fbpx
excursii-razvan-pascu

Sa alegi o destinatie de vacanta pentru familia ta este uneori un task destul de complicat, in functie si de perioada aleasa. Trebuie sa tii cont de preferintele fiecarui membru al familiei, de drumul pe care il ai de parcurs pana la destinatie, de multe bagaje, de perioada in care in vrei sa mergi si de multe alte aspecte.

Cele mai reusite vacante de familie pentru noi in destinatii intercontinentale au fost pana acum destinatiile cu plaja unde insa aveai si posibilitatea sa explorezi insula. Mauritius, spre exemplu, ramane in topul preferintelor noastre de vacante cu copiii, pentru ca nu esti limitat la un program specific resorturilor de plaja – masa – camera, ci ai si foarte multe alte activitati in afara resortului, pe insula, la care poti participa.

Cum ne-am decis sa calatorim in Maldive?

Destinatia se afla pe lista noastra de „to see” de ceva timp si a concis foarte bine cu nevoia de a ne relaxa, si mai putin de a explora, dupa un an foarte aglomerat. Am cautat o destinatie cu nisip perfect pentru copii, cu intrare lina in apa, in care sa ii putem supraveghea usor, fara sa stam non stop cu ochii pe ei. Nu am cautat niciodata destinatii sau resorturi recunoscute pentru programele pentru familii si entertainment pentru copii, pentru ca de cele mai multe ori copiii sunt foarte agitati, se suprasolicita unii pe altii, este galagie (intretinuta si de echipa de entertainment a resortului) si e mai complicat pentru toata lumea. Cel putin asta a fost perceptia noastra pana acum. Am avut insa emotii sa venim intr-o destinatie recunoscuta drept printre cele mai cerute destinatii pentru luna de miere si pentru cupluri in general. Nu voiam sa fim un ghimpe in coasta altor turisti si nici sa fim familia aia „uite-i si pe astia, au venit cu copiii in Maldive”.

Partea faina este ca resorturile din Maldive sunt gandite astfel incat sa ofere 100% intimitate turistilor lor si o oarecare autonomie…ca si cum ai avea casuta ta, pe malul oceanului. Acest aspect este perfect pentru cupluri, dar este minunat si pentru familii. Astfel ca nu am deranjat pe nimeni si nimeni nu ne-a deranjat pe noi. Dimineata Andra mergea cu copiii la micul dejun (fie chema majordomul sa ii duca cu masina, fie ii punea in bicicleta), apoi aveam program de piscina, plaja, balaceala pana spre ora 11:00. La 11:00 Vladut, bebelusul, isi facea somnul de dimineata, iar Alex se juca sau pleca cu mine in explorarea insulei. Pe la 13:00 mergeam cu totii la pranz si pe la 15:00 copiii trageau un pui de somn. Inserarea ne prindea din nou in piscina sau pe nisip.

Cum a fost zborul pana in Maldive?

La capitolul calatorii cu avionul cu copiii cred ca nu ne mai surprinde nimic, motiv pentru care suntem si foarte relaxati. La Alex, primul copil al nostru, calculam atent timpul de cand plecam de acasa si pana la boarding, astfel incat sa ne asiguram ca ii este somn la urcarea in avion, aveam grija cand si cat dormea. De asemenea, il pregatim si acum inainte de zbor cu 1-2 zile si ii explicam programul pe care il vom avea, cum mergem la check-in, la politia de frontiera si apoi cum ne urcam in avion, unde asteptam sa decolam si apoi asteptam masa, dupa care ne culcam, si asta mai ales pe zborurile lungi, intercontinentale. Pe Vladut l-am lasat sa faca ce a dorit –  a dormit, a mancat, s-a jucat, lucrurile uzuale pentru bebelusi.

Am ales sa zburam cu Qatar Airways datorita rutei scurte spre Maldive. Practic am avut in total doua zboruri de cate 5 ore si o escala de cateva ore in Doha. Primul segment de zbor, Bucuresti – Doha a fost un zbor de noapte si a fost perfect pentru ca ambii copii au dormit. Partea mai putin buna a fost ca nu prea voiau sa se trezeasca dimineata devreme cand am ajuns in Qatar, asa ca au fost morocanosi la trezire. Vladut a dormit in baby-cot, iar Alex s-a intins pe doua scaune ca un boss. Desi insotitoarele de bord erau foarte dragute, nu am avut nevoie nici de mancare, nici de jucarii. Lucrurile s-au schimbat insa pe al doilea segment de zbor (Doha-Maldive) cand era zi, copiii aveau chef de distractie si de mancare sau jocuri. Sefa de cabina era chiar romanca, iar 3 persoane din echipaj erau tot romani. Astfel ca am fost rasfatati si ajutati cu tot ce am avut nevoie.

La un moment dat, l-am simtit pe Alex febril (el nefiind un copil bolnavicios). Insotitoarea de bord foarte draguta ne-a adus o banda termica pentru a-i lua temperatura (o foita care se colora in functie de cat de mare era febra copilului). Avea in jur de 38,5 asa ca ne-a oferit Panadol (aveau la bord tot ce le trebuie in astfel de cazuri). In jumatate de ora a revenit la normal cu temperatura. Este pentru prima data cand am avut o astfel de situatie pe un zbor cu copiii si sunt surprins si incantat de cat de bine au reactionat insotitoarele de bord. Antitermicele noastre erau in bagajul de cala si insotitoarea de bord a insistat sa ii dam chiar din timpul zborului.

Cum se „distreaza” copiii la bordul avioanelor Qatar?

