fbpx
excursii-razvan-pascu

Am inceput de ceva timp o serie de articole cu intrebari si raspunsuri de fiscalitate in special pe partea de P.F.A. – dar desigur, raspunsurile pot fi aplicate si la S.R.L.-uri. Articolele despre fiscalitate sunt sustinute de consultantii companiei Viboal Consulting si chiar daca acum poate nu aveti cu totii nevoie de astfel de sfaturi fiscale, ar fi bine sa retineti ca pe acest blog gasiti si informatii legate de spetele si problemele cu care se confrunta un PFA sau o firma mica. Iar daca aveti prieteni care cauta aceste informatii, le puteti trimite linkurile.  

1. Pot sa facturez in euro catre o companie din UE? Pe factura trec si suma in RON, tinand cont ca plata o voi primi in euro, iar banca va face transferul la cursul din ziua platii (nu ziua facturarii), deci e posibil ca suma in RON sa difere? Cum procedez?

Tranzactiile derulate cu parteneri straini se desfasoara in general in valuta. Factura se poate emite in EUR in masura in care facturez o companie din UE. 

In general, exista limitari privind derularea unor operatiuni in valuta doar daca acestea sunt incheiate cu alti rezidenti. Potrivit normelor BNR, tranzactiile intre rezidentii romani se deruleaza in general doar in RON, insa exista cateva exceptii de la aceasta regula potrivit carora rezidenti romani pot derula tranzactii in valuta cu alti rezidenti romani. 

In cazul de fata, intrucat partenerul este strain, factura se poate emite in EUR. Mai mult decat atat, potrivit prevederilor Codului fiscal (art. 155) factura se poate intocmi in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, cu precizarea ca la solicitarea organelor fiscale aceasta trebuie tradusa si in limba romana. In ceea ce priveste valoarea, potrivit art. 155 din Codul fiscal, baza de impozitare a operatiunii poate fi inscrisa pe factura doar in valuta daca se doreste acest lucru. Un aspect de retinut insa, este faptul ca in masura in care operatiunea respectiva este taxabila in Romania si se datoreaza TVA in Romania, valoarea TVA de pe factura trebuie trecuta si in RON. Astfel, pot emite facturi in valuta, dar in masura in care colectez TVA, valoarea TVA trebuie trecuta si in RON. 

In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, potrivit prevederilor art. 139^1 din Codul fiscal, baza de impozitare se calculeaza in RON utilizand cursul de schimb de la data la care intervine exigibilitatea TVA. Cel mai adesea, exigibilitatea TVA intervine la data emiterii facturii, deci pentru calculul valorii TVA in lei voi inmulti valoarea in EUR cu valoarea cursului de schimb de la data facturii. Insa pot exista si exceptii de la aceasta regula. Cursul de schimb folosit pentru calculul TVA poate fi atat cursul BNR, cat si cursul bancii prin intermediul careia se efectueaza decontarile. 

In ceea ce priveste impozitul pe venit, baza de impozitare a sumelor facturate si incasate in EUR se va calcula in RON utilizand cursul de schimb BNR de la data incasarii. 

Astfel, dupa cum se poate constata, baza de impozitare pentru fiecare impozit (pe venit sau TVA) se calculeaza in mod distinct, aceasta fiind diferita. Tocmai din acest motiv se tin evidente distincte din punct de vedere al impozitului pe venit (jurnal de incasari si plati) si din punct de vedere al TVA (jurnal de vanzari si jurnal de cumparari). In general, programele de contabilitate folosite pentru tinerea contabilitatii in partida simpla au capacitatea tehnica de a tine aceste evidente. 

2. Ca sa poti incheia contract cu o firma din strainatate (UE) ai nevoie de o aprobare speciala, adica sa fii inscris cu PFA-ul in registrul operatorilor intracomunitari, primesti un CUI special pe care il folosesti doar cand facturezi catre firma straina?  

Obligatia inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) apare doar in masura in care PFA-ul realizeaza prestari/livrari intracomunitare sau achizitii de bunuri/servicii intracomunitare. In general, aceasta obligatie apare in momentul in care tranzactiile sunt desfasurate cu alte persoane impozabile rezidente in alte state membre UE. 

