fbpx
excursii-razvan-pascu

De-a lungul vremii, am abordat pe paginile mele de social media subiecte diverse, dar concentrate in jurul a doua teme mari: calatoriile si antreprenoriatul. 

Iar daca despre calatorii am scris destul de mult in ultima perioada, despre proiectele in care sunt implicat din postura de antreprenor, consultant sau investitor am vorbit mai putin. Ce-i drept, job-ul meu de “calator full-time” nu imi permite sa ma implic in toate business-urile in care cred si din care mi-ar placea sa fac parte, asa ca, pentru a-mi diversifica portofoliul si a-mi alimenta pasiunea pentru antreprenoriat, m-am orientat spre domenii care nu imi necesita prezenta fizica atat de mult pentru a putea functiona. 

Astfel, pe langa investitiile la Bursa si in cryptomonede, un alt domeniu ce mi-a starnit interesul de vreo 4 ani este piata imobiliara, fie ea din Romania, fie din afara tarii. Piata imobiliara din Romania pentru ca a oferit nenumarate oportunitati in ultimii ani, si piata imobiliara din alte tari in care am calatorit, pentru ca in unele dintre acestea oportunitatile de abia acum apar. 

Iar daca acum vreo 9 luni am investit deja in Dubai, in ultimele luni am semnat un parteneriat cu dezvoltatorul de acolo, pe care il reprezint in Romania din punct de vedere marketing si vanzari. Practic, promovez exact proiectele in care am investit si eu, considerand ca este cel mai credibil asa: nu e doar marketing, ci acolo am pus si eu banii la bataie, deci si increderea mea. In ultimele 4 luni deja in cercul meu de cunoscuti si prieteni am discutat despre asta, iar pe cativa dintre acestia i-am ajutat sa investeasca si ei, unii dintre acestia chiar milioane de euro. Mai multe detalii despre vanzarile din ultimele luni puteti citi si aici.

De ce am ales sa investesc in Dubai?

Dupa indelungi analize, m-am oprit la Dubai din o serie lunga de motive, incepand cu faptul ca a demonstrat deja multe intregii planete, dar si pentru ca este unul dintre cele mai cosmopolite orase din lume (si cu potential sa ajunga in 15-20 de ani New York-ul sau Londra) sau continuand cu mediul social si legislativ pro-business si multe alte motive.

.

Am studiat mai bine de 2 ani piata imobiliara din Dubai, dezvoltatorii, tipurile de proprietati, valoarea proprietatilor, am analizat tipurile de plata, avansuri, etc. si deja stiu majoritatea proiectelor si dezvoltatorilor din Dubai. Motivul pentru ca am amanat achizitia a fost ca intotdeauna am cautat cel mai bun sistem de plata, cel mai bun pret, cea mai buna locatie, cea mai serioasa companie, cea mai buna calitate, etc. Ori, cum e lesne de inteles, e greu sa gasesti perfectiunea. 

Dar haideti sa luam pe rand fiecare dintre motivele care m-au convins sa investesc in Dubai anul trecut:

1. Potentialul turistic privit per ansamblu

Lucrez cu multe destinatii turistice din lume. Realitatea este ca foarte multe dintre destinatii pun destule impedimente atunci cand ma gandesc la o crestere sustenabila pe termen lung. Si aceste impedimente se refera fie la faptul ca se limiteaza la a fi destinatii de tipul “o data in viata”, fie la faptul ca au un hatis birocratic dificil de inteles daca nu esti localnic sau asociat cu un localnic.

Am crezut si eu mult timp ca Dubai-ul, chiar si din punct de vedere turistic, este doar un miraj si ca la un moment dat oamenii se vor plictisi de betoane si insule create artificial. Insa trecerea anilor mi-a demonstrat ca Dubai-ul a fost capabil sa atraga profesionisti din foarte multe domenii, care inteleg ca fluxul constant de turisti va genera profit si cresteri in toate domeniile. Astfel, periodic observ ca Dubai-ul vine cu noutati. Nu ma refer aici doar la Dubai Expo, care a fost un hit imens pentru revenirea turistica post-pandemie a Dubaiului, dar mai ales la obiective turistice si atractii noi. Plus faptul ca cele vechi incurajeaza in continuare dorinta de a reveni in Dubai.

