fbpx
excursii-razvan-pascu

Closed ShopAutoritatea Nationala pentru Turism a luat o decizie istorica, fara precendent pe piata de turism romaneasca.

Astazi, 4 octombrie 2016, ANT a anuntat ca 1384 de agentii si-au pierdut licenta de turism pentru ca nu au putut prezenta polita de asigurare in cazul insolventei sau falimentului, polita de asigurare pe care orice agentie este obligata sa o aiba si sa o afiseze public. De asemenea, pentru unele dintre agentii retragerea licentei a fost la cererea acestora sau pentru ca nu au respectat alte prevederi ale legislatiei in vigoare.

ANT anunta ca aceste agentii au fost notificate in prealabil, iar lista lor a fost facuta publica in perioada martie-septembrie 2016 pe site-ul institutiei, iar o a doua notificare s-a trimis personalizat catre fiecare agentie de turism in data de 23 august, lista finala a agentiilor de turism care au ramas fara dreptul de a vinde pachete turistice fiind publicata pe 4 octombrie pe site-ul ANT.

Este o decizie istorica, fara precendent pe piata de turism romaneasca. Felicit public ANT pentru curaj! Este trist pentru angajatii acestor agentii de turism, mai ales pentru acei angajati care fac turism din pasiune si care se zbat mereu sa le ofere clientilor cele mai bune variante de concediu, dar ei sunt acum doar victime colaterale ale lacomiei patronilor. Din pacate, nu toti sunt pasionati cu adevarat de turismul de calitate si tot din pacate, nu toate agentiile sunt corecte si nu isi trateaza clientii onest. Realitatea ultimilor ani ne-a aratat ca ceea ce se intampla pe piata de turism romaneasca era nu numai o anomalie, ci pur si simplu o haiducie, iar cei corecti nu merita sa plateasca pentru cei incorecti, desi de multe ori asa s-a intamplat! Clientii s-au saturat de oameni incorecti sau nepriceputi si de agentii de turism neprofesioniste si sigur ar prefera sa fie mai putine agentii, dar care sa ofere servicii de mai buna calitate si mereu sigure. Exista multe exemple de agentii de turism corecte si transparente in Romania si de oameni de turism dedicati; as vrea ca acesta sa fie inceputul unei noi generatii de oameni de turism – turismul facut din pasiune si cu onestitate.

Incepand de astazi, aceste 1384 de agentii de turism nu isi mai pot desfasura activitatea, conform prevederilor articolului 14, aliniatul 3, literele A si B din H.G. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor in turism.

Iata aici lista celor 1384 de agentii de turism care nu mai au voie sa functioneze!

* Foto: Shutterstock

UPDATE 05 10 2016: Am fost contactat de mai multe agentii de turism (unele dintre ele conduse de oameni pe care ii stiu de ani de zile si despre care am totusi o parere buna) care mi-au trimis fotografii cu licenta de turism in regula si cu explicatia ca fie nu au stiut despre existenta acestei obligatii legale de a trimite catre ANT copie cu polita de asigurare, fie au invocat primirea tarzie a instiintarii prin email (a ajuns in SPAM) sau prin posta/curier. Daca aveti un sejur cumparat printr-o agentie de turism care se afla in lista cu licenta de turism retrasa va recomand sa sunati la agentie si verificati ca sejurul a fost achitat mai departe; teoretic ar trebui ca vacanta voastra sa nu fie afectata de aceasta decizie. De asemenea, nu pot contesta faptul ca intr-o lista de peste 1300 de agentii nu s-au produs si greseli, dar ar fi foarte trist daca o agentie corecta s-ar afla in acea lista in mod gresit. Totusi, explicatia ANT este ca o prima notificare s-a trimis totusi catre agentii inca din luna martie, deci orice agentie ar fi avut timp pana acum sa trimita documentatia corecta.

UPDATE 06 10 2016: ANT a publicat aseara din nou listele cu agentiile de turism care si-au pierdut licenta, dar de data aceasta impartite in 2 categorii: lista agentiilor carora le-a fost retrasa licenta in urma actiunilor de control si lista agentiilor care au cerut sa le fie radiata licenta de turism. In urma aparitiilor in presa pe acest subiect, cele mai multe agentii de turism s-au sesizat si unele dintre ele sustin ca aveau in regula polita de asigurare, numai ca nu au trimis-o la timp (pentru acestea, procedura este simpla – trimit polita scanata pe email la ANT si se face modificarea rapid). Nici pentru celelalte agentii nu este un capat de tara; cine isi doreste sa faca turism in continuare, isi poate face polita de asigurare si apoi se poate reautoriza la ANT. Trebuie mentionat foarte clar ca prin aceasta masura clientii nu au de suferit in niciun fel, insa era absolut necesara o astfel de masura, pentru a pune putina ordine in randul celor care administreaza agentii de turism. Iata informarea ANT aici. Noua lista o gasiti pe acest link si este in curs de actualizare. De asemenea, gasiti aici o precizare pe care am facut-o pe Facebook ieri despre prezenta unor agentii in aceasta lista.

