neoficial, nici o banca nu aplica inca ordonanta 100%, mai ales ca termenul de aplicare este de 90 de zile din data de 21 iunie. ordonanta in forma actuala ar trebui sa se aplice inclusiv pentru creditele aflate in derulare.

 5. Genoveva
  09.09.2010 la 11:59

  Razvan, stiu ca termenul de semnare este 19 septembrie, adica duminica. Deci se duce cel putin o zi, daca nu doua din termen. M-ar interesa cat timp mai avem la dispozitie pentru a depune somatii/notificari, avand in vedere ca bancile au si ele prevazut un termen „legal” pentru a da raspuns la respectivele somatii/notificari. Daca termenul lor este mai mare de o saptamana (si, cel putin la BRD, termenul trecut in actul aditional este de 30 de zile), nu se depaseste astfel data de 19 septembrie? Atunci cum trebuie procedat?

 6. Razvan Pascu
  (author)
  09.09.2010 la 12:14

  @ Genoveva: aici iarasi este o problema si intrebarea ta este foarte buna. Intr-adevar bancile au termen de pana la 30 de zile pentru raspuns si tocmai de aceea majoritatea bancilor si-au chemat clientii la sediu pentru discutarea noilor conditii contractuale in ultimele zile din aceasta perioada (de exemplu BCR si-a chemat toti clientii in perioada 13-15 sept). Tu nu prea ai ce reclamatie sau somatie sa faci inainte sa ai o discutie cu ei, pentru ca nu stii care va fi oferta lor. Tocmai pe asta mizeaza. De aceea, eu iti recomand sa le scrii cat mai repede (cu confirmare de primire) ca vrei ca la discutia pe care o veti avea sa iti aduca niste conditii contractuale de bun simt. Iar apoi, daca oferta nu este ok, le poti scrie din nou, urgent. Sa pastrezi orice dovada ca le-ai scris.

 7. […] ce in articolul de ieri v-am enumerat principalele noutati pe care le aduce Ordonanta 50/2010 celor care au un credit […]

 8. Pascu Lucian Achim
  11.09.2010 la 14:20

  Foarte frumos, dar Ordonanta mai mult ne ingreuneaza sarcina. Motive:
  1. Bancile procedeaza (in cazul dobanzilor variaabile) la mentinerea actualei dobanzi prin adaugarea unei marje fixe la EURIBOR, LIBOR sau ROBOR care sa dea exact actuala dobanda
  2. Cum atat EURIBOR cat si LIBOR sunt destul de scazute pe viitor, contrar tendintei generale de scadere a dobanzilor la credite, dobanda va creste, prin cresterea, aproape sigura a acestor indici.
  CONCLUZIE: Trebuie facut ceva in privinta marjei fixe pe care o percep bancile, iar Guvernul, din nou a dat cu stangul in dreptul, desi la prima vedere pare ca a facut un lucru bun.

 9. Familia Adams
  14.09.2010 la 22:30

  Buna seara,
  In urma e-mail-ului trimis catre Piraeus, am primit actul aditional la contractul de credit. L-am studiat si trebuie sa fiti atenti la fiecare cuvant, nu numai la dobanda si calcul dobanda. Am desoperit o clauza : „Raman in vigoare comisioanele prevazute in Contractul de credit initial, cu toate amendamnele ulterioare, cu exceptia comisionuluide rambursare si a comisionului de conversie, ca efect al alinierii la prevederile OUG50/2010.” si Cap.VII:”Toate celalte prevederi raman valabile”. Deci ar fi bine sa va inarmati cu multa rabdare si atentie. Interpretati lucrurile de bun simt asa cum faceti in viata de zi cu zi. Eu am trimis o notificare ca nu semnez acest act aditional, decat cu clauzele care sunt prevazute in OUG50/2010. Cf. aceluiasi OUG, daca vor sa faca modificari la contractul initial trebuie sa intocmeasca un alt aditional. Atentie: cf. oug50/2010 daca refuzi semnatura asta nu inseamna ca banca are dreptul sa rezilieza contractul, are obligatia sa-ti dea un raspuns in 30 zile, daca nu… vezi site-ulANPC

 10. Razvan Pascu
  (author)
  14.09.2010 la 22:40

  @ Familia Adams: ai dreptate. urmeaza sa scriu si eu un articol despre asta.

