excursii-razvan-pascu

Transnistria este o „tara-fantoma”, recunoscuta oficial doar de catre Rusia, la care se “inchina”, nerecunoscuta oficial de nicio tara. Republica auto-declarata Transnistria (Pridnestrovskaya Moldavskaya Republika) are o populatie de 550.000 de oameni si este o mare enigma pentru majoritatea dintre noi din cauza faptului ca nu are relatii oficiale cu nici o alta tara, ci doar cu alte state auto-declarate precum Osetia de Sud sau Abhazia.

Transnistria ocupa o fasie de pamant din Republica Moldova pe partea estica a raului Nistru si are capitala la Tiraspol, iar populatie vorbeste in majoritate limba rusa, desi stiu si limba romana. Pentru romani, aceasta zona a devenit cunoscuta in anii ’90, odata cu arestarea si intemnitarea lui Ilie Ilascu. Ziarele de la Chisinau scriu (inclusiv acum o luna, cand am fost eu) despre teroarea de la Tiraspol si despre ororile la care sunt supusi cei care indraznesc sa gandeasca altfel decat sistemul sau cei care se intampla sa cunoasca mai multe limbi straine (majoritatea sunt acuzati de spionaj).

Am ajuns in Transnistria acum o luna cu un microbuz din Chisinau (impresii de calatorie din Chisinau – aici). M-am gandit foarte mult daca sa merg sau nu, mai ales ca citisem pe internet doar povesti de speriat despre turisti care au intrat si nu au mai fost lasati sa iasa din tara, despre jurnalisti care au primit viza pentru doar 3 ore, despre traficul de armament care se desfasoara nestingherit in Tighina si in toata Transnistria sau despre miliardele de dolari ale fiului presedintelui, care baga in sperieti pe orice cetatean.

De asemenea, mai toti scriau ca au avut probleme la vama, mai ales la iesirea din tara, cand li s-au cerut explicatii pentru infractiuni inventate. In 2006 o bomba a explodat intr-un autobuz din Tiraspol, ucigand 8 persoane si racind si mai mult relatiile cu Republica Moldova, care a fost acuzata de catre transnistreni ca ii provoaca (insa moldovenii au raspuns mereu ca probabil vreun traficant de armament si-a scapat de sub control “marfa” din dotare). M-am temut mai ales pentru ca eram cu logodnica mea, asa cum merg in orice calatorie, si nu stiam care este comportamentul vamesilor dintr-o tara care nu are reguli si care nu are relatii cu nici un alt stat.

In fine…am trecut peste teama si am plecat la drum, mai ales ca in acea zi se afla acasa, in orasul Bender, o prietena care s-a mutat definitiv in Bucuresti si care m-a tot impulsionat sa merg, spunandu-mi ca nu am de ce sa imi fac griji si sa nu cred tot ce apare pe internet sau la televizor despre Transnistria. Am lasat totusi masina in Chisinau pentru ca nu am vrut sa atrag in nici un fel atentia vamesilor.

In microbuzul Chisinau-Tiraspol (in vama Transnistriei)

Microbuzul l-am luat din autogara centrala din Chisinau si a costat 24 de lei moldovenesti (aproximativ 7 RON) pana in Bender (fostul oras Tighina). Am facut cam o ora si jumatate, din care vreo 45 de minute le-am pierdut la vama. Eram singurii romani din microbuz, toata lumea vorbea ruseste si tinand cont ca masinile plecau la fiecare 15 minute pe ruta Chisinau-Bender-Tiraspol, am cerut inca din autogara ca soferul sa stie limba romana. Am completat cateva formulare asa cum faci oriunde in afara UE si le-am depus in vama, dupa ce a intervenit soferul nostru la doamna vames, plictisit sa astepte toata lumea din microbuz dupa noi. Ne-a pus o stampila pe acele biletele si ne-au dat viza pentru Transnistria pentru 10 ore, pana la 8 seara. Bun si asa…oricum nu aveam de gand sa stam mai mult.

Viza de 10 ore pentru Transnistria

(am intrat in tara la 10:45 si trebuia sa iesim pana la 20:45)

Economia Transnistriei este foarte slaba desi 40% din industria Republicii Moldova se afla in Tiraspol. Inflatia creste continuu iar rubla transnistreana nu are nici o valoare in afara tarii. Pentru a putea cumpara ceva aici, trebuie sa schimbi banii (se pot schimba euro, dolari si lei moldovenesti) in ruble transnistrene, la un curs care nimeni nu stie cum se calculeaza (1 leu moldovenesc = 0,78 ruble transnistrene). Se zvoneste ca sunt cativa oameni foarte bogati in aceasta tara, printre care si fiul presedintelui Igor Smirnov care ar detine toate magazinele, benzinariile, televiziunea, radioul si multe altele.

