excursii-razvan-pascu

Am inceput acum cateva luni o rubrica de intrebari si raspunsuri de fiscalitate pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de informatii despre activitatile independente. Rubrica este realizata in parteneriat cu specialistii firmei de consultanta Viboal Consulting. Celelalte articole scrise pe aceasta tema le gasiti aici.

Intrebare: Am un loc de munca 8 ore/zi, dar si un contract de mandat (contract comercial, de colaborare) separat cu o companie. Sunt obligat sa platesc CAS pentru activitatea independenta? 

Raspuns: In masura in care persoana respectiva obtine venituri din salarii in paralel cu veniturile din activitati independente, aceasta nu are obligatia de a plati CAS pentru veniturile din activitati independente. In continuare am redat baza legala si interpretarea acesteia care a condus la acest raspuns. 

In primul rand, daca ne raportam la prevederile Codului fiscal in ceea ce priveste obligatia de plata a contributiilor sociale de catre persoanele care realizeaza venituri din activităti independente, constatam, conform art. 296^21 alin. (1) din Codul fiscal, ca fac obiectul contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate: 

a)      intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;

b)      membrii intreprinderii familiale;

c)      persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;

d)      persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;

e)      persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;

f)        persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la surs a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal;

g)      persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a) – c) din Codul fiscal;

h)      persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activittile agricole prevăzute la art. 71 lit. d) din Codul fiscal. 

La o prima analiza a prevederilor legale expuse mai sus, constatam ca veniturile obtinute din activitati independente, inclusiv veniturile obtinute in baza unui contract de mandat (pentru activitatea de agent de marketing), fac obiectul contributiei la asigurarile sociale. 

Cu toate acestea, potrivit prevederilor art. 296^21 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1) din Codul fiscal

Conform art. 6 alin. (1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: 

I.

a)      persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;

b)      functionarii publici;

c)      cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

d)      persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil. 

II.

persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I; 

III.

persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri; 

[…] 

V.

cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii; 

Totodata, potrivit prevederilor art. 11 alin. (4) din Legea nr. 263/2010, se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V 

In concluzie, potrivit prevederilor art. 296^21 alin. (2) din Codul fiscal coroborate cu prevederile art. 6 alin. (1) pct. I – III şi V si art. 11 alin. (4) din Legea nr. 263/2010, intrucat persoana respectiva este deja asigurata obligatoriu prin efectul legii ca urmare a contracului individual de munca incheiat si a faptului ca realizeaza venituri din salarii pentru care deja plateste contributia de asigurari sociale, aceasta nu are obligatia platii contributiei de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente realizate in baza contractului de mandat.

Raspunsurile la intrebari au fost furnizate de consultantii Viboal Consulting SRL, societatea ce ofera servicii de consultanta fiscala si contabila, asistenta in litigii fiscale, contabilitate si intocmire dosar preturi de transfer.

39 comentarii

 1. flp
  23.05.2012 la 19:14

  Ceea ce mi se pare super naspa este faptul ca daca nu esti licentiat nu poti sustine un pfa, insa daca ai Srl poti sustine o activitate chiar daca nu esti licentiat, ce aiurea…

 2. Razvan Pascu
  (author)
  23.05.2012 la 20:25

  @ flp: nu este obligatoriu sa fii licentiat nici pentru PFA.

 3. Zoica Nedea
  30.05.2012 la 23:33

  In cf. cu art. 296^21 alin. (2) pentru veniturile din activitati independente realizate in baza contractului de mandat(agent pensii private) nu se calculeaza CAS daca este asigurat, in calitate de salariat, somer,pensionar..etc.Intrebarea mea este:
  cum demonstreaza angajatorului(platitorul agentului)ca nu trebuie sa-i retina CAS,fiind asigurat? cred ca ar trebui un ghid pentru aceste venituri sub forma contractelor de agent.Sunt multe intrebari datorita neclaritatilor legislative legate de obligatiile angajatorului in privinta retinerii,declararii si platii CAS si CASS la aceste contracte de agent pensii private.Poate apar normele si ne mai luminam putin

 4. Zoica Nedea
  01.06.2012 la 18:02

  Persoanele fizice care obtin venituri independente in baza unui contract de agent pensii private intra in categoria celor asigurati obligatoriu, cf.art.6 (1) IV lit.c din L.263/2010? Normele explica toate profesiile reglementate la art.22 dar cei cu contract de agent nu intra aici.
  Sau nu sunt asigurati obligatoriu?

