excursii-razvan-pascu

Dupa episoadele 1 si 2 cu impresii de calatorie din Transnistria, o tara nerecunoscuta oficial de nici un alt stat, astazi va prezint ultimul episod, legat mai mult de partea sociala, dar si istoria conflictului dintre Transnistria si Republica Moldova.

Ceea ce mi s-a parut extrem de interesant este protectia sociala de care au parte pensionarii in Transnistria, acesta fiind unul dintre motivele care ii fac pe multi moldoveni sa ceara cetatenie transnistreana (renuntand la cetatenia moldoveneasca). Gazul metan este gratuit de la rusi ceea ce face ca utilitatile sa coste foarte putin (maxim 30 de euro/luna) pentru orice cetatean transnistrean (totul, inclusiv intretinerea, cablul, curentul si restul utilitatilor). Tot rusii ofera echivalentul a 20 de dolari in plus la pensie, fiecarui pensionar. Varsta de pensionare este de 55 de ani, iar pensia medie este in jur de 100 de euro, adica mai mare decat salariul mediu care este in jur de 100 de dolari.

Cei care ies la pensie pot continua sa munceasca si beneficiaza de transport gratuit pe orice mijloc de transport din intreaga tara, platesc doar 25% din pretul utilitatilor (care si asa erau ieftine), au impozite gratuite si 20% reducere cu talonul de pensie la orice supermarket Sheriff (despre care va spuneam in episodul 1), la orice produs, in fiecare zi de luni pana vineri pana la ora 17:00.

In concluzie, Transnistria ofera o pensie mai mare, varsta de pensionare mai mica si numeroase alte beneficii, ceea ce a determinat chiar si un oficial moldovean sa declare ca “Transnistria cumpara cetateni moldoveni”.

In general preturile sunt mai mici in Transnistria decat in Moldova si in special tigarile si bautura au preturi mai bune decat la Chisinau. Produsele pentru care sunt renumiti transnistrenii sunt cognacul Tiraspol, laptele condensat si pelimenii (paste umplute cu carne sau branza).

Cetatenii din Republica Moldova sunt mult mai liberi decat cetatenii din Transnistria, insa acestia se uita uneori cu ciuda catre transnistreni care se pare ca de cativa ani o duc mai bine in Transnistria decat in Moldova. De asemenea, moldovenii vad in Romania o speranta catre o viata mai buna; tocmai de aceea exista in acest moment depuse 1 milion de cereri de cetatenie romana printre moldoveni (daca romanii vor sa emigreze in vest, moldovenii vor sa emigreze in Romania). De fapt, desi este foarte trist, majoritatea isi doresc doar pasaportul romanesc care le da posibilitatea de a circula liberi prin UE si prin lume. Ceea ce acum multi ani faceau romanii cu tarile din vest, acum fac moldovenii cu Romania, nu de putine ori fiind gasiti oameni care vor sa intre in Romania pe sub tren sau prin diferite alte metode ilegale.

Cam aceasta a fost in mare calatoria mea in Transnistria. A fost o experienta interesanta, care merita incercata fara frica. Este bine, insa, sa aveti pe cineva de-al locului care sa va insoteasca si care sa va explice si povesteasca despre viata adevarata de acolo.

Inghetata la pachet (ca de unt) in Transnistria

Ca sa intelegem mai bine problema transnistreana trebuie sa scriu cateva date despre izbucnirea conflictului intre Moldova si Transnistria:

