Daca Finlanda este tara lui Mos Craciun, cu siguranta Austria este tara Sarbatorilor de Iarna. Aici, in toate orasele mari, incepand de la jumatatea lunii Noiembrie, pietele sunt populate de targuri de Craciun, in aer domneste un aer de vin fiert si placinte cu mere, iar in stomac o pofta de Bratwurst sau Bosna.
Nu ai un loc anume de vizitat, un personaj anume de vazut, ca in Laponia, ci doar trebuie sa gusti si sa te bucuri de atmosfera, sa admiri decoratiunile de Craciun, sa iesi la plimbare cu familia, sa cumperi dulciuri prichindeilor si sa te delectezi cu punch, cu o ciocolata calda cu rom sau cu un vin fiert alaturi de prieteni…si, de fapt, acesta este spriritul sarbatorilor de iarna.
Targul si atmosfera de Craciun este motivul pentru care am vizitat de doua ori Viena in perioada sarbatorilor de iarna si desi imi place atmosfera agitata a metropolelor, trebuie sa va spun ca Salzburg este dintr-o cu totul alta poveste. Salzburg este oraselul de provincie unde totul se gaseste la o distanta rezonabila, fara sa fie nevoie de masina, unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea, unde turistii depasesc cu mult numarul locuitorilor si unde acest lucru nu dilueaza cu nimic ambianta si specificul locului.
Am fost la Salzburg weekendul trecut, chiar cand a inceput targul de Craciun. Sincer sa fiu nu m-am dus cu foarte multe asteptari. Mai vazusem astfel de targuri, le admirasem, imi placuse atmosfera si ma bucurasem de tot ceea ce insemna atmosfera de targ si de aceea ma gandeam ca ce poate sa fie nou la acest targ in mod special. Ei bine, ma bucur sa spun ca m-am inselat. Targul de aici impresioneaza prin multe lucruri, de la organizare si pana la calitatea produselor, dar cel mai mult la capitolul atmosfera. Am fost suprins sa vad familii intregi, de la bunici la nepoti, iesiti la plimbare in targul de Craciun.
Targul de Craciun de la Salzburg, Cristkindlmarkt, s-a deschis in acest an pe 17 Noiembrie, eveniment la care a participat insusi Presedintele Austriei precum si Primarul orasului Salzburg. Se desfasoara in doua piete invecinate din oras, Domplatz si Residenzplatz. Targul este deschis in fiecare zi, de dimineata de la orele 9:00/10:00 pana spre seara la orele 20:00/21:30, variind in functie de zilele lucratoare, weekenduri si sarbatori.
Ultimele zile de targ sunt 24, 25 si 26 Decembrie, zile in care targul are program scurt, dar totusi este deschis, asa ca aveti timp suficient sa il vizitati. Targul are nu mai putin de 97 de standuri la care veti gasi cam de toate: ornamente de brad si decoratiuni de camera cu specific de Craciun, haine groase si tot arsenalul de iarna la care se pare ca sunt experti, tot felul de briz-briz-uri si cosmetice naturale. Bineinteles, capitolul meu preferat, pe care l-am cercetat personal in detaliu este cel cu…mancare. Am incercat toate felurile de carnaciori, de la bratwurst la bosna, cartofii copti serviti cu diverse sosuri si crevetii sau calamari pane. Nici la desert nu m-am lasat mai prejos. M-am luptat cu prajituri cu mere, ciocolate si bombonici, fructe trase in ciocolata si preferate mele…batoanele cu cocos si fisticul tras in caramel.
Pentru ca anticipez ca ma veti intreba, preturile nu sunt din cele mai mici si daca veniti la Salzburg in perioada Craciunului trebuie sa aveti in vedere o posibila suplimentare de buget, mai ales pofticiosii ca mine. De fapt, preturile sunt cam peste tot prin Europa De Vest si mult mai mici de ceea ce gasesti in tarile nordice. Asadar, la capitolul decoratiuni de Craciun, preturile incep unde la 2,5 – 3 euro, pentru un glob / agatatoare de lemn sau ceramica. M-am bucurat sa gasesc niste globuri mici, pictate manual, la 1,5 euro fiecare si am luat o cutie intreaga. Decoratiunile mai mari pot ajunge si la 50-60 euro, in functie de dimensiune si de cate elemente include.
La mancare, ca intotdeauna, lucrurile sunt mult mai simple. Carnaciorii erau cam 3-4 euro, cu paine si mustar alaturi, cartoful copt si smantana + bacon era 6 euro, crevetii 4 euro portia. Si la dulciuri tot undeva pana in 5 euro ne situam, iar vinul fiert / punch-ul costa cam 3 euro cana. Poti sa iti alegi bautura cu alcool sau fara, dar pretul nu difera foarte mult si sincer, la cat de frig este, chiar si cel mai cuminte om va cauta ceva ca sa ii incalzeasca gatul. La orice bautura iti iei vei putea pastra cana de ceramica inscriptionata cu numele targului pentru doar 2 euro in plus.