Tranzactiile derulate cu entitati non-UE nu intra in aceasta categorie. Totusi, tranzactiile trebuie analizate de la caz la caz, intrucat exista posibilitatea ca PFA-ul respectiv sa aiba obligatia de a se inregistra in ROI chiar si in situatia in care ar factura o persoana impozabila non-UE (de ex. daca tranzactia in cauza este tot una intracomunitara). 

Prin persoane impozabile nu trebuie inteles neaparat alte firme straine inregistrate in scopuri de TVA. Pot fi persoane impozabile orice persoane care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestor activitati. Astfel, persoane impozabile pot fi si persoanele fizice, si intreprinderile familiale, intreprinderile individuale, PFA, etc.. De cele mai multe ori aceasta notiune este asociata in general doar cu societatile/companiile, insa aceasta interpretare este una eronata. 

Mai mult decat atat, o entitate este persoana impozabila in masura in care indeplineste criteriile de mai sus, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA. Astfel, poate aparea obligatia inregistrarii in ROI si in cazul unor tranzactii derulate cu persoane fizice, PFA-uri din alte state membre UE sau alte entitati similare. In acest sens, este important de analizat in primul rand la care capat al tranzactiei se situeaza PFA din Romania (vanzator/prestator sau beneficiar), iar in al doilea rand, in masura in care PFA din Romania este vanzatorul/prestatorul, trebuie analizat daca beneficiarul este sau nu inregistrat in scopuri de TVA in statul membru de rezidenta si daca actioneaza in calitate de persoana impozabila sau de consumator (persoana neimpozabila). Din acest motiv tranzactiile trebuie analizate de la caz la caz.  

Asa cum orice persoana care desfasoara activitati economice este persoana impozabila, si PFA-ul din Romania care factureaza servicii unei firme din strainatate este tot persoana impozabila, indiferent daca este sau nu inregistrat in scopuri de TVA

Nu orice PFA care factureaza servicii unei firme din strainatate are obligatia de a se inregistra in ROI. Obligatia de inregistrare depinde de natura serviciilor prestate si de regulile TVA privind locul prestarii serviciilor. Un alt aspect important de retinut este faptul ca locul prestarii serviciilor din perspectiva TVA nu coincide de fiecare data cu locul prestarii efective (adica un serviciu prestat fizic pe teritoriul Romaniei poate fi considerat din perspectiva TVA ca fiind prestat la sediul beneficiarului dintr-un alt stat membru UE). 

Luand exemplul clasic al unui PFA care presteaza servicii de consultanta catre o firma din UE inregistrata in scopuri de TVA, acesta va avea obligatia inregistrarii in ROI intrucat realizeaza prestari intracomunitare de servicii. In masura in care PFA-ul este deja inregistrat in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 din Codul fiscal, acesta va trebui doar sa depuna formularul plus documentele necesare pentru inregistrarea in ROI insa nu va primi un cod aditional de TVA. Tranzactiile intracomunitare vor fi raportate pe codul de TVA existent prin depunerea decontului de TVA (cod 300) si a declaratiei recapitulative (cod 390). 

In cazul in care PFA-ul nu este inregistrat in scopuri de TVA, acesta va solicita inregistrarea conform prevederilor art. 153^1 din Codul fiscal. Va obtine un cod special de inregistrare in scopuri de TVA si va avea obligatia de a depune la autoritatea fiscala un decont special de taxa (cod 301) si de asemenea declaratia recapitulativa (cod 390). 

In concluzie, implicatiile fiscale in aceasta privinta sunt extrem de variate si fiecare speta/problema/tranzactie trebuie analizata individual fiind dificil de a oferi un raspuns la modul general.

3. Ce ne puteti spune despre TVA-ul inversat atunci cand facturezi catre o firma din strainatate? Poti sa facturezi catre o firma din UE fara TVA, doar suma de baza? Daca da, in ce conditii? 

TVA-ul inversat (in limbaj tehnic „taxare inversa”), in sensul operatiunilor intracomunitare, se aplica doar la achizitii, adica atunci cand persoana din Romania este beneficiar in cadrul tranzactiei intracomunitare. 

