fbpx
excursii-razvan-pascu

De la 1 noiembrie 2018, cota de TVA pentru serviciile turistice a scazut de la 9% la 5%, asa cum a fost stabilit prin intermediul unui act normativ publicat in Monitorul Oficial. Concret, cota minima de TVA se aplica acum in cazul serviciilor de cazare in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, precum si in cazul serviciilor de restaurant/catering, inclusiv pentru servirea berii la draft (fara a fi incluse aici insa alte bauturi alcoolice). Totusi, noua cota de TVA nu se aplica si pentru mancarea/ bautura livrata la domiciliu, in acest caz cota de TVA fiind de 9%, asa cum voi detalia mai jos, in conformitate cu instructiunile publicate de autoritati.

Cota de TVA pentru serviciile turistice a scazut de la 9% la 5% incepand cu 1 noiembrie 2018, asa cum a fost stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 89/2018.

Concret, actul normativ citat prevede aplicarea unei cote de TVA 5% pentru urmatoarele:

  • cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping (anterior, TVA-ul era de 9%);
  • serviciile de restaurant si de catering, inclusiv in cazul servirii de bere (dar nu si celelalte bauturi alcoolice) – 9% TVA anterior;
  • dreptul de utilizare a facilitatilor sportive (activitatile incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313) pentru practicarea sportului si educatiei fizice (19% TVA anterior), in afara de cazul organizatiilor fara scop patrimonial care ofera servicii de practicare a sportului si educatiei fizice, care oricum sunt scutite total de TVA;
  • accesul la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative (19% TVA anterior).

In continuare, ma voi axa pe serviciile de restaurant si catering, in conditiile in care, spre exemplu, o unitate ce serveste mancare si bautura poate aplica doua sau chiar trei cote distincte de TVA.

Potrivit Codului fiscal, serviciile de restaurant si catering sunt serviciile care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.

Pentru a sti exact in ce situatii trebuie aplicata cota de 5%, cea de 9% sau ambele, Ministerul de Finante a venit cu un set de instructiuni pentru contribuabili, instructiuni incluse intr-un act normativ publicat pe 6 decembrie 2018 in Monitorul Oficial (este vorba despre Ordinul MFP nr. 3.659/2018). Concret, documentul vizeaza incadrarea corecta, din perspectiva TVA, a:

  • livrarilor de alimente, pentru care se aplica cota redusa de TVA de 9%;
  • prestarilor de servicii de restaurant sau catering, pentru care se aplica cota redusa de TVA de 5%, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea, care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10, si pentru care se aplica tot cota redusa de TVA de 5%.

Pentru a decide daca e vorba de o livrare (TVA 9%) sau servicii de restaurant, trebuie efectuata o examinare calitativa a intregii operatiuni, din care sa reiasa daca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente, asa cum scrie in ordinul amintit. Astfel, pentru a stabili cota de TVA aplicabila, conteaza foarte mult asigurarea unui spatiu adecvat pentru consumul mancarii (mese, scaune, farfurii, tacamuri etc) si serviciile aferente de servire, debarasare si curatare.

Spre exemplu, o unitate aplica cota de 5% daca serveste clientul la masa si cota de 9% daca ii livreaza mancarea la domiciliu sau ii permite sa o ia acasa pentru consum. Altfel spus, daca clientul mananca la restaurant, se aplica cota de 5%, iar daca acesta ia mancarea la pachet, se aplica cota de 9%.

Cota de 5% este valabila si pentru restaurantele din mall-uri, din zona de food-court, asa cum este ea cunoscuta. Insa, pentru aplicarea cotei de 5% TVA operatorii economici trebuie sa suporte costurile de intretinere a spatiului de servire, precum si alte costuri comune, cum ar fi: debarasarea meselor, curatenia spatiilor respective, accesul la toaleta etc.

In schimb, cota de 5% nu se aplica in cazul unitatilor de tip stand, chiosc, tonomat sau snack-bar, unde practic nu exista posibilitatea clientilor de a lua loc la masa sau aceasta este limitata la un numar mic de persoane.

In cazul bauturilor alcoolice, cota de TVA este cea standard, de 19%, cu excepția berii la draft, pentru care se aplica acum cota redusa de 5%.

In concluzie, companiile ce activeaza in domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) ar trebui sa stie foarte clar daca au o locatie adecvata si daca ofera servicii conexe, relevant fiind insa si daca cel ce cumpara produsele ramane sa le consume in locatie sau le ia la pachet, la modul in care este formulat acum in ordonanta si in normele de aplicare. Poate ca nu ar fi o idee rea ca o organizatie precum HORA sau cei care au afaceri in alimentatie publica sa intrebe in scris la ANAF daca trebuie sa aplice cota diferita de TVA (5% sau la 9%) daca un client se aseaza la masa in restaurant si nu termina totul de mancat, ci isi doreste sa ia acasa o parte din mancare – ce cota de TVA aplici in aceasta varianta?

De asemenea, din 13 ianuarie 2019 se va aplica cota de TVA de 5% si pentru serviciile de transport de persoane in scop distractiv turistic, conform normele publicate in MO. Astfel, un deputat a depus un amendament la OUG 89/2018, care prevede aplicarea cotei de TVA de 5% si pentru transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste (bine-cunoscutele „Mocanite”) in scop turistic sau de agrement, transportul de persoane utilizand instalatiile de cablu – telecabina, telegondola, telescaun, teleschi – in scop turistic sau de agrement, transportul de persoane cu vehicule cu tractiune animala, folosite in scop turistic sau de agrement, precum si transportul de persoane cu ambarcatiuni folosite in scop turistic sau de agrement.

Aceste masuri de dezvoltare si promovare a turismului se alatura eliminarii, tot de curand, a redeventei pentru apa geotermala si apa minerala naturala utilizata pentru consumul populatiei la buvetele publice.

*sursa foto: StirileProTV.ro

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]