V-am tot povestit in zilele trecute despre croaziera prin Norvegia pe care am facut-o cu agentia de turism CarpaTour si linia de croaziere MSC. Iar daca in articolul trecut am scris despre prima oprire la fiordurile din Norvegia, in orasul care mi-a placut cel mai mult, Flam, astazi am pregatit pentru voi impresii din orasul Bergen.
A doua oprire a croazierei MSC Magnifica in fiordurile norvegiene a fost orasul Bergen, unul dintre cele mai frumoase orase si porturi din Norvegia, inconjurat ca un tinut de poveste, de 7 dealuri si 7 fiorduri. Cu un rol comercial important inca din Evul Mediu, fiind un port recunoscut si utilizat, Bergen, al doilea oras ca marime al Norvegiei, este acum una dintre cele mai reprezentative destinatii turistice ale Norvegiei.
Bergen a fost fondat ca oras in anul 1070 si pana prin secolul 19 a fost cel mai mare oras al Norvegiei si chiar al Scandinaviei. Era un important centru comercial si de pescuit, iar acum pe langa rolul comercial al statutului sau de port i s-a adaugat si cel turistic. Majoritatea navelor de croaziera spre nordul Europei ancoreaza in acest port atat pentru pitorescul orasului cat si pentru proximitatea de fiorduri. Mai mult, este capatul de linie al celebrei linii de cale ferata Oslo – Bergen, care in cele aproximativ 6,5 ore de plimbare te poarta prin peisajele superbe ale Norvegiei.
Vasul a ancorat dimineata la ora 8 in portul Bergen si compania avea asigurate shuttle-uri pana in centrul orasului, calatorie care dura aproximativ 10 minute. Am coborat langa parcul din centrul orasului (dupa aceasta excursie m-am convins ca majoritatea oraselor norvegiene au in centru un parc, cu lac si fantana arteziana) si de aici pasii m-au purtat invariabil spre piata de peste. Fiind inca dimineata, zona abia se dezmortea. Viata incepe in aceste orasele la ora 10, astfel ca inainte de aceasta ora de abia poti gasi de unde sa iti cumperi o cafea. Cu toate acestea, daca ajungeti mai devreme in oras va puteti incepe plimbarea cu o portie de informatii despre oras, imprejurimi si ceea ce puteti face aici, direct de la Biroul de Informatii Turistice de langa piata de peste. Este deschis incepand cu ora 08:30 in timpul sezonului (Iunie-August) si este unul dintre cele mai bine organizate si pregatite pe care le-am vazut pana acum. Aici gasesti brosuri, pliante si harti despre oras si imprejurimi si cel mai important, internet gratuit. Mai mult, daca nu te descurci cu aceste informatii, poti solicita detalii suplimentare la cele 4 birouri deschise. Tot aici poti schimba bani, iti poti cumpara un Bergen-card sau chiar vederi. Tot respectul pentru ceea ce au construit pentru turisti.
Pentru ca am fost foarte harnic si am ajuns devreme in port, am lasat piata de peste pentru a o vizita mai spre pranz cand avea sa fie mai animata si m-am indreptat spre Bryggen, cel mai vechi si renumit cartier al Bergenului. A fost o alegere foarte inteleapta pentru ca am putut sa il admir inainte de a fi populat de cele cateva mii de turisti aflati pe cele doua vase de croaziera care ajunsesera in acea dimineata in port. Cele 58 de cladiri existente astazi reprezinta circa 25% din totalul cladirilor existente initial, sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO si desi au fost decimate de un mare incendiu in anul 1702, au fost refacute folosindu-se fundatiile lor din secolul 12.
Fiind construite in port, aceste cladiri aveau un rol comercial, ca sedii ale firmelor de comert sau depozite, astazi fiind insa populate cu magazine de suveniruri, cafenele si restaurante. Exista posibilitatea sa va alaturati unui tur ghidat prin Bryggen care incepe in fiecare zi la ora 11 si la ora 12 la intrarea in Bryggens Museum. Pretul turului este 120 coroane (aproximativ 13 euro) si dureaza 1,5 ore. Zona nu este foarte intinsa si ca intotdeauna, am lasat Lonely Planet sa imi fie ghid.
