fbpx
excursii-razvan-pascu

Dupa o zi libera prin Cusco despre care am scris aici, am plecat dimineata devreme intr-un tur de doua zile prin Valea Sacra si Machu Picchu. Este de fapt un tur combinat cu o zi pe cont propriu la Machu Picchu, pentru care am luat un bagaj mai mic, lasand bagajul mare la hotel. Parasind orasul Cusco, am zarit din autocar si Sacsaywaman, unul dintre templele incasilor cu rol militar si religios, care a fost imaginat de Pachacutec ca fiind capul pumei (din forma orasului Cusco, despre care am scris aici).

La doar 15 kilometri de Cusco am intrat deja in Valea Sacra sau Valea Raului Urubamba. Toate sit-urile arheologice din Valea Sacra pot fi vizitate folosind un singur bilet – Boleto Turistico. Daca aveti mai mult timp in zona si vreti sa vizitati toate templele si ruinele atunci trebuie sa va luati varianta valabila pentru 10 zile, care costa 130 de soles. Daca vreti sa vizitati doar ruinele din apropierea Cusco, Pisac, Ollantaytambo, Sacsaywaman si Moray, atunci va puteti lua un bilet de o zi (partial), care va costa 70 de soles. Daca aveti carduri ISIC, preturile sunt la jumatate. Daca vreti sa vizitati doar catedralele si bisericile din Cusco, atunci trebuie sa cumparati un Boleto Religioso, 50 de Soles sau 25 pentru studenti cu carduri ISIC.

Dupa vreo jumatate de ora autocarul a oprit intr-o zona de panorama de pe marginea drumului, fix in punctul in care Anzii pareau ca se despart pentru a face loc raului. Privelistea mi s-a parut spectaculoasa insa eram foarte curios de ce au ales tocmai aceasta vale pentru a o numi “sacra”. Raspunsul a venit foarte simplu: in aceasta zona incasii au ales locul pentru a-si construi cetatea principala, Cusco – capitala imperiului, si tot aici in muntii din zona, ascunse printre vegetatie si vai ascutite stau cele mai importante temple ale incasilor, o parte din ele cunoscute si vizitate de turisti, si probabil ca o parte din ele inca mai asteapta sa fie descoperite. La aproximativ 300 de kilometri de acest loc izvoraste cel mai lung fluviu din lume – 6800 km si cel mai lat – maxim 11 km, Amazonul.

Dupa Urubamba am ajuns in Pisac, un sat aflat la 30 km de Cusco, cunoscut pentru piata sa de suveniruri care are loc in fiecare Marti, Joi si Duminica. Din cate stiu, si in celelalte zile se tine aceasta piata, dar probabil ca sunt mai putine magazine si tarabe deschise. In Pisac se vinde si argintarie, la calitate de diferite niveluri. Un singur lucru mi-a atras atentia, un soldatel Inca din argint, lucrat foarte frumos. Pretul cerut a fost de 2200 de dolari, l-am negociat pana la 750 de dolari…insa totusi era cam mult pentru un buget de vacanta, asa ca am renuntat (din pacate). Al doilea element de atractie al Pisac, pe langa piata de suveniruri de unde am plecat incarcati de sacose, sunt ruinele cetatii Inca de la Pisac, construita in urma cu aproximativ 2500 de ani. Terase imense si impresionante brazdeaza versantul unui varf de munte si chiar in varf se afla templul si cateva case. Este impresionant de observat cat de rezistente au fost aceste constructii si cat de bine s-au pastrat pana in zilele noastre.

Urmatoarea oprire dupa Pisac a fost la Ollantaytambo, unde mai intai am servit pranzul in regim de bufet, urmand apoi sa vizitam ruinele cetatii Ollantaytambo. Intreaga parte centrala a orasului este de fapt o ruina a cetatii inca, insa situl propriu zis care se viziteaza contine templul si terasele decorative – partea sacra a cetatii si locul unde se desfasurau ritualurile. Desi urcusul pana in varful teraselor iti cam taie rasuflarea, privelistea merita efortul. Majoritatea cetatilor Inca au fost construite folosindu-se piatra de pe muntele unde erau construite. Cazul Ollantaytambo este un pic mai curios, pentru ca pietrele imense din partea de sus a templului apartin, conform cercetarilor, unui munte din apropiere. Cum au fost aduse pana acolo pietre de sute de kilograme, poate chiar tone, nu se stie inca, asa cum nu se stie nici cum au fost taiate aproape perfect si cum au fost imbinate.

In Ollantaytambo am experiementat si prima ploaie in Peru, din fericire la adapost, cu o ciocolata calda cu rom in fata. La ora 18:30 am avut tren din Ollantaytambo spre Aguas Calientes (poarta de intrare la Machu Picchu), singura modalitate de a face drumul pana la cel mai celebru oras al incasilor.

Mai multe impresii din Peru gasiti aici.

Am zburat spre Peru cu compania aeriana regala olandeza KLM, de la Bucuresti cu escala in aeroportul din Amsterdam, votat cel mai bun aeroport al Europei la World Airport Awards 2013. KLM Romania ofera 7 zboruri pe saptamana spre Lima cu escala in capitala Olandei, iar despre experienta zborului la Business Class puteti citi aici.

1 comentariu

  1. 06.03.2014 la 21:52

    minunat…va invidiez!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]