fbpx
excursii-razvan-pascu

Majoritatea turistilor vin in Brunei pentru sejururi scurte, de 2 – 3 zile. O zi este suficienta pentru vizitarea capitalei Bendar Seri Begawan. Ai de acoperit cele doua muzee ale orasului, Royal Regalia, un muzeu dedicat sultanului Brunei-ului si Brunei Museum, un muzeu dedicat statului, cele doua moschei principale ale orasului, moscheea actualului sultan si cea a tatalui sau, satul de pe apa, Kampong Ayer, si daca aveti timp suficient, un centru comercial, piata de noapte si o plimbare cu water taxi pentru a vedea celebrele maimute cu nasul mare, pe care nu le gasesti decat aici. Mai multe despre Brunei am scris aici.

Cel mai scump hotel

Sunt si doua curiozitati turistice pe care Bandar Seri Begawan le are si care merita un drum. Una ar fi hotelul Empire, construit de fratele cel mai mic al sultanului, printul Jefri, pentru a gazdui oaspetii familiei regale. Este comparabil in opulenta si lux cu hotelul Emirates din Abu Dhabi sau Burj al Arab din Dubai. Initial acesta nu avea destinatie publica ci fusese creat doar ca o casa de oaspeti. Totusi, costul imens (ce a depasit 1 miliard de dolari US), a facut familia regala sa reconsidere acest aspect si sa il transforme intr-un resort de lux. Are 523 de camere, o gradina superba, iesire la mare, insa din punctul meu de vedere doar privelistea si faima acestui loc sunt impresionante. In rest, extrem de mult lux, marmura peste tot, multe candelabre si lampi de cristal (care au costat se pare chiar si jumatate de milion de dolari bucata).

Cea mai scumpa camera poate costa pana la 20.000 de dolari Brunei pe noapte, insa daca vreti doar sa admirati acest templu al opulentei, puteti lua un autobuz din centru (numarul 57) sau un taxi (35 – 40 de dolari Brunei) si puteti servi un ceai sau o cafea pe terasa hotelului. Este deschis publicului si nu va intreaba nimeni de sanatate daca vreti doar sa faceti fotografii. Pretul unei camere “normale” pe noapte incepe de la 400 – 450 de dolari Brunei.

Cel mai scump parc de distractii

O alta curiozitate a acestui micut stat este parcul de distractii Jerudong, a carui constructie a costat 1 miliard de dolari si care in prezent este inchis. Este tot un proiect al printului Jefri, care se pare ca avea o pasiune pentru aceste investitii extrem de scumpe si neprofitabile. Planul initial a fost ca toate atractiile sa fie gratuite pentru vizitatori. A fost inaugurat in anul 1994 cu mare fast, insa de atunci multe dintre atractii au fost vandute pentru a recupera parte din investia enorma. Aici au avut loc chiar si concerte ale unor personalitati celebre precum Whitney Houston si Michael Jackson, ultimul cu ocazia aniversarii de 50 de ani a sultanului.

Muzeul Royal Regalia

Prima zi am dedicat-o vizitarii capitalei, Bandar Seri Begawan si obiectivelor turistice din oras. Pentru ca stiam ca aveam sa ajung in oras dimineata pe la ora 10, mi-am rezervat din timp, prin agentia Explore Travel, un tur de oras care sa ma introduca in atmosfera din Brunei. Pe mine ma interesau mai mult povestile ghidului despre Brunei, despre sultan si despre cum este viata pentru locuitorii micutului stat.

De la aeroport am fost preluati de un transfer si alipiti turului care incepuse deja de ceva timp. Ne-am alaturat celor 5 turisti straini, o familie de japonezi si un cuplu de australieni, la muzeul Royal Regalia, un muzeu dedicat actualului sultan al Brunei-ului, Hassanal Bolkiah.

Galeria centrala prezinta cateva obiecte de ceremonie purtate de soldatii din Brunei in momentele de sarbatoare, dar si carul pe care a fost purtat sultanul la incoronarea sa, in anul 1967. Din pacate aceasta este singura galerie in care fotografiatul este permis. Bagajele raman in lockere pana la plecare si nu ai voie sa faci fotografii de niciun fel in interiorul acestor galerii.

Mai intai se trece printr-o serie de camere care prezinta istoria actualului sultan al Brunei-ului, Hassanal Bolkiah, din copilarie si pana aproape de zilele noastre. Ghidul are o poveste foarte frumoasa de spus si rareori se lasa distras de la traseul sau pre-stabilit, prin intrebarile noastre.

Aflam ca numele real al sultanului este Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien si ca fiecare cetatean al Brunei-ului trebuie sa il stie pe dinafara.