La 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova voteaza independenta de stat a Republicii Moldova, stat nou ce s-a format ca urmare a destramarii URSS. In primavara anului 1992, separatisti din Transnistria (se crede ca influentati de rusii care doresc sa nu piarda controlul zonei) care doresc ca zona sa nu faca parte din Republica Moldova ci sa se constituie intr-o tara independenta, se grupeaza si incep represaliile la adresa moldovenilor. La 2 martie 1992 Republica Moldova devine membru ONU. In noaptea de 1 spre 2 martie, efective ale Garzii transnistrene si unitati de cazaci ataca postul de politie din Dubasari – ultimul care, in Transnistria, era inca sub controlul Chisinaului. Acest incident marcheaza inceputul razboiului dintre „republica nistreana” si Republica Moldova. Este un razboi in care Moldova intra practic fara a avea armata (armata nationala se infiinteaza abia in mai 1992) si este probabil, singurul razboi din lume in care o tara, atacata de forte armate redutabile, se apara folosind in principal efective ale politiei. In 28 martie 1992 este instaurata starea exceptionala in toata Moldova iar pe 29 martie 1992 guvernul Moldovei da minoritatii rusesti din Transnistria doua zile sa-si depuna armele, dupa care guvernul ameninta sa inceapa actiunile ofensive asupra rebelilor. In 1 aprilie 1992 Moldova trimite grupuri de politisti din Ministerul de Interne in orasul Bender. Atacul este prima actiune de razboi oficiala intre Moldova si separatistii din Transnistria, insa Rusia promite sa apere rusii din tarile vecine, la nevoie cu forta. Pe 5 aprilie 1992 vicepresedintele rus Aleksandr Rutskoi cere independenta regiunii din Transnistria iar pe 21 iunie 1992 presedintele rus Boris Eltin ameninta cu intervenire militara daca luptele nu inceteaza. Pe 22 iunie 1992 Moldova se declara in razboi cu Rusia si concentreaza noi trupe imprejurul orasului Bender pregatindu-se sa ia orasul din nou in posesia sa. Razboiul a durat circa 6 luni, din martie, pana in octombrie, cand Rusia, Ucraina si Romania, sub cupola OSCE au constituit echipe de experti pentru solutionarea conflictului. Trupe de pastrare a pacii, formate din soldati rusi, ucraineni si moldoveni, s-au instalat la granita cu Transnistria pentru a impiedica fortele combatante sa se ciocneasca in teren. Situatia este si in ziua de astazi tensionata, mai ales cu noul presedinte moldovean pro-european.

37 comentarii

  1. 05.07.2010 la 07:01

    Ai idee de cat timp sunt instituite facilitatile acelea pentru pensionari? Ar fi interesant de urmarit pe termen lung.

  2. 05.07.2010 la 08:41

    nu-i rau deloc 😛 mai mai ca m-as muta si eu acolo…la batranete 😛 🙂
    Foarte faina prezentarea:)cred ca ai facut multa lume curioasa prin aceste articole:D Multumim 🙂
    Zi frumoasa sa ai!

  3. baetu
    05.07.2010 la 09:06

    rusii dau la transnistreni, dar si la ei a venit criza, exact cum am facut noi cu moldovenii, a dat basescu, recent asta, bani moldovenilor cand la noi au aparut problemele actuale. Bine, acum sa nu compar rusia cu romania, adica bugetele statelor.

  4. 05.07.2010 la 10:13

    Foarte buna seria asta de articole. Felicitari.
    E chiar asa cum ma asteptam cu transnistrenii si e o lectie care demonstreaza cum reuseste Rusia sa isi pastreze autoritatea.

  5. amarie
    05.07.2010 la 10:36

    Vizand obiective mai putin mercantile si facilitati (=amagiri ) de tipul „pensie mai mare decat salariul”, un politician roman , generalul (in rezerva) Chelaru, a promis recent public ca va cere dubla cetatenie, si anume pe langa cetatenia romana si cetatenia moldoveneasca, exprimandu-si speranta ca exemplul sau va fi urmat de un milion de romani.
    P.S. Intr-un banc de dinainte de 1989, se spunea despre un bolnav internat de la un spital de nebuni ca era perfect sanatos, dar ca , incercand sa fuga din tara, a trecut ganita de est, nu de vest…

  6. Genoveva
    05.07.2010 la 10:51

    Nostalgicii comunismului ar fi multumiti sa traiasca in Transnistria. Si sunt destui…

  7. rizica
    05.07.2010 la 11:48

    Nu ma incanta deloc perspectiva de a trai intr-o astfel de tara, chiar daca statul respectiv oferta facilitati(si incurajeaza nemunca)

  8. 05.07.2010 la 12:51

    Salut. Nu cumva ai o greseala in articol? Gazul chiar nu mi se pare ieftin la 30 de euro pe luna, cand pensia medie este de 100 de euro, salariu mediu 100 de dolari… Ceva nu e in regula.

  9. miriam
    05.07.2010 la 14:46

    Pentru Alexandra: Razvan a precizat ca toate utilitatile costa 30 EUR pe luna, nu numai gazul.
    Pentru Razvan: eu am prins inghetata ambalata ca in pachete de unt, avea 200g, si era preferata mea. Uneori era pusa intre 2 napolitane fine. Si azi au incercat unele firme sa preia „modelul” punand-o intre 2 biscuiti, dar nici nu seamana….din pacate. Macar era buna? Nu ca m-as duce pana acolo sa incerc…

  10. 05.07.2010 la 14:47

    Si mie mi se pare cam scump gazul la 30 euro

  11. Razvan Pascu
    (author)
    05.07.2010 la 15:53

    Alexandra, Cezar: In mod normal unor astfel de comentarii nu as raspunde, insa pentru ca voi imi sunteti dragi va recomand sa cititi cu atentie ce am scris in articol: „gazul este gratuit iar toate utilitatile costa 30 de euro”.

