fbpx
excursii-razvan-pascu

Va anuntam acum ceva timp ca am inceput o colaborare cu firma de consultanta fiscala Viboal Consulting, pentru ca multi dintre cei care citesc acest blog fie au o mica afacere, fie mai fac cate ceva suplimentar pe langa serviciu pentru a-si spori veniturile.

Dupa ce in primul articol am vorbit despre obligatiile de plata ale unui PFA, astazi este timpul sa va oferim detalii despre un subiect care intereseaza multa lume si care de multe ori este neinteles si neexplicat bine de catre FISC: cand este mai avantajos sa fii platitor de TVA sau neplatitor de TVA pentru o firma mica sau un PFA?

Intrebare:

Cand este avantajos sa fii platitor de TVA si cand este mai avantajos sa nu fii platitor de TVA pentru un PFA sau o firma mica?

Raspuns: 

Alegerea inregistrarii in scopuri de TVA depinde de profilul clientilor entitatii (PFA sau firma mica). In cazul in care clientii sunt constituiti din persoane fizice (entitati neinregistrate in scopuri de TVA), nu este recomandabila inregistrarea in scopuri de TVA, din motive concurentiale, intrucat erodeaza marja de profit a entitatii. 

Vom analiza un prim caz in care clientii sunt persoane fizice. 

Astfel, o entitate care este inregistrata in scopuri de TVA este obligata sa colecteze TVA pentru livrarile de bunuri si servicii, ceea ce va conduce la oferirea unui pret care include si TVA-ul catre consumatorul final. 

O entitate similara care nu este inregistrata in scopuri de TVA si care ofera un pret identic catre consumatorul final va avea o marja de profit mai mare. In acelasi timp, marja de profit nu se va mari cu valoarea aferenta TVA-ului pe care nu il datoreaza catre stat, intrucat entitatea inregistreaza costuri mai mari raportat la o societate inregistrata in scopuri de TVA. Aceste costuri mai mari sunt o consecinta a faptului ca TVA-ul de pe facturile de achizitie (TVA-ul deductibil) nu mai poate fi dedus si devine element de cost, deci costul bunurilor achizitionate se majoreaza cu TVA-ul aferent acestora. 

Pentru a intelege mai bine exemplul, am efectuat si cateva calcule orientative. Astfel, in conditiile in care avem doua entitati care platesc aceeasi suma pentru bunurile achizitionate si practica acelasi pret pentru bunurile vandute, diferenta pe care o are inregistrarea in scopuri de TVA este dupa cum urmeaza: 

 

Clienti persoane fizice

Inregistrat in scopuri de TVA

Neinregistrat in scopuri de TVA

Achizitii

10.000

10.000

TVA aferent achizirii

2.400

2.400

Cost

10.000

12.400

Vanzari

12.000

14.880

TVA aferent vanzari

2.880

0

Profit

2.000

2.480

Pret platit de consumator

14.880

14.880

 

Se constata ca societatea care nu este inregistrata in scopuri de TVA inregistreaza o marja de profit superioara. 

Pentru calculul de mai sus exista un nivel al achizitiilor pentru care ambele optiuni conduc la acelasi rezultat, respectiv zero profit. 

 

Clienti persoane fizice

Inregistrat in scopuri de TVA

Neinregistrat in scopuri de TVA

Achizitii

12.000

12.000

TVA aferent achizitii

2.880

2.880

Cost

12.000

14.880

Vanzari

12.000

14.880

TVA aferent vanzari

2.880

0

Profit

0

0

Pret platit de consumator

14.880

14.880

 

Exista de asemenea un nivel al achizitiilor (un prag de rentabilitate) dincolo de care se efectueaza vanzari in pierdere, iar pierderea raportata de entitatea neinregistrata in scopuri de TVA depaseste pierderea raportata de entitatea inregistrata in scopuri de TVA

 

Clienti persoane fizice

Inregistrat in scopuri de TVA

Neinregistrat in scopuri de TVA

Achizitii

12.050

12.050

TVA aferent achizitii

2.892

2.892

Cost

12.050

14.942

Vanzari

12.000

14.880

TVA aferent vanzari

2.880

0

Profit

-50

-62

Pret platit de consumator

14.880

14.880

 

In concluzie, inainte de a lua decizia privind inregistrarea sau nu in scopuri de TVA, este indicat sa pregatiti doua scenarii si sa cuantificati avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni. Totusi, in masura in care entitatea inregistreaza profit din vanzarea bunurilor/serviciilor, este de asteptat ca nivelul profitului sa fie mai ridicat in cazul entitatii neinregistrate in scopuri de TVA. 

In cazul in care clientii sunt constituiti din persoane juridice (entitati inregistrate in scopuri de TVA), TVA-ul are o relevanta scazuta in deciziile de cumparare pentru acestia intrucat acestia deduc TVA-ul si il compenseaza cu TVA-ul pe care il colecteaza la randul lor. 

