fbpx
excursii-razvan-pascu

Dupa episoadele 1 si 2 introductive despre Tarile Baltice, incepem prezentarea orasului Riga, capitala Letoniei.

De anul acesta TAROM-ul zboara la Riga. Uneori puteti prinde promotii excelente pentru aceasta destinatie (125 de euro dus-intors) si in doua ore sunteti la Riga. Despre Riga pot sa va zic ca e un oras splendid, imperial, cu o arhitectura deosebita. Sa nu regretati nicio secunda daca ati ales acest oras ca destinatie pentru vacanta, merita din plin. Parca nu au nicio casa urata in centrul lor vechi care e mai mare decat al nostru din Bucuresti si in care exista un interes real pentru pastrarea si restaurarea cladirilor de patrimoniu. Eu zic ca isi merita din plin sintagme ca „Parisul Nordului” sau al treilea oras ca valoare din ex-URSS. E un centru vechi maiestuos si curat si vezi ceva deosebit la fiecare colt de ulita.

De exempluCasa capetelor negre” (in vechime „capetele negre” erau breasla negustorilor medievali necasatoriti) – complet reconstruita dupa planul original de la 1300, desi a fost daramata de sovietici.

Au biserici si catedrale care rivalizeaza ca frumusete si somptuozitate oricand cu cele din vestul Europei. Din cupola unei astfel de biserici puteti avea o panorama splendida asupra centrului lor vechi:

Riga mai are supranumele de “capitala mondiala Art Nouveau”. Art Nouveau (sau Jugendstil, denumirea in germana) e un curent artistic, arhitectural, dezvoltat in toata Europa pe la sfarsitul secolului 19-inceputul secolului 20, ce si-a pus amprenta asupra mai multor orase mari. Aveti ocazia sa vedeti cladiri Art Nouveau in Viena, in Paris, in Barcelona (Gaudi e cel mai celebru si e doar varful unei pleiade de arhitecti catalani ce au proiectat cladiri in acest stil), in Budapesta, chiar si in Bucuresti (pasajul Vilacrosse, “Valea Regilor” cu cafenele si narghilele e Art Nouveau).

Ei bine, asa cum Barcelona il are pe Gaudi, arhitectul sef al Rigai este Mikhail Eisenstein (tatal celebrului cineast rus Sergei Eisenstein, autorul capodoperei cinematografice timpurii Crucisatorul Potemkin). Eisenstein este pentru Riga ce este Gaudi pentru Barcelona.

Eu pretind ca operele lui Mikhail Eisenstein stau pe aceeasi treapta de frumusete cu casele lui Gaudi, dar nu o sa vezi atatia turisti in jurul lor ca in Barcelona. Diferenta o face doar marketingul cultural urias din spatele lui Gaudi, in niciun caz valoarea arhitecturala a caselor. Multe din cladirile Art Nouveau din Riga stau pe aceeasi treapta de frumusete cu cele din Barcelona. Si pentru ca nu vorbesc niciodata fara dovezi, iata cum imi argumentez afirmatiile.

Mikhail Eisenstein, Riga:


Antonio Gaudi, Barcelona:


Eisenstein, Riga:


Gaudi, Barcelona:


Eisenstein, Riga:

Gaudi, Barcelona:

Riga:

Barcelona:

Riga:

Barcelona:

Cred ca s-a inteles ideea.

Sunt peste 800 de cladiri monumentale in stil Art Nouveau in Riga, cele mai multe la un loc din intreaga lume, de unde renumele Rigai de “capitala mondiala Art Nouveau”. Daca va place arhitectura si admirati arhitectura unui oras ca Viena, in Riga aveti o Viena mult mai compacta si cu cladiri cel putin la fel de frumoase.

(partea a-IV-a, miercuri 21 iulie 2010)

14 comentarii

 1. 20.07.2010 la 09:37

  astept cu interes si partea a 4-a

 2. gabbis
  20.07.2010 la 10:41

  Multumim pentru detalii si pentru poze..Chiar ca merita vizitata aceasta capitala fiindca mi se pare unicata si deosebita ca stil arhitectural de restul capitalelor! Emana un aer boem!

 3. rizica
  20.07.2010 la 11:19

  Intr-adevar, frumoasa locatie…merita vazuta!

 4. Genoveva
  20.07.2010 la 11:36

  Sunt superbe cladirile!

 5. 20.07.2010 la 12:21

  Pare a fi destinatia ideala pentru un weekend romantic.

 6. amarie
  20.07.2010 la 13:05

  Unul dintre planurile mele nerealizate era sa vizitez Barcelona, mai ales pentru arhitectura lui Gaudi. Aprecierile de mai sus ma pun pe ganduri…
  Sunteti convingator si starniti in sufletul nostru dorinta de a vedea unele dintre cele descrise de dv. De acum pe lista mea de prioritati va fi si Riga!

 7. 20.07.2010 la 18:06

  Impresii de calatorie Tarile Baltice (3): Riga, capitala Letoniei | Razvan Pascu…

  Dupa episoadele 1 si 2 introductive despre Tarile Baltice, incepem prezentarea orasului Riga, capitala Letoniei….

 8. 20.07.2010 la 20:25

  Eisenstein nu-i chiar Gaudi, lasand la o parte marketingul, dar oricum Riga pare sa fie un oras excelent pentru plimbari lungi si relaxante in care ai ce admira 🙂

 9. Burtea Maria
  21.07.2010 la 01:49

  Da ai dreptate ,stau pe aceeasi treapta.Daca te uiti cu atentie poti spune ca par mai frumoase datorita culorilor.

 10. irina
  21.07.2010 la 16:53

  Imi place stilul Art Nouveau. E interesant sa il vezi in doua ipostaze diferite create de 2 mari artisti, in locuri total opuse din puct de vedere al culturii si al civilizatiei. Felicitari pentru ideea de a realiza aceasta paralela.

 11. Iulia
  21.07.2010 la 18:37

  Abia astept sa ajung la Riga si in Barcelona, sa vad daca ai avut dreptate! ;)Felicitari pentru ideea de a le compara!

 12. […] scrise de prietenul Mihai, dupa celelalte 4 episoade cu impresii din Tarile Baltice (episodul 1, 2, 3 si […]

 13. mianna
  09.08.2010 la 00:23

  normal ca „par mai frumoase datorita culorilor” cand pentru Gaudi s-au ales intentionat nuante sepia 🙂 albastul de la casa Batlo n-are nimic in comun cu fotografiile de aici. dati doar o cautare pe google si veti avea o impresie corecta.

 14. Axel
  08.05.2018 la 14:42

  Și totuși ceva interesant ți-a scăpat. Strada pe care se află „Casa capetelor negre” duce spre statuia Victoriei, aflată pe țărm. Și în poza ta se vede, la dreapta, o clădire neagră. Neagră pentru că așa au considerat să vopsescă clădirea fostului KGB leton pe care au făcut-o „Muzeul Ocupației Comuniste”. În zonă, în mod intenționat, nu sunt WC-uri publice, dar ghizii îndeamnă turiștii să le folosească pe cele din muzeu. Odată ajuns acolo constați că toate vasele de closet sau pișoarele au înăuntru sumbolul comunismului, secera și ciocanul iar deasupra scrie „Vă mulțumin pentru opinia dumneavoastră” Genial! Adresa: https://www.infotour.ro/ghid-turistic/muzee-si-galerii-de-arta/muzeul-ocupatiei-letoniei-din-riga-697 iar foto:https://bucuriadeacalatori.files.wordpress.com/2015/09/riga-muzeul-ocupatiei-letoniei.jpg

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]