Continuam astazi seria de articole utile pentru cei care au o firma mica sau un PFA. In articolul de astazi ne vom concentra insa pe situatia destul de des intalnita in care PFA-ul se declara neplatitor de TVA si apoi depaseste limita de 35.000 euro pe an incasari. Asadar, strict pe situatia aceasta am avut 2 intrebari catre specialistii Viboal Consulting, iar raspunsurile le gasiti mai jos. Alt articol pe aceeasi tema gasiti aici.
Intrebare 1:
Am un PFA neplatitor de TVA si am facturat mai mult de 119.000 RON (35.000 euro) intr-un an (de exemplu in 15 octombrie am descoperit ca am depasit suma facturata de 119.000 RON, chiar daca banii i-am incasat dupa 1 ianuarie anul urmator). Cand trebuie sa ma declar ca platitor de TVA, cum procedez, ce trebuie sa platesc si cand?
Raspuns:
Potrivit prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) ori, dupa caz, la alin. (5) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa conform art. 153.
Prin urmare, PFA-ul are obligatia de inregistrare in scopuri de TVA in primele 10 zile ale lunii urmatoare celei in care a fost atins sau depasit plafonul. In cazul de fata, daca plafonul a fost depasit pe data de 15 octombrie, atunci PFA-ul are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA pana pe data de 10 noiembrie.
Potrivit prevederilor art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (71), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
Potrivit normelor de aplicare, la determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal. Echivalentul in lei al plafonului de 35.000 euro prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, determinat in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii, rotunjit la urmatoarea mie, este de 119.000 lei.
(3) Persoanele impozabile care, daca ar fi inregistrate normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, ar aplica un regim special de taxa conform prevederilor art. 1521 si 1522 dinCodul fiscal vor lua in calculul determinarii cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal numai baza impozabila pentru respectivele operatiuni determinata in conformitate cu prevederile art. 1521 si 1522 din Codul fiscal.
In concluzie, consideram ca operatiunile care sunt luate in considerare la stabilirea plafonului sunt toate operatiunile pentru care ar fi intervenit exigibilitatea TVA in perioada respectiva in cazul in care persoana impozabila ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA, deci inclusiv operatiunile pentru care nu s-a incasat contravaloarea aferenta.
Intrebare 2:
Am un PFA neplatitor de TVA infiintat in luna septembrie. Acum suntem in februarie, anul urmator. Ce suma totala putem factura pe fractiunea de an anterior ca sa nu devenim platitori de TVA si ce venituri se iau in calcul in primul an: venitul efectiv realizat sau venitul estimat la infiintarea PFA-ului?
Raspuns:
Conform art. 152 din Codul fiscal, articol referitor la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, alineatul 5 se precizeaza:
(5) Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevazut la alin. (1) se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.
Plafonul de scutire anual prevazut la art. 152 alin (1) din Codul fiscal este de 35.000 euro, respectiv 119.000 lei.
Astfel, in cazul in care PFA-ul este inregistrat in luna septembrie, plafonul determinat proportional este (119.000/12) x 4, adica 39.667 lei. In acelasi timp, este important de precizat ca valoarea se rotunjeste la urmatoarea mie, deci valoarea luata in considerare este 40.000 lei. Daca valoarea facturata depaseste 40.000 lei, atunci PFA-ul este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Raspunsurile la intrebari au fost furnizate de consultantii Viboal Consulting SRL, societatea ce ofera servicii de consultanta fiscala si contabila, asistenta in litigii fiscale, contabilitate si intocmire dosar preturi de transfer.
Greu cu calculele bancare de asta m-am orientat catre o alta cariera … .Oricum felicitari pentru tot ce faci tu aici 😉
Platitor de TVA inseamna ca,de pilda din pretul de achizitie al unui produs ,achizitionat de tine cu plata pretului de la raft,esti nevoit sa evidentiezi acei 24%,si,ulterior, sa ii virezi initr-un cont al fiscului?PFA este infiintat in 19 iun si pana azi am platit ,trimestrial,toate taxele (pensii Cass,impozit)la venitul estimat,in conditiile impozitarii in venit real.
In primele zile din luna ianuarie 2013 vreau sa imi infiintez si eu un PFA (neplatitor de TVA) in domeniul web design si promovare web si vreau sa-mi fac publicitate prin Google AdWords.
