In Cusco am avut o seara si o zi la dispozitie pentru a ne plimba si pentru a face cumparaturi de la magazinele de suveniruri. Despre drumul pana la Cusco am scris aici. Seara am petrecut-o la un restaurant din centru, servind un pastrav din Urubamba. De la receptia hotelului ne-a fost recomandat restaurantul Ciocciolina, care se pare ca este preferatul turistilor, insa in multitudinea de oferte de restaurante din centru, ne-am lasat convinsi cu un pahar de vin din partea casei de un alt restaurant. Diferentele de pret nu erau foarte mari. In jur de 25-30 de soles portia de pastrav servit cu orez si cartofi, iar vinul din partea casei. Unele restaurante mai servesc ca aperitiv si un pahar micut de pisco sour din partea casei (in functie de preferinte).
Dimineata am luat micul dejun si un cappuccino la unul dintre restaurantele cu balcon din Plaza de Armas, fix in fata catedralei din Cuzco, de unde imaginea asupra pietei face toti banii. Arhitectura coloniala specifica Peru-ului include cladirile cu maxim un etaj si cu balcoane de lemn frumos ornate. La ora 12:30 ne-am programat sa participam la un Free Walking Tour (Grand Free Walking Tour, mai exact), despre care am aflat de la hotel. Punctul de intalnire este fantana arteziana din centrul pietei din Cusco. Turul este tinut de Marco Antonio, un ghid turistic care dupa ce a lucrat pentru mai multe agentii de turism, facand inclusiv Inca Trail, a initiat acest tur (era doar a treia saptamana in care tinea tururile si deja a strans spre 20 de persoane care sa il urmeze). Turul este gratuit, iar la sfarsit ii dai ghidului un bacsis, in functie de cat de mult ti-a placut.
Legenda
Ne-a povestit mai intai cate ceva despre oras si despre piata centrala. Conform legendei, orasul a fost fondat prin secolul 12, numele sau fiind Qosq’o in limba quechua, si a fost creat pentru a deveni capitala imperiului Inca. Maximul de putere si importanta a fost atins in timpul lui Pachacutec, a carui statuie troneaza in piata centrala din Cusco, dar si pe unul dintre dealurile ce inconjoara orasul, ca un monument inchinat regelui Inca care a dezvoltat imperiul fara precedent si care a creat majoritatea cetatilor din zona, inclusiv Machu Picchu. Pachacutec a fost totodata cel care a dat orasului forma sa de puma (unul din animalele sacre ale incasilor, alaturi de condor si sarpe). Burta pumei era chiar centrul orasului si, desi in zilele noastre orasul s-a dezvoltat mult in afara formei sale de puma, partea veche, centrala, inca mai pastreaza aceasta forma. Mai mult, pe unul dintre vechile ziduri incase ale orasului inca se mai pot recunoaste aceste trei forme incastrate in zid: puma, sarpele si condorul.
Imperiul Inca
Ca mai toate marile imperii ale omenirii si imperiul Inca a decazut la scurt timp dupa ce a atins maxima sa intindere, de la Quito, in Ecuador, pana in Santiago, Chile. Dupa moartea ultimului Inca (imparat), imperiul a fost impartit intre doi frati care si-au disputat sangeros puterea asupra teritoriului. Lupta lor s-a suprapus cumva cu venirea lui Francisco Pizarro in Peru, in jurul anului 1530. Acesta l-a invins in lupta pe fratele castigator al imperiului si l-a intemnitat, in ciuda promisiunilor de camere pline de aur si argint in schimbul libertatii. Dupa venirea spaniolilor, mare parte din aurul si argintul incasilor a disparut, orasele si templele lor au fost distruse pentru a face loc bisericilor catolice si in timp importanta orasului Cusco, ca fosta capitala a imperiului Inca, a scazut dramatic.
Astazi orasul este un mix de istorie si aer colonialist, in top alaturi de Arequipa si Lima ca cele mai reprezentative orase ale Peru-ului.
Ca sa ne creasca putin interesul, Marco Antonio ne-a povestit ca numele celebrei trupe americane 2PAC vine de la numele unui razboinic peruan, numit Tupac Amaru.