Taxarea inversa reprezinta o forma simplificata de plata a TVA. Cu alte cuvinte, pentru facturile fara TVA primite de la furnizori/prestatori straini pentru care TVA se datoreaza in Romania, beneficiarul – persoana impozabila din Romania (de exemplu un PFA) care este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 nu va plati efectiv TVA aferent acestei achizitii externe la bugetul de stat, ci va aplica procedeul taxarii inverse amanand astfel plata efectiva a TVA pana la momentul la care se va colecta TVA ca urmare a vanzarilor. 

O persoana impozabila (un PFA) neinregistrata in scopuri de TVA nu va putea aplica taxare inversa la achizitii intrucat nefiind inregistrata in scopuri de TVA nici nu va colecta TVA la vanzari. Din acest motiv un beneficiar – persoana impozabila din Romania – careia ii sunt prestate servicii intracomunitare care au locul prestarii in Romania si care nu este inregistrat in scopuri de TVA, se va inregistra conform art 153^1 si va plati efectiv TVA la bugetul de stat ulterior depunerii decontului special de TVA. Mare atentie, exista posibilitatea de a avea obligatia depunerii decontului special de taxa si in cazul achizitiei unor servicii non-UE (de exemplu daca PFA din Romania, neinregistrat in scopuri de TVA, primeste o factura de servicii de consultanta de la un prestator din SUA care nu este inregistrat in niciun fel in Romania, PFA va avea obligatia depunerii declaratiei 301 si a platii TVA aferente acestei achizitii la bugetul de stat). 

In ceea ce priveste emiterea unei facturi catre o firma din UE fara TVA, asa cum am explicat la intrebarea precedenta, acest aspect depinde de o multitudine de factori. Daca analizam exemplul serviciilor de consultanta, se va putea emite factura fara TVA in masura in care beneficiarul serviciilor va pune la dispozitia PFA-ului detalii cu privire la sediul activitatii economice precum si un cod valid de TVA.

Raspunsurile la intrebari au fost furnizate de consultantii Viboal Consulting SRL, societatea ce ofera servicii de consultanta fiscala si contabila, asistenta in litigii fiscale, contabilitate si intocmire dosar preturi de transfer.

31 comentarii

 1. 16.04.2012 la 10:14

  Foarte bun articolul mi-a raspuns la multe dintre intrebarile pe care le aveam.

 2. gabbis
  18.04.2012 la 23:47

  E bine de stiut….

 3. Cristian
  13.06.2012 la 12:01

  Buna ziua,

  As vrea sa va descriu situatia mea si sa va intreb cateva lucruri:

  1. Sunt PFA cu norma fix in domeniul “6202 – Consultanta IT”
  2. Lucrez NUMAI cu companii din EU (niciodata din Romania)
  3. Nu sunt inregistrat ca platitor de TVA
  4. Facturez in valuta (EUR)
  5. Nu pun niciodata TVA pe facturi, deci nu incases niciodata TVA de la compania din EU cu care lucrez. Adaug pe orice factura (Note: No VAT)
  6. Depasesc pragul de 35000EUR facturati pe an

  Intrebari:
  1. Ar trebui sa ma declar platitor de TVA in Romania pentru ca depasesc limita de 35000EUR pe an?
  2. In cazul in care ma declar platitor de TVA (daca raspunsul este DA la intrebarea precedenta) va trebui sa platesc TVA in Romania? Dupa cum v-am spus, eu nu iau TVA pe facturile mele si toate facturile sunt in afara Romaniei!
  3. Daca raspunsul la intrebarea precedenta este DA (va trebui sa platesc TVA in Romania) atunci eu va trebui sa adaug 24% pe facture catre clientul din EU sau voi facture aceeasi suma din din banii astia trebuie sa dau 24% statului roman in forma de TVA?
  4. Daca depasesc 100000EUR pe an (toti banii provenind din facturari in afara Romaniei) va trebui sa trec de la PFA system norma de venit la PFA in system real?

  Multumesc

 4. C
  20.06.2012 la 21:52

  @Cristian:
  Salut, sunt un PFA aproximativ la fel ca tine. Poate te pot ajuta la unele intrebari, dar mai intai vreau sa mentionez „soiurile” de PFA care am inteles ca exista:
  a) PFA neplatitor de TVA;
  b) PFA platitor de TVA („inregistrat in scopuri de TVA conform art 153”);
  c) PFA neplatitor de TVA pentru activitatile desfasurate cu parteneri de pe teritoriul Romaniei si din afara UE, dar „inregistrat in scopuri de TVA pt operatiunile intracomunitare”, adica parteneri din UE dar din afara Romaniei („inregistrat in scopuri de TVA conform art 153^1” – ai grija aici la acel „^1”, diferenta care probabil ti se va parea la fel de idioata cum mi s-a parut si mie).

