fbpx
excursii-razvan-pascu

Cei care viseaza sa isi deschida o afacere incep sa ia in calcul, din ce in ce mai mult, deschiderea unei afaceri in sistem franciza. Va prezint mai jos cateva detalii despre cele mai populare afaceri in franciza din SUA si cat costa sa pornesti o astfel de afacere.

Subway (Rata de esec: 7%)

Subway este cel mai mare lant de fast-food din lume, cu aproape 33.000 locatii deschise in 91 de tari. Taxa initiala de franciza este 15.000 dolari, o taxa destul de mica in comparatie cu alte branduri. Succesul acestei retele este datorat in special cheltuielilor insemnate de marketing dar si costurilor minime.

Am incercat si eu Subway la Paris, calitatea produselor este ok insa preturile mi s-au parut destul de mari. Conform unui articol din Financiarul, Subway planuieste sa intre in Romania in anul 2010.

Quiznos (Rata de esec: 25%)

Taxa standard de intrare in franciza este de 25.000 dolari insa recent managementul acestei companii a anuntat ca doreste o extindere a numarului de francize la 5000 de unitati si, de aceea, taxa de intrare in franciza se reduce la doar 5000 dolari pentru cei care au experienta de management in restaurante.

UPS Store (Rata de esec: 12%)

UPS, una dintre cele mai mari companii de curierat din lume si-a rebranduit recent magazinele in UPS Store. Practic, un UPS Store este un magazin mic, ca un oficiu postal de la noi, in care clientii vin si lasa colete pentru a fi trimise catre destinatii din intreaga lume. Taxa de intrare in franciza este de 30.000 dolari.

Cold Stone Creamery (Rata de esec: 31%)

Brandul Cold Stone Creamery a luat nastere acum mai bine de 2 decenii in Arizona. Acesta este un local in care se vinde inghetata iar reteaua de francize este de peste 1400 de locatii, fiind achizitionata din 2007 de o mare companie care administreaza si alte lanturi de francize americane, Kahala Corp.

Totusi taxa de franciza este destul de ridicata (42.000 dolari), iar costurile de operare mari fac ca doar 1 din 3 magazine sa aiba succes, rata de esec fiind de 31%.

Dairy Queen (Rata de esec: 8%)

Dairy Queen implineste anul acesta 70 de ani iar din 1998 se afla in portofoliul celebrului investitor american Warren Buffet (al treilea cel mai bogat om din lume), prin compania sa Berkshire Hathaway.

Dairy Queen are peste 5700 de locatii in intreaga lume si s-a dovedit una dintre cele mai sigure investitii datorita ratei mici de esec. Taxa initiala de franciza este de 35.000 dolari.

Dunkin Donuts (Rata de esec: 8%)

Dunkin Donuts este o retea de peste 9000 de magazine in Statele Unite si alte 31 de tari care comercializeaza in special gogosi cu diferite toppinguri, dar si bauturi racoritoare, cafea si prajituri in locatii de genul unor mini-restaurante.

Am incercat si eu produsele Dunkin Donuts in Shanghai (China) iar calitatea este ok, insa preturile sunt mai mult decat mari si nu cred ca ar avea prea mare succes in Romania. Poate doar in zona Dorobanti…

Franciza este operatiunea care imbraca forma unui contract prin care o persoana numita francizor ii acorda unei alte persoane, numita beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industriala sau intelectuala, in scopul de productie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse si/sau de servicii. Obtinerea unei francize implica plata unei taxe de intrare in sistem precum si a unor redevente anuale, de regula sub forma unui procent din cifra de afaceri. (Wikipedia)

Sursa: Yahoo Finance

6 comentarii

  1. Mircea
    26.04.2010 la 08:58

    am lucrat o vara in State si Sub este o mare afacere acolo. toata lumea cumpara de la Sub pt ca preturile nu sunt atat de mari. nu stiu unde ai mancat la Paris, poate pe langa un obietiv turistic, si de aceea era mai scump. in general cam totul este mai scump in Europa, poate se aplica asta si la Subway

  2. Alin Matei
    26.04.2010 la 11:39

    Totusi UPS Store in Romania nu cred ca vom vedea prea curand, spre deloc. In afara, am vazut ca au ales sa se extinda prin brand propriu, si nu prin foarte multe francize. UPS Store cred ca va ramane in special in State unde acoperirea este foarte mare si teritoriul la fel. In Romania de exemplu, un singur centru intr-un oras precum Bucuresti cred ca este suficient. Si merge bine; din ce stiu eu au cel putin un avion cargo la 2 zile

  3. Moga
    26.04.2010 la 13:51

    Razvane exista si in Romania francize in care sa investesti
    nu trebuie sa cauti tocmai in America
    si sunt si cu investitii mai mici
    asta pentru ca romanii sunt la inceput si know-how-ul pe care il ofera este aproape de zero
    daca esti bun reusesti

  4. Razvan Pascu
    (author)
    26.04.2010 la 18:55

    Sunt de-acord ca exista si in Romania francize in care merita sa investesti. Voi incerca sa scriu mai mult si despre acestea.

  5. 26.04.2010 la 19:58

    Dunkin Donuts a fost si in Romania (avea un loc prin Piata Unirii si in alte cateva locuri), dar presupun ca a fost un esec de s-au retras (sunt curios daca mai sunt prin Bulgaria, ca acolo erau mult mai puternici)

  6. Burtea Maria
    21.07.2010 la 04:34

    Nu am incredere ca la noi ar merge ceva…

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]