Astfel, din punct de vedere al clientilor persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA, costul inregistrat de acestia pentru achizitia de bunuri/servicii difera in cazul in care achizitioneaza de la o entitate inregistrata sau nu in scopuri de TVA. Presupunand ca exista doi furnizori care vand produsul necesar companiei la acelasi pret, unul inregistrat in scopuri de TVA si unul nu, va fi mai avantajos pentru companie sa achizitioneze produsul de la furnizorul inregistrat in scopuri de TVA. Astfel, va putea sa deduca parte din pretul platit ca TVA deductibila. 

Asadar, in masura in care pentru cumparatori nu exista diferente in a achizitiona bunuri/servicii de la furnizori care sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA, neinregistrarea in scopuri de TVA pierde calitatea de avantaj concurential.

Raspunsul la intrebare a fost furnizat de consultantii Viboal Consulting SRL, societate ce ofera servicii de consultanta fiscala si contabila, asistenta in litigii fiscale, contabilitate si intocmire dosar preturi de transfer.

9 comentarii

 1. adryan
  12.09.2012 la 16:42

  PFA neplatitor de TVA ;client platitor de TVA
  Tarif stabilit de client pentru o lucrare 70 euro + TVA
  In prima faza am facturat suma totala 70+TVA ( in lei la cursul din ziua facturii ) dar clientul a solicitat refacerea facturii doar cu suma de 70 Eu .Cum este corect ?

 2. Razvan Pascu
  (author)
  12.09.2012 la 20:09

  @ adryan: clientul are dreptate. tu este neplatitor de TVA, deci nu poti factura cu TVA si nici nu poti incasa TVA.

 3. 02.10.2012 la 09:33

  Bine, dar sa presupunem ca clientul…. merita ce-a semanat, iar banii proveniti asigura multumirea aferenta a ce-a trebuit sa indure persoana care a prestat acea munca (PFA).
  Risca ceva acea PFA ?
  Dupa cat timp clientul nu mai poate face nimic ?
  Este chiar asa vizibila diferenta intre cele doua modalitati de facturare ?
  Raspundeti-mi, va rog, si pe YmpressYve@gmail.com cu adresa de referinta, ca vad ca aici nu aveti modalitate de instiintare.

 4. eu
  08.12.2013 la 21:41

  Stiu ca e comentariu din 2012, dar poate vor sa mai stie si altii:daca esti neplatitor de TVA nu poti face factura cu TVA, in dreptul rubricii respective trebuie sa scrie 0,

 5. 22.03.2014 la 22:53

  eu cred ca voi alege neplatitor cu toate ca inca nu am prea inteles cum sta treaba cu ele

 6. 09.11.2014 la 17:11

  Eu am un birou de arhitectura (deci o forma de PFA neplatitoare de TVA).
  Pot sa prestez servicii pentru o tara europeana? Am nevoie de o procedura suplimentara?
  Am citit articolele cu exemplul pentru consultanta, insa fiind vorba despre tot felul de cazuri particulare, nu stiu unde ma incadrez.
  multumesc

 7. razvan
  04.04.2015 la 16:55

  buna ziua. Vreau sa ma ocup si eu de un pfa. Intrebarea este ca am gasit un tip care vrea sa renunte si sasi inchirieze magazinul se poate transfera de la el la mine pfa-ul. si daca da ce pasi trebuie urmat si cum pot verifica daca are datori. Multumesc

 8. 31.05.2017 la 10:11

  Buna ziua
  As dori sa ma fac PFA neplatitor de TVA, dar in acelasi timp sint bolnav de cancer de vezica de gradul
  3 si de plamîni si urmeaza sa fiu pensionat pe caz de boala nerevizuibil.Pot?