 5. laura toie
  15.06.2012 la 18:03

  PFA neplatitor de tva cu venituri din activitati independente este obligat sa plateasca CAS. Mi-a venit decizia de impunere retroactiv din data inceperii pfa fara ca eu sa -mi fac contract cu Casa de Sanatate.Nu am beneficiat de asigurari de sanatate si nu vreau sa fiu obligata sa platesc ceva de care nu beneficiez.

 6. Zoica Nedea
  16.06.2012 la 17:04

  La persone fizice care obtin venituri independente, cf. art.52 b) se calculeaza, retine si vireaza impozit in doua moduri:
  a) 10% aplicat la venit brut din care se scad contributiile obligatorii(CAS si CASS), cf art 52(2) lit a) si
  b) 16% aplicat la venit brut cf art 52^1 (2)
  Intrebarea mea este de ce nu se scad contributiile si la calculul impozitului de 16%, ca la orice alte venituri.Sau altfel pusa intrebarea la aceasta categorie se aplica la venitul brut si impozitul si contributiile sociale?Poate ma lumineaza cineva..

 7. ispas andreea
  13.08.2012 la 22:10

  Mama mea a fost pfa in perioada 2006-2010, perioada in care a avut si calitatea de pensionar (la limita de varsta ). anul acesta i-a venit decizie de impunere pentru plata cass. i se poate impune sa plateasca cass avand in vedere faptul ca dansa era pensionara si mai ales avnad in vedere ca decizia de impunere a venit in anul 2012 iar firma a fost radiata in anul 2010 ?

 8. radu
  24.08.2012 la 00:59

  Am avut un pfa in 2007 de unde am obtinut unele venituri. Din 2008, acel pfa nu a mai avut activitate. In tot acest timp (din 2007), am lucrat cu norma intreaga la firma la care lucrez si acum si de unde sa platit cas (firma e in alt judet decat unde am avut pfa-ul). Problema e ca anul acesta mi-a venit o hartie de la cas cum ca nu am platit pfa ptr veniturile din 2007, la care s-au adaugt niste majorari uriase (initial cica ar fi fost vreo 800 ron de plata). Este legal? Ce ar trebui sa fac?

 9. popa aurel
  12.09.2012 la 09:31

  Sunt pensionar si pentru a-mi completa veniturile am obtinut autorizatie de taximetrist de la primarie.Eu m-am achitat in fiecare an ipozitul sabilit si infiecare trimestu am obtinut certificat fiscal confirmand ca nu am nici-o datorie la stat.Acum cand am fost sa platesc impozitul trim. mi s-a spus ca am un debit de 2000lei cass pentru o perioada de 5ani in urma.Am cerut explicatii si mi sa spus sa merg la casa de pensii.Este legal?Ce ar trebui sa fac?

  Va multumesc.

 10. 31.10.2012 la 00:00

  Salut Razvan,

  Te rog ma poti ajuta in a gasi un pachet bancar – cat mai potrivit pt un PFA? Recent am deschis un PFA si am mers la ING unde mi s-a propus pachetul Profesional care avea niste comisioane de mi-a venit rau…
  Detalii aici: http://www.ing.ro/ing/dms/ing/doc/taxe_comisioane_profesional/taxe_comisioane_profesional.pdf

  Tu cu cine faci banking pe PFA?
  Pt PFA-ul meu – voi avea o incasarea la trimestru – l-am facut pt a scoate o mare parte din profitul unui SRL unde sint asociat.
  Multumesc pentru ajutor!

 11. Razvan Pascu
  (author)
  31.10.2012 la 00:09

  @ Sorin: culmea este ca eu chiar azi am fost la ING iar comisioanele sunt foarte ok, nu stiu ce pachet ti-au prezentat tie. Mai poti verifica la BCR, costa cam 20 RON pe luna.

