fbpx
excursii-razvan-pascu

Daca ieri v-am povestit despre cum a fost saptamana trecuta la The Yacht Week Grecia in primele 2 zile si daca ieri ati aflat cum am trecut peste raul de mare, astazi o sa va povestesc despre ultimele 2 zile pe care le-am petrecut pe yacht si cum m-am descurcat pe marea agitata.

Va povesteam aici ca seara 2 am petrecut-o pe vas, ancorati la vreo 10 metri de tarm, langa o insula pustie. Pana seara pe la 22 muzica a rasunat de pe toate yacht-urile (care erau asezate regulamentar, unul langa altul), dupa care fiecare dintre cei care au vrut sa petreaca a facut-o cu destul de mult bun simt pe vasul sau. Eu am adormit pe la 12 noaptea in cabina mea de pe yacht, insa sunt multi care au stat pana spre dimineata la povesti si bautura. A doua zi de dimineata am plecat spre insula Hydra si daca in mod normal drumul trebuia sa dureze 40 de minute cu motorul pornit, skipper-ul nostru (cel care „conduce” yacht-ul) a decis sa opreasca motoarele si sa mergem cu panzele ridicate, pentru ca tot aveam vant din plin. Asa ca m-am indopat din nou cu pastile si am rezistat cu brio aproape 2 ore de mers cu vasul inclinat, de multe ori foarte inclinat, prea inclinat. Dar am ajuns cu bine in portul din insula Hydra.

In Hydra mai fusesem acum 2 ani si m-am bucurat tare mult cand am aflat ca voi ajunge din nou aici. Este un mic paradis, o insula frumoasa si simpla, fara masini, cu case albe si construite pe dealuri, cu restaurante care servesc fructe de mare si mult peste pe maul marii, dar si cu magarusi care fac legea in lipsa masinilor. Insula Hydra este un loc in care cred ca oricui i-ar placea sa ajunga daca este in cautare de liniste, iar daca vreti sa va faceti o impresie puteti admira fotografiile de mai jos.

Am ajuns pe insula Hydra in jurul pranzului si am avut zi libera pana seara cand ne-a asteptat o masa la restaurant, un cocktail in alt restaurant in timp ce priveam cum apune soarele si apoi dupa 12 noaptea o petrecere intr-un club de pe insula pentru a sarbatori ultima seara din Yacht Week. In mod normal la The Yacht Week se sta o saptamana, adica programul incepe de sambata si dureaza pana vinerea urmatoare, insa eu am stat doar 4 zile pentru ca am ajuns marti si am plecat vineri. Scopul acestei calatorii pentru mine a fost sa descopar spiritul Yacht Week pentru a va povesti voua impresii, iar alaturi de mine a mai mers o jurnalista draguta si amuzanta de la Elle Romania si alti jurnalisti/fotografi din Marea Britanie.

Dupa ce in timpul zilei mi-am facut plinul de calamari prajiti si am admirat cladirile si restaurantele de pe insula, iar seara am admirat apusul de pe malul marii, am dat o tura noaptea si la petrecerea organizata special pentru cei din Yacht Week. Interesant este ca de fiecare data cand ajungi pe o insula in Yacht Week primesti cate un SMS pe telefon prin care esti anuntat de programul de pe insula respectiva si la ce numere de telefon sa suni pentru rezervare la restaurant sau petrecerea de noapte. Conceptul The Yacht Week este foarte simplu: ziua navighezi cu yacht-ul pe mare, iar noaptea petreci pana dimineata alaturi de prieteni sau multi necunoscuti in cautare de prieteni. De aceea exista un yacht care este doar al celor care se ocupa de organizare si care de fiecare data pleaca primul dintr-un port, ajunge tot primul in portul urmator si se ocupa de tot ceea ce inseamna organizare – de la gasirea de locuri libere in port pentru ca toate yacht-urile sa aiba loc si pana la organizarea petrecerii din seara respectiva. De exemplu, in Grecia erau alaturi de noi 34 de yacht-uri si fiecare yacht are in medie 8-10 participanti, ceea ce inseamna ca sunt aproape 300 de oameni in total … deci trebuie ceva organizare pentru ca totul sa fie ok.

