fbpx
excursii-razvan-pascu

Pe Julio de Sousa, directorul general al agentiei de turism de incoming (DMC) JC Tours din Portugalia, l-am cunoscut la Bucuresti acum un an de zile, la o conferinta organizata de compania aeriana TAP Portugal. Castigasem atunci o calatorie in Insulele Capului Verde, insa, din pacate, programul nu mi-a permis sa merg in acel infotrip. Am pastrat legatura cu Julio, iar pentru ca acum o luna m-am revazut cu el in Lisabona si mi-a spus ca este interesat de piata din Romania, iata mai jos un interviu cu Julio, articol adresat in special agentilor de turism si proprietarilor de agentii de turism din Romania.

1. Spuneti-ne ceva despre dumneavoastra. De cand lucrati in industria turismului si care a fost calea pe care ati urmat-o pana sa reusiti sa detineti propria companie?

Nascut in 1959 in Africa (Angola), am venit in Portugalia dupa revolutia din 1975, am terminat studiile si in 1977 am inceput sa lucrez ca receptionist la Madeira Casino Park Hotel, pana in 1980, cand am fost un an in armata. In 1981 am primit invitatia de a lucra pentru o DMC (Destination Management Company) in insula Madeira si pana in anul 1984 am cooperat cu aceasta companie. Pe parcursul anului 1984 am fost invitat de un DMC portughez sa deschid si sa gestionez biroul in insula Madeira, lucru pe care l-am facut pana in 1988, cand m-am intors pentru 3 ani la hotel, ca director de vanzari la celebrul hotel Savoy. In 1992 mi-am deschis propria companie, intr-un parteneriat cu un grup german si am ramas cu ei pana in 2006, cand am decis sa vand actiunile mele si sa imi deschid propria afacere, in prezent JC Tours Portugal & Spain.

2. Cat de mare este agentia si care sunt unitatile sale de business (incoming, turism intern, outgoing, etc)?

Acoperim cea mai mare parte din Portugalia si Spania si crestem de la an la an, dezvoltand aceasta afacere in special in tarile din Europa Centrala.

3.  Cati angajati aveti si care este obiectivul lor (in principal pe incoming)?

Avem in prezent 32 de angajati in Portugalia si Spania care vorbesc mai multe limbi straine. Avem propriile birouri in Lisabona, insula Madeira si Madrid si reprezentante in Barcelona, Paris, Londra, Frankfurt, Viena, Amsterdam, Sao Paulo, Buenos Aires, Bogota, Istanbul, Warsovia si Praga.

4. Vindeti B2B sau doar B2C?

Lucram numai B2B, nu vindem direct publicului. Avem un sistem online, oferind aproximativ 750 de hoteluri din Portugalia si 4000 din Spania, pe o conexiune XML si cu (foarte important pentru comert) contractare directa cu hotelurile, ceea ce inseamna ca preturile noastre sunt nete si dau tour-operatorilor posibilitatea de a adera intr-o secunda la inventarul de aproximativ 5000 de unitati de cazare in Portugalia si Spania.

5. Lucrati cu agentii de turism din Romania sau va doriti sa lucrati cu ele?

In prezent suntem doar la inceput, dupa cercetarea de piata pe care am facut-o in Bucuresti anul trecut pentru a vedea daca putem semna parteneriate cu tour-operatori din Romania. Bineinteles ca piata romaneasca este foarte importanta pentru noi si suntem convinsi ca produsele noastre se potrivesc de minune clientilor romani. Ne dorim foarte mult sa lucram cu agentii de turism din Romania si le stam la dispozitie tuturor pentru detalii.

6. Cat de mult costa un pachet turistic pentru Portugalia (pret mediu pentru o saptamana si cateva exemple mai scumpe si mai ieftine)?