 12. george
  02.01.2013 la 16:03

  salut RAZVAN .Am si eu o intrebare.Sunt un administrator la o ii cu venit lunar de 220 ron si am fost informat ca am de platit contributia penru pensie de 242 ron plus dobanzile acumulate,firma fiind din 1999 .As vrea sa stiu daca este corect si ce se poate intampla daca nu platesc suma de 7500ron(aproximativ).Astept raspuns.MULTUMESC

 13. 04.01.2013 la 23:30

  am si eu 2 intrebari prima.am si eu pfa de 5 ani si nu am facut contract cu casa de sanatate nu am avut nevoie de asiguri medicale si mia venit de plata 60 mil .ce pot sa fac ? a doua intrebare daca pot sa obtin fonduri nerambursabile pt a face o croitorie tinind cont ca eu am cladirea de 45m patrati si sunt pfa.

 14. irodiu ion
  29.01.2013 la 15:04

  In anul 2007 am obtinut venituri din PFA, in acelei timp am obtinut si venituri din salarii, trebuie sa platesc CAS pentru amandoua veniturile , eu am platit numai pentru veniturile dfin salarii. La CAS in 2007 mi s-a spus ca nu trebuie sa platesc la ambele venituri ?
  Va multumesc

 15. bogdan
  03.02.2013 la 16:49

  buna am si eu o intrebare am o ii din 2009 2010 am iesit pierdere 2011 profit tot anul 2000 lei 2012 1500 profit de ce ma obliga cas sa le platesc 5000 lei pe anii astia

 16. florina
  12.02.2013 la 19:18

  Buna,am si eu o intrebare:De la 1 ianuarie2013 sunt angajata cu contract pe perioada determinata,am si PFA din 2010,am platit pana in decembrie asigurare medicala;acum mai trebuie sa platesc si la Casa de asigurari,pt ca mi se retine din salariu.multumesc.

 17. RARAU IOAN
  27.02.2013 la 21:02

  SUNT PENSIONAR MILITAR DIN 2001 SI PLTESC CONTRIBUTII LA CASA DE SANATATE A ARMATEI[O.P.S.N.A.S 190LEI PANA IN 2011 SI 145 LEI IN PREZ.].ACUM CASA JUD. DE SANATATE IMI CERE 2600 LEI CU PENALITATI PE 5 ANI IN URMA.EU CE SA FAC.NU AM CONTRACT CU CASA JUDETEANA.

 18. 25.03.2013 la 09:13

  Sunt pensionara, am contract de munca 8 ore pe zi la o societate comerciala.
  Doresc sa public o carte.
  Va rog sa ma ajutati , ce obligatii am de plata pentru veniturile obtinute din drept de autor ( platii CAS si CASS , impozit.)
  Multumesc

 19. mihaela
  22.04.2013 la 13:47

  Buna ziua. Vreau sa va adresez o intrebare: lucrez doar pe contracte pe drept de autor, nefiind angajata in alta parte cu contract de munca permanent. cine are obligatia in acest caz de a plati CAS si contributie pensie ? doar angajatorul ? doar eu ? sau amandoi ?
  multumesc anticipat.

 20. Maria
  23.05.2013 la 16:12

  Eu sunt traducator autorizat ( de Ministerul de Justitie din 2009) si detin un PFA ( nu am birou de traduceri, nu am firma, detin/ sunt PFA). Veniturile mele (realizate) le pot numara pe degete, adica din 2009 pana in prezent au fost doar doua mari si late, cu factura si declarate in mod corespunzator la Fisc ( mentionez ca sunt inregistrata cu domiciliul in Ploiesti si la Fiscul din Ploiesti). Sunt intr-o mare dilema/nelamurire/confuzie: tinand cont ca NU am venituri realizate, nu am mai „profesat”, eu mai sunt datoare sa completez acea declaratie 600 privind Casa de Asigurari /Pensii ? Am intrebat in stanga si-n dreapta, am primit raspunsuri gen „daca esti salariat, nu”/ „daca nu esti salariata, da”. Si nu in ultimul rand, in 2009 , cand mi-am facut autorizatia si m-am inregistrat ca si PFa ( traducator si interpret autorizat limba engleza) , mi-am facut si un card la BRD, card unde urma sa-mi primesc banii in urma finalizarii traducerilor , dar card pe care, intre timp, am mai primit niste sume insa din alta parte, nu au avut nimic de-a face cu traducerile sau cu PFA-ul meu. Exista vreo problema in acest sens? In urma cu 3 ani , cand mi-am completat declaratia de venit estimat/realizat, la sectiunea „Cont bancar”, eu am completat numar meu de cont BRD. Stiu ca sunt cam ignoranta in acest domeniu, as dori sa fiu lamurita macar in cateva randuri. Va multumesc anticipat!