Va spuneam ca Yacht Week se organizeaza in Grecia, dar si in Italia sau Croatia. Se pare ca anul acesta turistii s-au cam temut de situatia din Grecia si nu s-au inghesuit sa rezerve la fel de mult precum au facut-o in Croatia, unde nu mai sunt de mult locuri libere. Organizatorii imi spuneau ca in Croatia sunt saptamani cand merg in paralel si aproape 90 de yacht-uri in The Yacht Week Croatia, ceea ce inseamna ca e nevoie de o foarte buna organizare pentru ca totul sa iasa bine. Pentru a rezerva un loc pe yacht, preturile incep de la 350 de euro de persoana pentru o saptamana, iar in acesti bani intra transportul si cazarea pe vas, dar si skipper-ul sau hostess-ul. Fiecare vas trebuie sa aiba un skipper certificat, iar daca in grupul cu care vreti sa mergeti voi nu exista o persoana care sa fi absolvit o Skipper Academy, atunci este obligatoriu sa „inchiriati” un skipper. Costul este in jur de 500 de euro pentru o saptamana si se imparte la cei 8-10 participanti de pe vas. De asemenea, se poate „inchiria” si o hostess care sa faca de mancare si curatenie pe vas. Si credeti-ma, va poate ajuta foarte mult pentru ca nu e foarte placut ca dupa o noapte de petreceri sa te trezesti ca sa pregatesti micul dejun si e cu atat mai putin placut sa pregatesti cina sau pranzul jos in bucataria yacht-ului atunci cand sunt valuri mari si vasul se clatina in toate directiile.

Revenind la petrecerea de pe insula Hydra, aceasta a durat pana dimineata, dar eu am plecat dupa 1 noaptea. La Yacht Week in Grecia erau in special participanti din Marea Britanie si m-am obisnuit cu stilul englezilor de a bea pana dimineata, de a se distra toata noaptea, iar a doua zi sa o ia de la capat ca si cum nu s-a intamplat nimic. Rezista foarte bine cu totii si sunt mari amatori de distractie. Asa s-a intamplat si in ultima seara pe Hydra, iar a doua zi la 9 dimineata am plecat din port pentru ca ne astepta un drum lung de 6 ore pana la portul Lavrio de langa Atena, destinatia noastra finala.

Si in ultima zi drumul pe mare a fost anevoios pentru ca valurile erau mari si marea agitata. Toata lumea de pe vas a luat pastile pentru raul de mare, iar eu am luat cu mult mai multe decat ei. Important este ca nu am avut decat o usoara senzatie de rau la un moment dat si ca am trecut usor pentru acest drum. Am ajuns in jurul orei 3 in Lavrio si de acolo un taxi ne-a asteptat si ne-a dus la aeroportul din Atena, de unde am zburat cu TAROM spre casa.

Cam aceasta a fost experienta mea de la Yacht Week in Grecia. Mai multe detalii despre acest concept de vacante pentru tineri aflati de aici.

Daca mi-a placut? Da.

Daca as mai face-o? Nu stiu; poate doar daca as merge cu mai multi prieteni.

Daca m-am distrat? Asa si asa; se putea si mai bine.

Daca am cunoscut multi oameni? Daaaa.

Daca as recomanda-o? Desigur, mai ales daca sunteti genul de oameni care iesiti prin cluburi si va plac petrecerile.

Ce as recomanda, din ce am auzit? Yacht Week Croatia – daca vreti distractie maxima si dusa pana spre extrem, Yacht Week Italia – daca vreti mancare buna, Yacht Week Grecia – daca vreti si mancare buna si distractie suficient de multa.

Alte recomandari? Nu uitati sa va luati pastile pentru raul de mare. In Romania nu gasiti decat Cocculine, homeopate, care nu isi fac efectul daca nu sunt administrate de 3 ori pe zi, chiar incepand cu o zi inainte de plecare. In tarile cu iesire la mare precum Grecia, Italia, Croatia gasiti in farmacii pastile mult mai bune. Eu cumparam in anii trecuti din Italia niste pastile care erau foarte bune – se numesc Xamamina. 

3 comentarii

  1. 26.07.2012 la 09:33

    Superbe imagini! Mai am 3 saptamani si ajun si eu in Grecia. Spor!

  2. Cristina D
    26.07.2012 la 10:27

    ce frumosssssss

  3. Dragos
    26.07.2012 la 12:48

    Am fost si eu pe insula Hydra in 2001. Superba…:)

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]