fbpx
excursii-razvan-pascu

Unde poti simti cu adevarat spiritul Craciunului, daca nu in Germania?

Pietele tematice fermecatoare decoreaza tara in aceasta perioada magica a anului, iar numerosii turisti sunt hipnotizati.

De la turta dulce, delicatese locale, ornamente traditionale artizanale, vin fiert, cadouri si colinde, sau nelipsitii carnati, nu e nimic ce nu vei gasi in aceste piete de Craciun din Germania, fie ca alegi sa le vizitezi pe cele mai populare, fie sa le descoperi pe cele mai ascunse din satele medievale, care sunt desprinse parca din povesti.

Pe langa cumparaturi pentru cei dragi, aceste mici sau mari targuri de Craciun iti ofera experiente de neuitat ce combina cultura locala cu divertismentul si bucuria de a calatori intr-un cadru de poveste.

Nuremberg

Piata de Craciun din Nuremberg este unul dintre cele mai populare targuri din lume, un basm fermecator presarat cu standuri pitoresti din lemn, caruseluri colorate si turta dulce.

Aceasta piata revine la viata an de an pe data de 1 decembrie, cand faimoasele standuri sunt decorate cu crengute de brad, gusturi proaspete de turta dulce (doar suntem in Orasul de Turta Dulce), in timp ce mirosul tentant de migdale prajite si vin fiert invaluie aerul rece.

Produsele pe care le vei putea gasi la acest targ sunt de cea mai inalta calitate, fiind renumite pentru acest lucru. Fii pregatit pentru o experienta autentica a ornamentelor de Craciun, a jucariilor unice si a obiectelor de artizanat speciale. Colindele sunt cantate live, iar experienta ta culinara va fi speciala, tocmai pentru ca alimentele sunt proaspete.

Printre bunatatile pe care le vei gasi la targurile de Craciun din Nuremberg se numara faimoasa turta dulce cu ghimbir din Nuremberg, bratwursti si felurite produse gatite la cuptor. O suita de evenimente completeaza atmosfera de sarbatoare, transformand pietele de Craciun din Nuremberg in “Micul Oras din Lemn si Panza” – o experienta pe care nu trebuie sa o ratezi in timpul vacantei tale de iarna in Germania.

Berlin

Cu mai mult de 60 de targuri presarate de-a lungul orasului, Berlin are un efect special in jurul perioadei Craciunului.

Supranumit si capitala pietelor de Craciun, Berlinul se mandreste anual cu o varietate de targuri, unde artistii, muzicienii si bijutierii atrag turistii intr-o atmosfera de sarbatoare. Amestecul de oameni, luminile stralucitoare si miresmele ce izvorasc de-a lungul standurilor ofera capitalei Germaniei o atmosfera vesela si festiva.

Unele dintre cele mai cunoscute piete de Craciun din Berlin se afla la Castelul Charlottenburg si langa Biserica Memoriala Kaiser Wilhelm, amandoua avand de oferit un decor istoric impresionant, o suita de bunatati traditionale si o atmosfera de Craciun ca-n povesti.

Eclecticul Berlin in aceasta perioada a anului se simte ca un taram de basm, datorita standurilor traditionale idilice din Winterfeldtplatz, multumita targului nostalgic de la Opernpalais si Pietii de Craciun Eco de la Sophienstraße.

Ca idee de alte piete fermecatoare ce merita vizitate, mai numesc si piata de Craciun Scandinava Lucia, Piata de dulciuri (Naschmarkt) si legendara piata Spandau.

Frankfurt

Datata inca din secolul al XIV-lea, piata de Craciun din Frankfurt este una dintre cele mai vechi, mai mari si mai spectaculoase din Germania. Se intinde in centrul istoric al orasului, iar cea mai mare parte a actiunii are loc in jurul Römerberg, inconjurat de case traditionale si luminite.

Pe langa vinul fiert, merele coapte, nucile prajite si turta dulce, Piata de Craciun din Frankfurt este deosebit de faimoasa pentru deliciile sale locale precum vin fiert din mar, figurine mici din prune uscate si Bethmännchen, care sunt biscuitii traditionali de martipan si de migdale.

In alta ordine de idei, peste 200 de tarabe decorate splendind fac ravagii printre turisti, incepand cu arta si artizanatul local, pana la produsele pe baza de mere. Corurile de colinde si bradul urias adauga un surplus de farmec atmosferei festive.

Rothenburg

Un oras medieval, inconjurat de fortificatii, cu o atmosfera de Craciun extrem de placuta, iti aduce la cunostinta imediat de ce este faimos: pozitionarea pe cea mai tranzitata ruta turistica a Germaniei, Romantic Road si Castle Road.

In Rothenburg, vinul fiert este la putere, si nu orice fel de vin: vinul franconian, recunoscut in toata lumea, ba chiar exista si o legenda a orasului care spune ca vinul a salvat orasul care urma sa fie ars din temelii de generalul Catolic Tilly, in timpul Razboiului de 30 de ani.

Localnicii spun ca aici poti trai atmosfera Craciunului in fiecare zi, intocmai pentru ca in acest oras se gaseste Muzeul Craciunului, care gazduieste mii de decoratiuni de sarbatoare ce pot fi vazute pe tot parcursul anului. Mii de globuri, peste 150 de tipuri de Mosi Craciun din felurite perioade, incepand cu anul 1880, brazi, fotografii ce iti povestesc modul in care se obisnuia sa se sarbatoreasca Craciunul.

Piata de Craciun din Rothenburg dateaza de cel putin 500 de ani si poarta numele de Reiterlesmarkt, dupa numele unei legende locale, cu un calaret care transporta sufletele celor morti. In aceasta perioada au loc multe evenimente, colinde si spectacole, iar daca vizitezi orasul vinerea sau sambata, poti urca in Turnul Primariei pentru a te minuna de panorama superba asupra Targului de Craciun.

Dintre bunatati, nu rata Schneeball, adica bulgarele de zapada, realizat din aluat dulce acoperit de zahar pudra sau ciocolata.

Munchen

Perioada Craciunului invaluie orasul Munchen intr-o atmosfera deosebit de placuta. In aer se simte o energie pozitiva si fiecare dintre turisti simte asta, in ciuda frigului, care poate fi stins, bineinteles cu un pahar de punch sau de vin fiert.

Targurile de Craciun nu ar avea farmec daca ar prezenta doar bautura, astfel ca atractia o reprezinta intotdeauna obiectele artizanale, decoratiunile atent realizate, suvenirurile impachetate si concertele de colinde. Deosebit de interesant este Kletznbrot, un tip de paine cu nuci, miere si fructe, si nu ar trebui sa uit nici de Fatschnkindl, un produs ce il intruchipeaza pe Iisus bebelus in leagan.

Istoria acestui targ incepe din secolul al XIV-lea, cand se organiza un targ dedicat Sfantului Nicolae, unde se realizau si se vindeau cadouri traditionale bavareze, sculpturi in lemn de la Oberammergau, turta dulce si cristaluri de Bavaria.

Targul este organizat in piata principala a orasului, Marientplatz, si este acompaniat de concerte de muzica clasica tinute de la balconul Primariei.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]