fbpx
excursii-razvan-pascu

Ce-a de-a treia oprire a vacantei mele de iarna prin Asia a fost Brunei. Am parasit Kuala Lumpur intr-o dimineata pe la ora 8, cu un zbor Air Asia cu destinatia Brunei, si in aproximativ doua ore si jumatate aterizam deja pe Aeroportul International din Brunei.

Probabil ca va intrebati de ce am ales sa imi rup trei zile de vacanta si sa vin intr-o tara aproape inchisa, fara cine stie ce atractii turistice si cu un regim politic…aparte?

Raspunsul este simplu: din curiozitatea calatorului care vrea sa mai vada si “altceva” decat destinatiile turistice deja batatorite. Mi-am dorit sa parasesc cumva pentru cateva zile radarul turistic din Malaezia si sa cunosc o altfel de destinatie turistica.

Mic, dar bogat. Cel putin in cifre, pentru ca in realitate nu e nimic spectaculos

Brunei este un stat mic, cu doar 400.000 de locuitori, pe insula Borneo. Din 1984 Brunei si-a recastigat independenta fata de Marea Britanie, iar datorita zacamintelor de petrol si gaze naturale, Brunei se afla in top 5 cele mai bogate tari din lume (PIB/locuitor in 2012, conform FMI) si a fost a cincea cea mai bogata natiune in 2012 analizand PIB/capita ajustat la puterea de cumparare, conform FORBES. Datoria publica a tarii era ZERO in 2011, conform FMI. Brunei pare sa fie cea mai dezvoltata tara din Asia, dupa Singapore, in Human Development Index, conform cifrelor.

Istoria … petrolului

Petrolul a fost descoperit in Brunei in anul 1929, iar in 1940 deja productia de petrol era de peste 6 milioane de barili, petrolul si gazele naturale fiind baza prosperitatii micutului stat din Asia de Sud-Est. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, japonezii au cucerit Brunei-ul si au luat mai multe masuri economice, printre care si schimbarea monedei. In 1943 hyper-inflatia a distrus economia tarii, iar populatia a inceput sa sufere de foame si diverse boli. In 1946 australienii au bombardat Brunei-ul si i-au facut pe japonezi sa se predea, iar dupa razboi a fost creat un nou guvern in Brunei sub administrare britanica. Din 1984 Brunei este o tara independenta.

In anii ’50 a fost demarat un amplu program de investitii. Au fost modernizate statiile de forare a petrolului si au fost construite altele noi, s-a investit mult in educatie, au fost construite drumuri, dar si un aeroport. In anii ’60 a fost inceput un alt program de investitii masive si a fost descoperit un zacamant de GPL, a fost construit un port pentru vasele de mare adancime, a fost introdus curentul electric in zonele rurale, au fost promovate carnea si ouale pentru consumul populatiei si s-a investit inclusiv in industria de pescuit.

Cine ii poate pronunta numele regelui?

Majestatea Sa Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah este conducatorul oficial al Brunei-ului, dar si prim-ministru, ministru de finante si ministrul apararii. Brunei are o suprafata de 5700 km patrati si putin peste 400.000 de locuitori. Capitala Brunei-ului este la Bandar Seri Begawan.

Petrol si gaze

Productia de petrol si gaze naturale aduce pana la 50% din PIB-ul Brunei-ului si 90% din exporturi, aceasta tara mica fiind al patrulea mare producator de petrol din Asia de Sud-Est si al noualea cel mai important exportator de GPL din lume. Daca in Malaezia companiile straine petroliere au fost nationalizate si a fost creat gigantul petrolier de stat Petronas (cel care le-a dat si numele celebrelor turnuri din Kuala Lumpur), in Brunei compania care administreaza totul a fost si a ramas gigantul anglo-olandez Shell.

Brunei a dezvoltat un fond de investitii sub numele Brunei Investment Agency si o mare parte dintre active sunt investite in afara tarii.

Homosexualitatea masculina este ilegala in Brunei (ca si in Singapore), fiind pedepsita cu pana la 10 ani de inchisoare.

Religia in Brunei

Islam-ul este religia oficiala in Brunei. Alcool-ul este interzis, iar cineva mi-a spus ca si tigarile sunt interzise (se pare ca strainii care lucreaza in Brunei mai pot aduce cantitati mici de alcool, insa in legatura cu tigarile am auzit ca legea este foarte clara).

Presa in Brunei

Freedom House spune despre Brunei ca nu are presa libera, toata presa fiind pro-guvern. Guvernul detine si opereaza 6 televiziuni si 5 posturi de radio. In Brunei exista o masina la 2 locuitori, taxele de import pentru masini sunt foarte mici, iar pretul unui litru de benzina oscileaza in jurul a 1,5 RON.

Unde te cazezi in Brunei?