Ruble transnistrene (nerecunoscute de nici un stat)

Trebuie mentionat ca in Transnistria nu exista investitori straini iar compania de telefonie mobila si fixa, precum si toate bancile sunt ale statului. Exista un lant de supermarketuri si benzinarii cu numele Sheriff, iar majoritatea produselor din supermarketuri sunt branduite Sheriff. Televiziunea si radioul se numesc la fel si apartin aceluiasi proprietar, la fel si hoteluri de lux, fabrici de paine, magazine de lichior si dealeri auto – totul Sheriff. Pana si stadionul, nou construit la Tiraspol, se numeste Sheriff si a fost construit prin donatie din partea rusilor.

Totul este Sheriff (aici unul din supermarket-uri)

Toate casele de schimb valutar sunt ale statului asa ca nu are nici un rost sa cauti prea mult cel mai bun curs, intrucat peste tot este la fel. Un apartament de 2 camere intr-o zona bunicica a capitalei Tiraspol costa aproximativ 20.000 de euro, iar chiria este in jur de 50 de euro pe luna, in timp ce pretul unui aparmanent nou este in jur de 250 euro/mp. Ca si la noi, majoritatea oamenilor sunt proprietari iar cei care stau cu chirie sunt in general studentii care vin la studii in Tiraspol din toata Transnistria.

Peisajul nu difera cu nimic cu alte orase din Republica Moldova, iar oamenii vorbesc peste tot limba rusa. Rusii au un depozit de armament in cetatea din Bender (Tighina) si se spune ca majoritatea banilor celor foarte bogati din zona provin din traficul de armament si traficul de persoane. Insa nici o tara nu isi permite sa intervina stiind ca Transnistria se afla sub protectia Rusiei si nimeni nu vrea sa se certe cu Rusia, mai ales dupa ce au patit in 2008 georgienii cand au intrat in Osetia de Sud. Rusia isi poate oricand argumenta pozitia de sustinator al transnistrenilor prin faptul ca armata rusa se afla cantonata in zona inca din 1956, desi exista numeroase voci care sustin ca armata rusa din Transnistria furnizeaza spioni pentru Ucraina. De altfel, chiar de curand in luna iunie, cancelarul german Angela Merkel a cerut Rusiei sa isi retraga armata din Transnistria, in schimbul promovarii ideii de securitate europeana.

(continuarea in episodul II – vineri, 2 iulie)



23 comentarii

  1. miriam
    01.07.2010 la 08:15

    Nu stiu daca ar trebui sa comentez eu prima, dar…nu ma asteptam la un articol despre Transnistria. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, dar asa m-am saturat de povestile cu basarabeni, mtransnistreni si alte neamuri „oropsite”…Ne-am implicat foarte mult sentimental noi, romanii, in povestea cu „fratii nostri de peste Prut” care, la o adica, nu au dorit unificarea cu Romania. Daca voi nu ne vreti….dragoste cu sila nu se poate. Acum ne implicam iar, tot sentimental, si in povestea cu Transnistria. Daca Romania ar privi mai mult in ograda ei (si nu numai Romania) asa cum fac tari ca Elvetia, Austria si multe altele, fara sa ne mai batem capul cu altii si fara sa mai moara oameni pe pamanturi straine (Irak, Afganistan …) poate ca am trai si noi ca elvetienii. Nu e sigur, dar nici din politica asta mai implicata in problemele altora decat in ale noastre n-o sa castigam nimic, niciodata. Eu, personal, sunt ferm convinsa de asta. Iii plangem pe „transnistreni” cand la noi apele matura case si oameni si spulbera destine. Plec la noapte in Bacau, Neamt si apoi in Suceava. Va doresc o zi buna!