Indiferent care este scopul unei investitii imobiliare in Dubai (locuinta de vacanta sau pentru valorificat turistic), sunt convins ca isi va atinge scopul pentru viitorul proprietar.

2. Investitiile imobiliare sunt protejate de guvern

Ratele se platesc in conturi escrow si sumele de bani nu ajung la dezvoltator decat in momentul in care acestia termina de construit pe faze de proiect. De asemenea, stadiile de executie ale proiectului si retragerile de bani sunt publice in aplicatia “Rest Dubai”, le puteti urmari in permanenta. Pentru cineva cu un grad mediu spre ridicat de aversiune la risc (cum este si cazul meu), acest aspect este, dupa parerea mea, esential. 

Totodata, exista varianta de a cesiona sau revinde imobilul dupa plata a minim 30% din pret, precum si posibilitatea rambursarii avansului platit pentru imobilul achizitionat daca suprafetele rezultate nu sunt conforme cu proiectul initial, ori in cazul in care livrarea finala a proiectului se intarzie cu mai mult de 12 luni. 

3. Taxele si impozitele anuale pe proprietate si pe chirii sunt inexistente

Cei care doresc sa investeasca sunt nevoiti sa achite doar comisionul unic pentru tranzactii imobiliare. Taxa se numeste DLD si este de 4%, se achita catre Guvern doar o singura data, dupa achizitie. Cu alte cuvinte, NU se plateste TVA la achizitia proprietatilor rezidentiale si nici taxe pentru veniturile obtinute din chirii sau taxe anuale pe proprietate. 

4. Rentabilitate ridicata a investitiei

Pe termen lung, randamentul net al inchirierilor de locuinte in Dubai este intre 4-7% pe proiectele gata construite (cu mentiunea ca aici trebuie achitati si toti banii de la inceput) sau de 10-15% pe proiectele off-plan (depinde de proiect si mai ales de modalitatea de plata). Aici conteaza, bineinteles, costul de achizitie (cel mai bun profit se face la achizitie, si nu la vanzare) versus calitate, pentru ca sunt multe proiecte care promit calitate, dar in realitate nu au livrat ce au promis.

Desigur, conteaza si sistemul de achizitie in rate la dezvoltator pe perioada constructiei (sau inclusiv dupa terminarea constructiei), care face ca per total randamentul investitiei sa creasca pentru ca practic nu blochezi toti banii de la inceput, ci ii platesti in rate (iar ratele se platesc inclusiv dupa ce apartamentul incepe sa produca si exista efectiv). 

Pentru inchiriere, ei spun ca atunci cand zona va fi toata gata (anul 2025-2026), o locuinta de genul celei achizitionate de mine cu aprx. 300.000 euro (aprx 65 mp: 1 dormitor + living) se va putea inchiria cam cu 4000-4500 euro pe luna, mai ales daca vorbim despre inchiriere pe termen scurt in regim hotelier (dupa ce firma de property management de acolo isi opreste comisionul).

Eu am pus varianta pesimista, doar 2500 euro/luna (asta inseamna 85 euro in medie pe noapte pentru 2 camere, este foarte putin pentru Dubai – evident ca apartamentul in regim hotelier nu va fi inchiriat 100% din noptile unei luni, dar sunt perioade cum este Revelionul sau alte sarbatori cand poti sa inchiriezi 2 camere cu 300 euro pe noapte si alte perioade, cum sunt iulie-august, cand preturile sunt mai mici in Dubai). Pe calculul de mai sus, chirie care poate fi obtinuta pentru inchiriere pe termen lung, inseamna 2500 euro x 12 luni = 30.000 euro pe an. Fara taxe si impozite din chirii, pentru ca asa este in Dubai. Rezulta ca se scot banii de investitie in aprx 10 ani pe ceea ce am cumparat eu, plus ca se adauga si faptul ca nu am blocat toti cei 300.000 euro de la inceput, ci ii platesc in rate in 5 ani (pe perioada constructiei cate 10% la fiecare 6 luni + 2 ani dupa finalizare, tot in rate de cate 10% la fiecare 6 luni). 