Pentru ca m-am bazat pe sfatul celor de la agentia Explore Travel, am ales Brunei Hotel, hotelul recomandat si de Lonely Planet. Este un hotel decent, situat in plin centrul orasului, foarte aproape de statia de autobuz, de moschee si de satul pe apa. Practic, la 5 minute distanta de tine gasesti cam tot ceea ce ai nevoie si cele mai importante obiective turistice. Vis-a-vis de hotel este si o piata de legume si fructe. In spatele hotelului este o cafenea deschisa non-stop, unde poti servi o masa buna la orice ora doresti. Hotelul are review-uri foarte bune si pe Tripavisor.

Preturile in Brunei

Moneda locala este dolarul si are paritate 1:1 cu dolarul singaporez. De altfel, aici circula ambele monede. Daca ajungeti in Brunei cu dolari sau euro, ii puteti schimba la unul dintre birourile de schimb. Eu am scos moneda locala direct de la bancomat.

Aeroportul International Brunei

Este la aproximativ 15-20 de minute de oras si puteti lua un taxi (aproximativ 50 de dolari bruneieni). Este in curs de modernizare, dar cand am trecut eu pe acolo puteai numara zborurile pe degetele de la ambele maini.

Vize pentru romani

Romanii nu au nevoie de viza pentru a intra in Brunei. Este suficient pasaportul.

* revin cu alte 3 articole cu impresii de calatorie si ponturi pentru o vizita de 3 zile.

6 comentarii

  1. dmi
    25.06.2014 la 11:34

    Genial. Interesanta tarisoara.

  2. 27.06.2014 la 12:34

    Multumim de review! Pare o tara interesanta!

  3. 26.09.2014 la 16:12

    This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.
    Simple but vry accurate info… Thanks foor sharing this one.
    A must read article!

  4. Alexandra
    24.11.2014 la 00:30

    Este spectaculos ceea ce scrieti pe blog dar ,de unde bani pentru a vizita aceste locuri superbe? Mi-ar placea sa am un job care , sa implice doar călătorii. Ador sa calatoresc si sa zbor cu avionul dar ,din pacate pana acum in Asia am ajuns doar in Turcia (Kusadasi) .Sunt fascinata pur si simplu de ceea ce vad si citesc pe acest blog.Macar asa pot vedea aceste locuri ce-mi taie respiratia!!

  5. Rose Marie
    26.07.2015 la 02:12

    Mi-a facut placere sa citesc impresiile dvs. despre Brunei – tara a carei capitala am vizitat-o eu insami, fiind cazata la acelasi excelent Brunei Hotel (oh am si o revizie pe Tripadviser!). Am stat 4 zile, tot in drum spre Sabah-ul malaiezian si sincer, civilizatia bruneiezilor m-a impresionat. Numai daca ne referim la trafic, nu exista nimic din haosul omniprezent din tarile asiatice, incluzand Malayezia. Hotelul Brunei este locul de cazare pe care l-as recomanda oricui in vizita in Bandar, datorita atat conditiilor si spiritului prietenos al staff-ului , cat si datorita proximitatii majoritatii obiectivelor si a facilitatilor. Moscheile, cele doua importante , Omar Ali Saiffudin si Jami Asr Hassanal sunt superbe, cea de-a doua chiar placandu-mi enorm (am petrecut peste o ora acolo facand poze si relaxandu-ma in linistea gradinilor). Lumea e extrem de prietenoasa si saritoare, daca ai vreo nevoie. Si e o tara sigura! Ceea ce pentru o calatoare solo este foarte important! Recomand cu caldura aceasta destinatie!

  6. Adrian Gabriel
    15.12.2015 la 13:56

    Brunei – Cel mai plictisitor loc de pe Pamant !

    Cu siguranta nu o destinatie de vacanta, dar daca ajungeti prin zona eu zic ca merita o vizita.
    De vazut si de facut nu prea sunt… Un loc interesant ar fi Temburong, unde poti campa pe noapte in jungla si au si trasee pe care le poti parcurge acolo singur sau cu tour. As putea spune ca daca te pasioneaza natura, jungla si toate astea Temburong ar fi un loc de vizitat. De ajuns in Temburong se face rapid cu speed-boat din Bandar Seri Begawan sau cu masina/autobuzul dar trecand prin Malaezia pt.ca Temburong e despartit de tara mama.
    Ar mai fi de adaugat si plajele din Brunei-Muara, Tutong si Kuala Belait. Nu sunt ele prea amenajate dar au nisip curat, unele au si dusuri si toalete, si exista si vanzatori ambulanti de unde poti cumpara bauturi racoritoare, aripi de pui la gratar si poate peste dar mai rar. Plajele sunt mai tot timpul pustii, mai mult in weekend ce vezi localnici la un gratar si muncitori filipinezi in singura lor zi libera din saptamana (Duminica).
    Preturile in Brunei sunt destul de acceptabile dar mai mari decat in tarile invecinate si de obicei de calitate inferioara acestora.
    Cat despre siguranta, da Brunei este o tara destul de sigura. Totusi trebuie mentionat ca autoritatile locale sunt foarte ineficiente si cu un timp de raspuns exagerat de molcom. De fapt intreg Bruneiul pare sa se miste in pasul melcului asa ca daca fereasca sfantul aveti o problema, inarmati-va cu multa rabdare.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]