Continuam cu impresiile de calatorie scrise de prietenul Mihai, dupa celelalte 4 episoade cu impresii din Tarile Baltice (episodul 1, 2, 3 si 4)
Dupa 3 nopti de cazare in Riga am luat autocarul spre Tallinn. Patru ore, 17 euro calatoria cu firma Eurolines. Am avut chiar si net pe autocar, o surpriza. Tranzitarea Letoniei si Estoniei inseamna un drum pe 2 benzi printr-o nesfarsita padure. Verde cat vezi cu ochii. Absolut splendid. Sunt doua tari perfect plate si perfect verzi. In afara capitalei, Estonia mi se pare o tara minimalista, paradisiaca, cu arhitectura cocheta a caselor, verde, foarte curata si foarte pustie. Este practic o padure unde oamenii au asezat la cativa zeci de kilometri orase micute. In rest padure peste tot.
Am ajuns in autogara din Tallinn si m-a intampinat un peisaj anost de oras comunist, cu blocuri ca la noi, oameni taciturni si fete abatute, o prima impresie nu tocmai incantatoare.
Cu cat am inaintat 2-3 km pe jos prin ploaie spre centru, locurile deveneau din ce in ce mai moderne, mai „occidentale”, dar in continuare un peisaj citadin anost, pe care nu ai fi dat doi bani ca turist.
M-am si gandit: „Bai centrul lor vechi trebuie sa fie ceva absolut magnific sa compenseze, sa echilibreze impresia lasata de restul orasului. De unde o faima atat de mare a Tallinnului?”
Ne-am cazat in conditii foarte decente la un pret foarte bun (30 euro camera) la Reval Hotel si ospitalitatea mi s-a parut de mare clasa. Am purces la explorarea centrului vechi.
Centrul Vechi din Tallin
Partea buna: da, e unul dintre cele mai atractive, colorate, fotogenice, pitoresti locuri pe care le-am vazut in toata Europa. Probabil ca joaca la capitolul fotogenie in aceeasi liga cu Praga sau Florenta, comparand doar frumusetea pozelor. Pentru cei care iubiti Praga, probabil ca Tallinnul o sa va dea pe spate. Am auzit o vorba despre Centrul Vechi din Tallinn care i se potriveste la perfectie, ca o manusa: „E un loc unde prima data au desenat vederea turistica perfecta si pe urma s-au apucat sa construiasca orasul”. Chiar iti vine sa apesi pe butonul de la aparatul foto la fiecare colt de strada din centrul vechi, e un loc vizual-estetic perfect.
Tallinnul e ca un Disneyland medieval pentru adultii care vor din cand in cand in cand sa copilareasca printr-un peisaj din asta de ulite frumos colorate.
Partea proasta: e un loc foarte comercial, un papusel turistic perfect. Daca vremea e frumoasa, fiti pregatiti sa impartiti acelasi spatiu vital cu grupuri intregi de turisti din aia cu ghid, 50 de grupuri de 50 de oameni cu naframa in varf de bat. Fie ca debarca din vasele de croaziera, fie de prin hotelurile din afara Disneylandului, mi s-a parut un circ turistic mult prea mare pentru un spatiu atat de mic. Credeti-ma: centrul vechi din Tallinn e compact, il vezi de doua ori pe tot intr-o zi.
Recomandarea mea e sa il vedeti pe o vreme mai putin prietenoasa sau dupa ora 7 seara (soarele apune la 10 jumatate seara in mai) cand ulitele sunt goale si senzatia e mai placuta. Noi am avut parte de ambele situatii.
Chiar si infrastructura turistica (magazine de suveniruri trase la indigo din 10 in 10 metri, aceleasi tipuri de terase) e de asa natura incat sa nu ti se mai para oras autentic, ci un fel de parc de distractie facut din cladiri medievale. Mi se pare ca totul e facut pentru turisti, iar localnicii sunt in afara lui. Chiar daca cladirile sunt autentice, senzatia de Disneyland fals e si ea la fel de autentica.
Tallinnul in totalitatea lui are o personalitate schizoida: un Centrul Vechi „de poveste” aruncat cu lopata in centrul unui oras semi-modern anost pe care nu ai da doi bani.
Urmeaza pozele. Sunt sigur ca 90% vor spune ca Tallinnul e un oras mai frumos decat Riga. Eu prefer Riga pentru ca si-a pastrat mai mult integritatea si autenticitatea de oras.
Mai sunt sigur si ca pozele vor genera reactia „Moama ce dragut, ce misto, trebuie sa ajung si eu acolo”. Eu va rog sa nu judecati un loc doar dupa poze, ci si dupa ce am scris mai sus.
(partea a-6-a marti, 3 august 2010 – despre Vilnius, Lituania)
Tocmai aerul medieval face din Tallin o destinatie de vis…am vazut ceva asemanator in Galicia(Spania), in micul orasel Baiona(unde este ancorat vasul lui Columb)
Mi se pare ca seamanana un pic cu Brasovul, oricum pitoresc.
La Riga nu am ajuns inca, asa ca nu pot sa fac o comparatie, dar mie Tallinn-ul mi-a placut. Ai dreptate ca e asaltat de o multime de turisti, dar nu cred ca acest lucru ii stirbeste din frumusete.
Dupa o astfel de prezentare realista, obiectiva, ma voi limita sa vad pozele si sa citesc comentariile dv., eventual si altele de pe net.
Din relatarile tale se simte inca atmosfera trecutului care dominca Tallinul, fie ca e vorba de cea comunista fie de sarmul medieval!
Stiati ca estonienii au avut in 2008 o zi in care si-au curatat intreaga tara de gunoi? Anul acesta se desfasoara o campanie asemanatoare si in Romania.
Daca n-as fi stiut ca pozele sunt din Tallinn as fi bagat mana in foc ca terasa aceea in aer liber e undeva in Roma.. 🙂
Oare e la fel de aglomerat tot timpul anului?
(author)
@ Vertange, Adriana: dintre capitalele tarilor baltice, Tallinn-ul este cel mai vizitat oras.
@ Amarie: ar merita sa si ajungeti aici.
@ Jurnaldecalator: da, stiu, si a fost un mare succes la ei. la noi este pe 25 septembrie din cate stiu.
Seamana cu Riga, dar inteleg de ce Mihai il vede astfel. Cred ca e inevitabil ca un oras sa-si piarda autenticitatea in vremurile noastre atat de comerciale.
[…] Celelalte articole despre Tarile Baltice sunt aici si aici, despre Letonia aici si aici, despre Estonia aici si despre Lituania […]
ai avut cumva nevoie de pasaport ???
(author)
Da, ai nevoie de pasaport.
[…] o ora convenabila pentru mine si pentru ca de aici pot vedea si orase aproapiate precum Turku sau Tallinn […]
Anul acesta mi-am ales să-mi petrec vacanţă în Ţările Baltice. Am citit impresiile tale şi sunt tare curioasă să văd dintre cele trei capitale:Vilnius, Riga şi Tallin; care mă cucereşte de la prima vizită. Intenţionez de la Tallin să dau o fugă pentru o zi şi până în Helsinki, cu toate că mi-ai cam tăiat elanul dezvăluind costul transportului. Mi se pare cam scump. 🙂