La Google AdWords, Google imi va face lunar factura cu taxare inversa. Factura de la Google va veni de la Google Ireland (Irlanda) si striu ca trebuie sa fiu inscris in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
Cum este cu TVA-ul?
Eu din ianuarie o sa stau in chirie in Bucuresti, ma mut de la soacra mea (unde am domiciliul stabil pe buletin, tot in Bucuresti), iar PFA-ul il voi face in Deva, judetul Hunedoara, cu sediul in casa fratelui meu, iar in acte o sa scrie ca-mi desfasor activitatea la sediul beneficiarului.
Pot sa scad chiria apartamentului unde o sa stau, unde depun actele (in Deva sau Bucuresti), vreau sa fac contract cu o firma de contabilitate (de unde e bine sa fie contabilul, din Deva sau din Bucuresti).
Recunosc ca am multe intrebari, in domeniul contabilitatii suntr „varza”
Am si eu o intrebare legata de TVA. Eu am un SRL care e neplatitor de TVA. Daca vand chestii online (gen logo-uri, teme, imagini, etc) sunt obligat sa fiu platitor de TVA chiar daca n-am depasit plafonul acela? Stiu ca pentru prestare de servicii sunt obligat sa platesc TVA, indiferent de cati bani fac, numai in cazul in care ofer si servicii de consultanta. Dar nu stiu cum se procedeaza in cazul vanzarii de produse.
Am si eu o intrebare .cum pot sa trec un PFA infiintat in sep 2014 din sistem real in norma de venit .Am codul caen principal 0149 si secundar 1624 , 4690 ,4636.
Se poate acum in ian 2015 sa depun o declaratie ceva?
Buna ziua,o cunostinta are un pfa,in luna decembrie 2011 a depasit plafonul de 35.000 euro nestiind asta(nu a tinut cont,a uitat de plafon…).A continuat cu declaratii estimative si cele cu venit real,nu a mai depasit plafonul de 35.000,iar in anul 2014 a fost chemat la control k a depasit plafonul devenind platitor de tva.el nu a observat asta,dar cei de la anaf in declaratia cu venit real pt anul 2011 depusa in mai 2012 nu au vazut asta?ca sa il atentioneze?mersi
Buna seara! Dat fiind competentele pe care le detineti in aceasta zona, am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: am infiintat un SRL neplatitor de TVA cu 3% impozit pe venit in cursul acestei luni. Dupa discutii in prealabil cu 3 contabili mi s-a recomandat sa nu optez pentru activitatile mele economice (comert cu articole de imbracaminte si incaltaminte) cu statul de debutant pentru platitor de TVA, oricum cand voi atinge plafonul stabilit automat urma sa ma inregistrez ca fiind platitor de TVA. In contextul unei discutii cu o persoana care se presupune ca are o experienta in anteprenoriat si menegmentul afacerilor de aproximativ 4 ani mi s-a recomandat sa ma inregistrez ca fiind platitor de TVA (furnizorii sunt platitor de TVA, imi desfasor activitatea intr-un spatiu inchiriat, utilitatile presupun TVA, etc). Sunt pasibil sa platesc TVA-ul cumulat statului, sunt deja impozabil cu TVA. Firma este inregistrata, dar practic nu desfasor deocamdata nicio activitate (am achizitionat marfa, am platit chiria anticipat pe 3 luni dar nu desfasor inca o activitate propriu zisa, spatiul nu este inca oportun deschiderii si inaugurarii magazinului). Pana la atingerea plafonului stabilit, va trebui sa platesc TVA statului? Va rog sa.mi raspundeti, sunt intr-o mare dilema si disperare. Multumesc mult!
La intrebarea 1 cred ca e o mica eroare.
Chiar daca facturile au depasit plafonul, contabilitatea unei PFA este de incasari si plati – partida simpla – (extrase de cont, chitante, bonuri fiscale), nu de venituri si cheltuieli in sensul strict – partida dubla – (bazate pe facturi)… Deci ce s-a facturat anul asta dar se incaseaza dupa 01 ianuarie se contabilizeaza pe anul urmator si nu pe anul asta.
Gresesc?
Buna ziua.
Se poate reveni la neplatitor de TVA daca in urmatorii ani nu mai ajung la acesta suma?