fbpx
excursii-razvan-pascu

In calatoriile pe care le-am facut prin lume mi-au trecut prin minte zeci de idei de afaceri interesante. Unele dintre ele s-au dus la fel de repede precum au venit, semn ca nu le-am acordat prea mare atentie.

Am gasit insa cateva afaceri cel putin interesante chiar in Romania si am hotarat ca astazi sa scriu despre ele, poate vreunuia dintre voi le vor fi utile. Afacerile merg copiate (varianta cea mai simpla) sau elaborate altele pe baza lor (varianta provocatoare).

Iata-le!

1. La Cluj am gasit ideea de farmacie online. Din cate stiam eu, legislatia nu permite ca pastilele sa fie vandute online, insa este posibil sa ma insel si sa nu fiu la curent cu modificarile de legislatie. Am aceasta idee cu farmacia online de cativa ani buni, insa am reusit sa uit de aceasta idee pana prin luna martie cand am ajuns cu treaba pe la Cluj si am vazut un anunt. Este vorba de WebFarm.ro – un site care se promoveaza ca fiind „farmacia ta online„. Pe de alta parte, ei scriu clar ca in farmacia online nu vand decat medicamente de tip OTC (acestea sunt cele care se pot elibera fara reteta). Pe site exista si posibilitatea de plata online si ofera transport gratuit la comenzi mai mari de 300 RON. Cred ca ideea poate fi preluata si in alte orase din tara sau poate fi dezvoltata doar o parte din aceasta – de exemplu magazin online cu vanzare strict de ceaiuri pentru slabit, sau produse pentru relaxare, pentru acnee, pentru potenta sau pentru diabetici. Cred foarte mult in afacerile de nisa si consider ca o astfel de nisa, desi poate parea mica, este suficienta cat sa creeze o afacere rezonabila, cu mentiunea ca daca te adresezi unei nise atunci telul tau trebuie sa fie sa ajungi primul pe acea nisa.

2. Daca afacerile cu covrigi au inflorit in ultimii ani la fel de mult cum au inflorit pana acum 2-3 ani francizele Fornetti, unii dintre „covrigari” au inteles ca diversificarea este cheia succesului. Astfel, la Timisoara, Brasov si la Cluj am intalnit simigeria Petru, un loc din care pot fi cumparati covrigi umpluti cu ciocolata, cu visine, mere coapte sau alte bunatati. Simigeria Petru se extinde si in franciza, iar mai multe detalii puteti afla de aici. Ei spun ca investitia minima este de 20.000 de euro, insa daca vreti sa va deschideti propria covrigarie si sa creati un brand propriu atunci puteti cumpara de aici utilaje cu 5000 euro + TVA si va apucati de lucru. Iar de aici puteti descarca un ghid despre cum va puteti deschide o covrigarie.

3. Tot la Cluj am gasit o alta afacere cel putin interesanta „Radioul de pe strada ta!„. Ei se promoveaza spunand ca orasul Cluj are 400.000 de oameni, iar 70.000 dintre acestia folosesc zilnic autobuzul. Sunt prezenti in statiile de autobuz, fiind conectati cu dispeceratul Regiei de Transport pentru a putea anunta si blocajele din trafic, accidente sau intarzieri, pe langa reclamele care le aduc lor profit. Pe un astfel de post de radio in Cluj am auzit cum isi faceau reclama magazinele de cartier sau buticuri de nisa de pe o raza de maxim 200-300 de metri de locul in care se transmitea. Astfel, programele audio sunt personalizate si ofera trecatorilor informatii utile despre zona respectiva, iar celor care se promoveaza le ofera posibilitatea de a primi mai multi clienti. In Bucuresti cred ca acest proiect este utopic, mai ales din cauza galagiei din acest oras, insa in alte orase din tara e posibil sa functioneze la fel de bine ca in Cluj.