Nu vreau sa inchei acest articol fara sa ii urez “La multi ani” si “Viata lunga” acestui targ, deoarece anul viitor implineste venerabila varsta de 40 de ani. Desi este un eveniment privat, organizat de o parte dintre expozantii de acolo, Cristkindlmarkt este un eveniment-simbol al Salzburgului si un magnet pentru turisti. Peste 300 de oameni sunt implicati in organizarea evenimentului si ceea ce este cel mai important aproape toti artizanii prezenti la targ sunt din zona Salzburgului, iar produsele sunt 100% austriece.
Orasul mai gazduieste si alte piete de Craciun, dintre care cele mai cunoscute sunt cea din curtea fortaretei si cea din curtea palatului Hellbrunn. Toate merita sa le vizitati deoarece au cate ceva special si diferit. La Hellbrunn, spre exemplu este magia castelului, frumos luminat si a casutelor intinse in toata curtea. Aici poti ajunge luand autobuzul nr. 25 din centrul orasului.
Cred ca pozele sunt cele care vorbesc de la sine. Revin cu detalii despre ceea ce puteti vizita iarna in Salzburg.
Foarte frumoase toate pozele. Cred ca in realitate e mult mai frumos. Iti multumesc pentru impresiile impartasite si sper ca fiecare din noi sa aiba cel puitn un sfert din norocul tau de a vizita atatea locuri. Pentru ca acestea sunt amintirile cu care ramanem si de care ne putem bucura cand suntem batrani. Nimic nu ducem cu noi decat amintirile frumoase. Felicitari si la cat mai multe calatorii.
Felicitari pentru articol si multumim pentru poze!!! Mi-am adus aminte cu drag de Sarbatorile petrecute la Salzburg (ce-i drept cu zapada si ger adevarat) acum cativa ani, cand am avut ocazia sa degust toate bunatatile si sa traiesc atmosfera aceea incarcata cu adevarat de magia unica a Craciunului.
Razvan, m-ai dat gata cu articolul si pozele acestea apetisante.Eu sunt innebunita dupa targuri de Craciun.Felicitari!
Waaw si eu as vrea sa merg! Foarte frumos si merci de poze si impresii
Foarte frumos articolul. Nu vreau sa-mi imaginez ce sentimente ti se trezesc cand esti acolo…atmosfera aia de Craciun… Superbe si pozele!!
Foarte frumos..Imi place mult articolul tau si fotografiile sunt exceptionale!!
In 2 decembrie mergem si noi in Viena la targul de Craciun.Abia astept!:) Nu e prima oara dar crede-ma ca de fiecare data merg cu aceeasi emotie,bucurie,entuziasm.asta si pentru ca ador sarbatorile de iarna si nimic nu se compara cu atmosfera care domneste in Viena in perioada asta.Poate gasim si vreun patinoar deschis:)
Absolut superb! Eu am vazut acum doi ani targul de la Paris. Nu foarte mare, dar impresionant prin detalii si varietate, prin culoare, sunet, lumina si…dulceata…:)
Draga Razvane,transmiti o bucurie imensa cu tot ce scri,poze,etc.etc.
FELICITARI…………..
Spectaculos de-a dreptul acest targ, iar prin intetmediul pozelor parca am fi fost si noi acolo, cu toti cititorii tai..
De poveste intr-adevar……relatarea si imaginile.
Ma bucur ca am reusit …macar virtual sa traiesc aceasta experienta.Astept cu interes si alte relatari.
Felicitari pt. ceea ce faci!
Superb ….
Minunat ai evocat atmosfera sarbatorilor cu acest targ de craciun de la Salzburg !
PS Iti sta bine cu palaria aia ! 😀
Multumim pentru poze, pentru povestire, pentru tot ce transmiti!! Succes in continuare!!
lucky you, you saw it all. Nice pictures..melts my heart 🙂
Dupa asemenea poze si povesti frumoase poate o sa avem parte si de un concurs (sigur, pentru anul viitor) care sa ne trimita la un targ de Craciun.
Ah, abia astept sa ajung si eu la Targul de Craciun … de la Budapesta ce-i drept
Tre sa ajungi si in SLovenia; este Austria in miniatura 🙂
….cele mai frumoase targuri de Craciun sunt in Austria!
Multumim pentru poze… sper ca anul viitor s-ajungem si noi la Salzburg!!