fbpx
excursii-razvan-pascu

BucovinaAm inceput rubrica Romania e frumoasa acum mai bine de un an de zile cu gandul sa adun in acelasi loc toate trairile si impresiile noastre frumoase despre Romania (pentru ca gandurile rele le gasim oricand, in multe locuri). Si dupa ce am scris despre multe locuri frumoase care merita vizitate in Romania, astazi am ajuns sa acord atentie unei zone deosebite din tara noastra, unde exista traditii care se pastreaza din vechi si unde oamenii sunt mai calmi, cu zambetul pe buze, cu o gluma sau un banc mereu la indemana si cu o mancare de te lingi pe degete. Astazi vorbim despre Bucovina.

Cheile Moara Dracului

Intr-un week-end din luna noiembrie am pornit la drum, si anume sa vizitam Bucovina. Am plecat din Iasi la ora 9.30 si am ajuns in jurul orelor 12 in Campulung Moldovenesc. Ne-am cazat la pensiunea Sandru, ne-am lasat bagajele si nerabdatori am pornit sa vizitam Cheile Moara Dracului.

Bucovina

Bucovina

Bucovina

Bucovina

Cu harta in mana am ales traseul care urmeaza Valea Caselor, intrucat peisajul este superb, te incanta la fiecare pas. Zona este “presarata” cu case si pensiuni, la care drumetul nostru obosit se poate caza pentru refacerea propriilor puteri. Remarc padurile care acopera versantii muntelui si care ne incanta privirea si ne indeamna la popas. Vom continua traseul  pana depasim toate gospodariile si mergem spre dreapta la prima intersectie aflata la circa 40 minute. Nu vrem sa gresim drumul intrucat daca e sa alegem sa mergem in stanga vom ajunge in alta localitate, celebra prin codrii ei seculari, Slatioara. Continuand sa mergem si sa admiram tot ce ne iese in cale, o priveliste greu de uitat, vom realiza ca la moment dat poteca se termina brusc, ai zice ca a fost “inghitita” de paraul pe langa care urcam. Preferam sa mergem spre albia paraului, usor  intram in cheile, care au circa 60 m si sunt spectaculoase. Privim spre cer si simtim cum ni se taie respiratia vazand cum se inalta pereti de calcar, apropiati intre ei, ajungand in unele locuri la aproape 3 metri departare, de parca vor sa atinga norii. Ca sa fie peisajul complet si mai spectaculos, apar grotele si surplombele. Rapiti suntem in special de  cascade tumultoase. Preferam sa facem un popas, avand astfel momentul sa ne gandim ca natura a fost atat de darnica, in acelasi timp un bun sculptor. Prin tot ce a putut sa ne lase noua, oamenilor, natura a facut miracole care ne vor uimi pe tot parcursul itinerariului  nostru.

Bucovina

Bucovina

Bucovina

Este bine de stiut ca acest traseu este foarte bine marcat cu o cruce rosie si pe aici se poate ajunge si la Pietrele Doamnei, dar noi din cauza ca am ajuns tarziu ne-am oprit la chei, urmand a doua zi sa vizitam Pietrele Doamnei.  Mentionez ca acest traseu nu este recomandat iarna.

Bucovina

Bucovina

Va mai pot spune ca pentru o noapte de cazare in Campulung Moldonevesc preturile sunt cuprinse intre 80-150lei/camera. Mancare foarte buna gasiti la restaurantul Bucovina din centrul statiunii, cu preturi pentru toate buzunarele.

Bucovina

Bucovina

Bucovina

Bucovina

Pietrele Doamnei – a doua zi

A doua zi, noi am ales sa mergem cu masina din Pojorata la Pietrele Doamnei intrucat drumul tocmai a fost asfaltat si este impecabil. Am mers cu masina pana la Hotelul Rarau si de acolo am pornit spre Pietrele Doamnei, si anume traseul marcat cu crucea albastra.  Am facut turul Pietrelor Doamnei unde privelistea este minunata, deoarece se vede in jur, pe o raza de cativa kilometri intinderi de paduri si varfuri golase, dupa care am coborat spre Saua Ciobanilor, unde panorama ne taie respiratia. De aici putem vedea Varful Rarau si Popii Raraului. Din punct de vedere peisagistic aceasta rezervatie se prezinta ca o piesa unica din Carpati.