  Cele de mai jos le-am inteles eu de pe internet sau de la contabilii cu care am stat de vorba si le-am aplicat in cazul meu.
  In primul rand _inainte_ de orice tranzactie intracomunitara persoana juridica _trebuie_ sa se inregistreze in ROI. Exista exceptii dar in cazul meu (si al tau) de servicii IT pt companii din UE trebuie facut acest lucru.
  Pt a ma putea inregistra in ROI trebuie cod de TVA. Cum nu eram platitor de TVA si nu voiam sa devin, am aplicat pt varianta c), respectiv depunand declaratiile 091 si 095. Am obtinut un nou cod (un nr similar cu CUI-ul meu dar cu „RO” in fata) pe care il folosesc pe facturile catre UE si pe declaratiile 301 si 390 care devin obligatorii (lunar… bleah…). Deci, dupa ce m-am inregistrat in ROI, folosesc noul cod pe facturi, continui sa _nu_ trec TVA pe facturi, si depun lunar cele 2 declaratii 3xx de mai sus.
  Cum tu nu ai facut inca asta, zic ca nu-i niciun motiv de panica. Le poti face a.s.a.p. si sa te comporti ca si cum de la urmatoarea factura ai inceput sa facturezi in UE.

  Pragul de 35000 euro s-a modificat recent la 65000 (119000 RON -> 220000 RON conform cursului din ’07).
  Din ce imi amintesc, daca vei depasi pragul respectiv devii automat platitor de TVA si in Romania. Si asta pt ca esti _obligat_ sa declari ca ai depasit pragul respectiv in termen de o luna (IIRC) de la momentul depasirii.

  Raspunsuri la intrebari:
  1) Da. (Conform art 153.)
  Totusi, si daca nu depasesti pragul dar faci tranzactii cu parteneri din UE trebuie sa fii inregistrat conform 153^1.
  2) pt cazul „art 153”, Da, vei plati TVA in Romania si TVA-ul trebuie sa apara pe factura; pt cazul „art 153^1”, Nu, nu vei plati TVA in Romania si TVA-ul nu trebuie sa apara pe factura.
  3) Vezi 2);
  4) Da, exista un prag peste care daca treci esti obligat sa treci de la norma de venit la impozitare in sistem real, insa nu mai tin minte suma.
  Dar ma intreb unde esti tu inregistrat de inca mai poti activa la norma de venit cu servicii IT 🙂 Normele pt IT s-au scos cam peste tot in tara in 2012 iar cei care erau „la norma” au fost trecuti automat la sistem real. Esti sigur ca nu esti printre ei? Check it out 🙂

  Daca mai ai vreo intrebare poti sa incerci un mail la maildus+razvanpascu.ro[a t]gmail.com, in general le citesc repede.

  Bafta!

 5. Cristian
  27.07.2012 la 16:41

  Salut,

  Multumesc pentru raspunsurile tale!
  Eu am o singura nelamurire aici si anume:
  – Eu sunt PFA la norma de venit (neinreg ptr TVA, care nu colecteaza si nici nu cere TVA) si prestez servicii de consultanta in IT intr-un stat din UE care este platitor de TVA. Serviciile le prestez si la sediul beneficiarului din status UE dar si remote din Romania.

  Acum nelamurirea mea este legata de exportul de servicii catre companiile platitoare de TVA din UE:
  Eu trimit factura acestui beneficiar cu suma in EUR si FARA TVA!!!
  Este corect ceea ce fac?

  Stiu ca trebuie sa fiu inregistrat la ROI, TVA etc. nelamurirea mea este daca este corect sa nu trec nici un TVA pe factura in EUR ptr acest beneficiar si SA NU PLATESC TVA in Romania ptr aceste servicii.