In plus, zona aceea va avea canal cu apa cristalina pe care vor circula si barcute spre centru (deja construit), plaje, o zona de promenada de 1,8 km, magazine, cel mai mare mall din lume, multe facilitati pentru locuitori si turisti la fiecare dintre ansambluri, 2 scoli internationale (deja construite si functionale), rezervatia naturala in apropiere, plus infrastructura la care acum deja se lucreaza, de tipul autostrada spre Burj Khalifa si statie de metrou vis-a-vis), fapt ce va face ca zona sa fie dorita atat pentru inchiriere pe termen lung, cat si pentru inchirierea in regim hotelier, ceea ce poate insemna o crestere a veniturilor din chirii lunare de minim 50%.

Bineinteles, pe proiectele off-plan exista si posibilitatea de castig din cresterea valorii proprietatii cumparate, de la faza de proiect pana la finalizare. Asta se intampla peste tot in lume, inclusiv in Romania. Estimarea moderata a celor de la Sobha, dezvoltatorul cu care lucrez eu, este de 35% crestere de pret atunci cand proiectul se finalizeaza, de la pretul de cumparare la stadiul de proiect. Tinand cont ca vorbim despre un orizont de 3-4 ani, este mai mult decat fezabil, in conditiile in care doar de anul trecut si pana acum preturile per mp au crescut cu aprx. 27% in Dubai. Am descoperit insa si apartamente cu potential mai mare de crestere a preturilor, din cauza faptului ca sunt foarte putine de modelul respectiv, iar cererea mereu este foarte mare, si daca le veti prinde la timp atunci se pot castiga profituri bune.

5. Planuri de achizitie si scheme de plata prietenoase

La dezvoltatorul cu care lucrez eu, 50% din pret se achita in transe semestriale de cate 10%, pana la momentul finalizarii constructiei (2025-2026). Diferența de 50% se poate finanta usor, fie prin rate fara dobanda la dezvoltator pentru o perioada de 2 ani dupa ce deja ai intrat in posesia apartamentului, fie prin credite bancare pe termen mai lung oferite ca nerezident, dar cu dobanda foarte avantajoasa, ce porneste de la 3%. 

In cazul proiectului si dezvoltatorului cu care am ales sa colaborez eu, a existat varianta de plata in rate fara dobanda atat pe perioada constructiei, cat si dupa preluarea apartamentului (in total vreo 5 ani), ceea ce imi rezulta un randament mult peste tot ce exista in Romania sau in Dubai in acest moment. 

In cazul unei persoane interesate de o astfel de investitie, implicarea mea il ajuta pe clientul din Romania atat cu firma de property management dupa livrarea apartamentului (ca sa il poti inchiria si sa obtii venituri din chirii), cat si cu obtinerea rezidentei in Emiratele Arabe Unite sau chiar cu obtinerea de credit bancar fara avans de la banci din Dubai. 

6. Lipsa fenomenului de sezonalitate turistica

Turismul este si el o componenta importanta in economia emiratului. Dubai a fost desemnat, anul trecut, al patrulea cel mai vizitat oras din lume (dupa Bangkok, Paris si Londra), iar in ultimii 10 ani s-a aflat constant in top 10 mondial al celor mai vizitate orase. De asemenea, tot anul trecut, sectorul turistic a clasat Dubai pe locul 3 in topul marilor orase in ceea ce priveste atragerea veniturilor din turism, iar sezonalitatea care pentru multe destinatii ale lumii reprezinta o reala provocare, in Dubai este aproape inexistenta (mai putin 2-3 luni de vara extrema). Fiind centru de business, gradul de ocupare si numarul de turisti ce ajung in Dubai este ridicat pe intreg parcursul anului. 

7. Siguranta crescuta si stabilitate politica 

Se vorbeste tot mai des despre Dubai ca despre “Noua Elvetie”, gratie neutralitatii politice pe care a aratat-o de-a lungul timpului, mai ales in ceea ce priveste “depozitarea” averilor si facilitatile fiscale oferite. In plus, Dubai nu face figuri la bani, accepta atat transferuri bancare, cat si plati cash sau chiar plati cu cryptomonede. 