UPDATE 07 10 2016: Agentia de turism Christian Tour a declarat pentru presa ca va da in judecata ANT pentru ca i-a afectat imaginea intrucat pe lista publicata se aflau niste sedii ale acesteia si nu ar fi trebuit sa fie. Si alte agentii au sustinut ca nu ar fi trebuit sa apara pe aceasta lista, pentru ca au toate actele la zi si ca lista a fost facuta in graba de catre ANT. Ulterior, institutia a publicat noi liste, unde agentia Christian Tour NU se mai regaseste. Noile liste pot fi accesate aici, la sectiunea Autorizare Turism. Listele sunt in continuare in curs de actualizare, probabil ca si alte agentii de turism serioase vor disparea de acolo dupa ce se vor face verificari mai amanuntite. Christian Tour precizeaza ca eroarea din partea ANT nu priveste cerinta legislativa, ci continutul listei. De asemenea, agentia a mai facut precizarea ca fiecare agentie de turism detine o singura licenta de turism si o singura polita de asigurare, iar daca agentia isi desfasoara activitatea in mai multe sedii secundare, atunci ANT elibereaza cate o anexa la licenta de turism pentru fiecare sediu secundar, iar polita de asigurare ramane unica, si nu trebuie incheiata pentru fiecare punct de lucru. Prin urmare, avand in vedere continutul comunicatului ANT din 4 octombrie, agentia spune ca trebuia ca in lista anexata comunicatului sa se regaseasca doar agentiile de turism care nu au incheiat aceasta polita de asigurare obligatorie sau nu i-au prelungit valabilitatea, iar NU alte agentii. Asta mi se pare o observatie importanta, pentru ca face lucrurile mai clare inclusiv pentru cei care nu sunt extrem de familiarizati cu functionarea dpdv legislativ a unei agentii de turism. Agentia precizeaza, astfel, ca ANT a transmis publicului o informatie falsa, iar concluzia lor este ca agentia Christian Tour poate desfasura in mod legal in continuare activitati de turism, desi probabil nu avea nimeni niciun dubiu cu privire la asta. 🙂

20 comentarii

  1. 05.10.2016 la 00:43

    wow! și ce se întâmplă cu cei care și-au achiziționat deja vacanțe de la cele din listă?

  2. Marius
    05.10.2016 la 04:58

    Este doar inca o dovada ca, de cele mai multe ori, pe cont propriu, vacanta va fi mult mai placuta: platesti mai putin, inveti mai multe si stii de la bun inceput ca te bazezi in primul rand pe tine, nu pe o agentie care azi este, maine…nu se stie.
    Vezi si exemplele bine cunoscute ale agentiilor Mareea si Genius, care erau foarte admirate inainte sa intre in insolventa si sa lase clientii cu ochii in…ecran

  3. Marius
    05.10.2016 la 05:08

    Meriti felicitari, Razvan, pentru ca esti primul (si singurul) blogger de turism pe care il vad reactionand la stirea asta. Ii mai urmaresc pe destul de multi si deocamdata n-am vazut nicio alta reactie, fie pe blog, fie pe Facebook. Cred ca atitudinea ta e cinstita, mai ales ca printre cele aproape 1400 de agentii de turism vorbim si de agentii de turism proaspat inchise vorbim si de unele foarte cunoscute, undeva in top 10 companii de profil in functie de profitul pe anul 2015:
    Paralela 45, Christian Tour, Eximtur, toate avand licentele retrase in momentul de fata.

    Speram ca aceasta situatie sa fie un semnal de alarma, sa se faca controale periodice pentru ca planurile turistilor sa nu (mai) fie puse in pericol!

  4. Lucian
    05.10.2016 la 07:38

    Pe lista se regaseste cel putin o agentie cu polita valabila si care nu a primit nicio notificare.

  5. Constantin
    05.10.2016 la 08:37

    Desfiintarea economiei nationale, faza medie. Dupa desfiintarea economiei grele – fabrici, combinate, institute de cercetare, dupa desfiintarea microeconomiei – buticuri, pfa-uri, mici mestesugari, a venit randul si economiei medii sa fie decapitata.

