fbpx
excursii-razvan-pascu

Hotel Castel Daniel Covasna 13In toate vacantele mele am incercat sa imi aleg locuri de cazare mai speciale, de la un simplu hostel realizat cu bun-gust, pana la castele sau chiar muzee, o casa Victoriana, o fosta inchisoare, o barca… pe toate le-am experimentat cu maxima curiozitate. In ultimii ani au inceput sa apara si la noi din ce in ce mai multe spatii deosebite de cazare, cu putine camere, dar fiecare deosebita in felul ei. Sunt de obicei locuri construite sau renovate de persoane care intra intr-un prim contact cu industria turismului, avand afaceri in alte domenii, si care totusi demonstreaza ca turismul de calitate nu se face neaparat pe baza de studii, ci mai ales pe baza de pasiune.

In periplul de vara aceasta prin Transilvania am ajuns cateva zile din nou in Secuime, in judetul Covasna, de data aceasta la Talisoara. Acolo, familia Racz, adica doi tineri cu 3 copii mici si frumosi, a reconditionat superb un vechi conac si l-au deschis circuitului turistic. Este vorba despre Daniel Castle, o cladire cu o poveste impresionanta, desprinsa la propriu din paginile cartilor de istorie.

Bazele a ceea ce astazi inseamna Daniel Castle au fost puse undeva la inceputul secolului XVII, de catre Daniel Mihaly, capitan adjunct al tinutului Trei Scaune, apropiat al principelui Gabor Bethlen. In timp, cladirea a trecut prin mai multe modificari si adaugiri, din care remarcabil ramane anul cand au fost create picturile murale ale castelului, atat in interior cat si exterior, picturi ce infatiseaza diferite scene din lumea politica a perioadei respective. Mai mult, una dintre cele mai importante scene pictate se afla in camera numarul 8, acolo unde am stat noi, si prezinta plata birului catre capetenia Otomana, la Constantinopol.

Dupa ce in anii comunismului castelul a servit drept spatii de birouri si depozit al CAP-ului din sat, ma bucur sa il vad acum valorificat si readus la viata. Imi imaginez ca a fost o munca fantastica in spate, dar rezultatul este remarcabil.

Castelul a fost construit in stilul renascentist tarziu, iar in secolul XIX s-a realizat o extindere cu o aripa clasicista. Toate aceste detalii si istoria familiei Daniel au fost atent cercetate de familia Racz, actualii proprietari, pastrate si evidentiate turistilor. Stim cu totii ca de cele mai multe ori este mai simplu sa darami si sa construiesti de la zero decat sa refaci un monument istoric. Cunosc atat de multe povesti legate mai ales de cladirile clasificate ca monumente istorice de tip A sau B si cat de greu se misca lucrurile cu autorizatiile si renovarea. De asta ma bucur ca au avut curajul sa pastreze si sa creada in potentialul acestui loc. Mai mult, au expus in castel planse explicative cu istoria locului si arborele genealogic al familiei Daniel, de data aceasta printr-un proiect finantat prin fonduri SEE, de catre Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Mai multe detalii despre istoria castelului si proiectul Living Castle puteti descoperi aici.

Hotelul are 8 camere in total, fiind, dupa parerea mea, mai degraba un boutique-hotel cu tema istorica. Camerele sunt foarte spatioase, cu mobilier de lemn masiv, draperii de catifea si obiecte decorative din lemn reconditionat. Fiecare camera difera prin design-ul interior si abordeaza o tematica diferita. In decorarea camerelor s-au pastrat barnele din lemn vechi de cateva secole, peretii de piatra si intreg mobilierul este realizat din lemn reconditionat.

Camera Constantinopol, in care am fost si eu cazat, are peretii decorati cu pictura murala realizata in secolul XVII, draperii de catifea si o baie deschisa.

Daca fiecare camera este unica in felul ei, la fel sunt si baile castelului, acestea fiind decorate diferit, cu cazi mari, dintre care cea mai interesanta este cada de lemn din camera construita in cea mai veche zona a castelului, sau cazi zidite in piatra.

In restaurantul micut cu iesire pe balconul castelului se serveste micul dejun si pranzul sau cina la cerere. Meniul are o usoara tenta medievala, iar mancarea are gustul „ca la mama acasa”. Oricum, eu sunt fan Secuime si al mancarurilor din zona, asa ca, evident, sunt subiectiv si acum.

Castelul are si o mica gradina, cu spatiu verde si sezlonguri. Pretul camerelor variaza intre 80 si 110 euro pe noapte. Mai multe detalii gasiti pe site-ul hotelului.

Cei de la hotel iti pot recomanda sau organiza si trasee prin zona. Noi am vizitat castelul de la Varghis, satul din apropiere, am mers pe Cheile Varghisului unde puteti face o drumetie de cateva ore, ar mai fi o moara de apa in zona si atelierul unui fierar din Talisoara. Am fortat putin nota si am ajuns chiar si pe Valea Zalanului, la proprietatile printului Charles, dar si in satul Miclosoara care se afla aproape de Baraolt.

Pentru mai multe fotografii si rezervari, gasiti Castle Hotel Daniel si pe Booking.

5 comentarii

  1. 30.08.2015 la 08:46

    Felicitari pentru fotografii! Sunt foarte reusite!

  2. 30.08.2015 la 21:54

    Imi place mult conacul si enorm camera Constantinopol, face cinste splendidului oras. Si ideea de cada in camera, este deosebit.

  3. 31.08.2015 la 12:57

    pare cu adevarat interesant

    o destinatie inedita

  4. Cristi
    10.09.2015 la 21:15

    Foarte foarte frumos , dar am inteles de la cineva care a fost aici ca este problema cu semnalul la vodafone/telekom ?
    Si wi fi in camere am inteles ca este foarte slab si are prize de eterneth in schimb, poti confirma ?
    Multumesc

  5. Razvan Pascu
    (author)
    11.09.2015 la 00:22

    @ Cristi: eu am avut semnal la telefon si chiar si internet pe telefon (Vodafone). Sunt prize si cabluri in camera pentru net, dar mie mi-a mers si wifi-ul.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]