fbpx
excursii-razvan-pascu

In strainatate exista o intreaga cultura a CSR-ului (Corporate Social Responsibility), iar in Romania aceasta parte a Marketingului & PR-ului a devenit ceva mai activa. In ultimii 2 ani pare ca tot mai multe companii s-au implicat in societate prin diverse proiecte care mai de care mai interesante. Sau cel putin au devenit mai vizibile.

Ma astept ca anul acesta tot mai multe companii sa devina constiente ca un comportament onest fata de societate si o grija mai mare fata de nevoile celor care aduc profit companiei sunt doar plusuri in ochii clientilor, iar daca nu o fac din pura credinta, atunci sa o faca macar pentru imagine.

Poate printre primele companii care au facut ceva in acest sens se numara Petrom, care a infiintat de ani de zile un departament special de CSR condus de Mona Nicolici. Alte companii despre care stiu ca au incercat sa ofere ceva inapoi societatii sunt HeidelbergCement (care a realizat inclusiv un ghid al sponsorizarilor) sau BCR, ori Heineken Romania.

De asemenea, in inima mea Orange ocupa un loc special datorita proiectului de CSR realizat in 2006: Scoala de Comunicare. Datorita acestui proiect am invatat despre comunicare si marketing de la unul dintre cei mai buni profesionisti in domeniu, Aneta Bogdan, Managing Partner Brandient, iar mai departe am ramas sa lucrez pentru inca un an in Orange Romania in urma acestui proiect (detalii despre proiect aici + apar si eu prin fotografii). Asa a inceput cariera mea de „corporatist„, iar dupa un an de Orange am plecat intr-o alta companie, pentru care lucrez si astazi in domeniul financiar.

In 2011 suntem in continuare in criza, iar companiile sunt reticente in a investi sume foarte mari pe astfel de proiecte de CSR. Insa cele care o vor face trebuie recompensate. Asa ca anul acesta voi promova pe blog companiile care vor avea proiecte de CSR in domeniul dezvoltarii antreprenoriatului sau in domeniul dezvoltarii turismului din Romania. Este ceea ce pot face eu si o fac cu placere atata timp cat am certitudinea ca si compania respectiva face ceva pentru comunitate.

6 comentarii

 1. 08.03.2011 la 08:19

  Mda…Se aude până aici zăngănitul armelor folosite în bătălia pentru imagine…

 2. Mihaela
  08.03.2011 la 10:33

  Razvan, sunt si alte companii care dau inapoi cate ceva comunitatii: Cioca Cola are programe si Raiffeisen da bani pt impaduriri, JTI am vazut ca are niste programe de CSR si ING a facut anul trecut niste plantari de copaci prin Bucuresti. iar cei care o fac fara prea multa publicitate sunt demni de lauda

 3. Rizica Stan
  08.03.2011 la 11:24

  Nicio companie nu face „acte de caritate” fara sa puna pe primul plan interesul propriu, asta este opinia mea..

 4. Alexandra
  08.03.2011 la 11:28

  Companii de rangul celor mentionate au capacitate deplina sa initieze si sa sustina astfel de proiecte. Felicitari celor care o fac, indifirent de tinta pe care o urmaresc. Sa speram ca anul asta o sa auzim de cat mai multe!

 5. Razvan Pascu
  (author)
  08.03.2011 la 11:59

  @ Mihaela: Sunt de-acord ca mai sunt si alte companii care sustin comunitatea, iar exemplele date de tine sunt foarte bune. Eu nu am facut decat sa dau ca exemplu companiile care au fost cele mai vizibile in ochii mei.

 6. 09.03.2011 la 01:17

  Sincer mie nu imi pasa daca respectivele companii isi urmaresc propriul interes (este normal cand faci o afacere, cand investesti banii tai), atata timp cat asa cum zici si tu Razvan, deruleaza astfel de proiecte. Important este sa le deruleze, sa promoveze anumite domenii.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]