Prin anul 2000 in Romania foarte putina lume auzise de franciza iar pe piata existau maxim 20 de retele. Astazi insa, situatia este total diferita, existand acum francize chiar si in domeniul financiar-bancar. Au inceput sa fie francizate companii de brokeraj si consultanta pentru obtinerea de credite bancare, precum DBSOL, dar si banci de renume precum ING sau Volksbank. Franciza este un contract de comercializare in care una dintre parti (francizor) ii acorda celeilalte (francizat) dreptul de a exploata o afacere deja existenta, putandu-se folosi de numele si experienta acesteia.
Pentru a-ti deschide propria ta banca ING Self-Bank, olandezii cer o investitie initiala de doar 6500 de euro dar o experienta solida in domeniul financiar. ING se obliga sa se ocupe de echiparea spatiului comercial (care trebuie sa fie intr-o zona cat mai buna si care intra in atributiunea ta-chirie, administrare, etc.) cu ehipamente IT, soft-uri, materiale de promovare, aparatul Self Bank si sistemele de securitate. Tot ce se cere administratorului este 100% daruire şi implicare, o experienta in domeniu, abilitati manageriale, investitia initiala si o firma cu asociat unic si angajati de care administratorul se va ocupa personal.
Dovedind succes pe piata din Benelux, unde ING a francizat foarte multe unitati mai ales in zonele rurale, franciza ING Self Bank in Romania este in continua expansiune, dorindu-se un numar tot mai mare de unitati (anul acesta probabil insa ca ritmul de crestere va scadea, din cauza crizei). Riscurile de partea bancii sunt destul de mici intrucat, conform strategiei de business a ING Bank dar si a normelor BNR, unitatile francizate nu opereaza cu numerar, aparatul Self Bank avand atributiuni in acest domeniu.
Austriecii de la Volksbank cer din partea administratorului francizei o investitie mai mare, de aproximativ 50.000 euro, ce include chiria spatiului, care trebuie sa fie intr-o zona centrala, signalistica, mobilierul si echipamentele IT precum si un autoturism inscriptionat cu insemnele bancii. Cei de la Volksbank cer si o taxa anuala (redeventa) stabilita prin contract. Partenerii bancii pot vinde produsele financiare ale acesteia si ale VB Leasing, precum si asigurari de viata de la Generali. In ultimii ani Volksbank s-au extins rapid si a castigat cota de piata prin politica de creditare foarte relaxata si agresiva. Din pacate insa, in aceasta perioada dificila pentru piata imobiliara, Volksbank este nevoita sa isi schimbe strategia, intrucat politica de creditare agresiva de pana acum a adus Volksbank pe locul 3 in piata dupa active, dar banca are 95% din portofoliul de active in imobiliare. Si cum preturile la imobiliare au scazut si cu 50%….nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi in sufletul CEO-ului Volksbank la urmatoarea reevaluare a activelor. De aceea, in 2009 banca nu a acordat nici macar un credit ipotecar.
Partenerul (cel care deschide afacerea) castiga comision pentru deschiderea de conturi bancare si carduri ori din vanzarea de asigurari de viata si CASCO. Partenerii castiga si din comisionul pe care il au pentru acordarea de credite bancare de nevoi personale sau ipotecare. Si la Volksbank riscurile de partea francizorului sunt destul de mici pentru ca, aplicandu-se normele BNR, in incinta unitatilor francizate nu se permite efectuarea de operatiuni cu numerar, acest lucru fiind lasat in seama aparatelor din incinta unitatii.
Razvan Pascu
E interesant dar probabil ca anul asta o vor lasa si ei mai moale cu deschiderea de sucursale.
Probabil cel mai greu este sa gaseasca o locatie. Nu poti avea 5 ING-uri pe metru patrat. Si cum bataia mare se da pe zonele bune…pe masura ce se epuizeaza locatiile bune o vor lasa mai moale cu extinderea.
Sau poate ca odata cu dezvoltarea tarii se vor extinde spre zonele rurale asa cum e in Olanda
In unitatile francizate sunt fosti lucratori tocmai de la bancile de la care primesc franciza.
Bine ca ai postat cu bancile ca mi-am amintit sa imi lichidez cardurile de credit ca platesc la comisioane si dobanzi de ma doare capul. In plus, nu mai are nevastamea surse sa isi finanteze achizitiile de tot felul de prostii.
banci, pokere, farmacii, carciumi, agentii imobiliare, saloane de cosmetica, dealeri gsm la orice colt de strada; sa mai dispara din ele ca oricum nu se mai produce nimic in tara asta
la ce saracie e pe la sate, nu stiu daca o sa se extinda prea multi
XXX, super amuzant .. 🙂
Daca as avea bani mi-as deschide si eu o franciza bancara, cu toata criza de acum. Criza o sa treaca…
Salut Razvan imi place ce vad la tine pe blog dar totusi vreau sa te intreb de unde ai toate aceste informatii?!
🙂
Multumesc. Nu as putea sa iti raspund: citesc foarte mult, ma pasioneaza domeniul, unele afaceri (precum aceasta de mai sus) m-au tentat si am cautat si cerut informatii la sursa, mai cunosc oameni, mai aflu lucruri….cam asa decurc lucrurile.
super blog, felicitari razvan.
ma fascineaza acest fel de afacere adica o franciza in domeniul bancar dar nu prea stiu cu ce se mananca ,de aceea te-as ruga daca ai putea sa-mi strecori si mie cateva informatii sau ceva carti , articole etc.
multumesc mihaiela jian timisoara
O franciza in domeniul bancar era ceva destul de sigur,acum…
buna ziua,
asi vrea sa stiu in cat timp se amortizeaza investitia initiala, cam care e castigul lunar mediu?
buna Razvan,eu as vrea sa te intreb….Ce atorizatii am evoie pentru asa ceva…binentels daca este nevoie
Buna ziua! Am onoarea si placerea de a fi prezent pe aces blog si a citi cu multa admiratie si placere informatiile dumneavoastra. Inainte de toate doresc sa va spun ca eu doresc sa imi deschid un business,indiferent de domeniul de activitate…doresc sa mai fac o precizare si anume: am cunostinte bogate in domeniul imobiliar,contabilitate,servicii it,fonduri europene,servicii de securitate;
bineinteles detin suma de 20.000 de euro.Ce sfaturi imi oferiti pentru a putea sa-mi indeplinesc acest vis? Cu drag Andrei-Florin