fbpx
excursii-razvan-pascu

Pentru ca astazi este Ziua Indragostitilor am pregatit un articol cu multe fotografii cu pinguini, in special pentru  fete.

In apropierea orasului Trelew, se afla Rezervatia Naturala Punta Tombo, creata pentru a proteja habitatul pinguinilor Magellan, care petrec aici aproximativ 9 luni pe an. La Punta Tombo se afla cea mai mare colonie de pinguini de pe continentul american, in perioadele de varf gasindu-se aici aproximativ 1 milion de pinguini.

La momentul vizitei mele, ghidul ne-a indicat ca erau aproximativ 700.000 de pinguini. Stau in acesta regiune pentru reproducere si pentru a-si creste puii si in perioada iernii migreaza spre coasta insorita a Braziliei.

Singura modalitate de a vizita aceasta colonie, precum si pe cea din Peninsula Valdez este cu un tur de la o agentie locala, care costa in jur de 180 pesos, adica 45 dolari, la care se mai adauga si costul intrarii in rezervatie, adica in 35 pesos, aproximativ 9 dolari.

Pinguinii Magellan sunt cei mai mici dintre toate speciile de pinguini si traiesc in zone calde (in ziua in care am fost eu erau in jur de 25-27 grade Celsius). Aproximativ 3 km de carare, limitata de garduri sau doar de pietre albe, este drumul ce strabate rezervatia naturala. Regulile sunt foarte stricte, intrucat nu se doreste a se interveni in niciun fel in habitatul natural al pinguinilor.

Dintre acestea cele mai haioase, dar foarte serioase sunt:

  • Pinguinii au intotdeauna prioritate. Astfel, daca traverseaza cararea destinata vizitatorilor trebuie sa astepti la cel putin 1m distanta de el pana cand trece.
  • Daca un pinguin se indreapta spre tine, in drumul sau catre mare, trebuie sa te dai la o parte din calea sa, pentru a nu-l dezorienta. Pinguinii nu vad decat inainte (in lateral nu vad) astfel ca daca ii blochezi drumul, nu isi va mai gasi traseul stabilit.
  • Pinguinii pot fi atrasi de lucrurile stralucitoare, in special la pantofi si te pot ciupi daca ceva ii atrage sau au senzatia ca este de mancare. Nu ai voie sa te aperi si sa ii lovesti, trebuie sa suporti ciupitura si dupa ce s-a indepartat, sa pleci si tu mai departe.

La Punta Tombo, pinguinii si-au construit un “mini-oras” si in fiecare an se intorc in acest loc si fiecare la cuibul sau. Suburbiile si cuiburile mai departe de mare sunt in zonele mai “sarace” ale orasului si cu cat de apropii mai mult de mare, adica de centru, gasesti cuiburi mai multe si pinguini mai frumosi.

Toata perioada pe care pinguinii o petrec la Punta Tombo este dedicata imperecherii si mai tarziu puilor. Perechile de pinguini raman impreuna toata viata si doar in cazuri exceptionale se schimba.

* articol publicat pe TOtB-Adevarul.ro

10 comentarii

  1. valentina
    14.02.2011 la 10:43

    :))…foarte interesant (spuse biologul :D)!!!…si frumos (suspinase sufletul de femeie 😉 )!!!…si e nostima asocierea dintre Ziua Indragostitilor, fete/femei si…pinguini :))!…Exista cateva legaturi intre Punta Tombo si..ziua de azi: frumusetea speciei, fidelitatea cuplurilor ;)) si…perioada de imperechere 😛 :))(gluma)??…
    Multumesc pentru toate articolele minunate!!

  2. Rizica Stan
    14.02.2011 la 10:51

    Sunt foarte simpatici…

  3. 14.02.2011 la 11:45

    Ce mititei sunt ! Am vazut cativa pinguinasi din astia la acvariul din Barcelona. Erau tinuti intr-un fel de vitrina uriasa, la lumina artificiala, cu relief simuland relieful din mediul lor natural si probabil cu temperatura potrivita. Mie mi-a fost tare mila de ei…

  4. 14.02.2011 la 13:34

    Foarte frumosi pinguinii si mai ales foarte frumoase fotografiile…

  5. Razvan Pascu
    (author)
    14.02.2011 la 13:47

    @ Zina: aveau cam 50-60 cm inaltime. este cea mai mica specie de pinguini din lume.

    @ toata lumea: Pentru o imagine mai clara si mai mare – click pe fiecare fotografie.

  6. isabela
    14.02.2011 la 17:04

    Multumesc pentru articol!Super!

  7. Alexandra
    14.02.2011 la 18:22

    Adevarul e ca asa ceva merita vazut macar o data in viata.. Esti tare norocos ca ai ajuns acolo! Sunt tare draguti:)

  8. 14.02.2011 la 18:33

    Foarte interesant acest articol! Multumesc!

  9. amarie
    14.02.2011 la 18:56

    „Regulile sunt foarte stricte, intrucat nu se doreste a se interveni in niciun fel in habitatul natural al pinguinilor”
    Remarcabila grija fata de aceste vietuitoare simpatice! Un exemplu de urmat pentru cei ce vandalizeaza locurile pe unde trec, saracind natura de frumusetile acesteia… Ce masacru al pasarilor ( si pestilor) s-a comis in mirifica noastra Delta a Dunarii!

  10. vasilica
    28.08.2012 la 23:10

    salut!! nu este caracterul meu sa critic sau sa atau atenta la orice greseala dar EUDIPTOLA MINOR este cea mai mica specie de pinguini!!!
    aceasta specie traieste in tanzania,destul de departe de pinguini magellan.multumesc

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]