  12. irina
    05.07.2010 la 16:09

    Ma bucur ca ultima parte a articolului este optimista. Chiar iti vine sa mergi acolo sa te pensionezi. Si eu imi amintesc de inghetata aceea. Este o amintire placuta a copilariei, alaturi de guma de mestecat de la alimentara.

  13. 05.07.2010 la 17:17

    Mi-a placut mult acesta serie de articole si chiar daca Moldova nu ma atrage in Transnistria m-as duce :), sper sa ajung inainte de pensionare :)))!!!

  14. 05.07.2010 la 17:51

    @Razvan: Imi cer scuze pentru neatentie. Multumesc pentru raspuns. 🙂

  15. Alexandra
    05.07.2010 la 17:57

    Interesante conditii si facilitati pentru pensioanre, insa cu cei care lucreaza cum e? Se intampla ca si la noi? Cateva milioane muncesc si intretin alte cateva (mult mai multe) milioane de pensionari si alte categorii sociale? Mi-ar place sa fie asa conditii la pensionare si la noi, insa… pe ansamblu nu stiu daca cei tineri si in puterea muncii se intretin usor..

  16. 05.07.2010 la 23:09

    Impresii de calatorie dintr-o tara care nu exista oficial: Transnistria (episodul 3) | Razvan Pascu…

    Dupa episoadele 1 si 2 cu impresii de calatorie din Transnistria, o tara nerecunoscuta oficial de nici un alt stat, astazi va prezint ultimul episod ……

  17. gabbis
    05.07.2010 la 23:42

    Sunt convinsa ca majoritatea cetatenilor sunt pensionari activi in campul muncii…Oricum interesanta incursiunea si redactarea articolului!

  18. 06.07.2010 la 12:56

    Ma gandeam acum unde as mai vrea sa te vad si despre ce sa scrii. Poate ca ar fi interesant de aflat si putin despre fostul razboi din Iugoslavia.
    Eu as vrea sa vad si Cernobilul insa nu stiu daca e recomandat sa ajungi acolo.
    Ce zici ? Te incumenti vreodata ?:D

  19. 06.07.2010 la 13:05

    vad ca pentru unii suna frumos sa traiesti acolo insa nu e deloc asa. Toate aceste facilitati sunt pentru a indoctrina populatia si a crea o zona tampon a Rusie din care sa poata controla Moldova. E o zona a permanentelor conflincte iar in eventualitatea unui razboi, acea zona va fi cea mai chinuita.
    E o lectie de istorie. Serios. Chiar imi place articolul asta foarta tare

  20. Iulia
    06.07.2010 la 19:30

    Felicitari pentru buna documentare si pentru exemplele inedite, iar poza cu inghetata e chiar potrivita, ca tot e vara!

  21. Razvan Pascu
    (author)
    06.07.2010 la 19:40

    @ steiul: Si eu vreau sa vad Cernobilul, m-am si interesat cum se ajunge acolo dar este cam obligatoriu sa ajung pana la Kiev pentru ca doar de acolo sunt tururile turistice (nu se prea poate altfel decat cu tur turistic). Iar Kievul e destul de departe. Si Albania ma tenteaza.

  22. 07.07.2010 la 00:19

    Foarte tare. Astept cu nerabdare articolul despre Cernobil + niste sfaturi(presupun ca exista cateva sfaturi despre cum sa fii in siguranta acolo).
    Nu ma grabesc:D.
    Adevarul e ca si Albania cred ca e foarte interesanta.
    Istanbului deja l-ai prezentat, sunt asadar un cititor fericit :))

  23. iuliana
    08.07.2010 la 18:25

    mama ce pofta mi-ai facut cu inghetata tip unt.Era preferata mea in copilarie.

  24. dumitrescu oana
    09.07.2010 la 22:53

    interesant articolul la noi nu stiu astia cum sa mai mareasca varsta la care sa iesi la pensie…ar vrea daca se poate sa nu ne mai dea deloc….ar trebui si Romani sa mai ia exemplu de la ei 😛

  25. bratu ioana
    10.07.2010 la 09:51

    In sfarsit! ma remontez, pentru ca ma intristasem… daca au protectie sociala – e super! oare ce algoritm of fi folosit! financiar bineinteles! – au ei asa o idee bombastica sa ne-o exporte si noua -chiar si sub „patent”!