    Schema a fost foarte simpla: au inventat o cerinta de majorare de capital astfel incat cele doua companii romanesti de asigurare – Astra si Carpatica – sa nu o poata indeplini (200 milioane lei in 6 luni). Cele doua companii erau singurele care faceau polite de asigurare de insolvabilitate pentru agentiile de turism, la preturi rezonabile.
    Pasul doi, au facut imposibila pentru o agentie de turism cu capital 100% romanesc, in special din provincie, dar si din Bucuresti, sa mai acceseze o polita de insolventa.
    Pasul trei. Retragerea licentei de turism pentru cateva mii de agentii de turism din Romania.

    Stiu, este bine asa. Piata romaneasca a agentiilor de turism va fi mai solida, mai credibila.
    Ce nu stiti voi este ca, din momentul acesta, toti micii operatori care faceau excursii in Delta, in Maramures, in Transilvania etc. vor sta la mana marilor companii de turism, majoritatea cu capital strain.

    Si atunci, dulcea noastra tara va fi promovata „asa cum vrem noi”…

  6. Gabi
    05.10.2016 la 08:38

    În regulă, dar dacă astăzi își plătesc acea poliță de asigurare primesc licența, nu? E simplu, până astăzi a mers și așa, de astăzi nu mai merge.

  7. Valentina Constantin
    05.10.2016 la 09:27

    Mi se pare foarte ciudat ca apar si agentii cu polita valabila de mai bine de jumatate de an… dar n-au primit nici o notificare ca li se va suspenda licenta!!! – polita fiind afisata si pe site-ul agentiei. Oare mai functioneaza ceva normal?

  8. Razvan Pascu
    (author)
    05.10.2016 la 11:19

    @ Marius: Multumesc. Ca sa fiu cinstit pana la capat, atentie ca numele agentiilor scrise de tine sunt trecute in lista doar la nivel de cateva sucursale (pentru ca fiecare sediu din Romania trebuie autorizat, iar unele agentii mari au zeci de sedii). Deci nu toata compania a fost gasita in neregula, ci punctual un anumit sediu.

    @ Lucian, Valentina Constantin: multumesc, am mai primit aceasta informatie pe Facebook, am adaugat un update la articol.

    @ Constantin: teoria conspiratiei. Lucrurile sunt mult mai simple: esti incorect, platesti!

    @ Gabi: Teoretic agentiile acelea nu mai au voie sa isi desfasoare activitatea. Pot face documentatia si o pot retrimite spre reavizare, numai ca ANT a anuntat in alt comunicat ca procesul de avizare va deveni mai greoi, ca vor incepe sa se uite si pe cifrele contabile, etc. asa ca ma astept sa nu fie chiar atat de simplu pentru reavizare (desigur, in situatia in care vreo agentie nu a aparut dintr-o eroare in acea lista, caz in care am inteles ca ANT va publica o lista actualizata diseara sau cel tarziu vineri).

  9. unu
    05.10.2016 la 11:55

    FOARTE BINE, PREA MULT SE FURA IN TURISM, SUTE DE LOCATII NECLASIFICATE CARE FUNCTIONEAZA, ZECI DE AGENTII CARE NU FUNCTIONEAZA LEGAL SI FAC TOT FELUL DE ARANJAMENTE CARE AFECTEAZA CHIAR SI AGENTIILE CINSTITE. Romania tara unde de la femeia de servici pana la presedinte FURA !

  10. 05.10.2016 la 12:21

    Buna ziua,
    Reprezint agentia de turism Valdir Tour din Craiova, facem parte din acea lista, ce o consider o ofensa la peste 20 de ani de munca asidua.
    Nu am fost contactati de nici un reprezentant al Ministerului sau ANAT. Detinem toate documentele necesare functionarii iar asigurarea este valabila pana in iunie 2017. Aceste informatii pot fi verificate atat in agentia noastra vat si pe paginile noastre.
    I

  11. Neagu
    05.10.2016 la 12:33

    Sunt de fapt 1262 de agentii intrucat restul au cerut radierea licentelor- au inchis punctele de lucru. Ar fi indicat sa se verifice informatiile inainte de a le lansa in presa.

  12. Anca
    05.10.2016 la 13:54

    Domnule Pascu, cum puteti publica si dvs un asemenea articol pentru a duce in eroare opinia publica? Articolul dvs fiind preluat de alte site-uri si posturi de televiziune. Multe din agentii sunt desfiintate inca din 2014, altele pur si simplu si-au inchis anumite puncte de lucru, iar altele desi figureaza in lista au respectat procedura!