Bucovina

Bucovina

Dragi prieteni si dragi calatori, iubitori de natura, daca aveti ragaz si placere, va recomand aceste minunate zone, de unde puteti pleca cu amintiri placute si unde va veti dori sa reveniti in aceeasi masura. Fotografiile facute de noi sunt marturia vie ca locurile colindate sunt de vis, de o frumusete rara, binecuvantata de Dumnezeu. Va dorim calatorie placuta in orice zona ati porni la drum si asteptam la randul nostru recomandarile voastre.

Bucovina

Bucovina

Bucovina

Bucovina

Bucovina

Bucovina

*Text si foto Oana Craciun

Puteti castiga ghidul Michelin despre Romania oferit de editura Meteor Press. Trebuie sa lasati un comentariu la acest articol inghidul verde Michelin Romania care sa povestiti experienta voastra in Bucovina pentru ceilalti cititori.

Cel mai util si interesant comentariu va castiga ghidul – puteti scrie orice, de la cazare, transport, drum si pana la impresii traite sau auzite de la altii. Concursul este deschis pana duminica 18 decembrie.

16 comentarii

  1. Mihai FR
    15.12.2011 la 00:35

    Aaa, Bucovina, incantatoare experienta in vara lui 2008! Am dedicat o saptamana intreaga (adica 2.500km!) plimbarii prin Bucovina si a meritat pe deplin: am urmarit in principal obiectivele turistice „antropice” si din pacate mai putin pe cele naturale. Am bifat tot ce inseamna manastirile bucovinene + Manastirea Barsana din Maramures, Gura Humorului (de vizitat muzeul artelor si traditiilor populare de acolo!), Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc (de vizitat pastravaria Lacul de Argint, unde am facut prapad intre pastravi, cu mujdei si mamaliga…) si cate altele!

    Pentru entuziastii volanului, recomand oricand sa va dati in Pasul Mestecanis si Pasul Tihuta: asfalt excelent si doar viraje si denivelari placute cat vezi cu ochii, o placere! De mers si prin Pasul Prislop (drumul e mai prost) catre MM.

    Noi am stat la pensiunea Inima Bucovinei din localitatea Frasin, am platit destul de mult la vremea respectiva (150 lei / dubla / noapte), dar a meritat, conditii excelente iar pensiunea are si o bucatarie pe masura!

    Cat despre traseul descris de voi, arata superb (la fel si pozele) si l-am pus pe lista mea, dar toamna viitoare, prea bine arata locurile alea in haine de toamna ca sa mergi in alta perioada a anului. Salutam divizia ieseana de plimbareti prin Ro!

  2. ana
    15.12.2011 la 11:25

    Razvan, cu acest articol mi-ai rasfatat sufletul!Am vazut o parte din Bucovina prin 2002 cand am fost sa vizitez manastirile ei, iar mai tarziu m-am indragostit de un bucovinean si, la reintoarcere am descoperit ca ma simt ca acasa.Din pacate, de 2 ani nu am fost in zona.Zona e superba, in special iarna.Am descoperit ca fulgii de nea sunt chiar asa cum ii desenam noi in clasele primare.Adica mari, stralucitori si densitatea lor face ca atunci cand asezi bicancul sa scartaie.Nu pot spune nimic despre cazare pentru ca nu stiu preturile.In schimb pot spune despre oameni:sunt frumosi la suflet si primitori si nu am gasit vreo reactie negativa despre olteni, caci eu asta sunt.
    Astept sa vad Campulung si Pietrele Doamnei toamna, iar manastira Dragomirna primavara (un superb colt de rai pentru cine a fost acolo).SINCER, RECOMAND BUCOVINA DE CRACIUN!