4. Cea mai interesanta idee de afaceri pe care am gasit-o in calatoriile prin Romania am pastrat-o pentru final. Cel mai sigur, aceasta afacere nu este si cea mai profitabila din cele 4 din articolul de astazi, insa cu siguranta este cea mai ingenioasa (sau cel putin asa mi s-a parut mie). In Miercurea-Ciuc am gasit un magazin care vinde produse (in special decoratiuni) aduse de la magazinele IKEA din Bucuresti si de la Budapesta. Din pacate, magazinul era inchis cand am ajuns eu, insa din ce mi-am dat seama aduceau si produse la comanda din cataloagele IKEA (probabil mobila si alte produse mari), plus ca aveau magazinul plin de decoratiuni de la IKEA. M-am intrebat din ce castiga si apoi m-am uitat la preturi: isi pun adaos comercial pentru fiecare produs in parte (peste pretul de vanzare de la IKEA) pentru ca oricum IKEA nu ar accepta niciodata sa ofere comision unui astfel de magazin. Ca si idee, IKEA a reusit sa ia 10% din piata romaneasca de mobila (estimata la 1 miliard de euro) cu un singur magazin, cel din Bucuresti, ceea ce mi se pare o performanta uluitoare. Ideea acestui magazin de la Miercurea-Ciuc mi s-a parut curajoasa si interesanta. Si unica.

27 comentarii

  1. rizica
    14.07.2011 la 09:23

    Sfaturi utile ca de obicei, multumesc muuuult…

  2. amarie vasile
    14.07.2011 la 09:26

    Interesante si ingenioase exemplele de mai sus, fara a fi toate spectaculoase. Cu dorinta de a castiga repede cat mai mult, numerosi intreprinzatori nu tin cont de necesitati, nu studiaza cerintele pietei , concurenta, evolutia , netinand cont de locul si timpul desfasurarii afacerii etc. Adesea, ignora verigi din lantul de etape de la inceput pana la final si apoi reluarea ciclului. Am avut in ultimii 20 de ani multe idei, nerealizate din lipsa de curaj si de milloace financiare, dar majoritatea ar fi fost falimentare. Vorba ceea : ” Da, Doamne, mintea taranului/romanului de pe urma!”

  3. Marius
    14.07.2011 la 09:37

    Mie unul punctul 4. nu mi se pare decat o bisnita ieftina, marca Balkani, nu neaparat prin faptul revanzarii unor produse (pentru ca asta-i comertul/negotul/trocul) ci mai ales prin faptul ca afiseaza, in afara legii sau macar a eticii comerciale, a semnelor is inscrisurilor de brand ale companiei mama. Sa nu ma vorbesc de publicitatea media in care se foloseste brandul propriu.

    Imi vine tare greu sa cred ca gigantul IKEA ar acredita si doar folosirea numelui propriu pe un magazin de parter de provincie.

    Un alt exemplu este si http://www.decorhome.ro/ au si „feisbuk” insa tara e plina. Oare si in vest e la fel ?!

  4. Alexandra
    14.07.2011 la 09:55

    Ideile sunt bune, toate profitabile probabil daca esti primul, sau mai ales singurul din oras. Simigeria Petru este foarte bine brand-uita, avand in acelasi timp niste produse iesite din comun, fata de orice concurenta. Trebuie sa ai o idee buna, sa n-o mai aiba si altcineva, sa ai mijloace sa o pui in practica si sa te schimbi tot timpul, sa te adaptezi noilor cerinte de piata.

  5. Razvan Pascu
    (author)
    14.07.2011 la 10:07

    @ Marius: dar asta se intampla cu orice brand important care se afla intr-un magazin de provincie, este promovat de catre intreprinzator pentru ca notorietatea brandului respectiv ii aduce si lui notorietate, si fara ca asta sa presupuna neaparat o relatie contractuala. daca esti din Bucuresti probabil ai vazut in parcarea de la IKEA cate masini din alte orase sunt, vin oameni si din vestul tarii, deci si in alte zone exista piata pentru produele IKEA.