Ni se mai spune ca fratele mai mic al sultanului este si cel mai important confident al sau, ca sultanul a avut 3 sotii, insa 2 au divortat de el din motive confidentiale si ca este un om extrem de iubit de popor. In Brunei este permisa poligamia, barbatii putandu-se insura cu pana la 4 femei si este acceptat divortul. Sultanul actual este baiatul cel mare al fostului conducator al Brunei-ului si a fost scolit in Marea Britanie, la Academia Regala Militara Sandhurst. A fost incoronat la numai 21 de ani, in anul 1967, dupa abdicarea tatalui sau.

Galeria centrala prezinta carul de incoronare al actualului sultan si toata recuzita folosita atunci de cei care l-au insotit in procesiune: umbrelele care ii adaposteau de soarele arzator, armament, scuturi, toate decorate cu aur si argint. Carul de incoronare al regelui este singurul pe care l-am putut fotografia. A fost impins de supusi pe durata intregii procesiuni.

Tot la parterul muzeului este expus si carul folosit la sarbatorirea jubileului de argint (25 de ani de domnie). Acesta era partial motorizat, astfel ca de data aceasta supusii nu au mai trebuit sa il impinga. Sunt expuse si uniformele originale folosite la ceremonie dar si la scala naturala, machetele cu primul rand de oameni prezenti la ceremonie.

Etajul muzeului prezinta o colectie impresionanta de cadouri primite de sultan de la familii regale si sefi de stat din intreaga lume, dar si de la reprezentanti ai poporului din Brunei. Am trecut cu rabdare prin aproape toate cadourile expuse si nu am gasit nimic primit din Romania. Foarte multe erau de la statele musulmane, in special Dubai, Qatar, Iran, dar si de la cele asiatice, China, Thailanda, Vietnam, Coreea, Malaezia si Singapore. Cea mai apropiata tara de la care am identificat un cadou este Ucraina.

Ma mai asteptam sa gasesc ceva…un cadou de la Michael Jackson. Sultanul din Brunei si Regele Pop se pare ca au fost foarte buni si apropiati prieteni, intr-atat incat la aniversarea de jumatate de secol a regelui, pe 16 Iulie 1996, Michael Jackson i-a daruit un concert organizat chiar la Majestatea Sa acasa, in Brunei.

Brunei Museum

De la Royal Regalia, ne-am indreptat spre un alt muzeu al orasului, Brunei Museum. In mod normal, Brunei Museum are 6 galerii, insa 3 dintre ele sunt in prezent in renovare. Cele trei deschise sunt galeria de istorie naturala, cu tot felul de exponate impanate si miros puternic de naftalina (se pare ca cel mai interesant exponat este organul reproducator al unui tigru, conservat in formol), galeria de arta islamica si galeria legata de petrol. Aceasta din urma este cea mai interesanta si daca nu aflam informatii interesante despre industria petrolului in Brunei, as fi considerat experienta complet inutila.

Petrolul

Pana la inceputul secolului 20, cand a inceput sa existe banuiala ca ar putea exista petrol in subsolul din Brunei, statului nu i se mai dadeau prea multe sanse de supravietuire. Un stat micut, cu o populatie comparabila cu a unui oras de provincie din Romania, in care principala ocupatie a locuitorilor era pescuitul si agricultura, cam asa se contura Bruneiul. In anul 1926, insa, lucrurile au luat o turnura complet diferita odata cu descoperirea zacamintelor de petrol. S-a fondat atunci un joint venture intre statul Brunei si compania Shell, numita Brunei Shell Pretroleum (BSP), careia i s-a incredintat extragerea si rafinarea zacamintelor de petrol din Brunei. De atunci se extrag aproximativ 30.000 metri cubi de petrol zilnic, cu o tendinta vizibila de reducere a extractiei de petrol in prezent, pentru a prelungi cat mai mult rezervele existente…cel putin pana veniturile din petrol vor putea fi inlocuite cu cele din alte ramuri economice.

Aproximativ 60% din PIB-ul tarii este reprezentat de veniturile din petrol, restul fiind alte ramuri industriale private precum agricultura sau serviciile. Desi petrolul este industria principala a statului, doar 10% din populatia Brunei-ului lucreaza in industria petroliera. Majoritatea celor implicati in BSP sau in alte companii active in zona petroliera din Brunei sunt expati, motiv pentru care in prezent este un trend numit Bruneizarea companiilor din industria petrolului din Brunei. Daca sunteti curiosi ce state cumpara petrolul Bruneian, ei bine am aflat ca tarile asiatice sunt cele mai importante consumatoare (Japonia, Taiwan, Coreea de Sud si tarile ASEAN). Brunei mai exporta petrol si in America si Australia.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]