  3. Tufis Marian Marcel
    15.12.2011 la 11:30

    Din aceste descrieri si fotografii reiese ca Bucovina are zone superbe de natura salbatica neatinsa inca de mana omului

  4. 15.12.2011 la 12:12

    e superba Bucovina. Cred ca e cel mai frumos loc din tarisoara asta, unde poti sa simti ca esti in vest.

  5. 15.12.2011 la 12:12

    se vede ca a fost stapanire austriaca in bucovina

  6. Razvan Pascu
    (author)
    15.12.2011 la 12:17

    @Mariusica: si Transilvania e deosebita, din nou, stapanire austro-ungara.

  7. rizica
    15.12.2011 la 12:24

    Consider ca Bucovina este locul ideal pt petrecerea Sarbatorilor de iarna, intr-adevar, Romania e frumoasa…

  8. Mihai FR
    15.12.2011 la 15:07

    @ Oana (autoarea) sau @ Razvan: ce sosea e asta:
    http://razvanpascu.ro/wp-content/uploads/2011/12/Soseaua_spre_Pietrele_Doamnei-300×200.jpg ?

    Scrie soseaua spre Pietrele Doamnei, dar de unde spre Pietrele Doamnei (looks stunning)?

  9. 16.12.2011 la 12:36

    Este una dintre cele mai frumoase 🙂

  10. raluca
    16.12.2011 la 13:34

    eu am copilarit in Bucovina,chiar in Campulung Moldovenesc pentru ca bunicii mei au locuit in acest minunat oras iar acum parintii mei si-au construit acolo o casa si in fiecare luna ii vizitez;nu te saturi niciodata de acele locuri si revii intotdeauna cu placere;imi amintesc de drumul spre Rarau inainte de a fi asfaltat…avea un farmec aparte;mai este un drum din Campulung Moldovenesc si l-am folosit de cateva ori;fiecare excursie era cu peripetii;ajungeai greu pe Rarau dar Pietrele Doamnei iti pareau si mai frumoase;acolo sus,deasupra brazilor,deasupra lumii,singuri de multe ori ni se parea ca suntem stapanii universului…ne „insotea” doar vantul 🙂
    mi-am amintit cu drag de copilarie;iti multumesc Razvan

  11. 16.12.2011 la 15:49

    @Razvan. Transilvania a fost si nu. Se simte mai bine influenta austriecilor in Bucovina si in unele zone din Banat. Arhitectura e …mai altfel.
    Corect, Transilvania arata bine, dar acolo se vede influenta sasilor si a secuilor.

  12. 16.12.2011 la 17:13

    Foarte frumoase fotografiile! Romania e minunata!

  13. gabbis
    17.12.2011 la 11:36

    Si eu am fost in urma cu 2 ani in Bucovina, la manastiri, patravaria din Campulung Moldovenesc muzeul satului, dar ce m-a impresionat cu adevarat sunt peisajele de poveste, curateania generala din zona, mancarea foarte buna si ospitalitatea oamenilor.

  14. 28.12.2011 la 15:39

    am fost in bucovina de multe ori dar atat de multe sunt de vizitat ca niciodata nu ai timp de toate.asa ca…e musai sa ma intorc:)

  15. Robiz
    26.08.2012 la 16:35

    Excelent articolul si comentariile ulterioare, cred ca mi-ar fi folosit foarte mult daca descopeream blogul tau mai devreme. Am fost plecat si eu de curand in Bucovina si am tinut sa-mi impartasesc frumoasa experienta cu lumea intreaga asa ca intru si eu timid in lumea bloggerilor cu http://www.obiz.ro/blog. Razvan, as fi foarte incantat daca mi-ai citi blogul si mi-ai da un sfat pentru pe mai departe. Multumesc

  16. 03.04.2013 la 09:23

    Bucovina este absolut superba! As zice ca e un fel de Austria 🙂

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]