fbpx
excursii-razvan-pascu

Oraşele africane, europene şi asiatice domină top 10 al celor mai scumpe oraşe pentru expaţi, conform Mercer Cost of Living Survey.

  • Luanda (Angola) este cel mai scump oraş pentru expaţi din lume
  • Moscova şi Tokio sunt cele mai scumpe oraşe din Europa, respectiv Asia
  • O ceaşcă de cafea în Moscova poate costa 8,29 USD comparativ cu $1.54 în Managua (Nicaragua)
  • Un meniu fast food cu hamburger în Caracas poate costa 13.49 USD comparativ cu 3.62 USD în Calcuta, India

Chiar dacă oraşele europene domină topul mondial al Mercer referitor la costul vieţii, multe oraşe din Asia sunt în top 10, iar Luanda ocupă prima poziţie.

Ediţia din 2013 a Mercer Cost of Living Survey este unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel şi a fost creat pentru a ajuta companiile multinaţionale şi guvernele pentru a determina nivelul de remuneraţie a angajaţilor expatriaţi. Oraşul New York este folosit drept referinţă, astfel toate oraşele sunt comparate cu acesta. Mişcările valutare sunt calculate în funcţie de dolarul American, USD.

Acest studiu acoperă 214 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse şi servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

Diferenţele de preţ dintre acestea pot fi dramatice. De exemplu, costul unei ceşti de cafea este 1,54 USD în Managua, Nicaragua comparativ cu 8,29 USD în Moscova; un meniu fast food cu hamburger costă 3,62 USD în Calcuta, India faţă de 13,49 USD în Caracas, iar un bilet la cinema este 5,91 USD în Johannesburg, Africa de Sud în contrast cu 20,10 USD la Londra. Acestea sunt doar câteva din sutele de comparaţii cuprinse în raportul complet al Mercer destinat companiilor care vor să-şi optimizeze costurile cu angajaţii expatriaţi.

Costul cu locuinţa unui expat este, de obicei, cea mai mare cheltuială a angajatorului şi afectează într-o proporţie foarte mare poziţia unui oraş în top. Capitala Federaţiei Ruse, Moscova, este pe locul doi, după Luanda drept cel mai scump oraş din cauza costurilor cu chiriile şi celor aferente bunurilor de import şi serviciilor cumpărate în mod normal de expaţi. Chiria unui apartament cu trei camere mobilat de lux este 4600 USD pe lună, de 14 ori mai scump ca în Karachi. Completează primele poziţii în topul celor mai scumpe oraşe, care au şi chirii foarte ridicate, Tokio, Chad city Ndjamena şi Singapore.

„Evenimentele recente, inclusiv criza economică şi instabilitatea politică, au avut ca rezultat fluctuaţii substanţiale ale valutelor, creşterea preţurilor pentru produse şi servicii, iar volatilittea costurilor cu chiriile au avut un impact direct asupra acestor oraşe facându-le mai scumpe”, a explicat Barb Marder, Senior Partner şi Global Mobility Practice Leader al Mercer. „În ciuda rezervelor sale importante de petrol Angola este o ţară săracă, dar foarte scumpă pentru expaţi pentru că bunurile de import sunt foarte scumpe, iar casele care îndeplinesc cerinţele acestora de siguranţă şi confort sunt foarte greu de găsit şi, drept consecinţă, scumpe”.

Alte oraşe care apar în top 10 al Mercer drept cele mai scumpe oraşe din lume sunt Hong Kong, Geneva, Berna şi Zurich.

Fluctuaţiile valutare şi impactul inflaţiei asupra bunurilor şi serviciilor au afectat programele pentru expaţi, dar şi clasamentul.

În general, costurile de trai din Europa au crescut în condiţiile întăririi monedelor locale comparativ cu dolarul, în timp ce în Asia circa jumătate dintre oraşele studiate au scăzut în top – în special Japonia –  datorită scăderii valutelor locale comparativ cu dolarul.

Patru oraşe europene s-au clasat în top 10, Elveţia rămânând una dintre cele mai costisitoare ţări pentru expaţi în ciuda unei uşoare scăderi a costurilor cu chiriile şi robusteţei francului Elveţian.

Despre Mercer

Mercer este o companie de consultanţă mondială lider în resurse umane şi investiţii reprezentată pe piaţa din România de compania soră Marsh. Mercer îşi ajută clienţii din întreaga lume să îşi îmbunătăţească sănătatea, remuneraţia şi performanţa celei mai importante resurse – cea umană. Mercer are 20.000 de angajaţi în peste 40 de ţări. Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), o echipă globală de companii de servicii profesionale care oferă clienţilor recomandări şi soluţii în materie de riscuri, strategii şi capital. Cu peste 52.000 de angajaţi în întreaga lume şi venituri anuale de peste 10 miliarde $, Marsh & McLennan Companies este de asemenea societatea mamă a Marsh, lider global în domeniul serviciilor de intermediere în riscuri şi reasigurare.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]