fbpx
excursii-razvan-pascu

Mi-a placut Belfast-ul. Am plecat acum cateva zile cu ideea preconceputa ca este un oras al vesnicelor conflicte de strada, insa am gasit un oras linistit, curat si cu oameni care isi traiesc viata. Desi are aproape 600.000 de locuitori (cu tot cu suburbii), Belfastul este un oras tanar si efervescent.

Pentru a ajunge la Belfast din Dublin, poti opta pentru un tren sau pentru un autobuz. Autobuzul costa in jur de 20 euro dus-intors si pleaca din autogara de langa Casa Vamilor din Dublin, ajungand in 2-3 ore in Belfast. A doua varianta (putin mai rapida) este trenul, care costa aproape 40 de euro dus-intors. Eu am optat pentru autobuz.

La prima vedere, orasul nu mai poarta urmele luptelor religioase si politice din ultimele doua secole, insa cartierele protestante si catolice inca isi mai pastreaza culorile distincte (cei care ajung in Belfast printr-un circuit turistic sunt plimbati cu „taxiul negru” prin zona catolica si zona protestanta): cartierele nationalistilor catolici in culorile oranj-alb-verde si cartierele unionistilor protestanti in alb-albastru-rosu. Chiar si in ziua de astazi, spre exemplu nunta intre membrii a doua confesiuni diferite este o raritate.

Ceea ce eu am vazut insa, nu a fost acea parte a Belfastului, ci oamenii foarte saritori, aglomeratia de pe arterele comerciale, turistii din zonele de interes…un oras perfect normal. Autogara unde opresc autobuzele ce vin dinspre Dublin este aproape de cladirea Operei, despre care unii spun ca ar semana cu un tort cu frisca…asta datorita stilului arhitectonic. Nu departe de Opera este Primaria Belfastului, unde zilnic se organizeaza tururi ghidate, gratuite, pentru turistii curiosi sa afle cate ceva despre istoria si organizarea orasului. Asa am aflat ca datorita tensiunilor politice, primarul din Dublin are mandat de un singur an (in fiecare an se schimba primarul, care vine de la un alt partid de fiecare data) si fiecarui primar i se realizeaza cate un tablou artistic care apoi este expus in holul primariei.

Strada comerciala a orasului (un fel de Oxford Street al Belfastului) este Donegall Street. Dupa o plimbare pe aceasta strada vei vedea in principal cat de tanara este natiunea irlandeza (una dintre cele mai tinere populatii din Europa) si cat de multi copii s-au nascut in perioada de boom economic de pana in 2007.

Tot in Belfast am vizitat si una dintre cele mai frumoase piete acoperite (si cea mai veche din Irlanda). Se numeste St. George’s Market iar aici se gaseste orice, de la masline, branza, legume, peste, mancare mexicana si pana la sapunuri si produse handmade,  ciocolata, dulciuri, prajituri sau chiar spectacole live. Mi-a placut foarte mult aici si probabil voi mai scrie despre aceasta piata.

Pentru ca Irlanda de Nord apartine de Marea Britanie, moneda este lira sterlina, insa preturile mi s-au parut ceva mai mici decat la Londra. Belfast este orasul in care a fost construit Titanicul iar nord-irlandezii se mandresc cu asta, de parca ar fi uitat ca Titanicul totusi s-a scufundat. Tot ei sunt cei care de-a lungul timpului au fost cei mai mari exportatori din lume de lana de oaie, de franghii dar si cu o industrie constructoare de nave foarte puternica.

Ca sa fie clar pentru toata lumea, in Irlanda catolicii reprezinta majoritatea, iar protestantii sunt o minoritate; in Irlanda de Nord este exact invers. Daca Irlanda s-ar unifica cu Irlanda de Nord atunci protestantii ar deveni minoritari, de aceea protestantii majoritari din Irlanda de Nord nici nu concep asta si doresc sa ramana parte a Regatului Unit al Marii Britanii. De aceea ei se numesc unionisti – isi doresc in continuare uniunea dintre Marea Britanie si Irlanda de Nord. Catolicii din Irlanda de Nord doresc uniunea cu Irlanda si doresc crearea unui stat national irlandez – de aceea se numesc nationalisti. Cert este ca ambele tabere au un apetit ridicat pentru violenta si ca exista fanatici in ambele tabere si, mai mult decat atat, exista si o a treia tabara care vrea ca Irlanda de Nord sa devina independenta de Marea Britanie, fara a se uni cu Irlanda.  Daca in ultimii 20-30 de ani Belfast-ul a fost martorul unor scene de violenta extrema si repetata, Tony Blair a reusit la sfarsitul anilor ’90 sa medieze semnarea asa numitei Good Friday Agreement, reglementand astfel relatiile dintre Irlanda, Irlanda de Nord si Marea Britanie.