 9. Bruno
  10.09.2017 la 12:57

  Este ca un facut! Nimeni nu spune intreg adevarul. Sa fi Neplatitor de TVA .. NU ESTE BINE! Esti furat pe fata. Se spune ca daca esti in relatii comerciale cu alti neplatitori de TVA este bine sa fii si tu neplatitor de TVA..!? Mascat, nu insemna nimic altceva decat ca daca esti in relatii comerciale doar cu firme evazioniste este bine sa nu fii platitopr de TVA!! Insa nu gasesc nicaieri pe internet adevaratele dezavantaje pe care le ai ca neplatitor de TVA. In primul rand esti furat pe fata de catre stat! De ce? pai este simplu. Statul nu-ti permite sa incasezi TVA, deci esti obligat sa cumperi TOATE PRODUSELE la pretul lor CU TVA INCLUS, TVA pe care NU-L poti DEDUCE! Exemplu: Daca o firma comanda la tine un produs pe care tu nu-l produci (tu nu esti producator si prestator de servicii, curatenie, frigotehnie, electrica, amenajari interioare, constructii etc.), vei cumpara acele produse la pretul produselor la care se va adauga TVA. Dupa care tu trebuie sa faci o oferta de pret la care sa adaugi si valoarea ta adaugata, pentru ca tu te ocupi de acea activitate (intre 15% si 30%). La un pret de 100 lei produsul, pentru tine ca neplatitor de TVA acel produs costa 119 Lei. Daca esti in concurenta cu firme platitoare de TVA, insemna ca acele firme vor achizitona acel produs la 100 Lei swi nu la 119 Lei ca tine. Astfel acel produs din start pentru tine este cu 19% mai scump. Daca concurenta ta pune o valoare adaugata de 20% pe pretul acelui produs(o valoare decenta si uzuala), ca tu sa concurezi cu ei si sa nu depasesti pretul de piata, nu poti pune decat o valaoare adaugata de 1% ..l!!?? Orice suma peste 1%, va ridica pretul peste cel al cvoncurentei..!? Astfel, Statul te obliga din start sa fii mai „SCUMP” cu 19% decat concurenta ta. Pentru ca tu niciodata nu vei avea avantajul sa cumperi produsele la o valoare sub valoare produs + valoare TVA. Deci esti clar DISCRIMITAT! Este o lege stramba care distruge concurenta pe piata. Astfel firmele nou infiintate nu pot avea sanse egale de a prospera si a se impune pe piata. Pentru ca le este interzis sa fie ieftine. Iar minciuna cu acordarea de TVA la o valoare a cifrei de afaceri peste suma de 35000euro este si mai crasa decat bataia de joc pe fata. Legea spune 50000 euro. Insa nici 50000 de euro nu sunt adevarati. Legea spune ca sunt 50000 de euro insa calculate la valoarea Leului consemnat la aderare(aprox. 3,6 Lei/Euro), ceea ce inseamna peste 66.000 euro !!!?? Si atunci, daca cifra de afaceri este de 66.000 euro, insemna ca o firma neplatitoare de TVA a cummparat produse mai scumpe cu valoarea TVA aferenta de peste 10.500 euro. 10.500 de euro pe care statul ii baga in buzunar si nu-I deduce. Inmultind aceasta suma cu 100.000 de firme care se infiinteaza anual, insemna ca statul jupoaie anual intreprinzatorii, de peste 1 miliard 50 de milioane Lei! Statul stie ca nu este corect insa nu-l intereseaza. Persevereaza in a obliga firemele sa nu fie platitoare de TVA. In alte tari aceasta forma economica nu exista. Neplatitor de TVA acolo insemna ca incasezi cu TVA dar nu trebuie sa-l dai mai departe la stat daca ai diverse cheltuieli(in primul an sau in primii 2 ani de la infiintare), deci o mare inlesnire, insa la noi este invers, insemna ca tu esti obligat sa fii mai scump cu valoarea TVA pe care nu ai voie sa-l incasezi si nici sa-l deduci. Si mai departe de atat, prin aceasta lege stramba nicio firma din afara RO nu va dori sa faca afaceri cu tine. Pt ca, culmea gaselnitei economiei neprietrenoare, TVA-ul nu se plateste intre doua firmew platitoare de TVA care sunt din tari europene diferite insa daca vre-o firma din Europa doreste sa faca afaceri cu o firma neplatitoare de TVA din RO, va trebui .. „sa plateasca TVA”..!? Deci se creioneaza o imagine prin care legiuitorul a hotarat ca sa nu se mai poata ridica firme noi. Pt ca nimeni din firmele mari nu doreste sa lucreze cu firme neplatitoare de TVA pentru ca nu-si pot deduce TVA-ul. Asa ca un neplatitor de TVA nu poate lucra liber pe piata muncii decat cu evazionisti! Pentru ca nici o firma platitoare de TVA sanatoasa la cap nu ar face tranzactii comerciale sau n-ar apela la serviciile unei firme neplatitoare de TVA. Asa ca nu se poate pune problema cand este avantajos sa fii neplatitor de TVA. Doar daca cresti legume sau faci agroturism cu produse din gradina. Altfel, DACA TREBUIE SA CUMPERI PRODUSE PE CARE SA LE VINZI MAI DEPARTE(prelucrate sau neprelucrate), NU MERITA SA FII NEPLATITOR DE TVA!!! Pentru ca esti condamnat sa fii mai scump cu cel putin 19% si asta daca vrei sa vinzi cu valoare adaugata = 0! SI cine vrea asta? Astfel, daca-ti pui valoare adaugata peste 10%, vei fi cu 29% mai scump decat o firma platitoare de TVA care-si va pune si ea tot 10% adaos comercial(valoare adaugata)..!? Aceasta forma de legislatie comerciala(neplatitor de TVA), pentru mine arata a sabotaj economic! Tara este franata sa se dezvolte. Iar cine incerca trebuie sa plateasca intai o dijma de peste 10.500 euro/an pentru a avea voie sa fie incadrat conform constitutiei ca fiin egal in drepturi cu toti ceilalti. Pana atunci va fi discriminat si fortat sa plateasca dijma la stat.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]