  2. baetu
    01.07.2010 la 09:09

    cum faci cu rublele lor, adica le tii in mana si stii ca nu au nicio valoare, asa ar trebui sa faci si cu leii nostri. poate ca e mai bine ca bancile, supermarketurile, benzinariile apartin statului, in acest fel nefiind „inselat” statul cu neplata impozitelor cum se face pe la noi.
    imi place stadionul lui sheriff. arata bine si pe din afara.
    sunt rai astia cu regulile lor, vamesii, politaii, toti ai statului. fosta mea prietena a vrut sa-mi trimita cateva poze din Tighina si cand au vazut-o militienii ca facea poze i-au confiscat aparatu si dupa multe certuri si discutii i l-au returnat. Dar nu inainte de ai sterge mai multe poze pe care ei le considerau defaimatore petru ei, stat, regim.

    baetuandrei.blogspot.com

  3. Genoveva
    01.07.2010 la 09:31

    Interesant articolul. Nu stiam mai nimic despre Transnistria.

  4. rizica
    01.07.2010 la 09:40

    Se poate spune practic ca este „taramul interzis”, un teren minat…sincer nu m-as incumenta sa calatoresc in Transnistria.Impresionant…

  5. 01.07.2010 la 10:35

    Ati avut ceva curaj…

  6. gabbis
    01.07.2010 la 10:40

    Ma gandesc oare de ce nu vorbesc oamenii acolo romana? Oare o fac in mediu privat sau de frica? E ciudat, cand te gandesti la democratie si libertate sa descoperi inca tari ale „nimanui” sa vorbesti despre trafic de arme ca despre traficul de legume, sa nu ai optiuni de a te dispersa de inplicarea statului fie vorba de telefon, televiziune sau schimb valutar…Macar daca ar fi autonom nu doar ca teritoriu, si sa nu tina de dominatia rusa..In fine, cred ca le place inca influienta rusa mai mult decat cea occidentala!

  7. 01.07.2010 la 12:18

    F interesant. Asta demonstreaza ca pana si Rusia incepe sa duca razboiaie „diplomatice” si nu numai cu armament. E drept ce zici, cu Georgienii. Insa eu au fost mai destepti si s-au separat mai mult decat moldovenii de puterea rusilor. Numai ca idee, intr-o singura zi, in Georgia toata politia a fost schimbata si pusi alti oameni in urma unui incident.
    @ miriam. E trist sa zici ca basarabenii nu ne vor pentru ca nu e asa. Se vede numai dupa numarul de studenti cati sunt la noi. Poti sa ofer multe randuri despre tema asta insa ma abtin. Ei sunt si au fost mereu chinuiti de rusi. Inca nu se pot dezlipi de ei nicicum iar alipirea cu Romania, sau macar incercarea de a face asta va duce la un razboi in zona aceasta. Lucru pe care nu il vrea nimeni. Nu sunt nici pro nici contra acestei fuziuni insa e bine sa vedem adevarul si nu sa spunem ca ei nu ne vor.

  8. amarie
    01.07.2010 la 12:52

    Am fost in Tiraspol , in trecere, cu ocazia unei excursii la Chisinau si Odessa inainte de 1989. Nu mi-a facut o impresie placuta nici atunci. Am o amintire neplacuta : m-am adresat in romana unor localnici cerandu-le o informatie, iar acestia m-au ignorat cu desavarsire, chiar si dupa ce le-am vorbit ruseste…
    Problemele romanilor din afara granitelor nu trebuie ignorate sau tratate cu mare superficialitate. Din pacate, mass-media din Romania se preocupa mai ales de scandaluri, „dezastre”, catastrofe etc. , care fac raiting.
    Acum cateva zile, in Moldova presedintele interimar Ghimpu a decretat doliu national pentru a comemora victimele raptului teritorial savarsit prin Tratatul Ribentro-Molotov. In presa noastra , nu s-a scris nimic… De unde sa stie tinerii de azi istoria neamului? Va voi trimite cateva imagini .

  9. irina
    01.07.2010 la 15:33

    Subscriu si eu la ce a mai spus cineva: chiar ca ati avut curaj. Nu am fost acolo niciodata, dar sincer nici nu este pe lista obiectivelor mele turistice. Oricum, consider ca orice experienta este una interesanta, astept continuarea articolului, poate este mai optimista :)Intotdeauna o tara in care statul detine monopolul a tot ce misca iti inspira teama.