 21. 27.06.2013 la 11:53

  buna ziua!

  intrebarea este : ca PFA trebuie platiti CASS (5.5%) daca am si contract individual de munca?—am majorari uriase de la Sanatate

  merci

 22. MOGOI GEORGETA
  10.08.2013 la 21:03

  platesc cu ordin de plata bancar contributia la casa de pensii alba,contributia oplatesc in contul trezoreriei Campeni ,asa cum mi s-a indicat in2012.Sunt persoana fizica autorizata. Am intrebat la casa judeteana de pensii daca figurez in baza lor de date cu stagiul de cotizare lzi achitat. Mi s-a raspuns flegmatic ca nu si daca vreau sa stiu acest lucru sa intreb la Minister. ce ma fac cind ma voi pensiona. Unde sunt banii 1252 ron pe luna pe care iam achitat pentru contributia la pensii ,la casa judeteana de pensii alba.

 23. Mirela Saftescu
  27.01.2014 la 16:27

  Buna ziua. Am si eu o întreprindere familială la care am plătit pensia in baza legi care m-a obliga, dar am înțeles ca as putea sa-mi cer bani înapoi pe 2013 daca nu am depășit nu știu ce plafon (nu am găsit nicăieri scris despre el) am întrebat si la administrație , se pare ca sunt prima care am cerut așa ceva si nu sitau nimic. Am ceva șanse ? Multumesc .
  Mirela Saftescu

 24. Chindris Mihai
  05.02.2014 la 17:33

  Am lucrat ca agent de asigurari si mea venit de la fisc sa platesco suma mare de bani pe ani2009 2010 2011 in fiecare an am platit impozit pe venit dar nu a figurat cu datori pina in2012 mentionez ca sint pensionar ce trebuie sa fac Multumesc.

 25. stancu marian
  08.02.2014 la 18:35

  am lucratin 2009, 3 luni la firma de asigurarui AVIVA , am inchiat o singura asigurare un comision destul de mic,am platit impozitul pt acest comision, nu amm ai inchiat nici o asigurae am plecat de la ceea firma iar acum in 2014 mia venit somatie de plata de 500 lei pentru ce……………

 26. stancu marian
  08.02.2014 la 18:38

  mai fac precizarea ca este de la o firma de recupaerare creante KRUK SRL,si ca m-ar mai fi instiintat in 11.2013, dar nu am primit nimic , ce trebuie sa fac……multumesc

 27. serbanoiu mariana
  19.05.2014 la 03:01

  tot la AVIVA am lucrat si eu….apoi a fost vinduta la ALLICO in 2013……si acum se numeste METROPOLITAN…tot de la KRUKam primit si eu scrisoare ca am o datorie mare …deoarece eu am plecat de la metropolitan in 2013 ma intreb de ce pina cind eu am plecat nu mi s-au cerut banii. am cerut dovada datoriei mele ,dar ce scrie acolo nu corespunde cu realitatea….ce pot sa fac sa scap de kruk ca ma tot streseaza cu telefoanele…oare asigurarea de malpraxis nu acopera si lapsurile politelor facute in acea peroiada/

 28. Gianina
  10.07.2014 la 22:20

  Buna seara,
  As avea si eu o nelamurire in ceea ce priveste veniturile din activitati independente (conventii civile- Avon cosmetics). Daca lucrez cu carte de munca mai trebuie platita contributia la CASS (sanatate)? De altfel as vrea sa va intreb cand a avut loc mai exact modificarea legislatiei prin care din aceste venituri din activitati independente trebuiesc achitate si: pensia, somajul si sanatatea (stiu ca au fost propuse treptat pentru retinere, undeva in 2010).
  Va mu;tumesc

 29. razvan mihai
  10.09.2014 la 20:41

  Toate sau mare parte din aceste probleme fiscale se pot minimiza pana la disparitie folosind legal o companie Offshore ( Scotia, Cipru, Elvetia..) ca supapa pentru a evita anumite complicatii fiscale, batai de cap la contabilitate sau plata unor taxe si impozite aberante. Astfel se poate incasa si in euro foarte simplu atunci cand incasam facturi de la clienti din afara Romaniei fara sa pierdem la cursul de schimb sau la comisioane bancare aberante si totodata ne putem maximiza profitul ferindul de o taxare exagerata atat la PFA cat si la SRL, punandu-ne la adapost chiar si in fata unor blocaje de cont anaf sau in fata unor executori abuzivi. Un simplu Offshore ….for a better life ! 😉

 30. Mihail
  11.09.2014 la 12:00

  Stimate Razvan!

