Pentru ca sunt multe persoane care vin in Salzburg doar in trecere spre statiunile de ski sau intr-o excursie de o zi din alte orase ale Austriei si pentru ca este pacat sa nu va organizati putin vizita, chiar daca foarte scurta, iata cateva ponturi pentru o plimbare de cateva ore prin centrul vechi al acestui oras.
Inainte de a va aventura in micutul centru istoric, dar in care ai impresia ca ai petrecut cateva ore bune dupa doar cateva minute, pentru ca sunt atat de multe de vazut, trebuie sa stiti ca Salzburg, intrucat a fost un oras al bisericii, cu organizare autonoma incepand cu anul 600 si pana pe la 1700, a fost locuit de arhiepiscopi, calugari si de personalul administrativ al acestora.
Va recomand sa patrundeti in zona istorica prin strada Griesegasse si apoi sa folositi unul dintre pasajele de trecere din dreapta voastra pentru a ajunge pe strada Getreidegasse. Aceasta este principala strada de cumparaturi, plina de magazine, de la cele de firma, la cele mai mici, de suveniruri. Nu va grabiti si bucurati-va de arhitectura cladirilor. Urmariti cifrele inscrise pe partea de sus a cladirilor, care mentioneaza data la care a fost construita cladirea si data la care a fost renovata, ca sa puteti face diferenta. Interesante sunt si placutele decorative din fier, aflate la fiecare casa, care mentioneaza numele magazinului/hotelului din interior. Nu conteaza daca este hotel de lux sau brand international de fast food, se adapteaza la cerintele zonei.
Am fost placut surprins sa aflu ca intr-unul dintre magazinele de pe Getreidegasse inca mai lucreaza un artist care realizeaza umbrele lucrate manual. La parter are magazin cu genti, umbrele si alte accesorii de acest fel, iar la etaj are atelierul unde lucreaza. Puteti recunoaste si voi atelierul dupa umbrela din fier forjat pe care o are afara, deasupra intrarii.
Nu foarte departe de acest magazin, pe partea dreapta a strazii veti descoperi casa in care s-a nascut Mozart (in 27 Ianuarie 1756) si in care si-a petrecut primii 17 ani din viata. Intrarea costa 7 euro sau 12 euro daca iei un bilet combinat cu casa in care a locuit maestrul. In aceasta casa, parintii lui Mozart ocupau etajul al treilea al imobilului, insa acum intreaga cladire este amenajata ca muzeu. Sunt expuse instrumente muzicale, piese de mobilier din perioada in care a trait, dar si si vioara cu care a cantat Mozart in copilarie, o suvita din parul sau si cativa nasturi de la jacheta sa.
Imediat dupa casa unde s-a nascut Mozart puteti trece printr-un pasaj in Piata Universitatii, locul unde este amenajata piata de verdeturi. Va recomand sa vizitati piata Sambata, pana in ora pranzului, deoarece atunci vin toti comerciantii si producatorii din vecinatatea Salzburgului. Daca aveti timp, puteti intra pentru a arunca o privire si in Kollegienkirche, biserica din apropierea pietei.
Mergand pe langa biserica veti ajunge in fata recent-renovatei cladiri de spectacole si festivaluri, locul unde se desfasoara numeroasele concerte din timpul festivalului de vara, amenajat in cladirile renovate ale grajdurilor arhiepiscopilor.
Tot in aceasta zona vei gasi si Rupertinum, cu colectii de arta contemporana si fotografie. Biletul de intrare este 6 euro, iar intrarea este gratuita cu Salzburg card.
O alta biserica foarte interesanta, din cele aproximativ 30 ale orasului, este si cea franciscana, pe care o puteti vizita gratuit.
