fbpx
excursii-razvan-pascu

Astazi o sa va povestesc cateva lucruri care sper sa va dovedeasca ca romanii sunt destepti si ca inca merita sa ramai in Romania pentru ca se intampla si lucruri bune aici. Am fost invitat saptamana trecuta sa vizitez Expozitia de Robotica a studentilor la Inginerie din Bucuresti care s-a desfasurat in holurile Politehnicii.

In mare, era vorba despre o competitie intre diverse echipe din mai multe facultati din tara, dar am vazut prezenti studenti si profesori si de la Universitatea de Stat din Moldova – Chisinau, care prezentau un program pe calculator ce ii poate ajuta pe medici sa diagnosticheze mai repede diabetul. Mai multe detalii despre proiectul lor aflati aici.

Un alt proiect interesant era Hapticmed, o aplicatie de simulare in domeniul medical care se adresa medicilor chirurgi. Proiectul isi propunea sa ajute pacientii care au suferit comotii cerebrale sau alte accidente care influenteaza sistemul motor. Mai multe detalii despre proiect aflati aici.

La expozitie au fost prezente si creatii oarecum mai amuzante, precum robotul care deseneaza singur semnele de circulatie tinand cont de marcajele rutiere din zona, fiind dotat inclusiv cu camere video care citeau semnele rutiere. Mai multe detalii despre proiect puteti afla aici si aici dar si in filmuletul de mai jos.

O alta creatie amuzanta a fost robotul care exploreaza suprafata unui lac si care detecteaza obiecte din plastic de forma paralelipipedica pe care le colecteaza intr-un container. Mai multe detalii despre proiect aflati aici si pe filmuletul de mai jos.

Un alt proiect interesant mi s-a parut cel in care pe o plansa se aflau 5 „robotei” care, folosind un anumit algoritm, trebuiau sa gaseasca o tinta comuna folosind puncte de atractie si evitand diferite zone si obstacole de pe plansa. In final, toti cei 5 ajungeau la tinta „comunicand” intre ei. Mai multe detalii despre proiect aflati aici.

Ultimul proiect despre care voi scrie se numeste Tile-R si este un robot care punea gresie pe o suprafata plana. Interesant era ca acest robot functiona cu o telecomanda proiectata dintr-un telefon Nokia E55. Mai multe detalii despre acest proiect puteti afla aici si pe filmuletul de mai jos.

La concursul AI-MAS Winter Olympics au putut participa toti cei pasionati de Inteligenta Artificiala (IA) si nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut acolo prezent staff din companii precum Facebook, Google sau Adobe care recrutau studenti in ani terminali la inginerie sau automatica si calculatoare.

Cei pasionati de robotica pot procura materiale pentru construirea de roboti de pe magazinul online RoboFUN.ro

7 comentarii

  1. Rizica Stan
    03.03.2011 la 10:11

    Avem tineri destepti, talentati, numai ca in Romania nu au nicio perspectiva…

  2. șorin
    03.03.2011 la 12:56

    pariez ca si blogu acesta e tinut de un robot!

  3. sorin
    03.03.2011 la 12:57

    pariez ca si blogu asta e tinut tot de un robotel!

  4. Alexandra
    03.03.2011 la 14:14

    Da, a fost aceasta prezentare si la Cluj, la Universitatea Babes Bolyai, am vazut roboteii despre care vorbesti. Sunt tare ingeniosi tinerii care i-au coneceput. Cel care s-a bucurat de cea mai mare recunoastere, a fost care aduna deseuri din apa, dar pana la urma toti au luat diverse premii. Bravo lor!

  5. Razvan Pascu
    (author)
    03.03.2011 la 16:40

    @sorin: ti-am citit comentariile de-a lungul timpului si mi-am dat seama ca nu e mare lucru de capul tau, tocmai de aceea te-am tot ignorat. acum vad ca ai IP de Italia si inteleg…asa ca pariez si eu ca tu esti unul din cei care fac Romania de ras prin afara.

  6. 03.03.2011 la 21:35

    Ma bucur mult ca ai scris acest articol în care promovezi realizarile tinerilor. Cred ca tot ceea ce ei fac trebuie „afisat” peste tot, astfel vom reusi sa scoatem in evidenta mai mult ceea ce este bine si frumos si sigur vom schimba fata societatii. Unul dintre tinerii nostri de exceptie in ale roboticii este si Cornel Amariei care a obtinut numeroase premii internationale.

  7. 04.03.2011 la 03:36

    gg Romania!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]