    Spuneti ca „Am fost contactat de mai multe agentii de turism (unele dintre ele conduse de oameni pe care ii stiu de ani de zile si despre care am totusi o parere buna) care mi-au trimis fotografii cu licenta de turism in regula”. Nu mai bine ati fi verificat asta inainte?

  13. 05.10.2016 la 15:47

    Pff un numar urasi de agentii, probabil foarte multi nici nu stiu de stirea asta si se pregatesc de plecare, dar cine stie daca au unde pleca.
    Oricum ANT a rezolvat-o romaneste, ei au anuntat. Asta e!

  14. 05.10.2016 la 19:01

    Buna ziua D-le Razvan Pascu, am inteles ca sunteti consultant de turism. Va cred pe cuvant . Sunt surpris totusi ca afirmati categoric ca un numar atat de mare de agentii ar incalca legea , cred ca ati facut-o dupa lista ANAT! si ar minti ca nu au primit nici un fel de instiintare referitoare la acea Asigurare de Insolventa !Constat ca in lunga lista apar si agentii care duc tot greul turismului romanesc,singurele agentii care si-au luat onorific titlul de lider,mai clar agentii cu care mai poti face un contract fara sa risti, provincia nu poate face in totalitate touroperatorie. .Putini cititori ai listei negre inteleg ca retragerea licentei acestora e ,,la cerere”! In ce ne priveste pe noi( la cei 31 ani de turism, la stat (ONT Carpati)si privat) nu pot crede ca cineva, la valoare Dv. ar publica asemenea lista fara o verificare prealabila. Imaginati-va ca, intr-un orasel de provincie de aprox. 60.000 locuitori pana in 1989, actual 25.000-30.000 , o asemenea stire are un mare impact la turisti. Deja suntem in randul infractorilor, binen”teles pana la proba contrarie. Cred ca nici Dv. nu ati crezut ceeace ati publicat, important este faptul ca deja valul creat de stire matura totul. Cine ne asigura despagubire? Asteptam un raspuns. Cu stima.

  15. Razvan Pascu
    (author)
    05.10.2016 la 19:50

    @ Irina Butnariu: Daca situatia este asa cumo prezentati dvs, si va cred, imi pare rau ca sunteti pe acea lista si va recomand sa clarificati urgent acest lucru cu ANT (atentie, nu cu ANAT!!!) pentru ca am inteles ca in zilele urmatoare sau chiar in aceasta seara vor republica lista cu mai multe observatii la fiecare firma.

    @ Cornel: inteleg pozitia dvs si mi se pare corect ceea ce spuneti. Va rog insa sa tineti cont ca am publicat informatiile de pe site-ul ANT si o lista publicata de o autoritate publica a Statului Roman, prin urmare nu omorati postasul pentru primirea vestii.

  16. Valentina Constantin
    06.10.2016 la 09:50

    Buna ziua Dle Razvan, am rugamintea sa actualizati la dvs pe site lista cu agentiile ramase fara licenta. Deja pe site ANT au aparut liste actualizate si in curs de actualizare. Cred ca este mai corect asa.

  17. radu
    06.10.2016 la 10:20

    dle Pascu, pe langa laude ar fi corect sa va asumati si criticile, nu sa stergeti comentariile care nu va convin.

  18. Razvan Pascu
    (author)
    06.10.2016 la 11:45

    @ Valentina Constantin: Done.

  19. Razvan Pascu
    (author)
    06.10.2016 la 19:25

    @ Radu: da, multumesc pentru sfat. :)) Am sters un singur comentariu care continea injuraturi si la fel voi face in continuare.

  20. Amarad Claudio Trincka
    03.12.2016 la 20:45

    sunt si multe companii de zbor/flights care ar trebui drastic amendate. De curand am luat bilet Bucuresti=-Frankfurt- Toulouse pe 17 Noembrie. Pe 28 Noembrie la ora 6.25 am, salariata de la Lufthansa a refuzat să-mi dea tiket să intru spre poarta avionului, spunandu-mi că trebuia să fiu la desk-ul ei, cu cel putin 45 de minute inainte, adică cele 40 de minute in care ajunsesem, erau insuficiente pentru domnia sa, sugerându-mi să cumpăr un alt tiket de zbor. Desigur că mi s-a părut căzută din avion si am plecat la Eurolines-ul din Toulouse, iar pe 30 Noembrie la ora 22 mă dezmorteam pe caldaramul bucurestean. Acum urmează replica celor de la Protectia Consumatorilor, sau chiar verdictul unui Judecător

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]