fbpx
excursii-razvan-pascu

Armata de Teracota de la Xian 2Philips Romania mi-a propus de curand proiectul “Shaving Around the World” in care voi incerca sa imi amintesc detalii legate de modul in care barbatii din diverse tari se barbieresc.

Am apelat in acest proiect, atat la amintirile mele, ale prietenilor, dar si ale sotiei mele Andra, iar articolul de astazi este scris de ea.

Acest articol face parte din campania Shaving Around the World, sustinuta de Philips S7000, aparatul de ras numarul 1 de la Philips pentru o piele fara iritatii. Inelele Confort cu invelis cu microgranule permit aparatului de barbierit sa alunece usor pe fata pentru o piele fina si un barbierit eficient. In combinatie cu capetele Dynamic Flex care se misca in 5 directii, rezultatul este un barbierit precis si o piele fara iritatii.

In familia noastra cheful de calatorii a venit dintotdeauna de la jumatatea masculina. El gandea cele mai faine combinatii de vacanta si reusea cumva sa transforme in realitate planul de vacanta facut pe hartie.

In iarna lui 2009 am facut  prima noastra vacanta pe continentul asiatic, in China, Hong Kong si Macao. A fost una dintre cele mai intens planificate si muncite vacante. Ghidul Lonely Planet a fost un fel de biblie a acestei vacante, intrucat ne-a ajutat inclusiv sa comunicam cu oamenii de acolo in zonele in care nu prea gaseam vorbitori de engleza. Am explorat atunci Beijing-ul si imprejurimile, Marele Zid Chinezesc (sectiunea de la Badaling), am vizitat Xi’An, la capatul estic al Drumului Matasii, Shanghai, Hong Kong si Macao. Da, a fost o vacanta plina, dar atunci mi-am indeplinit un vis, acela de a vedea armata de soldatei de teracota ingropata si descoperita la Xi’An.

Armata de soldatei a fost descoperita acum 40 de ani, intr-o vara secetoasa, de cativa tarani care sapau un put. Se pare ca nu era iesit din comun sa descoperi varfuri de sulite si tot felul de obiecte de ceramica in aceasta zona, insa dimensiunea obiectelor gasite de data aceasta a atras atentia autoritatilor, care au inceput sa faca sapaturi. Ceea ce au descoperit depaseste imaginatia tuturor.

Despre mormantul Imparatului Qin, primul imparat al Chinei, se stia ca era grandios. Istoricii vremii vorbesc despre un adevarat oras subteran cu rauri de mercur, dar descoperirea armatei de teracota a depasit orice limita a imaginatiei. Mii de figurine in marime naturala alcatuiesc armata careia i s-a atribuit onoarea de a-l insoti pe Qin in viata de apoi. Situl arheologic este organizat in 4 zone de 7 metri adancime, din care cel mai mare contine peste 6000 de figurine. Una dintre aceste zone contine cavaleria si infanteria, precum si trasuri de lupta. Daca multi alti imparati ai lumii au preferat sa aiba alaturi in viata de apoi doar modele la scala mica, Qin nu a dorit sa riste nimic si si-a construit un adevarat oras subteran. Nu degeaba si-a inceput constructia mormantului inca de cand avea 13 ani.

Dar particularitatea armatei de teracota nu sta doar in dimensiunea sa. Ceea ce mi se pare cu adevarat fantastic este faptul ca fiecare statuie este diferita, are trasaturi specifice vremii. Nu s-au multumit doar cu o armata de statui fara fata, ci au vrut sa dea individualitate unui morman de argila.

Cum au facut asta?

Desi la constructia statuilor au fost folosite mulajele si o tehnica speciala de asamblare, ultimele detalii erau intotdeauna realizate individual. Trasaturile, pometii, parul facial, ochii, sprancenele erau facute manual, din argila, si pictate. Rangul fiecarui soldat in parte era comunicat prin aspectul sau.

Generalii – sunt trei tipuri de generali in armata de teracota, elementul comun al acestora fiind barba si mustata bine ingrijite. Unii au un fel de perciuni mai stufosi. Au un aspect cultivat si nu poarta intotdeauna arma. In par se pare ca aveau prinse pene de pasari rare, de lupta.

General_520

Arcasii care ingenuncheaza au mustata si cioc, iar arcasii care stau in picioare au doar o mustata scurta.

StandingArcher_TradingCard_520

TCW_TradingCards_ArmoredKneelingArcher_503

Cavalerii transmit agilitate prin aspectul bine ingrijit al mustatei lor.

Cavalryman_403

Cei mai masivi soldati erau luptatorii cu armura, care asigurau forta de lupta, dar si paza comandantilor.

Conform istoricilor, permisul pentru conducerea trasurii in armata se obtinea in 4 ani si din acest motiv conducatorii trasurilor din armata de teracota par oameni cultivati.

TCW_TradingCards_Charioteer_503

Xi’an a fost si ramane pentru mine o minune. Ce am descoperit acolo acum 6 ani a fost fantastic si foarte greu de explicat in cuvinte. De aceea, sunt foarte fericit ca anul viitor voi avea sansa sa ajung inca o data in China la Xi’an, de data aceasta cu un grup de turisti romani. China este o destinatie aparte, un loc plin de istorie, traditie si modernism, iar aceasta armata de lut care contine aproximativ 8000 de piese in marime naturala cred ca trebuie sa ajunga in topul minunilor lumii.

Sursa fotografiilor: arhiva personala + Artsmia

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]