De asemenea, conform ultimilor statistici, UAE se afla pe locul 2 in topul tarilor cu cea mai scazuta criminalitate din lume, asta si pe fondul politicilor stricte de control fata de rezidenti. Expatii si investitorii beneficiaza, insa, de o serie de tratamente preferentiale, cum ar fi permiterea consumului de alcool in restaurante.

8. Infrastructura solida si dezvoltare durabila  

Daca in urma cu 70 de ani Dubaiul de astazi era doar un alt sat de pescari din Golful Persic, astazi este unul dintre cele mai importante centre financiare, comerciale si de transport international, un oras in continua expansiune, o piata ce se dezvolta accelerat, conform unui plan concret, temeinic elaborat pe urmatorii zeci de ani (a fost prezentat in cadrul Dubai Expo). 

Totodata, fiecare dintre proiectele rezidentiale dezvoltate au la baza un master plan urbanistic creat de catre emiratul Dubai, ce include practic totul, de la drumuri de acces si retele auto, pana la spatii verzi, scoli, centre comerciale, zone de promenada, canale, zone pentru activitati culturale etc. Altfel spus, nimic nu este la voia intamplarii. 

Nu in ultimul rand, conform master planului economic al orasului, se vizeaza dublarea populatiei pana in 2050, iar politicile publice in vigoare sustin, fara doar si poate, nu doar atragerea si integrarea turistilor si a investitorilor, ci si a rezidentilor.

9. Obtinerea facila a rezidentei (si a rezidentei fiscale, daca se doreste)

Daca se investesc peste 750.000 AED (aprox. 185.000 EUR) intr-un imobil, puteti obtine aproape automat rezidenta in Dubai, iar daca locuiti mai mult de 6 luni in primul an aici, puteti obtine si rezidenta fiscala. Unul dintre avantajele rezidentei fiscale ar fi ca nu ati plati taxe pe veniturile generate si din alte business-uri, daca este cazul (impozit pe venitul din chirie oricum nu se plateste). De asemenea, NU exista limitari in ceea ce priveste transferurile bancare in afara UAE.

10. Perspective mari de crestere si preturi avantajoase

Perspectivele de crestere ale preturilor la imobiliare sunt mari in Dubai pe termen de 10-15 ani, mai ales in zonele noi, care practic in 10 ani vor fi parte din centru, pe masura ce orasul continua sa creasca. Doar anul trecut preturile in imobiliare au crescut cu 30% pe proiectele off-plan, dar raman inca semnificativ mai mici decat in alte orase mari ale lumii de aceeasi anvergura, ceea ce face din Dubai o locatie accesibila pentru investitii de amploare. In plus, raportat la 2020, in 2021 volumul tranzactiilor de imobiliare a crescut cu peste 60% in Dubai, iar ca valoare cu peste 70%. Circa 40% dintre aceste tranzactii sunt reprezentate de constructii noi si totusi preturile sunt inca mult mai mici decat in 2008. Se construieste practic continuu, se fac cartiere de la zero, Dubai se extinde de la o zi la alta intr-un mod fantastic. 

11. Mediu legislativ care incurajeaza antreprenoriatul

In Dubai, statul nu doar incurajeaza deschiderea de noi business-uri, ci si faciliteaza intreg parcursul antreprenorial, iar din 2021 orice cetatean strain poate deschide o companie de tip LLC (ca un SRL) in Dubai. Sunt domenii de activitate noi care sunt vizate de catre Dubai si doar in ultimele 2 luni, de exemplu, a fost data o lege care reglementeaza piata crypto, fapt ce face ca multe companii din domeniu si multi oameni cu bani sa isi indrepte atentia catre Dubai (asta ca sa amintesc doar un singur domeniu). 

12. Mediu social prietenos

Data fiind atractivitatea tot mai crescuta a orasului, conform celor mai recente statistici, populatia Dubaiului este formata 85% din expati cu peste 180 de nationalitati, iar acest lucru vine la pachet cu mult mai multe oportunitati decat in alte orase, precum si oameni faini din toata lumea. 

