fbpx
excursii-razvan-pascu

SalzburgPentru ca acum 2 saptamani am fost la Salzburg la deschiderea targului de Craciun, astazi vreau sa scriu cateva informatii pentru cei interesati de o astfel de calatorie.

Salzburg. Inceputuri si istorie

Multe persoane cunosc Salzburg-ul doar prin intermediul ski-ului, fiind un fel de “poarta de intrare” a schiorilor in zona de resorturi. Insa daca alegi sa ramai mai mult de cateva ore in acest orasel cochet cu siguranta nu vei regreta. Poti sa stai aici de la cateva ore la cateva zile si fara indoiala ca vei gasi cate ceva de facut…asta daca nu o sa preferi pur si simplu sa te bucuri de atmosfera unui oras mic si cu o istorie mare.

Aceasta regiune a fost locuita de Celti inca din secolul 5 inainte de Hristos si tot Celtii sunt cei care au descoperit zacamintele de sare si au inceput sa le foloseasca. De fapt, cele mai vechi marturii arheologice ale celtilor provin de langa Salzburg, unde au fost descoperite niste morminte din secolul 7 i.H.

Salzburg

Insa inceputurile oficiale ale orasului dateaza din secolul 7 dupa Hristos, cand Sfantul Rupert a primit ruinele din zona drept cadou de la Ducele de Bavaria si a devenit arhiepiscopul acestei zone. Rupert, care este si patronul orasului, a denumit orasul Salzburg, adica “Cetatea de Sare / Cetatea Sarata” si a crestinat locuitorii din zona. La inceputul secolului 15, Salzburg devine o entitate autonoma fata de Bavaria, fiind condusa de un arhiepiscop si avand drept locuitori pe calugarii manastirilor din zona si personalul administrativ pentru acestea.

Orasul sufera o transformare completa in secolele 17-18, cand sunt construite cateva dintre cladirile-simbol ale orasului. Wolf Dietrich von Raitenau este arhiepiscopul care a inceput reconstructia folosind castigul din vanzarea sarii din mina, iar cladiri precum Residenz sau castelul Mirabell sunt lucrarile lui de cele mai importante.

In prezent, este foarte interesant de vazut atmosfera din diferitele zone ale orasului: zona de cumparaturi, unde erau casele personalului administrativ, zona linistita a bisericilor si a manastirilor, dar si zona locuita de arhiepiscop, dominata de Dom si de Rezidenz. Interesanta si diferita este si partea stanga a raului Salzach, cu parcul si castelul Mirabell si casele nobiliare de pe malul raului.

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Fortareata este dintr-o poveste diferita de restul orasului, intrucat constructia ei a inceput pe la 1100 si a durat cam 600 de ani.

In anul 1803 arhiepiscopii au pierdut puterea asupra orasului si in 1816 orasul se alatura Austriei. Daca in trecut orasul se intretinea din comertul cu sare, acum turismul este principala industrie pentru Salzburg. Si nici nu are cum sa fie altfel, avand in vedere ca aproximativ o persoana din trei lucreaza in turism, si mai ales daca ne gandim la faptul ca un orasel de 150.000 locuitori are anual circa 2 milioane de vizitatori care stau mai mult de o noapte in oras si alti 5-6 milioane care vin doar pentru o zi in oras.

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Cand este bine sa vizitezi Salzburg?

Cel mai corect raspuns ar fi “oricand vrei”, deoarece nu exista o perioada moarta in oras. Indiferent de perioada in care vii, o sa gasesti ceva care sa te amuze si sa te intretina. De la evenimentele sportive derulate atat pe parcursul iernii, in special pentru schiori, dar si pe parcusul verii pentru biciclisti, la evenimente culturale si muzicale si pana la piata de Craciun, cu toatele aduc sute de mii de vizitatori orasului de fiecare data.

In general, primavara si vara se deruleaza evenimentele de muzica, incepand cu Saptamana lui Mozart de la inceputul lunii Februarie care sarbatoreste nasterea lui Mozart (27 Ianuarie 1756, la Salzburg) si culminand in luna August cu Festivalul Salzburg, perioada in care orasul este neincapator si in care in toate pietele, teatrele si scenele orasului se deruleaza spectacole.

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Apoi incepand de la jumatatea lunii Noiembrie se deschid pietele de Craciun si incepe cel de-al doilea sezon aglomerat al anului. Eu am cunoscut Salzburgul doar in aceasta perioada si pot sa spun ca atmosfera este cu adevarat speciala. Zeci de casute sunt special pregatire si gata de vizitatori cu tot ce inseamna mai frumos pentru Craciun. Mai multe detalii despre piata de Craciun de la Salzburg aflati aici.

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Cum ajungi din Bucuresti?

Ca destinatie, orasul Salzburg este perfect pentru un weekend break. Daca nu aveti mai mult de trei zile la dispozitie, va recomand un zbor Austrian Airlines, cu plecare din Bucuresti joi seara la ora 18.45 si retur la Bucuresti duminica dimineata la 11.00. Zborurile sunt prin Viena, insa nu se asteapta foarte mult intre legaturi si oricum aeroportul din Viena este ultimul loc in care te-ai putea plictisi, chiar si daca te multumesti cu window-shopping. Din 5 decembrie si TAROM va lansa un zbor direct spre Salzburg, insa este vorba de un singur zbor pe saptamana.

Austrian Airlines

Ce buget iti pregatesti?

Cum este normal, bugetul difera in functie de pretentii, dar Salzburg se adapteaza perfect si la cei mai exigenti dar si la cei mai putin exigenti si mai practici. Daca ajungi in perioada Craciunului tentatia standurilor de la targul de Craciun este foarte mare, asa ca ar fi bine sa poti lua in considerare o marire de buget. Cred insa ca pentru micile placeri si cadouri dar si pentru toate mesele in perioada targului de Craciun, 150-200 de euro de persoana sunt mai mult decat de-ajuns pentru 3 zile. In ceea ce priveste cazarea si mesele o sa revin cu articole despre cum te poti caza si foarte scump, dar si ieftin in orasul lui Mozart.

Razvan Pascu la Salzburg

Salzburg

Daca va pregatiti sa vizitati Salzburg atunci puteti gasi aici un site cu informatii utile pentru cei pasionati de calatorii si dornici de informatii utile.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]