excursii-razvan-pascu

FundataCine cauta un motiv sa plece la munte in acest weekend poate sa se considere fericit.

In acest weekend romanii vor fi martorii unui fenomen rar: draconidele. Acestea reprezinta un curent de meteori vizibil de pe Terra, iar cercetatorii considera ca vor fi pana la 60 pe ora.

Spectacolul de pe cer va fi vizibil din toata Europa, insa in Romania va avea vizibilitatea cea mai buna. Asta in cazul in care nu vor fi nori prea mari. Evenimentul cu stele cazatoare va avea loc in noaptea de sambata spre duminica, dar pana la sfarsitul anului mai exista si alte ocazii in care pot fi vazute ploi de stele: in noaptea dintre 20 si 21 octombrie vor fi Orionidele, in noaptea de 4 spre 5 noiembrie vor fi Tauridele (meteoriti foarte stralucitori), in perioada 16-18 noiembrie vor fi Leonidele, iar pe 13-14 decembrie vor fi Geminidele.

Desi cu totii obisnuim sa le spunem „stele cazatoare„, ele sunt doar particule foarte mici de meteori, cu viteze foarte mari, care se „topesc” in atmosfera Pamantului. Meteorii mai mari se descompun exploziv in bucati, astfel incat rezulta o lumina puternica pe care oamenii o numesc „minge de foc”, iar pe Pamant se aude o bubuitura precum un tunet mai scurt.

Iar pentru ca specialistii recomanda ca in zilele cu ploi de stele cerul sa fie analizat din afara oraselor, in special de la munte sau din locuri izolate de la marginea oraselor, avem asadar un motiv pentru ca in acest weekend sa evadam la munte.

Eu voi merge in zona Fundata (culoarul Rucar-Bran), o zona deosebit de frumoasa pe care imi place sa o vizitez deseori si despre care voi scrie in curand un articol cu impresii de calatorie.

Fotografii de la Fundata

Fundata

Fundata

Fundata

Fundata

Daca vreti sa vedeti ploaia de stele de la o altitudine si mai mare puteti citi impresii despre Transfagarasan sau Transalpina inainte de plecarea intr-acolo.

11 comentarii

 1. Anca
  07.10.2011 la 10:11

  Multumesc de informatie…am preluat-o si, o dau si eu, mai departe:). Chiar aveam nevoie sa vad ceva deosebit zilele astea…

 2. 07.10.2011 la 10:17

  Foarte interesant!
  Si ce conincidenta, si eu aveam in plan sa merg weekendul asta pe culoarul Rucar-Bran insa din pacate se anunta vreme foarte rea si voi amana pentru weekendul viitor.

  Daca te duci, poate totusi prinzi o mica fereastra in nori ca sa vezi „ploaia de stele” 🙂 Succes!

 3. Mihai
  07.10.2011 la 12:44

  Din pacate vizibilitatea acestor stele cazatoare este cea mai desavarsita la campie, unde campul vizual este maxim in noptile senine,…cand locul de observare este …bezna campului!

 4. 07.10.2011 la 17:10

  Foarte intersant! Am un un unchi extrem de pasionat de astfel de fenomene. Tin minte ca si atunci cand a fost eclipsa totala de soare si-a rezervat din timp bilete la o pensiune situata in apropierea locului unde vizibilitatea era cea mai buna. 🙂

 5. gabbis
  07.10.2011 la 18:44

  Tin minte ca mama imi spunea ca in folclor atunci cand cade o stea simbolizeaza faptul ca a murit un om mare..Iar eu, de mica am ramas cu frica asta de a nu ma uita la stele cazatoare, de frica sa nu moara cineva:))

 6. Ioana
  07.10.2011 la 20:24

  Mi-ar placea mult sa vad si eu…nu cred insa ca voi apuca aici,in Bucuresti.

 7. Razvan Pascu
  (author)
  09.10.2011 la 17:09

  Eu am fost la Fundata pana la urma in acest weekend, dar nu am vazut ploaia de stele. Mai mult, am avut partea de prima zapada pe anul acesta, stratul de zapada a ajuns la 35 de cm. 🙂

 8. 09.10.2011 la 17:44

  Esti fericit Razvane in cazul asta. Eu abia astept zapada . Sper sa nu intarzie mult

 9. Cristi
  09.10.2011 la 19:57

  Zapada un pic mai mica a fost si in Predeal,iar ploaia de stele o lasam pentru altadata.

 10. 10.10.2011 la 18:02

  Mersi Razvan. Nici nu stii cat invidie ai nascut in mine acum;)))

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!