Cu toate astea, nu am luat usor decizia de a investi in Dubai si mi-am ridicat o serie de intrebari pe care, cu siguranta, multi dintre voi si le-ar pune in momentul in care ar decide sa faca o investitie de acest gen. Tocmai de aceea m-am si gandit sa fac acest material, sa va spun ce m-a convins pe mine, cum am luat decizia si, bineinteles, sa vin cu o serie de raspunsuri la intrebari pe care poate inca vi le puneti. 

Am vorbit despre acest subiect si pentru Ziarul Financiar – aici articolul. De asemenea, am vorbit despre oportunitatea de investitie in Dubai si pentru Adevarul sau Evenimentul Zilei.

Daca doriti sa cumparati un apartament construit de acest dezvoltator, cu plata in rate cum am explicat mai sus, eu ma ocup de tot, atat de vanzare, cat si va voi consilia pana la mobilare si inchiriere atunci cand vor fi gata.

Daca sunteti hotarati sa achizitionati, ma puteti contacta prin mesaj privat aici pe blog sau pe Facebook/Instagram sau la adresa de email contact@razvanpascu.ro

Exista nenumarati dezvoltatori imobiliari in Dubai. Ce sa alegi?

Dupa research indelungat si discutii cu mai toti dezvoltatorii mari din Dubai, de vreo 6 luni reprezint in Romania una dintre cele mai mari companii din Dubai, Sobha, care dezvolta un cartier intreg aproape de centru, intr-o zona noua. Terenul apartine seicului si se vrea a fi un nou punct de atractie in Dubai. Aproape de aceasta zona se va construi si cel mai mare mall din lume (Meydan Mall), sunt investitii uriase de infrastructura (se fac inclusiv canale cu zona de promenada, plaje si autostrazi). Stiu ca suna SF, dar in toamna cand am ajuns in Dubai am si vazut cum avanseaza lucrarile si cum se construieste tot acest cartier.

Initial eu am facut research pentru investitii proprii (am si cumparat cateva apartamente aici) si crezand in proiect am semnat cu ei ca sa ii reprezint in Romania pe partea de marketing si consultanta/vanzari. Practic, dincolo de a promova proiectul, am si investit proprii bani aici. Nu promovez niciodata proiecte in care nu cred si cea mai mare dovada de incredere in proiect este tocmai faptul ca am investit proprii bani in el. Despre SOBHA si investitiile in Dubai am mai scris si aici.

Pe scurt despre dezvoltatorul Sobha

Sobha Group a fost fondat in 1976 de catre miliardarul de origine indiana P.N.C. Menon, compania sa finalizand de-a lungul timpului mai multe proiecte de anvergura (peste 170) nu doar in Emirate, ci si in alte tari precum Oman, Qatar, Bahrain, Brunei si India (ex. Al Fattan Crystal Towers Dubai, Infosys Multiplex Mysore, Qasr-Al Sarab Desert Resort by Anantara Abu Dhabi). De altfel, Sobha este cel mai apreciat dezvoltator din India. Fondatorul, P.N.C. Menon a lucrat ani la randul pentru familiile regale din Oman, Brunei, Bahrain sau Qatar, precum si pentru familia prezidentiala din Tadjikistan, unul dintre proiectele la care a luat parte fiind chiar Marea Moschee din Muscat.

In Dubai a construit deja multe cladiri de locuinte si cartiere de vile si este unul dintre putinii dezvoltatori care nu au fost niciodata implicati in scandaluri, care nu au avut niciodata discutii in spatiul public despre nerespectarea calitatii constructiei sau a termenelor de constructie.

.

Mai multe despre proiectul Sobha Hartland din Dubai puteti urmari si in video-ul de mai jos sau citi in acest articol, scris mai recent.

.

De ce am ales sa investesc in proiectele Sobha din Dubai?

Pe scurt, din postura de investitor, am identificat 2 avantaje majore in cazul acestui dezvoltator:

A.        Raport calitate-pret peste medie

Preturile incep de la 300.000 euro pentru 2 camere (1 bedroom + living), iar Sobha are o intreaga filosofie legata de calitatea constructiei. Birourile lor din Dubai gazduiesc si un mic muzeu al calitatii Sobha, in care se detaliaza tipul de constructie, izolatie, finisaje, materiale folosite si se insista foarte mult pe acest aspect al calitatii.