  6. gabbis
    14.07.2011 la 10:35

    Covrigariile au aparut ca si ciupercile dupa ploaie, ideea este ca daca oferi ceva nou, putin spectaculos cum ar fi diverse umpluturi pentru gusturi diverse s-ar putea sa ai succes, mai ales daca ai locatia aproape de o unitate scolara…

  7. Anca
    14.07.2011 la 11:22

    Daca tot a fost vorba de ciuperci in comm-ul anterior:),vreau sa va spun ca o afacere de familie,din care poti castiga rezonabil si constant, este chiar „Ciupercaria”,idee la care noi lucram sa o punem in practica .Toate indiciile duc la faptul ca „a cultiva ciuperci”,la scara mica,poate fi o activitate profitabila pentru o firma ce nu tinde sa scrie multe zerouri la cifra de afaceri:D

  8. 14.07.2011 la 11:30

    🙂 Tot comertul e de baza. Cred ca cei cu produsele IKEA au si cel mai mare profit :)) Nu cheltuie cu promovarea prea mult … Ca si client, daca vrei 3 scaune si 5 accesorii de la ikea, mai degraba dai cu 10% in plus in orasul tau decat sa pirzi mai multi bani si timp mergand pana la cel mai propiat (care este de fapt foarte departe) magazin IKEA

  9. Sava Loredana
    14.07.2011 la 13:09

    Mie mi se pare o idee super tare sa fii „party manager”, adica o singura persoana care sa se ocupe de tot ce inseamna o petrecere: de la locatie, meniu, DJ, animatori, suprize, tot, desigur adaptat in functie de varsta si gusturile clientului, nu mai zic de bani.

  10. Razvan Pascu
    (author)
    14.07.2011 la 14:02

    @ Loredana, cred ca ti-ai ratacit comentariul la un alt articol. Astazi vorbim despre afaceri, nu despre joburi. Despre Party Manager am vb la un alt articol. 🙂

  11. Mihalache simona
    14.07.2011 la 15:07

    Chestia cu covrigii diversificati chiar suna foarte interesant 🙂

  12. 15.07.2011 la 22:05

    Radioul de pe strada ta e singura cu adevarat ingenioasa restul sunt afaceri de duzina

  13. marius
    16.07.2011 la 17:40

    interesant

  14. 17.07.2011 la 15:02

    Interesante idei de afaceri! Poate ne mai spui si altele din cand in cand sau ceva informatii pentru cei care ar vrea sa deschida o afacere dar n-au facut asta in viata lor, nu au nici cunostinte, nici curaj…

  15. Georgeta Popovici
    19.07.2011 la 15:14

    Interesant ceea ce ai descris tu aici si important. Eu ceva idei am in cap, idei despre afaceri dar sincer as mai avea nevoie de bani si ceva relatii…

  16. 22.07.2011 la 00:52

    Cu covrigăria aș fi de acord, dar farmacia online nu știu ce șanse ar avea, în condițiile uneia din cele mai concurente piețe. Cunoscând bine jucătorii și termenele de decontare, nu prea m-aș avânta…chiar și pe OTC-uri e bătaie mare.

  17. lucia
    04.01.2012 la 20:26

    Profitul celor de la IKEA se constituie in prin nr mic de personal utilizat comparativ cu alti producatori si vanzatori de mobila. Cum de reusesc? Prin aceea ca produsele se cumpara neasamblate, cumparatorul fiind incantat sa isi monteze acasa mobila chiar daca solicita asistenta, tot ii iese mai ieftin. De unde si preturile mici.

  18. MANOLE
    09.03.2012 la 02:28

    SI DE CE NU AR ACCEPTA IKEA SA OFERE UN PRET MAI REDUS UNUI ASEMENEA MAGAZIN? EU ZIC CA AR FI IN FAVOAREA LOR SA O FACA… ORICUM, M-AS MIRA SA AIBA MAGAZINASUL ACELA DREPT DE REVANZARE A PRODUSELOR IKEA. PROBABIL SUNT NISTE FALSURI.

  19. dana
    09.05.2013 la 18:58

    cunosc pe cineva care si-a luat franciza de la „Petru” si este pe pierdere de 2 ani.Nu este atat de rentabila si tin sa mentionez ca are 4 covrigarii toate in Bucuresti si in zone f bune.Rentabil este probabil pt cei ce vand franciza