In extra-sezon, costul pentru un pachet, cu exceptia zborurilor, este in jur de 210 euro/persoana/7 nopti, daca vom calcula masa de seara la hoteluri si depinde de asemenea de zona. In timpul sezonului, acest pret se ridica cu pana la 20-25%, in functie de data.

7. Daca eu sunt un turist din Romania si vreau sa vin in Portugalia, va pot contacta?

Recomandam tuturor clientilor sa intre in contact cu propria agentie de turism care cu siguranta va lua legatura cu noi. Noi nu vindem pachete direct catre client (B2C), ci doar catre agentiile de turism. Clientii se pot adresa agentiei lor de turism din Romania si sa le spuna ca doresc un pachet turistic de la JC Tours Portugal, iar agentia de turism respectiva ne va contacta pe noi.

8. Daca eu sunt o agentie de turism din Romania si doresc sa lucrez cu un partener in Portugalia, va pot contacta?

Da! Putem fi contactati prin intermediul site-ului nostru www.jctours.pt, iar noi le vom face un cont cu user si parola unde agentiile pot vedea toate ofertele noastre. Alt mod este contactul cu ajutorul emailului, care in cazul meu este js@jctours.pt

9.  Cum puteti ajuta romanii si agentiile de turism din Romania?

Oferim profesionistilor din turism (agenti de turism si tour-operatori) cel mai bun raport calitate-pret, in ceea ce priveste Portugalia si Spania. Avem o echipa completa si profesionista care este dispusa sa accepte toate cererile din Romania si sudul Europei.

Despre industria de turism din Portugalia

10. Care sunt hotspot-urile turistice din Portugalia? Care sunt destinatiile sau produsele turistice care vand cel mai bine?

Zonele cu resort-uri turistice din Portugalia sunt urmatoarele: Algarve, Madeira si coasta Lisabonei. Apoi avem orasul Lisabona si Porto care sunt cele mai cunoscute hotspoturi turistice din Portugalia. Desigur, recomandarea mea personala pentru Portugalia este sa folositi o masina si sa conduceti de la un punct la altul, sa vizitati si sa acoperiti principalele zone, din centru, unde este situata Lisabona, pana in nordul Portugaliei, trecand pe langa coasta si avand posibilitatea de a gusta din gastronomia portugheza si vinurile celebre.

11. Care sunt principalele piete pentru turismul de incoming din Portugalia? De unde va vin turistii din top 5?

Principalele piete pentru Portugalia sunt Spania, Marea Britanie, Germania, Franta si Olanda.

12. Cand este cel mai bun sezon pentru a vizita Portugalia?

As sugera sa vizitati Portugalia intre martie si iunie sau intre septembrie si noiembrie, datorita temperaturilor minunate. In orice caz, daca interesul principal al clientilor este plaja, recomand in timpul verii Algarve, Lisabona (cu plajele de pe zona de Coasta) si Madeira.

13. Ce recomandati ca experienta unica in Portugalia?

Gastronomia si superbele vinuri, precum si primirea calduroasa pe care poporul nostru o ofera turistilor. De asemenea, o piata care este in crestere an de an este piata de divertisment. Avem cele mai bune festivaluri de muzica si divertisment din Europa, din nou la preturi rezonabile, cum ar fi de exemplu Rock in Rio – Lisboa.

14. Ati vazut o crestere a turismului in Portugalia de cand ati deschis afacerea dumneavoastra? Daca da, de ce credeti ca se intampla asta?

Portugalia este in prezent una dintre cele mai interesante locuri pentru vizitat din Europa, o spun toate revistele de specialitate. Nu numai ca oferim “good value for money” deoarece preturile noastre sunt, in general, printre cele mai atractive din Europa, dar mai ales pentru ca hotelurile noastre, masinile, restaurantele sau lucrurile de care un turist are nevoie, sunt moderne si primitoare.

1 comentariu

  1. 18.08.2014 la 13:05

    Asa da !…:) Foarte bun articolul (interviul)..:)

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]