 11. […] mai scris despre “cum ne ajuta Ordonanta 50/2010” sau despre “cum iti poti reduce rata lunara daca ai un credit cu dobanda […]

 12. flori
  22.09.2010 la 15:11

  buna ziua!eu abia astazi am prmit prin posta actul aditional.am fost la banca si am intrebat chiar in ultima zi de act,ce anume se modifica,mai multe ce tine legat de act.raspunsul a fost ca nu au nici un act aditinal acum ,pe care sa-l semnez ,pt ca nici ei nu au primit nimic.a sa primesc prin posta si tunci sa ma prezint la banca pt mai multe informatii.eu ce fac acum.de ex am vazut modificat marja bancii libor de la 3,25% la 8,53%.eu am un credit in chf.ce inseamna asta ,ca o sa am rata si mai mare?

 13. Adriana Nastasescu
  29.09.2010 la 01:15

  Buna seara.
  Eu am un contract la Banca Tiriac, din 2006.Pe parcurs mi-au marit dobanda si comisioanele dar fara sa-mi spuna, macar , cu cat: nici atunci si nici acum- acum spun ca nu au cum sa stie si n-au unde sa vada cat este , in momentul de fata dobanda si comisioanele. Deci n-am cum sa stiu daca acum imi vor mari sau micsora dobanda; plus ca nu vor sa-mi dea graficul cu ratele conform actului aditional pe care mi l-au dat, pana nu-l semnez, deci chiar nu stiu ce voi avea de plata. Iar consiliera aceea, sau ce-o fi ea, rade si tot repeta ca nu stie mai mult decat e in actul aditional, dar,nici din contract si nici din act nu se intelege nimic; plus ca Robor-ul are alta valoare in actul aditional al lor fata de ce a afisat BNR.

 14. Eu
  15.06.2012 la 22:50

  Aceasta ordonanta a ajutat multi oameni ce aveau credite.
  Pe mine nu m-a ajutat(la dobanda) pentru ca oricum banca la care am facut creditul deja folosea euribor si nu indicele de referinta al bancii.M-a ajutat in ceea ce priveste comisionul de rambursare anticipata(care nu mai poate fi aplicat).Desi multi zic ca este o teapa aceasta oug 50 eu zi ca a facut un bine enorm celor care aveau credite si celor care au luat credite dupa aplicarea ei.Sunt foarte mute comisioane care au disparut plus disparitia inicelui de referinta al bancii,care tinea loc de robor,libor si euribor si era mult mai mare decat cei trei indici mentionati mai sus.Prosteala a aparut cand bancile au inceput sa schimbe denumirea comisioanelor(din cate stiu se pot raporta aceste schimbari).

 15. ion sorin lupu
  26.03.2013 la 14:36

  Imi poate explica si mie ce este incasare rata dobanda si incasare administrare credite retail.pentru ca amandoua sunt mai mari decat rata si nu inteleg dece.Daca puteti sa ma indrumati si sa-mi spuneti ce trebuie sa fac sa aflu mai multe.
  Daca se poate sa exercit dreptul de a da banca in judecata si ce trebuie sa fac creditul este in lei.mujltumesc

 16. D-na Cristina B.
  13.08.2013 la 11:32

  buna ziua!
  as dori sa stiu daca banca are dreptul de a ma comisiona cu un procent de 0.1% din sold pentru solicitarea trecerii ipotecii in rang subsecvent in favoarea altei banci.
  ordonanta 50/2010 nu specifica tariful perceput pt acest serviciu.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]