excursii-razvan-pascu

Turismul urban in Europa e unul dintre marii castigatori in 2012, asa cum este reflectat in sondajul World Travel Trends Report, elaborat de catre consultantul IPK International la cererea targului de turism ITB Berlin. Astfel, calatoriile in orase realizate de catre turistii europeni au crescut cu 14%.

Asa cum mentioneaza IPK, previziunea pentru 2013 este ca in 2013 calatorii europeni vor realiza mai multe calatorii in strainatate comparativ cu 2012. Si la randul lor, destinatiile de pe Batranul Continent vor primi, de asemenea, mai multi turisti.

La mai putin de o luna pana la incheierea anului 2012, IPK estimeaza ca numarul de innoptari in strainatate si cheltuielile facute in destinatii de catre turistii europeni au crescut cu 2%.

Dar, in acelasi timp, tiparele de calatorie ale consumatorilor s-au schimbat si aici IPK indica faptul ca vacantele pentru soare si plaja au scazut cu 1%, comparativ cu cresterea de 14% a calatoriilor in orase.

S-a observat, de asemenea, o crestere de 10%, concret, in cazul short breaks de la una la trei nopti de sedere, in timp ce sejururile pentru calatoriile de business in strainatate au crescut cu 8%.

Expertii IPK indica faptul ca Portugalia, Spania si Italia au beneficiat in acest an de cresterea pe pietele emergente din Europa de Est.

Mai mult decat atat, in pofida mediului economic, datele colectate de IPK semnaleaza, de asemenea, o crestere de 4% a calatoriilor de distanta lunga in pietele sursa europene.

„Principalii beneficiari ai acestui trend au fost America si Asia-Pacific, unde turismul receptor provenit din Europa a crescut cu 2% si cu 8%.

Pietele emitente afectate de criza

In orice caz, IPK informeaza ca criza economica a afectat mai ales unele piete emitente.

In acest sens, da exemplu Italia (unde turismul emitent spre strainatate a scazut cu 5% in acest an) si Spania (cu o scadere de 2%).

La polul opus, tari precum Elvetia si Norvegia au inregistrat cresteri a turismului emitent de 10% si, respectiv 6%.

Cu toate aceste, IPK scoate in evidenta ca in Germania, in pofida performantelor bune ale economiei, nu s-a inregistrat nicio crestere a turismului emitent, iar piata a stagnat, in timp ce in Marea Britanie calatoriile in strainatate au crescut cu doar 1%.

Pentru intreg anul 2013, raportul ITB prevede o crestere a turismului emitent european de intre 1% si 2%. Desi, pentru Rusia este asteptata o crestere de 9%, in timp ce in cazul Marii Britanii si Germaniei se prognozeaza o crestere de 5% si de respectiv 3%.

Raportul complet va fi prezentat la urmatorul targ ITB din Berlin.

 

Sursa: hosteltur.com

 

2 comentarii

  1. 06.12.2012 la 00:32

    Datele sunt foarte interesante. Cred ca tot din cauza crizei tot mai multi turisti au ales un city-break de cateva zile ( vezi cresterea de 10% pentru short breaks) in detrimentul unui concediu mai lung. Mai usor economisesti niste banuti pentru 2 city breakuri a cate 3 zile in perioade diferite decat pentru un concediu mai lung.

  2. Vasilica Margalina
    (author)
    06.12.2012 la 00:44

    Nu stiu daca neaparat este vorba despre criza sau despre gusturile turistului. Pentru a ajunge la o concluzie ar trebui sa cunoastem si in ce orase au loc aceste short breaks. Nu de alta dar trei zile la Paris, Londra, Amsterdam, etc. poate iesi mai scump decat o saptamana pe una din plajele Europei. Si au mai crescut cu 4% si destinatiile de distanta lunga. Sa vedem ce date suplimentare ne va oferi raportul complet.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!