De aici, o alee ingusta va poarta inspre linistea locurilor de rugaciune si a manastirilor. Veti ajunge in curtea manastirii Sf. Petru si a bisericii care ii poarta numele. Manastirea Sfantul Petru a fost fondata de Sfantul Rupert in anul 700, cand a fost numit arhiepiscop al Salzburgului, fiind cea mai veche din regiunea vorbitoare de limba germana. Desi arhitectura bisericii s-a schimbat foarte mult de la inceputurile sale, fiind complet renovata in stil baroc in secolele 17-18, biserica mai pastreaza din acea perioada arcadele de la intrare. Biserica este cunoscuta si pentru ca la una dintre orgile de aici (cea din extremitatea dreapta, in fata altarului), obisnuia sa cante chiar Mozart. Imediat langa biserica se afla legendarul restaurant Weinkeller, fondat chiar de calugarii manastirii in anul 803. Foarte multe ghiduri turistice pun acest restaurant pe lista de “obligatoriu de incercat” in Salzburg.
Imediat in spatele bisericii se afla cimitirul si o micuta capela. Printre alte celebritati ale orasului, cimitirul adaposteste mormantul compozitorului Michael Haydn, dar si al faimosului cofetar Paul Furst (cel care a creat originalele bomboane Mozart). Tot din cimitir puteti intra in catacombele orasului, cripte sapate in stanca care pot fi vizitate.
De aici va puteti indrepta spre Domplatz, piata catedralei sau a Domului. Va sfatuiesc sa intrati in subsolul catedralei pentru a vedea o instalatie de arta moderna, cu sunete, forme si lumini. Din Domplatz puteti foarte usor trece in Rezidenz platz, piata creata de arhiepiscopul Wolf Dietrich con Raitenau, impreuna cu Rezidenz, locuinta oficiala a arhiepiscopilor. Rezidenz este un muzeu destul de interesant de vizitat, atat pentru galeria de arta cat si pentru apartamentele de stat ale arhiepiscopilor. Incepand de la jumatatea lunii Noiembrie si pana de Craciun in Domplatz si Rezidenzplatz se organizeaza celebrul Christkindlmarkt, cel mai cunoscut targ de Craciun din Salzburg.
In spate se afla si statuia lui Mozart si o piateta unde veti descoperi si Oficiul de Informatii turistice. Nu uita sa iei pliante si un exemplar din harta orasului. Tot aici vei gasi si Muzeul orasului Salzburg, care gazduieste o expozitie de arta. Imediat langa se afla Panorama, locul unde puteti vedea o pictura 360° a orasului, si care in aceasta perioada adaposteste o expozitie despre familia Von Trapp, protagonistii musical-ului The Sound of Music.
Centrul Istoric se continua si pe partea dreapta a raului Salzach, desi pare a fi o zona mai exclusivista. Trecand podul pietonal care se continua din Piata Mozart vei observa ca predomina cladirile impozante, construite in stil baroc. Plimba-te de-a lungul raului, pana la urmatorul pod pietonal, in apropierea caruia se afla casa unde a locuit Mozart, un loc de pelerinaj pentru turisti intrucat este locul unde artistul a compus parte din lucrarile sale si unde turistii au ocazia sa vada fortepiano-ul original al compozitorului. Nu foarte departe de aici se afla celebrul palat Mirabell, construit de controversatul arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau pentru iubita sa, Salome (se pare ca vroia sa isi rascumpere in acest fel infidelitatile). Gradinele palatului sunt fermecatoare indiferent de anotimp si pot fi vizitate gratuit, insa interiorul palatului nu poate fi vazut decat cu ocazia unui concert in Sala de Marmura.
Fanii lui Julie Andrews si ai musicalului Sound of Music vor recunoaste statuia lui Pegas si gradina cu gnomi din fata palatului.
Fortareata din Salzburg
Daca ai consumat centrul istoric al orasului si ai luat la picior toate piatetele si muzeele, atunci este momentul sa urci spre fortareata (Festung Hohensalzburg) pentru o priveliste de ansamblu asupra orasului. Este cea mai mare si mai bine conservata fortareata din Europa si odata ajunsi acolo sus, aveti ocazia sa faceti comparatie cu bisericile fortificate din zona Transilvaniei. Daca nu stai prea bine la capitolul conditie fizica poti opta pentru o plimbare cu funicularul, care te va duca pana la intrarea in cetate.