Plimbarea prin Bryggen dureaza insa mai mult din cauza atractiei magazinelor de suveniruri unde mi-am lasat mare parte din bugetul pe acea zi. Daca portofelul iti permite, poti pleca din Bryggen cu multe amintiri norvegiene, de la magnetei si troli–vikingi pentru preturi care incep de la 40 de coroane ( aproximativ 5 euro), la manusi, fulare si pulovere din lana, la caciuli de blana, articole din piele si multe altele. Am cumparat inclusiv obiecte decorative pentru bradul de Craciun.
Urmatoarea oprire dupa Bryggen a fost piata de peste, in jurul pranzului cand deja zona se animase. Tarabele cu caviar, somon fume si tot felul de soiuri de peste erau cotropite de turisti, la delicatesele din ren se negocia de zor, iar gratarele deja sfaraiau cu peste, homari, creveti si balena. Am incercat si eu friptura de balena, o portie costand 99 de coroane (aproximativ 12 euro).
In capatul cheiului Bryggen se afla turnul cu nume haios, Rosenkrantz Tower, construit in anul 1560 de catre guvernatorul castelului Bergen, Erik Rosenkrantz la comanda regelui. Constructia a reunit doua cladiri existente si de-a lungul timpului a avut rol de resedinta, de aparare, dar si de magazie. Acum este muzeu si poate fi vizitat in schimbul a 60 de coroane (aproximativ 7 euro). Merita sa il vizitati chiar si pentru privelistea de sus, de pe acoperisul cladirii asupra portului si asupra Bryggen.
Foarte aproape de piata de peste se afla statia funicularului local, Floibanen. Toate ghidurile turistice mentioneaza plimbarea cu funicularul din Bergen si privelistea de sus ca un lucru obligatoriu de facut. Pretul unul bilet dus este de 40 coroane (5 euro) si eu am optat ca la intoarcere sa cobor pe traseul de pe muntele Floyen, un traseu de aproximativ 40 de minute, cu alei asfaltate si marcate. Exista insa si posibilitatea de a ma intoarce tot cu funicularul, pretul dus-intors fiind de 80 de coroane. Platforma de pe muntele Floyen este nou-construita si se afla la 320 de metri deasupra nivelului marii. Privelistea asupra orasului si asupra portului este fantastica si mi-a adus aminte de privelistea de pe platforma funicularului din Santiago de Chile.
La coborare, traseul pana in centru te va purta pe niste stradute pietruite, cu case de lemn, foarte pitoresti.
Din Bergen, in functie de timpul pe care il aveti la dispozitie puteti opta si pentru un tur pe fiordul Osterfjord intr-o excursie cu barca de la Bergen in oraselul Mo si returul cu autobuzul. Excursia dureaza cam 4 ore si costa 480 de coroane (aproximativ 60 euro).
–
* Pentru oferte si informatii despre croaziere in diferite destinatii din lume site-ul www.Carpatour.ro va sta la dispozitie.
–
E atat de frumos articolul! Tare impresionanta experienta. Imi plac tare mult pozele si tot ce ai scris. O sa ajung si eu acolo! Multumim pentru articol
Foarte frumoase imagini…
Razvan,te rog furnizeaza-ne informatii complete 🙂 cum a fost friptura de balena? 🙂
(author)
@ Roxana: nu are gust de peste, nici nu ar avea cum sa aiba, pentru ca balena e mamifer. Nu stiu sa zic cu ce seamana la gust, poate o combinatie intre fragezimea puiului si usor gust de vita.
Ai avut parte de o zi insorita…cred ca ai verificat vremea inainte de a pleca 🙂
Salut. Eu sunt în Bergen de 4 luni și încă nu am vizitat tot ce se poate vizita. Este un oraș minunat cu peisaje care îți taie răsuflarea. Oamenii sunt prietenoși și te obișnuiești destul de repede cu ploaia :).