fbpx
excursii-razvan-pascu

Scriam mai demult ( aici si aici ) despre variantele in care poti castiga bani la Bursa chiar si atunci cand piata scade.

Pentru ca articolele despre Bursa inca mai starnesc reactii si pentru ca primesc intrebari pe mail sau cereri pentru sfaturi despre investitii pe Bursa (la care nu am timp si nici nu vreau sa raspund), am decis sa scriu aici cateva cuvinte precum si un exemplu practic despre modul in care am efectuat niste tranzactii destul de recent.

De aproape 2 luni de zile este destul de evident ca piata bursiera este pe un trend descendent si ca situatia economica in zona Europei de Est (si in special in Romania) este destul de proasta. Bursa de la Bucuresti copiaza foarte mult pietele din afara, in special piata din SUA, iar o scadere de 1% in SUA se multiplica cu 2 sau 3 in Romania. Piata este insa foarte volatila, adica dupa cresteri de cateva procente, urmeaza a doua zi scaderi de cateva procente, astfel ca nu prea stii in ce directie va continua sa fluctueze.

Exemplul practic pe care il ofer este exemplul personal din data de 25 mai 2010. Eram short (pe vanzare) pe Bursa de la Sibiu (SIBEX) inca din 21 mai, pe SIF5 (DESIF5 la Bursa de la Sibiu). Asta inseamna ca mizam pe o scadere a cotatiilor actiunilor, ceea ce se traduce in situatia data (short) intr-un castig in cazul in care ai nimerit trendul, sau o pierdere daca piata creste. Pe data de 24 mai (luni) Bursa a fost inchisa in Romania (a doua zi de Rusalii), insa la americani Bursa a scazut destul de mult din cauza temerilor privind situatia dificila in care se afla Grecia. Cand s-a deschis Bursa din Romania, pe 25 mai, piata a scazut pe SIF-uri cu aproape 15% (14,05% pe SIF5), ceea ce a insemnat un castig pentru cei care erau short si o pierdere pentru cei care mizau pe cresterea pietei.

A doua zi (pe 26 mai) am inchis pozitiile si m-am multimit cu castigul acumulat si bine am facut intrucat dupa cateva zile au urmat cresteri care au recuperat din pierderea uriasa de pe 25 mai (istoricul tranzactiilor aici). Astfel, tranzactionand in marja (pe DESIF5 marja este de 13%) am beneficiat de castigurile pietei spot (ceea ce se traduce printr-o investitie mai mica, acelasi castig/pierdere si un grad de risc ridicat).

Concret: la un contract in marja care are 1000 de actiuni SIF5 la baza se plateste 13% din suma care s-ar plati daca am cumpara efectiv actiunile la BVB (pe 21 mai actiunea SIF5 era 1,26 RON, iar 1000 de actiuni ar fi costat 1260, insa la Sibiu platesti doar 13% din aceasta suma, deci 165 RON, insa profiti de castigul/pierderea valabila pentru intreaga suma). Tinand cont ca pretul a scazut cu 14%, de la 1,26 RON la 1,08 RON, castigul a fost de 0,18 RON x 1000, adica 180 RON pentru fiecare contract.

Concluzia: investitia pe un singur contract a fost de 165 RON, iar castigul de 180 RON, ceea ce inseamna un profit de 109% in acea zi pentru fiecare contract. Suma se inmulteste cu numarul de contracte pe care il are fiecare investitor/speculator, in cazul meu fiind ceva mai multe in acea zi.

*Nota: Zilele cu astfel de scaderi/profituri sunt foarte rare, dar si periculoase. Practic, intr-o zi ca aceasta, daca esti pe sensul gresit, poti pierde toti banii investiti, de aceea trebuie prudenta maxima si investita o suma foarte mica din suma totala de bani pe care o aveti disponibila pe Bursa. Ceea ce am scris mai sus nu reprezinta sfaturi de investitie pe Bursa, ci doar experienta personala. Niciodata nu voi oferi nimanui sfaturi de investitii pe Bursa intrucat volatilitatea si riscurile sunt foarte mari.

8 comentarii

 1. 07.06.2010 la 09:22

  ok, am inteles ca nu oferi sfaturi insa poti sa ne spui ce pozitii ai deschise acum? oricum SIBEXul mi se pare foarte periculos, ca sa nu mai vorbesc de FOREX

 2. Cristi
  07.06.2010 la 09:34

  Nu prea inteleg cu ce copiaza bursa romaneasca pe cea americana,sunt doua burse diferite dupa modul de organizare.

 3. Razvan Pascu
  (author)
  07.06.2010 la 09:41

  @ Cosmin: acum sunt tot short, macar pt cateva zile. Cred ca si azi va continua sa scada Bursa, puteti urmari si voi pe bvb.ro

  @ Cristi: Bursa romaneasca copiaza la indigo bursa din SUA. Daca acolo scade, scade si la noia doua zi, numai ca procentul este amplificat. La fel se intampla si la cresteri. Doar la asta copiaza, in rest, de-acord cu tine…sunt complet diferite.

 4. Andrei
  07.06.2010 la 14:58

  cred ca ai riscat foarte mult. prea mult. eu nu as risca atat

 5. teo
  07.06.2010 la 16:22

  numai sa nu fi fost tot short din martie 09 🙂

 6. 07.06.2010 la 20:16

  Investia la Bursa presupune dupa cum ai spus, un anumit risc, de aceea trebuie sa ai o suma de bani, cu care sa iti permiti sa risti. Pentru noi romanii care avem salarii foarte mici este mai greu!
  Mult succes in continuare!

 7. Razvan Pascu
  (author)
  07.06.2010 la 21:13

  @ Andrei: da, asa este.

  @ Teo: Din fericire, nu am fost short. Din pacate nu am fost nici long. Am fost mai mult pe BVB, nu pe futures.

  @ Marbal: Multumesc.

 8. Ciprian
  23.03.2011 la 11:45

  Cu asa titluri la articole ne miram de ce 90% din traderi se curata in primul an…
  In toate cartile serioase de trading este specificat ca orice expunere mai mare de 3% din cont (cand lucrezi in marja) este daunatoare contului.
  Asta cu dublarea intr-o zi e la bal sau la spital.
  Mai bine puneati titlul „Cum sa pierzi toti banii intr-o zi”…
  Money managementul in cazul expus de catre dvs lipseste cu desavarsire… nu mai vorbesc de biasuri… sunt toate la cote maxime…
  Succes oricum dar abtineti-va pe viitor sa mai spuneti altora cat de rapid se poate castiga la bursa… asa cum unui chirurg ii ia vreo 12 ani specializari, unui pilot cateva mii de ore, unui dascal 5-10 ani de specializare… asa si unui trader ce doreste sa fie profitabil in mod consistent, ii ia minim 3-5 ani … faceti un mare deserviciu cititorilor cand spuneti cat de usor se fac banii la bursa, si intregii comunitati de investitii…

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]