Recunosc ca am vazut foarte multi pasageri cu copii in aceste avioane, chiar pe zborul spre Maldive, o destinatie care nu se regaseste des in optiunile parintilor cu copii mici, cat mai degraba pe lista celor care calatoresc in cuplu. Bebelusii primesc jucarii de plus, carticele senzoriale si chiar un kit cu scutece, servetele si tot ce ai nevoie ca sa ii schimbi in timpul zborului. Este pentru prima data cand mi se ofera asa ceva pe un zbor. Toddlerii primest kit-uri cu mai multe jocuri, creioane colorate, tot felul de carticele si caietele in care sa deseneze. Alex a descoperit ca aveau in sistemul de entertainment desene cu „Prietenii Catelusi” si s-a uitat la vreo doua episoade pe ecranul lui, cu castile pe urechi.

Cum este mancarea pentru copii pe zborurile Qatar Airways?

Toddlerii primesc mancare separata sau ceva din meniul adultilor, in functie de ce vor sa manance. Au fructe, iaurt, apa, biscuiti sarati pentru drum. Echipajul de la bordul avionului este foarte dragut si mi-au lasat senzatia ca orice ar fi cerut Alex de mancare, daca aveau ceva similar la bord, i-ar fi oferit. Pentru bebelusi au borcanase cu mancare sau iaurt. Vladut a mancat si din pastele fratelui lui. Dar cea mai frumoasa amintire din calatoria in Maldive ramane primul dintisor al lui Vladut, care i-a iesit chiar in timpul zborului din Male spre Doha.

Cum este aeroportul din Doha pentru familiile cu copii?

Aeroportul este mare, aerisit si deloc aglomerat. Pentru unul dintre cele mai tranzitate aeroportul din lume, am fost surprins sa vad ca nu exista aglomeratie la acea ora. Sunt multe cafenele si restaurante unde puteti sta cu copiii. Noi am luat micul dejun intr-o cafenea cu canapele mari si fotolii generoase, unde copiii s-au relaxat si noi am baut o cafea buna. Au cateva locuri de joaca, dar sunt un pic mai „sumbre” pentru gusturile noastre. Sunt de fapt sculpturi interactive din bronz realizate de artistul american Tom Otterness, pornind de la tema „Alte Lumi”. La zborul de dus, Alex nu prea a fost interesat de ele, asa ca ne-am plimbat pe scarile rulante sau pe zonele rulante din aeroport si, bonus, ne-am plimbat si cu trenuletul electric care te duce intre zonele de imbarcare A si C. Un alt lucru foarte interesant pe aeroportul din Qatar este ca poti sa iti iei carucior gratuit si sa il folosesti pe aeroport, le gasesti in niste rasteluri speciale la punctele de trecere spre zona de tranzit, astfel ca daca ai pus caruciorul la cala avionului vei avea totusi o varianta de a plimba copilul prin aeroport, altfel decat in brate.

La intoarcere, am stat vreo ora la locul de joaca pentru ca erau mai multi copii si a prins curaj. Pe langa locul de joaca sunt si niste alveole pentru relaxare, unde Vladut a putut sa doarma.

Qatar Airways are 2 zboruri zilnice din Doha catre Maldive, dintre care unul este dimineata. De asemenea, din Romania poate fi legat cu zborul lor de noapte, cu plecare din Otopeni dupa ora 23:00, astfel ca veti ajunge dimineata devreme in Qatar si dupa cateva ore de asteptare aveti legatura spre Maldive, adica inca un zbor de aproximativ 5 ore. Asta va permite sa ajungeti pe aeroportul din Male pe timp de zi si chiar daca veti mai avea un zbor intern pana pe insula unde se afla hotelul, mai mult ca sigur intreaga operatiune se poate incheia pana la apusul soarelui.  

6 comentarii

  1. bunaciu costas
    28.01.2019 la 10:13

    Ce varsta au copii? Care este varsta minina recomandata pentru o vacanta in mauritius sau maldive ?

  2. Razvan Pascu
    (author)
    28.01.2019 la 11:21

    @ Costas: copiii mei au acum 3 ani si jumatate si 1 an. Am fost in Maldive acum 4 luni. Nu stiu daca exista o varsta minima, este in functie de cum simt parintii, dar sa tineti cont cand faceti rezervare ca unele hoteluri nu accepta infanti sub 2 ani.

  3. Radu
    28.01.2019 la 22:57

    Salut Razvan. Cum a fost vremea? Unde ati stat? Noi avem bilete la sf lunii octombrie. Multumesc mult. Radu

  4. Cristina
    29.01.2019 la 01:06

    Buna, fara viza?

  5. Irina Vid
    29.01.2019 la 22:19

    Buna Razvan,
    Noi avem un baietel in varsta de 1 an acum.
    Planuim sa mergem in Maldive pe la sfarsitul lui Aprilie.
    Cum a fost cu mancarea bebelusului?
    V-au pus la dispozitie patut pt bebe?
    Ce ati facut cu caruciorul pe timpul zborului si ontre zboruri?
    Multumesc anticipat.

  6. Razvan Pascu
    (author)
    30.01.2019 la 00:52

    @ Radu: am stat la hotelurile Dusit Thani si la Ayada. O sa scriu despre ele. Am fost tot in octombrie si a fost vremea ok, cu ploi scurte noaptea si cate o ora ziua.

    @ Cristina: fara viza in Maldive

    @ Irina: Am gasit de mancare pentru bebelus, avea 9 luni, peste tot ne-au facut piureuri de legume. Patut pentru bebe am avut la hotel. Caruciorul lui l-am pus la cala avionului, iar la Doha am luat un carucior gratis din aeroport.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]