  Multumesc,
  Cristian

 6. alin
  10.09.2012 la 17:02

  Salut,

  sunt intr-o situatie aparent similara cu a voastra (Cristian si C). Pe scurt:

  Am o intreprindere individuala(6201 – realizare programe informatice). Acesta este primul an de activitate (anul trecut am fost pe 0)… nu o sa depasesc 35000 Eur. Nici perspectivele pentru anul urmator nu sunt prea imbucuratoare. Asadar m-am decis sa o inregistrez fara sa fiu purtator de TVA.
  Recent s-a intrezarit o posibilitate: consultanta IT pentru o firma din strainatate. Intrebarile ar fi:
  1. este vreo problema codul CAEN? (din ce imi aduc aminte, atunci cand am infiintat intreprinderea, doamna de la ghiseu mi-a spus ca nu… voi putea oferi si consultanta).
  2. cum fac facturile? Mentionez ca firma este din Serbia, nu din EU… this is the big shit… or not??
  3. pana acum am depus 220 si 200. Va fi nevoie sa depun si alte declaratii?

  Astept cu interes raspunsul vostru.
  Va multumesc anticipat!

  Alin

 7. Vasile
  12.09.2012 la 22:26

  Sunt I.I. (tot un fel de PFA),neplatitor de TVA. Doresc sa cumpar niste produse din afara UE pentru comercializare. Problema este ca cel mai bun pret l-am gasit pe ebay.com, surprinzator, si i-am spus vanzatorului (din SUA) ca am nevoie de invoice(cu datele companiei lor etc) ca sa o pot introduce in contabilitate. Vanzatorul mi-a raspuns ca o sa factureze prin paypal si are nevoie doar de o adresa de mail de la mine sau C.C. (nu stiu ce inseamna asta), nu date companie sau altceva.

  Intrebarile mele sunt:
  1) Ca sa fac o astfel de achizitie este nevoie sa ma inscriu in vreun regsitru sau am nevoie de o autorizatie pentru a putea comercializa produsele? (mentionez ca nu este vorba de produse speciale precum: alimente, jucarii etc)
  2) Factura prin paypal o pot introduce in contabilitate asa cum e firesc sau trebuie sa mai indeplineasca alte conditii de forma, adica este legala in RO ??

  Va multumesc tare mult pentru raspuns, as aprecia mult de tot daca m-ati ajuta ca n-am gasit nicaieri pe internet un raspuns si mi-am intrebat contabilul, dar nu se pricepe la achizitiile extracomunitare.
  Multumesc!

 8. monica
  17.09.2012 la 23:06

  Buna ziua
  sunt un PFA neplatitor de TVA cod caen 6311 „Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi
  conexe” si sunt inregistrat in ROI pentru ca am prestat servicii pt o firma din Belgia.
  As dori sa facturez servicii pentru o firma din Gibraltar doar ca nu stiu ce presupune acest aspect din punct de vedere al TVA-ului. Voi factura cu/fara TVA? Va trebui sa ma scot din ROI?
  V-as multumi enorm daca m-ati putea lamuri in aceasta privinta pentru ca am citit pe internet cate ceva dar nu am gasit nimic concret.
  Monica

 9. felicia
  26.11.2012 la 14:05

  buna
  am o II platitor de tva inscris in Roi incheie contracte de prestari servicii cu o firma din Austria care este platitoare de tva si in ROI in Austria , firma mea presteaza servici de amenajare si montare de mobilier in magazine in Romania conf contractului.
  -rog sa/mi spuneti cum emit factura cu tva sau fara?

 10. alex
  05.01.2013 la 04:19

  Va multumesc pt articol mi-am mai deschis mintea putin dar:
  Eu acum am o afacere in Italia…impozitare oribila nu mai respiram, dar eu facturez aproape tot in afara UE depasesc 100.000 euro …e bine sa vin acasa sa-mi sechid ceva ?……care este cea mai buna alternativa ? cate taxe trebuie sa platesc? totul tinand cont ca eu nu am foarte mari cheltuieli

 11. mariana
  22.05.2013 la 12:20

  va rog urgent un raspuns!
  o societate din Romania , care vinde imbracaminte catre o societate din UE, care nu este inregistrata in tara ei intracomunitar, in contabilitate cum inregistrez facturile de vanzare care sunt cu tva?