Constructia fortaretei din Salzburg a inceput in jurul anului 1100, cu un turn si un zid inconjurator si nu s-a terminat pana spre 1700 cand i-au fost finalizate toate turnurile si camerele interioare. Doar un singur arhiepiscop a locuit efectiv aici, in rest fiind folosita mai mult pentru protectie si adapost in caz de “probleme”. Se pare ca la un moment dat a existat un asediu al orasului din partea taranilor din jur, care au intrat in oras si i-au alungat pe arhiepiscop, preoti si calugari in fortareata. Pentru a crea o diversiune si pentru a-i descumpani, se pare ca arhiepiscopul facea petreceri cu muzica foarte tare in fiecare seara si plimbau un taur vopsit pe zidurile fortaretei pentru a le arata ca inca mai au mancare suficienta. Dupa cateva saptamani taranii au renuntat intrucat vedeau ca cei din fortareata inca o tineau intr-o petrecere.
Interiorul fortaretei din Salzburg gazduieste acum un muzeu cu piese de mobilier si armament, dar de departe cea mai interesanta camera din fortareata este Camera de Aur, unde se tin concertele din timpul festivalului Fortaretei. In biletul de intrare in fortareata (7,4 euro sau 10,5 euro cu bilet de funicular) este inclusa si vizitarea muzeului marionetelor.
Dupa vizitarea muzeului, poti merge pe colina pana la Muzeul de Arta Moderna. Vei recunoaste cladirea deoarece contrasteaza cu arhitectura centrului istoric. La coborare in centru, poti lua liftul, care te va aduce pana in zona Universitatii din Salzburg.
Acesta este centrul istoric al orasului Salzburg. Dupa parerea mea merita mai mult de o zi, dar voi veti decide asta la fata locului. Pentru cei interesati, am mai scris un articol despre istoria orasului Salzburg si informatii utile pentru calatori.
Multumesc frumos pt sfaturile utile!
E frumos Salzburgul, asa cum mi-l amintesc. M-as duce oricand sa ma plimb prin centru.
Prima oara l-am vazut toamna si m-am indragostit de el, dupa doi ani m-am intors si l-am vizitat vara, intradevar este un oras superb, merita vizitat!Iar prezentarea ta este perfecta.Felicitari Razvan!
Dintre suvenirurule clasice ale acestui minunat oras mi-am cumparat ,ca mare amator de dulciuri care sunt,vestitele Mozartkugeln ,emblematice pentru Sazburg.
Rectific Salzburg.Cazinoul si Muzeul apei sunt deasemeni alte obiective demne de vizitat.
Sunt din centrul Transilvaniei si ceea ce am vazut( in prezentarea ta si nu din pacate „pe viu”)imi da impresia de „ACASA”.
Dar rubrica „promovarea turismului,” a fiecarui coltisor care arata” altfel” decit intr-un oras obisnuit nu functioneaza inca foarte bine.
(author)
@ Mihai: bomboanele Mozart cu martipan sunt si preferatele mele. 🙂
Frumos articol, FELICITARI. Si eu ador acest orasel. L-am vizitat de cateva ori si de fiecare data a fost „proaspat”, am descoperit lucruri noi iar lucrurile stiute parca le vedeam intr-o alta lumina. O plimbare prin Mirabel garden, prin centru sau chiar pe langa Salsa….
Frumos articol, FELICITARI. Si eu ador acest orasel. L-am vizitat de cateva ori si de fiecare data a fost “proaspat”, am descoperit lucruri noi iar lucrurile stiute parca le vedeam intr-o alta lumina. O plimbare prin Mirabel garden, prin centru sau chiar pe langa Salsa….
Frumos oras.
Am tot urmărit postările tale despre Salzburg și chiar pare un oraș tare atractiv! Mi-au plăcut pozele și încep să mă gândesc că trebuie să explorez mai multe și prin Austria!
Ce as vrea eu sa vad pe langa Salzburg n-are de fapt nicio legatura cu orasul (am fost, frumos, dar…):
http://en.wikipedia.org/wiki/Eisriesenwelt
Cea mai mare pestera cu ghetari din lume, 42 km, se re-deschide pentru vizitare pe 1 mai 🙂