De-a lungul timpului am incercat mai multe tipuri de constructii in Dubai: am stat in apartamente unde efectul de sera era deranjant si simteam ca nu pot respira, am stat in hoteluri unde se auzeaza totul de la o camera la alta si de multe ori am avut senzatia de “afara e vopsit gardul si inautru…leopardul”, iar in ianuarie anul acesta am vazut un filmulet cu un apartament intr-un ansamblu nou realizat de unul dintre cei mai cunoscuti dezvoltatori din Dubai (care vinde foarte ieftin si care se promoveaza inclusiv in Romania) si in care la ploile din ianuarie 2022 ploua in casa. 

Iata un film despre calitatea Sobha – cu detalii concrete despre materialele folosite si cum vor arata apartamentele din punct de vedere tehnic

.

Iar acesta este un video filmat de mine in iunie 2022 chiar in muzeul calitatii SOBHA din Dubai

.

B.        Sistemul de plata unic: 50% plata pe perioada constructiei (aproximativ 3 ani) si 50% ulterior, dupa ce apartamentul este gata deja.

Aceasta posibilitate de plata in rate fara dobanda atat pe perioada constructiei cat si dupa preluarea apartamentului (dupa ce poti incepe sa faci bani cu el), de care aminteam si mai sus, iti asigura practic un randament superior fata de ceea ce exista in acest moment pe pietele din Dubai si Romania. 

In acest moment, proiectul Sobha Hartland din zona Mohammed bin Rashid City este unul dintre cele mai mari proiecte din Dubai. Ca parte din Hartland, penultima lansare este The Crest (unde am ajutat mai multi clienti/prieteni sa cumpere), iar acum de curand au lansat un alt proiect la vanzare – Creek Vistas Grande.

.

O prezentare a proiectului SOBHA Hartland puteti urmari si in video-ul de mai jos, filmat de mine in Dubai in iunie 2022.

.

Eu am luat intr-un complex de langa, Waves, dar acolo nu mai exista proprietati disponibile (cand am luat eu, nu incepuse constructia inca – iar acum sunt ridicate toate cele 35 de etaje).

De asemenea, pare incredibil, dar ritmul de epuizare al acestor proprietati este mega rapid, unele apartamente dispar de la vanzare de la o ora la alta. In cateva zile se poate vinde un bloc intreg, asta este deja testat cu toti clientii pe care i-am avut. 

Despre oportunitatile de investitii la SOBHA Hartland am vorbit, pe larg, in video-ul de mai jos.

.

Ce mai este acum disponibil?

In ansamblul The Crest, spre exemplu, tot ce a fost disponibil cu un dormitor (+ living) a fost vandut in doar 3 luni. Ce mai este acum disponibil si care sa aiba si priveliste catre canal este cu 2 dormitoare (+ living + 3 bai + spatiu menajera), iar preturile incep de la 500.000 euro. The Crest presupune 3 turnuri si o constructie low rise, ce va avea multiple facilitati si acces la o plaja privata la canalul cu apa cristalina. Este situat la 13 minute cu masina de Burj Khalifa, 20 minute de Dubai Marina, 17 minute de Palm Jumeirah, 20 minute de aeroport, etc. Totodata, aceste constructii sunt deservite si de un canal care leaga MBR City si Meydan City de ceea ce va fi cel mai mare mall din lume. Lansarea sa este preconizata pentru anul 2024. Lucrarile la canal sunt in plina desfasurare.

In video-ul de mai jos am vorbit mai pe larg despre ansamblul The Crest.

Daca doriti sa cumparati un apartament construit de acest dezvoltator, cu plata in rate cum am explicat mai sus, eu ma ocup de tot, atat de vanzare, cat si va voi consilia pana la mobilare si inchiriere atunci cand vor fi gata. Daca sunteti hotarati sa achizitionati, ma puteti contacta.