 12. Mihai
  04.06.2013 la 14:22

  Daca produc articole publicitare la comanda pentru o firma din germania de ex. Care ar fi prevederile legale? Tva-ul il plateste clienrul? El produsele le distribuie gratuit. Va multumesc!

 13. CJ
  17.06.2013 la 17:11

  Buna ziua,
  Stiu ca daca prestezi servicii catre un partener din UE, trebuie sa te inregistrezi in ROI,
  Dar in cazul in care:
  fiind PFA neplatitor de TVA, doresc sa prestez servicii IT catre o firma din US.
  Compania din US fiind corporate detine birouri si in Europa.
  Chiar daca contractul / factura si serviciul oferit va fi direct cu firma din US in USD, platile le vor face in EUR, probabil banii sunt trimisi in office Londra si de acolo vor ajunge la mine.
  In acest caz trebuie sa ma inscriu in ROI?

  Multumesc mult!

 14. Reka
  07.10.2013 la 18:35

  Buna ziua!
  Am PFA 6311 Prelucrare date neplatitor de TVA. As primi EUR de la viitorul client din Germania. As dori sa stiu daca ar trebui sa ma inscriu in ROI si cum pot factura pentru aceasta Firma

 15. Gabi
  10.10.2013 la 23:55

  Buna ziua,

  Am un I.I., neplatitor de TVA cu domeniu de activitate realizare soft la comanda. Din cand in cand mai am un client din strainatate.
  Am cateva intrebari:
  1. Am inteles ca trebuie sa ma inregistrez in ROI pentru platile din strainatate. Corect?
  2. E diferenta daca plata este catre o firma sau doar o persoana?
  3. E diferenta daca e vorba de UE sau alta tara?

  Multumesc mult,
  Gabi

 16. CIOBANU EUGEN
  11.10.2013 la 12:18

  Buna ziua,am o firma de tamplarie pvc si aluminiu,sunt neplatitor de tva, pot factura in euro pt o firma din Suedia? care sunt conditiile daca se poate? va multumesc

 17. 26.05.2014 la 20:29

  Buna ziua. Am o mica nelamurire, nu stiu daca e ok aici sa ma adresez, de exemplu cum se procedeaza cu marfa luata din strainatate, in contabilitate?cum se procedeaza?se iau in socoteala si facturile pe marfa cumparata din afara Romaniei?Cum se procedeaza cu TVA – ul? Va multumesc

 18. deldel
  17.02.2015 la 14:42

  PFA roman platitor de TVA prestez servicii de inginerie pe teritoriul romaniei asupra unui imobil fix roman administrat de o firma germana . Factura o emit si in lei si in euro catre firma cu cod fiscal de germania , colectez tva si-l virez statului roman conform contractului incheiat cu ei . De-a lungul mai multor plimbari pe la Fisc am inteles ca ma incadrez la exceptii ( art.133 alin 4 ), depun 300 si 394 , nu trebuie sa ma inregistrez in ROI . Si totusi la 394 am atentionare ca nu e un cod valabil. Este un cod valabil dar pentru germania . Sunt in impas si nimeni nu stie sa-mi raspunda nici macar la fisc

 19. Aurel
  17.03.2015 la 00:53

  Sunt PFA. Daca fac deplasare/delegatie in UE,10 zile,
  am un contract cu un partener extern,
  intarea de valuta o scriu in lei la curs BNR,
  e pe extrasul de cont, cu data fixa,
  la deplasare ridic din banca Euro
  (diurna, cazare, bilet avion),
  in registrul de incasari si plati PFA, la ce data fac conversia euro-lei?
  la plecare in deplasare, la intoarcere sau la scoatere bani din banca? Multumiri.

 20. carmen tania
  12.05.2015 la 14:11

  buna ziua am si io o intrebare am o sc–srl in romania dar facturez in italia,eliberez factura fara tva vroiam sa stiu daca sunt in regula .in sensu ca sunt multe persoane care zic ca vor sa verifice CIF si nu il gasesc acctiv de ce …??

 21. Satcovschi Lucia
  09.06.2015 la 16:31

  Buna ziua,am I.I.neplatitor de TVA,am cumparat niste marfa din Bulgaria,factura este tradusa in romana,dar este calculata in euro.Plata am facut-o in lei,la curier.Va rog sa ma ajutati cu o problema.Cum imi inregistrez factura,cu nota de receptie,cind factura este calculata in euro?