  20. 26.02.2014 la 04:35

    Intr-adevar, afacerea cu covrigi este si in prezent o idee de afacere, care promite profituri substantiale, desi face parte din categoria afaceri mici, cu putini angajati si investitie mica. Insa pot spune cu certitudine, ca un factor foarte important il reprezinta calitatea. Cu siguranta unii vor spune despre ce calitate vorbesti? Ce calitate poti face unor covrigi? Spre exemplu, in centrul orasului meu sau perindat mai multe covrigarii de-a lungul anilor, insa cele care au ramas viabile, au fost si sunt si in prezent cele care au oferit si ofera covrigi calzi, proaspeti si moi, nicidecum crocanti(tari), sau invechiti. Pentru aceasta trebuie sa prospectezi atent orele cu trafic abundent si doar in acele ore sa produci in cantitate mai mare, altfel tentat sa nu ai nici o pierdere, vei comercializa si pe cei invechiti si te vei autodescalifica. Clienti vor avea ultimul cuvant, ei iti vor da sentinta finala. In aceste idei de afaceri, ca si in oricare alta, trebuie sa ti cont de posibilitatea pierderilor. Asa ca oricine ar dori sa inceapa o astfel de afacere, ar fi de folos sa ia in calcul acest sfat, sau cu alte cuvinte respecta-ti clientul prin calitate si el te va lauda(promova). Fiecare dintre noi stie unde poate gasi o paine buna si proaspata,
    sau o inghetata aromata ori alta nearomata, tot asa si clientii covrigariilor, pot deduce cu usurinta daca covrigii sunt proaspeti sau invechiti, daca faci calitate sau nu. Bune idei de afaceri Razvan. Succes!

  21. 21.04.2014 la 11:14

    Va salut. Mai aveti si alte idei pe care le puteti impartasi cu noi, idei mai realiste si de ajutor in piata anului 2014? Pe blogul meu, ideibusiness.wordpress.com incercam sa surprindem si aa identificam orice afacere interesanta si buna de pus in practica.

  22. 29.04.2014 la 17:24

    Buna ziua,eu va recomand sa incepeti sa importati marfuri din China pentru a avea un profit bun si pe termen lung.Trebuie sa va ajute cineva in acest sens asa ca apelati la un consultant cu experienta.

  23. 29.04.2014 la 17:31

    E interesanta ideea cu adusul din China, dar mi se pare destul de greu de realizat. Cred ca e prea multa birocratie pentru asa ceva. In plus, nu stiu la ce produs sa ma gandesc.

  24. 03.07.2014 la 22:37

    Cindva exact asa ca si voi cautam idei de afaceri la domiciliu: Am fost membrul a multor proiecte si a multor companii dar; din pacate am cistigat doar experienta.Unele companii deveneau scam din cauza ca aveau produse care nu le trebuia la fiecare persoane si va dati seama:pur si simplu nu mergeau. In altele erau plan de marketing rau si cistigau bani doar cei de sus tare ( Poti sa spui ca semanau a piramide doar ca aveau oarecare produse; oricum se baza pe asta ca trebuie numaidecit sa aduci oameni daca vrei sa faci bani ). Dar iata ca nu sa terminat totul acolo, am continuat sa caut ceva care sa imi construiesc de la domiciliu si de lunga durata, cu produse reale si necesare fiecarui. Cu doamne ajuta am gasit aceasta companie in care activez si in ziua de azi, deja de un an si jumate si cred ca am gasit ceea de ce aveam nevoie. In tot acest timp am reusit sa face peste 25.000 euro ( 18 luni: un an jumate ) si totul din fata calculatorului de acasa. Cum am ajuns la asa rezultat ??? Nu o sa mai continuu sa spun totul aici: pentru ca e mult de scris, dar; cei interesati de asa o posibilitate, ma puteti gasi pe skype-ungureanu508 pentru a va oferi si voua o „posibilitate” de a va schimba viata pe plan financiar. Eu ma numesc Mihai, si va astept pe skype-ul meu. skype-ungureanu508

  25. Doina
    13.11.2016 la 16:34

    Bună îmi poți da și mi-e informații despre afacerea ta care o faci din fața calculator sunt interesata dacă într-adevăr este ceva serios , mulțumesc

  26. 17.01.2018 la 19:02

    Foarte ingenioasa ultima idee cu produsele de la IKEA +10% comision. :))

  27. ada
    02.06.2020 la 16:44

    Publicitatea – consider ca este o afacere stabila pentru ca marea majoritate are nevoie de ea. Iar promovarea online devine un must-have, mai ales daca treci cu business-ul din mediul offline in cel online, adaptandu-te astfel la situatiile de criza.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]