  26. 10.07.2010 la 10:55

    @ioana, o da…au ei o idee super pe care ar fi bucurosi sa ne-o dea la pateu(pardon, patent). Aia sa cheama ca sa fie rusii direct invecinati cu ue;)).

  27. Burtea Maria
    21.07.2010 la 02:09

    Ce dor imi e de inghetata aceea….cu termen mic de valabilitate.Cat de naturala era si gustoasa.Chiar uitasem.Deci si vremurile acelea aveau „chestii”bune.

  28. babyclau
    29.09.2010 la 15:23

    Mi-a placut prezentarea ta…o adevarata lectie de istorie…insa pe mine nu prea ma tenteaza zone de genul asta…sa citesc depre ele da, dar sa vizitez…nu. prin Croatia cand ajungi? Cehia?

  29. Razvan Pascu
    (author)
    29.09.2010 la 19:37

    @ babyclau: in Cehia am fost, am scris si impresii. In Croatia nu stiu.

  30. 02.01.2011 la 15:31

    Foarte interesant.Am citit articolele.Ma cam batea gandul sa fac si eu aceasta calatorie in Transnistria.Eu sunt moldovean de origine,si mutat aici in Romania acum foarte multi ani.dar dupa spusele tale,in legatura cu Transnistria,e fain,si ma pune serios pe ganduri sa fac aceasta excursie:D.
    O zi buna

  31. Marius
    15.08.2011 la 00:45

    In legatura cu pensiile. Nu stiu daca stiai dar exista un acord intre RM si RO prin care vechimea de munca din RM este recunoscuta de RO si astfel multi modeloveni care au obtinut cetatenia romana si sunt la pragul pensionarii se muta cu „domiciliul” (fictiv) pe teritoriul Romaniei, depun dosarul de pensionare in Romania si iau pensie pentru perioada muncita in URSS si RM in Romania, de la Romania si in conformitate cu punctajul de pensionare românesc, astfel, desii locuiesc in RM de facto ei primesc pensie romaneasca. Dacasa ar primi pensie de la guvernul RM, aceasta ar fi cu pana la 100 de euro mai mica, pe cand in Romania punctul de pensie este 732,8 lei romanesti adica aproape 200 de euro, de 3 ori mai mare decat in RM.

  32. Kyko
    15.08.2011 la 01:37

    Razvanele, spui tu ca merita incercat fara frica…:OO o plimbare prin Transnistria. Inseamna ca n-ai auzit de Ernest Vardanian, nici de Savatie Baştovoi, nici de Ilie Cazac si multi altii care sunt arestati in Transnistria pentru si pusi la pastrare 20 de ani-sic!, fara sa dea ocol depozitelor de munitii asa cum ai facut tu! Si daca ai impresia ca in „puscariile” lor supravietuieste cineva mai mult de 5 ani, poate iti aduci aminte de grupul lui Ilie Ilascu si atunci ai sa vezi ca nu e viata chiar asa de roz in custile lor. Asta e un teritoriu fara lege, unde domnesc dupa bunul plac cativa oameni cu girul lui Putin.

  33. Sergiu
    15.08.2011 la 12:58

    La capitolul preturi, un pic mai verifica. Preturile la tigari pe care le vad in poze sunt mai mari decit la Chisinau. Recent, am fost la Tiraspol, si preturile la produsele alimentare la fel sunt mai mari. Autorul ar trebui sa vericice aditional.

  34. Eug
    15.08.2011 la 13:30

    Gazul fiin foarte ieftin sau chiar gratuit pune mai multe semne de intrebare referitor la datoria Republicii Moldova fata de GazProm (citisem in careva articole ca din datoria republicii Moldova 80% constituie neachitarea din partea Transnistriei a gazului consumat)

  35. vadim
    15.08.2011 la 16:18

    daca vrea cineva din romania sa viziteze transnistria, il pot insoti. merg frecvent incolo din chisinau

  36. Razvan Pascu
    (author)
    15.08.2011 la 21:46

    @ Kyko: eu nu am patit nimic si m-am simtit ok. pana nu incerci nu ai de unde sa stii cum este…nu crede tot ce citesti pe net.

    @ Sergiu: de-acord cu tine, insa calatoria mea in Transnistria a fost in 2010. poate s-a modificat ceva de atunci, in rest eu am gasit exact asa cum am scris in articol.

  37. 26.05.2012 la 20:23

    peste cateva luni ma tenteaza sa fac si eu o vacanta in comunism si sa ajung si pe la Tiraspol & Tighina
    Stii cumva vreun ghid turistic acolo?

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!