Judecand dupa succesul articolului pe care l-am publicat despre despre calatoriile lui Marius Ghenea si tinand cont de aprecierile si mailurile pe care le-am tot primit de la publicarea primului articol, imi dau seama ca o introducere prea lunga ar fi de prisos acum. Asa ca va las sa cititi raspunsurile lui Marius la intrebarile de business pe care i le-am adresat – iar interviul despre calatorii il puteti citi aici.
1. Am vazut ca sustii mult asociatiile studentesti care fac proiecte de antreprenoriat pentru tineri. Ce recomandari ai pentru un tanar care este la inceput de cariera?
Sa invete cat mai multe lucruri despre antreprenoriat, inainte de a lua o decizie cu privire la cea mai buna ruta de cariera in continuare. Exista numeroase resurse din care un tanar poate invata despre antreprenoriat, atat resurse online cat si carti, cum este chiar cartea pe care am lansat-o recent. De asemenea, un tanar poate invata si din experienta unui antreprenor dintr-o alta generatie, fie intr-o relatie directa cu acesta, sub forma unui internship sau mentorat, dar si participand la conferinte si evenimente unde astfel de antreprenori cu mai multa experienta sunt prezenti si incearca sa sustina dezvoltarea noii generatii antreprenoriale.
2. Stiu ca ai investit pe Bursa. Care crezi ca sunt in acest moment companiile bune de investit pe BVB?
Nu mai sunt foarte activ pe bursa, asa ca nu as putea indica titluri.
3. Daca ai avea acum doar 10.000 de euro, ce ai face cu ei?
As incepe o noua afacere!
4. Ai infiintat compania Flamingo, cand retailul in IT era la un nivel foarte jos si ai ridicat mult aceasta companie. Apoi ai intrat in alte afaceri pe online si de distributie produse IT. Care este afacerea de care te simti cel mai legat?
M-am simtit legat de toate companiile in care am investit si in care investesc in prezent, toate imi sunt la fel de dragi…
5. Ce sansa de succes crezi ca ar avea acum un nou magazin online de IT?
Posibilitatile de intrare pe aceasta piata in prezent sunt destul de reduse, pentru ca este deja o piata foarte competitiva, cu bariere de intrare destul de mari. Oricum, nu este imposibil, insa intr-o analiza risc vs. randament, cred ca nu este o directie foarte buna pentru un start-up in acest moment…
6. Ce ai face acum daca ai avea 20 de ani?
As merge din nou la facultate, m-as bucura de anii de studentie, dar in acelasi timp as incerca sa capat cat mai multa experienta: mi-as lua un part-time job, as incerca sa fac un internship, as participa la actiunile organizatiilor si asociatiilor de studenti si tineri, ca voluntar. Toate aceste lucruri pot contribui la constructia unei personalitati puternice si cu multa experienta chiar la o varsta foarte tanara.
7. Care crezi ca sunt domeniile de business de viitor in Romania?
Vad oporunitati in continuare in zona de IT, unde Romania are mai multe avantaje naturale (talentul IT al romanilor, un project-management de buna calitate, costuri relativ reduse, faptul ca suntem o tara europeana).
8. Care este cea mai de succes afacere in care ai investit la Arena Leilor?
O afacere cu reclama in oglinda, din care am realizat deja un exit anul trecut. Sunt insa alte proiecte in care inca investesc si care au potentialul de a deveni afaceri de succes, dar acest lucru necesita mai mult timp…
9. Poti sa ne spui pe scurt care este programul unei zile obisnuite de munca la tine?
Nu am un program fix, depinde foarte mult de ziua saptamanii, dar si de perioada anului. Ceea ce pot spune cu siguranta este ca daca mi-am notat ceva in agenda pentru o anumita zi, la o anumita ora, atunci exact acel lucru il voi face. Mi-a placut dintotdeauna sa imi planific timpul, astfel incat sa pot fi sigur ca voi onora promisiunile facute. Acum, agenda este deja relativ plina pentru urmatoarele 9-12 luni, ceea ce intr-un fel este bine, pentru ca stiu mai exact ce urmeaza sa fac in acest interval de timp…
10. Cativa oameni de afaceri din Romania pe care ii admiri.
Radu Georgescu, Dan Sucu, Florentin Banu, Florin Talpes, Dragos Anastasiu.
11. Pe 21 martie ai lansat cartea Antreprenoriat. Care este scopul acestei carti?
Cartea Antreprenoriat este un proiect de suflet, care a pornit din ideea de a putea intoarce ceva comunitatii antreprenoriale romanesti, careia ii apartin, dar este in acelasi timp o necesitate pentru piata din Romania, deoarece este prima carte de antreprenoriat scrisa de un antreprenor roman in serie, in limba romana, localizata in functie de specificul pietei antreprenoriale romanesti.
Foarte destept tipul, felicitari pentru interviu…
Excelent interviu. Bravos !!
Mdea sunt curios cam ce afaceri ar incepe el la 10 mii euro era dragut sa dea niste exemple ….
Subscriu la ce a zis colegul de mai sus. Lipsesc exemplele, lipsesc lucrurile clare si informatiile utile. Asa cum il vad eu acest articol este un advertorial. Dar ca si idee, am avut ocazia sa-l ascult live pe Marius Ghenea si cred ca este un personaj zgarcit in a oferi informatii utile. Probabil ca in cadrul school for start-ups o fi altfel…