 22. Mihai
  02.07.2015 la 16:34

  Razvan, te rog sa-mi spui (daca stii) daca sunt valabile/valide facturile emise catre clienti din SUA fara codul de identificare fiscala (EIN) la date client. Pot avea probleme in caz de control daca trimit invoice fara acel cod? Multumesc anticipat.

 23. Marius
  30.01.2016 la 18:37

  Poti actualiza unele articole privind modul de facturare, impozite, etc. care se aplica dupa noul cod fiscal valabil in 2016?

  Observ ca articolele nu mai corespund deloc, nici macar nu sunt prin apropiere…

 24. vladimir
  07.09.2016 la 19:39

  care este forma recomandata de colaborare PFA – firme UE ? Contract prestari servicii sau de colaborare ? Este obligatorie existenta contractului ?

  Multumesc,
  Vladimir

 25. Adrian
  04.11.2016 la 09:45

  Bună ziua,

  Sunt PFA, neplătitor de TVA

  O factură emisă în EUR pentru o prestare intracomunitară a fost plătită într-un cont de RON.
  Banca a transformat EUR în RON la cursul său intern.

  Înregistrarea în RJIP se face la fel ca în cazul încasării facturii în EUR (adică se înregistrează valoarea în RON la cursul valabil în ziua încasării)?

  Ce se întâmplă cu diferența?

 26. Ioana
  06.12.2016 la 22:51

  Am o firma SA in Romania.Fac export ( cu produse fabricate de mine) in Franta.Pe ultimul transport,francezul spune ,ca a primit de la mine un e-mail ,prin care il rugam sa-mi puna banii in contul meu la o banca din Polonia .A zis ca asa a facut.Eu, nu am trimis asa ceva.Ce poate fi…o teapa ?

 27. Ferariu Iulian
  06.01.2017 la 13:54

  Buna ziua doresc sa deschid un pfa (prestari servicii,constructie -amenajari interioare) cu scopul de a lucra in Germania pe o perioada limitata.
  Am fost la un jurist care se ocupa cu infiintari de pfa -societati, la care ma asigurat ca, cu pfa pot lucra in Germania, la indrumarea lui ar trbui sa traduc actele firmei si legalizat la notar avand si un chitantier bilingv (romana -german).
  Va rog sa-mi dati un raspuns in aceasta privinta .Multumesc!

 28. Marian
  17.12.2019 la 10:42

  Buna…sunt PFA pe Polonia dar muncesc in Olanda , nu vad niciodata facturile doar banii in cont si fluturasii de plata –ne semnat nici un fluturas–nici un contract / precontract de colaborare / angajare …nu stiu daca contabilul polonez achita taxele catre statul polonez , Cum pot afla daca sunt in regula cu toate actele / taxele in polonia ,…………………. multe intrebari catre firma colaboratoare te da afara ati anuleaza PFA…va multumesc

 29. Groze Nicu
  10.09.2020 la 10:17

  Ati vorbit de un PFA din tara care primeste factura din USA si de obligatia depuneri declaratiei 301 si a platii TVA-ului, dar varianta inversa, o puteti mentiona?
  Sunt un PFA in Romania, eu trebuie sa facturez o firma din state, nu depasesc plafonul limitei care m-ar obliga sa fiu platitor de TVA

 30. Daniel
  29.09.2020 la 21:18

  Am si eu o intrebare, sper ca ma poate ajuta cineva.
  Am un PFA in sistem real, o sa facturez intr-o tara din afara Spatiului Economic European, stiu ca legea nu ma obliga sa imi fac cont bancar separat de PFA. Eu in tara respectiva am cont bancar deschis, asta pentru ca am lucrat acolo in trecut. Acum vreau sa ofer servicii de consultanta in tara respectiva si vreau ca pe factura sa trec contul din tara respectiva si banii sa mi se vireze in acel cont.
  Exista un conflict aici ? De ambele parti, in Romania si in tara respectiva?

 31. Ana
  31.01.2021 la 14:24

  Am Un I.I deschis recent fara TVA am gasit un colaborator German cum se procedez trebuie sa înregistrez I.I si In Germania?

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]