Cuzco, capitala incasilor
In zilele de Sambata, in Plaza de Armas este arborat steagul Peru-ului, alaturi de un steag curcubeu care nu este steagul comunitatii gay, ci steagul regiunii, reprezentand cartierele imperiului Inca.
Catedrala principala din Plaza de Armas, deschisa doar in timpul slujbei de dimineata (de la ora 6:30 si pana pe la ora 9:30) a fost construita la jumatatea secolului 17 si la zidurile sale s-au folosit blocuri de piatra de la monumentul Sacsaywaman (ridicat de incasi pentru a sarbatori una dintre victoriile lor). In interior este un tablou inspirat din celebrul tablou al crestinatatii, Cina cea de Taina, de data aceasta cu motive andine pentru ca pe masa troneaza un cuy (porc de guinea). Catedrala este flancata de alte doua biserici, Iglesia del Triumfo si Iglesia de Jesus Maria (aproximativ din aceeasi perioada).
Muzeul Plantelor
Foarte aproape de piata se afla Muzeul Plantelor, un loc foarte interesant de vizitat daca sunteti interesati de medicina alternativa si de ocultism, pentru ca in Peru oamenii inca mai cred in puterea magica a plantelor. Incepand de la frunzele de coca, cultivate de 8000 de ani si mestecate de toti localnicii si turistii pentru a trece mai usor peste problemele cu altitudinea, si terminand cu bautura mistica ayahuasca, muzeul ofera explicatii detaliate despre aceste practici ridicate la rang de arta sau stiinta in Peru. Ne-am mai plimbat timp de vreo 40 de minute pe strazile din jurul Plaza de Armas, ne-a aratat unde se afla Mercado San Pedro, principala piata a orasului unde poti gasi de toate, de la capete de porc si vaca taiate cu precizie de chirurg, la broaste (despre care in traditia populara peruviana se spune ca iti absorb energiile negative si migrenele), dar si mancare gata pregatita si sucuri naturale pentru 2-4 soles. Nu am reusit sa ma incumet sa mananc decat un porumb fiert (care iti este servit cu o bucata de branza).
Dupa ce ne-am intors in zona Plaza de Armas, am intrat pe strada pietonala Loreto spre cartierul hipiotilor si artistilor din Cusco, San Blas. De aici am facut cele mai multe cumparaturi din vacanta aceasta, in principal tesaturi de alpaca, tablouri pe panza si suveniruri.
In apropiere de San Blas este si Qorikancha, un templu Inca reconstruit de spanioli sub numele manastirii Santo Domingo. Se pare ca templul Qorikancha a fost unul dintre cele mai bogate temple ale imperiului Inca, numele sau insemnand de fapt Curtea Aurita. Peretii erau auriti si existau tot felul de legume realizate in intregime din aur, folosite in ceremoniile agriculturale.
Pisco sour – bautura traditionala a peruanilor
La finalul turului am mers cu totii acasa la Marco Antonio, undeva prin San Blas, care ne-a invatat pe toti cum se face pisco sour, bautura nationala a peruanilor. Pe scurt, pisco se face din 3 ingrediente, in proportie de 3-1-1, adica: pisco (3 parti) + suc de lime (o parte) + sirop de zahar (o parte). Se mai adauga si un albus de ou si se mixeaza impreuna cateva secunde. La final se adauga putina scortisoara si asta e tot. Sticlele de pisco le gasiti, mai greu, inclusiv in Romania, iar daca nu gasiti pisco atunci puteti sa schimbati cu vodka (desi nu va mai avea chiar acelasi gust).
Mai multe impresii din Peru gasiti aici.
–
Legat de ultima fotografie din cele de mai jos, o sa va povestesc intr-un articol separat cum trebuie tratat, ca turist, raul de altitudine.
—
Am zburat spre Peru cu compania aeriana regala olandeza KLM, de la Bucuresti cu escala in aeroportul din Amsterdam, votat cel mai bun aeroport al Europei la World Airport Awards 2013. KLM Romania ofera 7 zboruri pe saptamana spre Lima cu escala in capitala Olandei, iar despre experienta zborului la Business Class puteti citi aici.
—