Daca sunteti hotarati sa achizitionati, ma puteti contacta prin mesaj privat aici pe blog sau pe Facebook/Instagram sau la adresa de email contact@razvanpascu.ro

In nou lansatul proiect, Creek Vistas Grande, au fost disponibile inclusiv apartamente mai mici – cu un dormitor (+ living), atat cu vedere catre canal+facilitatile complexului+rezervatia naturala, cat si catre Burj Khalifa (mai ales daca alegeti un etaj superior).

Intre timp, s-au vandut toate apartamentele de 2 camere cu vedere catre Burj Khalifa si au mai ramas doar cele mari de 3 si 4 camere, iar preturile pentru acestea incep de la 500.000 euro.

Preturile pentru apartamentele de 2 camere de 80 mp care mai sunt acum disponibile pe partea cu facilitatile complexului (foarte putine) incep de la 1,5 milioane AED, adica undeva pe la 390.000 euro. Bucatariile sunt mobilate si complet utilate, apartamentele se livreaza la gata (estimat pentru finalizare: Iunie 2025, timp pana cand se achita doar 50% din valoare, in rate de cate 10% la fiecare 6 luni), iar locurile de parcare sunt incluse. Si, cum spuneam, proiectele din Dubai se achita in conturi bancare de tip escrow, adica dezvoltatorul nu se atinge de bani, decat pe masura ce inainteaza cu proiectul. 

Iata si un video despre Creek Vistas Grande, filmat in showroom-ul SOBHA din Dubai.

.

Crest Grande – nou lansat

Un alt complex ce a fost lansat de curand la vanzare se numeste Crest Grande si va fi tot la canal. Acolo un apartament cu 2 camere de aproximativ 80 mp incepe de la 1,7 milioane AED, deci in jur de 450.000 euro. Aici am gasit si oportunitati foarte-foarte bune, mai ales pentru cei care au mai multi bani de investitii, imi puteti scrie si va explic despre ce este vorba (apartamente care la revanzare vor avea o crestere peste medie si care ar putea sa va aduca in 3 ani pana la 80-100% castig per suma investita). Stiu ca pare incredibil, dar datorita faptului ca pana la lansare nu achitati decat 50% din suma, si aceea tot in rate, iar restul de 50% se achita in 2 ani dupa ce ai primit deja apartamentul si ai inceput sa produci bani cu el, aceasta este o oportunitate buna de castig pentru anumite categorii de apartamente care sunt foarte putine si care sunt si foarte solicitate si care e clar ca vor avea o crestere mare cand proiectul va fi gata construit si oamenii vor locui acolo.

Iata cum va arata ansambul Crest Grande!

.

Despre investitiile in Dubai, am vorbit si pentru Ziarul Financiararticol aici si video mai jos

.

Si daca sunteti curiosi cum va arata un apartament la SOBHA, iata un video filmat intr-un apartament amenajat, din showroom!

Cum va putem ajuta eu si echipa mea?

Sunt multe de discutat despre aceste proiecte, facilitati, preturi, ce merita si ce nu merita, la ce sa fiti atenti, ce faceti cu proprietatea dupa ce va fi blocul finalizat, cum merita inchiriat (pe termen lung sau in regim hotelier) si cum procedati pentru a alege cea mai buna firma de property management cand veti intra in posesia apartamentului, cum se procedeaza cu rezidenta in Dubai sau cum sa faceti economie la comisioanele bancilor din Romania si ce banca sa alegeti pentru transferurile bancare/platile catre Dubai – iar cu toate acestea va pot ajuta din exemplul personal, daca luati in calcul o astfel de investitie.

Eu lucrez doar cu dezvoltatorul Sobha din Dubai, pe care il consider nu doar unul de top in ceea ce priveste calitatea sau seriozitatea, ci si unul dintre putinii care nu au fost implicati in scandaluri de niciun fel (mai ales in cele legate de calitate, care poate fi o problema uneori in Dubai).