Una peste alta, Belfast merita vazut daca ajungeti in zona si se poate face usor intr-o excursie de o zi. Este un oras frumos, desi nu foarte spectaculos. Este un oras viu si totusi linistit, un oras cu o istorie extrem de bogata si cu ramasite ale vikingilor, britanicilor si ale normanzilor. Belfast are un renume de capitala a „batailor”, insa ca turist nu cred ca ai putea sa ai probleme daca nu te aventurezi si daca nu iti iei intentionat pancarde anti-IRA (armata republicana irlandeza).

22 comentarii

  1. 29.09.2010 la 07:03

    Interesanta abordarea istorica a Belfastului si detaliile despre oamenii de acolo. Pentru mine, acestea sunt cele mai importante lucruri pe care incerc sa le descoper in calatoriile mele.

  2. 29.09.2010 la 07:50

    Bine ai revenit acasa! Foarte interesant, imi place articolul tau. Si eu credeam ca prin Belfast dau numai de lupte ! Pacat ca religia a dat prilej la asemenea confruntari care nu se mai termina de sute de ani…

  3. 29.09.2010 la 09:36

    Interesant! Ce alte excursii de o zi se pot face din Dublin?

  4. Razvan Pascu
    (author)
    29.09.2010 la 10:05

    @ Traveling Hawk: sunt destul de multe. Eu am fost o zi la Belfast si o zi pe coasta Marii Irlandei. Este un tren care merge chiar pe coasta si trece prin cateva statiuni interesante, ajunge si la un castel (Malahide) in nord de Dublin. Eu am fost in satul de pescari (e ca un orasel) Howth in nord de Dublin si la Killiny si Bray la sud de Dublin.

    Mai poti merge (dar cred ca doar cu tur de la agentie locala sau hotel, ca sa poti termina intr-o zi) o zi la Giants Causeway si Derry – aici as fi vrut si eu sa merg dar nu am avut timp. Din Belfast se poate merge usor la Giants Causeway si cred ca merita (este o formatiune de roca formata din lava vulcanica, in mare). Se mai poate merge la Blarney Castle si County Cork sau la Connemara si Galway Bay. Eu as fi vrut sa merg si la Kilkenny, Glendalough si muntii Wicklow intr-o excursie de o zi (mai ales ca am primit un tur gratuit), insa nu am mai putut ajunge din lipsa de timp (am stat doar 4 zile). Ai ce face o saptamana in Irlanda, oricum nu e o tara mare.

  5. rizica
    29.09.2010 la 11:21

    Interesant, imi propun pt anul viitor o excursie la Belfast.Ms frumos pt impresii.

  6. 29.09.2010 la 14:19

    Multumesc pentru raspuns. Avem si noi un low-cost din Timisoara la Dublin, asa ca voi incerca sa merg candva, anul viitor.

  7. babyclau
    29.09.2010 la 15:10

    Hmmm…m-ai facut curioasa in privinta acestui oras…vreau si eu acolo:((…sper sa ajung si eu cat de curand pe acolo…cu toate ca viitoarea mea „explorare” va fi Budapesta, nu foarte departe de noi dar mie mi se pare misto orasul.

  8. 29.09.2010 la 15:57

    Romani ati intalnit pe acolo? Ce spun, cum se simt?

  9. 29.09.2010 la 16:38

    Mi se pare mie sau te atrag in mod deosebit zonele de conflict?:)

    Abia astept un articol mai detaliat despre piata in aer liber.

  10. Razvan Pascu
    (author)
    29.09.2010 la 19:53

    @ Traveling Hawk: cine zboara din Timisoara?

