fbpx
excursii-razvan-pascu

VenetiaDaca ieri am scris putin despre istoria Venetiei si a celebrelor sale curtezane, astazi o sa va scriu ce am facut eu la Venetia.

Am ajuns la Venetia prima data acum 5 ani si am stat vreo 5 zile, adica timp suficient cat sa imi fac o prima impresie. Am facut atunci plaja pe insula Lido, am vizitat tot ce era mai important, m-am lasat pierdut pe stradutele inguste si am vizitat insulele Murano si Burano. Acum 2 luni am ajuns din nou la Venetia, de data asta am stat doar 2 zile, timp suficient cat sa imi amintesc cat de frumos este orasul si ce placut este sa “iti pierzi vremea” aici.

Va scriam ieri ca primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns la Venetia vara asta a fost sa vizitez piata de legume si peste de la Rialto pentru ca stiam ca are un program scurt. Asa ca de la aeroport, am coborat din avionul Carpatair si am mers direct catre Piazalle Roma si de acolo cu vaporeto spre statia Rialto. Mai departe m-am incolonat in multimea de turisti, spre podul Rialto, care iti ofera una dintre cele mai frumoase privelisti asupra Canal Grande.

Venetia

Venetia

Razvan Pascu Venetia

Dupa micul popas la Rialto, daca stai in Cannaregio, un cartier unde poti gasi hosteluri sau B&B modeste cu 70-80 de euro, un pret ok pentru Venetia, poti merge la hotel sa iti lasi bagajele si sa te relaxezi putin. Caldura pranzului este toropitoare in Venetia in timpul verii.

Legat de cazare, cand am fost acum 5 ani m-am cazat pe insula Lido la o pensiune chiar vizavi de locul unde te lasa vaporasul. Am stat acolo nu pentru ca era mai ieftin (pentru ca am platit si aici vreo 80 euro/noapte), ci pentru ca fiind luna august nu mai gaseam pe nicaieri liber. Venetia este unul dintre cele mai vizitate orase din Europa si dupa ce ca sunt preturi foarte mari la cazare, nici nu gasesti mereu ceea ce iti doresti. Daca vreti sa cautati cazare pe insula Lido puteti verifica aici.

Razvan Pascu Venetia

Anul acesta am gasit insa cazare in Cannaregio, in centru, foarte aproape de podul Rialto la un pret asemanator cu insula Lido, o camera imensa si cu vedere spre strada, un loc care mi-a placut foarte mult si pe care vi-l recomand si voua atunci cand veti ajunge la Venetia daca vreti sa va simtit precum in filmele cu printi si printese. Se numeste B&B InVenice. Este pe Cannaregio nr 2286, puteti sa rezervati la numarul de telefon 0039.392.637.36.73, singurul dezavantaj fiind ca hotelul nu are baie in camere. Pentru alte hoteluri in Venetia puteti verifica acest site.

Venetia

Dupa-amiaza, din nou incolonarea in multimea de turisti spre Piata San Marco. Daca nu esti un fan al bailor de multime poti cauta stradutele laturalnice uitate de lume, dar vei pierde spectacolul vitrinelor pline de masti colorate si suveniruri. Iar daca ajungi in lunile Iulie-August, cand sunt reduceri, in mod cert nu vei vrea sa le pierzi. Nu se poate sa ratezi preturile mici din Venetia, nu le vei gasi prea des pentru ca Venetia este totusi un oras scump.

Venetia

Cate o biserica din loc in loc, un pod, un canal, spectacolul unei gondole….nu prea ai cum sa te plictisesti in Venetia. Piata San Marco este una din cele mai cautate obiective turistice din lume si cu o densitate impresionanta de turisti / mp (pe an aproape 15 milioane de turisti ajung in orasul de pe ape). Tipic pentru un echilibru italian, de o parte se afla basilica San Marco, cu mozaicurile sale impresionante, Palatul Dogilor, care se pare ca ascunde secretele Venetiei si celebrul turn Campanile, iar de cealalta parte se afla cafenele cu muzica live pentru turistii cu bani, obositi de cozile lungi la intrarea in obiectivele turistice.

Venetia 

Piata San Marco

Ce si cat de mult vrei sa vezi depinde de tine. Ca o curtezana, Venetia este dispusa sa iti arate tot daca esti dispus sa platesti. Exista abonamente pentru a vizita toate cele 60 de biserici ale orasului (daca vrei sa le vizitezi individual pretul de intrare este cam 2,5 euro / biserica). Apoi ar mai fi Basilica San Marco cu mozaicurile sale, Palatul Dogilor (pret de intrare 14 euro, include si Muzeul Arheologic, Muzeul Correr, Biblioteca Nationala Marciana).

Venetia

Venetia

Razvan Pascu Venetia

Pentru ca eu nu am rabdare sa stau la cozile cu turisti, dar si pentru ca mai fusesem o data la Venetia, de data aceasta am optat pentru Campanile unde coada era ceva mai mica. Intrarea este 8 euro si se urca cu liftul pana in varful turnului, cu o panorama impresionanta asupra Venetiei si insulelor din jur. Turnul nu este cel original, fiind reconstruit la inceputul secolului XX, insa pe cat posibil s-a incercat pastrarea materialelor originale.

Venetia

Venetia

Venetia

Tot aici puteti vedea si celebra Punte a Suspinelor. Cand am fost eu era in reparatii si acoperita cu panouri albastre cu reclame la ceasuri care ii stricau tot farmecul…sper ca atunci cand veti ajunge voi reparatiile sa se fi terminat.  