  10. […] This post was mentioned on Twitter by CalatorRomania. CalatorRomania said: RT @razvanpascu: de pe blog: Impresii de calatorie dintr-o tara care nu exista oficial: Transnistria (episodul I) http://bit.ly/cjx8GN […]

  11. […] Astazi continuam impresiile despre Transnistria, o “tara-fantoma” care oficial nu exista (episodul I il puteti citi aici). […]

  12. Iulia
    03.07.2010 la 00:03

    Felicitari pentru curajul de a calatori intr-o tara cel putin ciudata! Multumesc pentru ocazia de a mai afla cate ceva despre asta.

  13. […] Impresii de calatorie dintr-o tara care nu exista oficial: Transnistria (episodul 1) Razvan s-a incumetat sa dea o fuga pana in Transnistria si ne povesteste cum a fost. Aflati de la el ce e mit si ce e realitate apropos de aceasta “tara-fantoma”. […]

  14. 04.07.2010 la 19:38

    Foarte interesanta aventura ta.
    Desi sunt din Basarabia nu am fost decat in treacat prin Transnistria spre Ucraina si am vazut cum ce cere mita strainilor la vama.
    Am citit de curand un articol interesant despre cetatea de acolo pe care cred ca nu ai apucat sa o vizitezi: http://www.formula-as.ro/2010/919/mica-enciclopedie-as-27/turism-istoric-tighina-sub-epoleti-12465

  15. […] episoadele 1 si 2 cu impresii de calatorie din Transnistria, o tara nerecunoscuta oficial de nici un alt stat, […]

  16. bratu ioana
    07.07.2010 la 07:01

    A fost o experienta! te apreciez pentru curaj si curiozitate! Pe lumea asta exista multe povesti bastinase-dar cand ele se combina cu saracia, involutia pentru unii si „huzurul” pentru altii, te gandesti cat de greu e sa „stapanesti” un popor, dar sa-l educi, evoluezi, sa te implici in cultura si spirit!
    Ma duce gandul, acum, ca sunt norocoasa ca m-am nascut in spatiul acesta atat de „cald” si ca problemele noastre sunt infinit mai mici decat ale altora – sunt optimista!

  17. iuliana
    08.07.2010 la 18:27

    da,cred ca este interesant articolul caci sunt multi tineri care habar nu au cu ce se mananca „transnistria”.

  18. Burtea Maria
    21.07.2010 la 02:18

    Foarte interesant articolul.Bine aleasa destinatia.Te-ai sacrificat intr-un mod laudabil,deoarece cred ca putini dintre noi ar alege sa isi petreaca vacanta in aceste meleaguri.Citind povestirile tale avem macar informatii si ne aduce „oaresce” bucurie …ca ce bine o ducem noi.Sa ii adaugam deci si pe ei la lista de rugaciuni ,sa le mearga mai bine.

  19. Dan
    27.07.2010 la 18:59

    Miriam, imi pare rau ca gandesti asa… Dupa logica ta, nici nu ar trebui sa mai iesim din casa! Pana nu mergi sa vezi cu ochii tai oamenii de acolo, romanii basarabeni, nu poti intelege istoria noastra zbuciumata ca neam. Basarabia e Romania si asa va fi intotdeauna. Povestea ca noi am vrut unirea iar ei nu e o bazaconie, in fapt a fost exact invers, Snegur i-a propus tovarasului Iliescu unirea in 1991, dar Ilici nu putea accepta asa ceva, fiind sclavul Moscovei. Asa ca documenteaza-te inainte sa vorbesti.

  20. vuktor
    20.08.2010 la 11:25

    Nustiu ce spuneti dar Tiraspolul e mai curat cu mult decat Bucurestiu si Chisinaul.

  21. Veronica
    04.08.2011 la 08:36

    Buna! In 2012 m-am gandit sa merg in vizita la o familie cu care corespondez pe net.Ei locuiesc in Tiraspol. M-au invitat si anul acesta si in 2010, dar deja am avut concediul programat. As vrea sa stiu de unde primesc viza, cam cat costa, sa zic..pe o saptamana, cat am de gand sa stau. Din Chisinau e posibil sa vina dupa mine cu masina lor. Pentru Rep. Moldova am nevoie de viza?

  22. Veronica
    04.08.2011 la 08:39

    Am cateva poze trimise de ei din Tiraspol si nu sunt chiar atat de saraci precum am crezut. Mi-au spus de magazinele Sheriff si de stilul de viata.

  23. Razvan Pascu
    (author)
    04.08.2011 la 14:13

    @ Veronica: nu ai nevoie de viza pentru Transnistria si Moldova. Vei primi o stampila pe pasaport la vama.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!