    @ babyclau: e frumos si la Budapesta. sa faci si o croaziera pe Dunare.

    @ Marycix: m-am intalnit la Dublin cu un fost coleg de scoala pe care nu l-am vazut de 10 ani. e greu si la ei desi Irlanda era pana in 2007 Tigrul Europei si acum abia se zbate sa nu intre in faliment. nu doar la noi e greu….erau romani pe acolo.

    @ vertange11: 🙂 nu in mod special. nu ma duc doar pentru ca ar putea exista un conflict. Belfast, spre exemplu, este foarte turistic.

  11. amarie
    29.09.2010 la 20:07

    Conflictele de natura celor din Irlanda se sting greu si trebuie mai multe generatii sa fie realizate progrese semnificative. Am aflat candva ca pe linie scolara s-a considerat un succes important cand au inceput sa invete copiii catolicilor si protestantilor la aceeasi scoala (nu cand se separa…). Apropierea punctelor de vedere, intelegerea celeilalte parti etc. e o cale mult mai productiva si dv. ati avut cateva dovezi cu prilejul vizitarii unor locuri pline de atractivitate.

  12. gabbis
    29.09.2010 la 20:23

    Cand citesc randurile tale imi aduc aminte de cartea lui Max Weber Etica protestanta si spiritul capitalismului. Si acolo dualismul doctrinar era prezent, insa se pare ca persista si in zilele noastre…

  13. 29.09.2010 la 20:37

    Foarte tare acel autobuz!
    Si …mi-ai facut pofta de masline:D Nu stiam ca au atatea sortimente, doar la italieni am mai vazut atatea, dar acolo ma asteptam:))

  14. Mariana
    30.09.2010 la 13:14

    La anul vreau si eu sa ma duc intr-o excursie pe cont propriu la Dublin, Belfast si Scotia.Mi-a placut f. mult prezentarea orasului Belfast. O sa prezentati si orasul Dublin ?

  15. 30.09.2010 la 17:44

    Am verificat ce credeam ca am citit eu candva si am constat ca m-am inselat. Este vorba despre zborul din Bucuresti dar eu il credeam posibil si din Timisoara (poor me). Vise, vise! Zbor din Bucuresti doar in extremis, daca nu am incotro.

  16. Razvan Pascu
    (author)
    30.09.2010 la 19:59

    @ Mariana: da, o sa prezint si Dublin-ul in articolele urmatoare. Iti recomand Scotia din toata inima, in special zona Inverness.

  17. 01.10.2010 la 13:53

    Prin Inverness si alte locuri din Scotia am trecut si eu, intr-o excursie de o zi, cu autocarul, facuta de la Edinburgh. Frumoase locuri, cu mult ecou dupa ce ai vazut Braveheart!

  18. Razvan Pascu
    (author)
    01.10.2010 la 20:33

    @ Traveling Hawk: Eu am muncit in Scotia vreo 3 luni din viata si apoi am vizitat tot ce era mai important. La Glasgow ai fost?

  19. 02.10.2010 la 10:24

    Doar in trecere, cateva ore si alea cu timp urat. Am fost la un seminar organizat de British Council in Edinburgh si asta m-a tinut cam ocupata. Excursia prin Scotia cu autocarul am facut-o sambata.

  20. Ivan Alexandru
    14.03.2011 la 20:56

    @am locuit in belfast timp de 1 luna , ce sa zic super oras pt cei care vor sa viziteze acest oras in recomand cu caldura, preturile sunt okey cam mai peste tot , aveti ce alege dintr-e zecile de restaurante cu mancare buna , pub-uri , cluburi , zone de recreare mai putine…dar cine merge acolo sa se odihneasca ? sunt si romani pe acolo dar … nu sunt de elita… daca ma intelegeti…

  21. […] istoria conflictului din Irlanda de Nord sunt destule surse, ca si descrieri turistice ale orasului Belfast si a traseelor de vizitat. Nimic nu poate inlocui insa privelistea uriaselor picturi, cateodata naive, cateodata grotesti, […]

  22. Iulia
    01.06.2015 la 16:41

    Este foarte frumos in Dublin, am fost si eu intr-un internship in domeniul IT, ca si programatoare.

    Iti doresc mult success in tot ceea ce intreprinzi!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]