Venetia

O alta jumatate de zi o puteti dedica vizitarii insulelor din jurul Venetiei: Murano, insula sticlarilor, Burano, insula caselor colorate sau Torcello, insula unde se spune ca s-a nascut civilizatia lagunara din aceasta zona. La toate aceste insule se ajunge cu vaporetto. Biletul costa 6,5 euro si este valabil o ora. Daca depasiti o ora, va trebui sa cumparati un nou bilet. Eu am plecat din San Marco cu gandul sa ajung la Torcello, dar perspectiva a doua ore dus si alte doua ore intors, de petrecut pe vaporetto m-a facut sa ma razgandesc si m-am oprit in Burano, un paradis al caselor colorate (mi-a adus aminte de Valparaiso, Chile) si un infern al mileurilor pe care le vedeai la orice magazin de suveniruri… Asadar, daca vreti sa ajungeti pe Murano sau Burano trebuie sa luati vaporeto din piata San Marco si va ajunge un singur bilet, veti fi la limita acelei ore. Daca vreti sa mergeti la Torcello va trebuie insa 2 bilete de 6,5 euro.

Burano

Burano

Burano

Razvan Pascu Burano

Burano

Tot pe Burano puteti incerca unii dintre cei mai buni calamari prajiti…atentie, aici e chiar mai scump decat la Venetia (de exemplu o portie de calamari ajunge si la 15 euro). De asemenea, prajiturile cu nuca sunt extrem de bune.

prajituri

calamari

In functie de bugetul pe care ti l-ai alocat pentru Venetia poti incerca o tocmeala cu un gondolier, care la inceput iti va cere 100 euro, apoi 80 si daca esti la inceput de zi si ai noroc sa fii primul client pentru el, ai sanse la un 60 euro. Cand am fost acum 5 ani gondolierii nici nu concepeau o plimbare sub 100 euro/45 de minute, anul acesta am reusit sa obtin pretul de 60 euro/45 de minute. Stiu, un pret foarte mare, insa am zis ca de data asta nu trebuie sa mai ratez aceasta ocazie.

Plimbarea merita pentru ca iti ofera o alta perspectiva asupra orasului…dar cele 40 minute cat te plimba nu mi se par deloc suficiente. Gondolierul te va plimba pe canale inguste, dar si pe Grande Canale, iar un articol separat despre aceasta plimbare voi scrie in curand.

Venetia gondola

Daca nu iti permiti sau nu te intereseaza o gondola poti face o plimbare cu vaporetto numarul 1, de la San Marco la Piazzale Roma si viceversa – ar trebui sa te incadrezi intr-o ora, ca sa nu iti iei doua bilete. La fel de bine poti incerca sa traversezi canalul cu un tragetto, o gondola mai rustica si neornamentata, folosita pentru a traversa canalul in locurile unde nu exista niciun pod. “Plimbarea” dureaza 2-3 minute si costa 1 euro.

Venetia

11 comentarii

  1. rizica
    30.08.2011 la 09:28

    Mersi mult, la fix a venit articolul, sper doar sa nu fie prea frig in noiembrie 😀

  2. valentina
    30.08.2011 la 09:48

    „Ca o curtezana, Venetia este dispusa sa iti arate tot daca esti dispus sa platesti.”…Mi-a placut comparatia :D! Un articol frumos si util :D! Sper sa ajung si eu intr-o zi la Venetia :)…

  3. Razvan Pascu
    (author)
    30.08.2011 la 10:22

    @ rizica: frigul ca frigul, dar asteapta-te la inundatii 🙂

    @ valentina: si eu abia astept sa ajung joi pe Coasta de Azur, mi-ai luat-o inainte 🙂

  4. valentina
    30.08.2011 la 10:56

    Razvan, eu abia astept impresiile tale despre Coasta de Azur :D! Sper din toata inima sa-ti placa :D! Si nuuuuuuuuu, Razvan :)), nu ti-am luat-o inainte :))!…Sunt putini cei care au calatorit mai mult decat tine :)! Sa ai o vacanta de vis si sa profiti de acele locuri minunate pentru a te relaxa :D!

  5. nickro
    30.08.2011 la 14:07

    Si eu sunt amator de impresii despre Cote d’Azur. Sunt foarte putine relatari bune despre aceasta zona asa ca … j’ attends avec impatience :).

  6. amarie vasile
    30.08.2011 la 17:45

    Din pozele dv. Venetia pare mai frumoasa decat am perceput-o eu. Piata San Marco cu Palatul Dogilor nu o poti uita!

  7. 30.08.2011 la 18:35

    Prima data cand am ajuns in Venetia(acum 7 ani), mi s-a parut un oras un pic dezolant. Ma asteptam sa vad oameni facandu-mi cu mana de la balcoanele inflorate si sa ii aud cantand pe strazi. Insa am constatat ca acele case nu erau locuite aproape deloc si din aceasta cauza, nici foarte bine ingrijite.
    Totusi, odata ce am intrat in atmosfera orasului, nu imi venea sa mai plec. Am facut si un tur cu gondola si m-am distrat in piata San Marco cu porumbeii care nu se mai dezlipeau de mine.

  8. Mihalache simona
    30.08.2011 la 19:31

    Adevarul e ca o excursie la Venetia fara o plimbare cu gondola nu prea merge

  9. Alexandra
    21.06.2012 la 11:47

    Buna ziua. As dori sa imi spuneti cu ce se ajunge din Venetia in Lido si care este tariful. Si daca este pret pe ora sau daca are ora de plecare si ora de intoarcere.

  10. florentina
    28.01.2013 la 00:38

    aveti idee unde-mi pot lasa bagajul in cazul in care nu vreau sa innoptea in Venetia?? 🙂

  11. Sergiu
    02.11.2013 la 15:27

    de ce nu spui niciunde ca exista bilete si pe 12, 24, 48, 72 de ore si respectiv pentru 7 zile?!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]