fbpx
excursii-razvan-pascu

Peninsula Valdez (Argentina) este o rezervatie naturala creata pe teritoriul dintre Golful Matias, Golful San Jose si Golful Nou al Atlanticului, din apropierea Puerto Madryn si este habitatul unor specii variate de mamifere acvatice, precum leii de mare si elefantii de mare, avand si o colonie de pinguini Magellan (mult mai mica insa decat cea de la Punta Tombo, despre care am scris aici).

Peninsula Valdez este si ea inclusa in lista de excursii a agentiilor din Trelew si Puerto Madryn, aceasta fiind unica modalitate de a vizita coloniile de aici, avand in vedere ca are 65 de km lungime si 97 km latime.

O parte din teritoriul peninsulei este proprietate privata, aici aflandu-se cateva ferme „estancias” de oi, insa toata fauna si flora de aici este protejata de lege.

Punta Norte este prima oprire in traseul din peninsula Valdez si aici poti observa de la lei si elefanti de mare, aflati in aceasta perioada pe continent pentru imperechere si daca ai noroc orci sau chiar balene (care parasesc Punta Norte undeva la mijlocul lunii Decembrie).

Leii de mare sunt de culoare maron, foarte agresivi, iar luptele intre masculi pentru teritoriu sunt frecvente. Chiar si eu am asistat la cateva. Acestia din urma pot ajunge sa aiba pana la 300 kg si se imperecheaza cu pana la 14 femele pe sezon. Leii de mare avea deja si pui, mici si negri, semanand cu niste foci.

Elefantii de mare in schimb, sunt de culoare gri si par niste animale foarte lenese. Foarte putini i-am vazut ridicati sau in apa, cei mai multi zacand pur si simplu pe nisip.

Intreaga coasta a Peninsulei Valdez este populata de astfel de lei si elefanti de mare si tot aici exista si o micuta colonie de pinguini Magellan.

Daca as fi sosit cu aproximativ o luna mai devreme, as fi putut observa in largul oceanului si balene si orci, adica specia cea mai mare de delfini.

Si aici regulile de observare a animalelor in ambientul lor natural sunt foarte stricte. Zona de observare este bine delimitata, vizitatorii nu pot cobora pe plaja, nu se poate manca si fuma in aceste zone de observatie iar ghizii au grija sa iti spuna ca totul este protejat foarte strict de lege si ca nu trebuie sa intervi in niciun fel asupra celor ce natura a lasat in acea zona.

Un alt articol cu impresii despre peninsula Valdez am scris chiar atunci cand ma aflam in Argentina – il puteti citi aici.

7 comentarii

 1. Rox
  17.05.2011 la 07:37

  Wow, foarte interesant!
  Nu mai vazusem lei de mare decat la planetariu, in Constanta :)) Multumesc pentru impresii si poze, o zi frumoasa sa ai!

 2. valentina
  17.05.2011 la 09:40

  Multumesc, Razvan :D! Foarte interesant articol :D! O zi cu spor :)!

 3. Alexandra
  17.05.2011 la 09:41

  Tot cate o surpriza in fiecare zi, ba un articol nou despre Grecia, ba unul despre Argentina, cand despre dansuri, cand despre pinguini… Foarte interesant, esti interactic si ne tii in priza;)

 4. rizica
  17.05.2011 la 09:56

  Pare un loc rupt de viata tumultoasa din marile orase…

 5. Razvan Pascu
  (author)
  17.05.2011 la 10:12

  @ rizica: chiar este. chiar si drumul pana acolo, aprx. 100 km pe un drum forestier, te rupe de orice urma de civilizatie.

 6. împrăștiata
  17.05.2011 la 20:37

  foarte interesant blogul tău,îmi place mult!Multă Baftă în continuare!

 7. 19.05.2011 la 14:23

  Aş e, elefanţii de mare sunt leneşi, iar când se mişcă, ia uite ce fac, adică ce face unul dintre ei : http://www.zappinternet.com/video/katDfoVtuR/CAAmo-ligar-con-un-elefante-marino 😀

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]