Disclaimer – Iar in final vreau sa mai precizez ceva: toate aceste calcule de mai sus le-am realizat intr-o varianta pe care nu o consider nici cea mai pesimista, insa imi pare una reala si decent de obtinut. Nu am vrut sa merg pe vreo varianta mega-optimista ca sa iau ochii nimanui cu cifre bombastice, ci consider ca am fost moderat si am tinut cont de cresterile din ultimii 2 ani, am tinut cont de preturile actuale pe proiectele off-plan versus proiectele gata construite in Dubai, de sistemul avantajos de plata in rate, de chiriile care se incaseaza acum in zona, pe studiile care arata ca inca piata din Dubai se afla cu aprx 30% sub nivelul din 2008, deci mai are mult potential de crestere. Acum, bineinteles, eu nu sunt Dumnezeu si nu detin adevarul absolut. Va indemn pe toti sa va faceti propria cercetare, propria verificare, sa puneti intrebari si sa aflati raspunsuri, si mai ales va doresc sa discutati cu oameni de vanzari onesti, care sa va prezinte realitatea si sa nu va vanda povesti (ieftine, dar care in final se vor dovedi scumpe). Le-am spus tuturor clientilor mei sa citeasca de 2 ori contractele si ofertele primite, sa intrebe cand nu inteleg, sa citeasca cu atentie termenele de plata, sa isi calculeze bugetul in mod corect si sa faca aceasta investitie doar daca si-o permit. OK, inca gasesti in Dubai apartamente la preturi cat un apartament din Bucuresti, dar totusi o achizitie de apartament in Dubai nu este ca o achizitie de cutie de bomboane si nu am recomandat nimanui sa isi bage la astfel de investitii ultimii bani, chiar daca sistemul de plata in rate este extrem de avantajos. Consider ca oricine a citit acest articol pana la capat este un om adult, matur, intelept, si este in stare sa ia o decizie asumata. Eu imi doresc doar relatii pe termen lung cu clientii mei, am doar intentii bune, am muncit toata viata mea pentru tot ce am realizat si de aceea voi trata si aceasta colaborare de intermediere intre dezvoltatorul Sobha si clientii din Romania cu aceeasi seriozitate cu care am facut totul pana acum.

Despre investitiile imobiliare in Dubai am vorbit si in cadrul emisiunii ”La Maruta” de la PRO TV.

 
Ma puteti contacta pe oricare dintre canalele de comunicare (email – contact[at]razvanpascu.ro, blog, Facebook, etc), dar pentru ca timpul meu este limitat si pentru ca doresc sa ofer acelasi nivel de calitate si seriozitate ca in ultimii ani, voi raspunde doar persoanelor cu adevarat interesate de aceasta oportunitate de investitii in proiectele Sobha.
Altfel spus, daca doriti sa cumparati un apartament construit de acest dezvoltator, cu plata in rate cum am explicat mai sus, eu ma ocup de tot, atat de vanzare, cat si va voi consilia pana la mobilare si inchiriere atunci cand vor fi gata. Daca sunteti hotarati sa achizitionati, ma puteti contacta.

Daca esti interesat(a) sa primesti oferte si informatii despre investitiile in Dubai, lasa-ti numarul de telefon si adresa de email mai jos.

* indicates required

5 comentarii

  1. Catalina Sutru
    21.04.2022 la 18:37

    Sunt interesata de un apartament intr-unul din ansamblurile rezidentiale.

  2. Posea Mircea
    05.05.2022 la 10:06

    Sunt interesat de un apartament.

  3. Fabian Fitoiu
    26.05.2022 la 19:17

    Buna ziua. Am in plan sa investesc la inceputul anului urmator. M-am interesat de Sobha si am aceeasi parere dar cum nu am mai prins la pretul de prelansare, as dori sa stiu daca aveti informatii ca Sobha sa faca vreo prelansare la inceput de an viitor? Momentan stiu ca nu e nimic promovat in afara de cele mentionate de dvs mai sus de care stiu si eu, dar daca aveti vreun hodate ceva despre posibile noi lansari, sunt interesat.

  4. Rahela
    27.08.2022 la 15:01

    Buna
    As avea interes sa investesc intr-un apartament pentru închiriere regim hotelier
    Multumesc

  5. Roxana
    03.09.2022 la 23:26

    Buna seara,
    Sunt intersata sa investesc in Dubai.
    M-ar interesa care este minimul si maximul de deposit si care sunt planurile de plata.
    Multumesc,
    Roxana

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]