  Anul trecut mama a preluat o scrisoare oficiala in numele meu cu titlul ‘DECIZIE referitoare la obligatiile de plata accesorii’ si sub Cod 111 ‘Contrib. de asigurari sociale de sanatate datorate de pers. care realizeza venituri din activ. independente si persoanele care nu realizeaza venituri’ imi sunt impuse diverse sume de plata.

  Situatia mea este:
  – lucrez si traiesc in strainatate de 10 ani, acte in regula, platitor de taxe si asig. sociale in tara de resedinta.

  Cum e posibil, ca in acest caz, sa imi fie impuse diverse sume?

  Cum, unde si ce acte trebuie sa trimit sa opreasca aceasta ‘DECIZIE’?

  Multumesc anticipat pentru raspuns si timpul acordat!

 31. Mihail
  11.09.2014 la 12:01

  P.S. Scrisoarea a fost trimisa de catre ANAF.

 32. danut
  12.01.2015 la 20:35

  Buna seara.Asi dori sa ma lamureasca cineva cu o problema…am un pfa si lucrez in colaborare cu un IFN.din anul 2012 IFN-ul imi vireaza catre casa de sanatate bani retinuti iar cei de la ANAF miau calculat tot din 2012 sa platesc ptr.sanatate.deci in final sunt obligat sa platesc de 2ori si mi sau bagat si penalitati la banii care au fost odata platiti de IFN.rog daca poate sa ma lamureasca cineva.multumesc

 33. valerica
  20.01.2015 la 18:28

  Buna ziua am si eu o problema daca ma poate clarifica cineva ,sint in Spania de 15 ani si lucrez cu contract de munca din 2011 indefinit si mi-a venit o scrisoare acasa in romania sa platesc 460 de lei pentru sanatate ce pot sa fac? va multumesc

 34. tavaru mirela
  13.05.2015 la 09:41

  Buna ziua, in 2012 am fost angajat la un SRL dar in acelasi timp detinram si un PFA…acum am primit de la ANAF, Decizia de impunere anuala 2012 pt CASS in care baza de calcul e aprox 30000 , contributia datorata e aprox 1700 iar regularizarea e de aprox 1700…e corect sa primesc regularizare in conditiile in care am platit si la PFA si eram si angajat??

 35. Gabriela
  26.08.2015 la 15:33

  Buna ziua,
  Am un cabinet medical,din 2014 ,venitul realizat fiind 0 si n am depus declaratia 600,disi contributia la cas o platesc (avand contaract de asigurare).
  Daca n am depus declaratia si vreau sa o depun,trebuie sa platesc retroactiv la sanatate?Ce pot sa fac in aceasta situatie?Pot plati separat la sanatate si cat?
  Multumesc

 36. Ramona D.
  01.12.2015 la 00:11

  Buna ziua ! Am avut o perioada acum
  2 ani cand nu am mai platit asigurarea de sanatate , dupa care am
  lucrat -dupa somaj . iar acum
  cand am
  mers sa imi platesc asigurarea de sanatate , mi s a zis ca trebuie platit si cei doi ani din urma .Nu inteleg dc ar trebui cand nu am
  beneficiat de ea .Este vreo solutie ? Multumesc

 37. Cristina
  29.06.2016 la 12:23

  Buna Razvan,

  Persoanele fizice autorizate au obligatia sa faca medicina muncii? sa detina o fisa de aptitudine?

  Multumesc

 38. munteanu
  26.07.2017 la 18:51

  am avut un PFA fiind pensionar pentru a completa veniturile.am platit la zi tot ce a fost si am inchis societatea in 2014 dar acum imi vine de la fisc sa platesc asigurare de sanatate pentru 2012 eu fiind asigurat ca si pensionar.e corect?cui ma pot adresa.

 39. Delia
  21.08.2017 la 18:15

  Buna ziua, ati reusit sa rezolvati ceva? Sunt in aceeasi situatie si nu stiu cum sa procedez! Multumesc!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!