fbpx
excursii-razvan-pascu

Pentru ca multi dintre romani au un credit in euro si sunt interesati de cursul EURO/RON, am cautat sa vad unde puteti gasi cel mai bun curs de schimb, pentru ziua in care trebuie platita rata la banca. Multi dintre cei pe care ii cunosc folosesc schimbul valutar al bancilor in care lucreaza, tocmai pentru ca angajatii institutiilor financiare au un curs preferential de obicei. Diferenta dintre cursul de schimb practicat catre clienti si cursul practicat angajatilor poate fi considerabila, atunci cand sunt in discutie sume mari de bani, pentru ca de obicei acestia din urma au spread-ul (diferenta dintre vanzare si cumparare) mult mai mic, iar cursul este foarte apropiat de cel de pe pietele interbancare.

Revenind la cei care nu au aceste facilitati financiare, ei trebuie sa apeleze la casele de schimb sau la ghiseele bancilor, de regula acestia mergand exact la ghiseul bancii la care au credit – adica merg acolo cu RON, schimba banii si apoi platesc rata. Aceasta miscare poate fi insa gresita uneori, pentru ca unele banci vand euro la un curs foarte prost pentru client.

Cei care sunt din Bucuresti mi-au recomandat casele de schimb valutar din zona Piata Romana (la Coloane) ca fiind cele care au cel mai bun curs din piata si comision zero. Cei care prefera sa apeleze la banci, trebuie sa stie ca acestea isi modifica cursul EURO/RON de mai multe ori pe zi in functie de cursul de pe piata interbancara, dar si in functie de nevoia bancii respective de euro sau lei din acea zi.

In general am observat un spread bun (mai mic) la MKB Romexterra, CEC Bank si cam la toate bancile mai mici. Uneori un curs bun putem gasi si la BCR. Ideea este ca, cel putin la banci, putem fi siguri ca nu exista comisioane ascunse, spre deosebire de unele case de schimb valutar care „uita” sa se conformeze noilor reguli si sa afiseze preturile corecte, la vedere si fara nici un fel de comision.

Pentru cei care au nevoie sa fie la curent cu cele mai bune rate de schimb valutar, recomand sa urmareasca acest link pe site-ul Conso, unde pot afla in timp real informatii. De asemenea, trebuie sa stiti ca daca aveti de schimbat sume mai mari in valuta, bancile ofera posibilitatea de a participa la licitatii valutare unde puteti obtine un curs mai bun, dar si acesta poate depinde, dupa cum va spuneam mai sus, de nevoile bancii din ziua respectiva.

Voi ce parere aveti? Unde ati gasit euro, franci sau dolari la un curs mai bun?

Razvan Pascu

12 comentarii

  1. cristi
    25.11.2009 la 10:30

    ai dreptate,la piata romana sunt cele mai bune schimburi iar cum vii in jos spre piata unirii scade si cursul.iar cei de la CEC au fost singurii care mi-au schimbat monede si au un curs bun.

  2. rizica
    25.11.2009 la 10:33

    In orasul meu, cel mai bun curs este la R.I.B. si la o casa de schimb valutar din incinta unui Supermarket.

  3. 25.11.2009 la 10:46

    Ca si case de schimb valutar, am folosit cu ceva vreme in urma pe cele din incinta magazinului Unirea. Ca si banci, recomand pe cele doua amintite de tine, adaugand in lista si Carpatica, aceasta avand nu demult in mod frecvent un curs sub celelalte banci.

    In nici un caz nu mergeti cu lei la bancile unde aveti credit, decat daca o faceti in cunostinta de cauza (cunoasteti cursul si este avantajaos pentru voi).

  4. boitor magdalena
    25.11.2009 la 10:49

    da ai dreptate si la mine in orasul satu mare este curs valutar la orice banka numai sa cauti si gasesty

  5. Mircea
    25.11.2009 la 11:28

    cel mai prost curs e la BRD, ING, Bancpost, Banca Romaneasca

  6. Vlad
    25.11.2009 la 11:34

    Romexterra are un curs bun atat la vanzare cat si la cumparare. Din pacate de cele mai multe ori nu exista nici un euro de cumparat in carierie 🙁 Se intampla si la alte banci care ofera un curs bun … de ce oare acest fenomen ?!

  7. M
    25.11.2009 la 12:21

    Tot in Bucuresti, o casa foarte buna este in intersectia Perla (Dorobanti/St. cel Mare), pe diagonala fata de cofetaria Agapitos, chiar langa pizzeria Dorde, pe colt. Acum au cursuri la RON/EUR de genul 4,29/4,31, cu cel mai mic spread pe care il poti gasi in oras.

  8. larisa
    25.11.2009 la 17:47

    de aproape doi ani de zile ,de cand imi platesc creditul imobiliar ,apelez lunar la schimbul valutar.La inceput schimbam chiar in cadrul bancii pana am realizat ,in comparatie cu alte banci ,ca au exagerari absurde.Datorita faptului ca la aceasta banca( Credit Europe Bank ) au multi clienti cu credite in franci elvetieni schimbul la ei se face cu mult mai mare ( ex ;am gasit francul la 2.89 lei la alte banci iar la ei era de 3.00).Eu de 1 an de zile de cand am urmarit cursul valutar am inceput sa schimb la Banca Transilvania(acolo am gasit cel mai ieftin francul elvetian) .Mai nou insa s a deschis si la noi in Deva o sucursula MKB Romexterra si am auzit ca ei au un curs valutar si mai avantajos.Asa ca eu schimb doar la cele doua.Niciodata nu ma complic cu casele de schimb valutar.Sincer nu de putine ori am gasit cursul franc-leu mai mare la ei ca si la BT

  9. 26.11.2009 la 02:00

    Poti sa adaugi si link-ul asta in lista, site-ul iti arata cel mai bun curs valutar oferit de casele de schimb bancare, poti sorta pe coloana atat dupa vanzare/cumparare euro cat si dupa vanzare/cumparare dolar

    http://cursvalutar.dailybusiness.ro/cel-mai-bun-curs-valutar

  10. 11.10.2011 la 10:45

    toate bancile mai ales din romania urmaresc castigul haotic cu ori ce pret si cate odata acest lucru duce la exterminarea celor cu rate in eur fara sa ia nimeni de la putere o masura pacat

  11. 02.06.2015 la 14:13

    Cel mai bun curs in Bucuresti il gasesti mergand pe jos intre Piata Romana si Piata Unirii, pe partea cu TNB-ul.

  12. COSTA IONEL
    24.08.2020 la 14:35

    Si dupa 5 ani cei de la Piata Romana cred ca sunt buni negustori, corecti , fara adausuri exagerate. cu clientela pe masura… .. BRAVO ! D-le RAZVAN PASCU MA Bucura asemenea oameni, care-si iubesc meseria si familia …

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]